• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Diyette Bilinmesi Gerekenler

canım günlük kalori alımında azaltıma gittiysen eğer normaldir. Veya dediğin gibi eskiden az öğünde mideni tamamen dolduracak şeyler yediysen eğer alışkanlıktan dolayıda açlık hissiyatı yaşanabilir. Tabi öğünlerde ne yediğin hepsinden de önemli. Basit karbonhidratları uzak durmaya calis. Onlar da acligina sebep olabilir. Şimdilik öğünlerden önce bir bardak su sonrasında 1 fincan yeşil çay önerebilirim. Mideni dolduracagi için tok hissetmeni saglayabilir. Ama programında büyük bir hata yoksa 1 hafta kadar bozmadan uyguladıktan sonra vücudun buna alıştığını ve açlık hissinin ortadan kalktığını görürsün kesinle canım :1:

canım günlük kalori alımında azaltıma gittiysen eğer normaldir. Veya dediğin gibi eskiden az öğünde mideni tamamen dolduracak şeyler yediysen eğer alışkanlıktan dolayıda açlık hissiyatı yaşanabilir. Tabi öğünlerde ne yediğin hepsinden de önemli. Basit karbonhidratları uzak durmaya calis. Onlar da acligina sebep olabilir. Şimdilik öğünlerden önce bir bardak su sonrasında 1 fincan yeşil çay önerebilirim. Mideni dolduracagi için tok hissetmeni saglayabilir. Ama programında büyük bir hata yoksa 1 hafta kadar bozmadan uyguladıktan sonra vücudun buna alıştığını ve açlık hissinin ortadan kalktığını görürsün kesinle canım :1:

teşekkür ederim canım benim önerilerin için:16:öğünlerden önce su ve yemekten sonra yeşil çayı kesinlikle denicem.ara öğünlerimde genelde ya 1 meyve,ya da diyet bisküvi bir çay bardağı ile sütle yiyorum.bir de leblebi denicem açlığa karşı iyi geliyormuş.bakalım daha neler denicez:1:

teşekkür ederim canım benim önerilerin için:16:öğünlerden önce su ve yemekten sonra yeşil çayı kesinlikle denicem.ara öğünlerimde genelde ya 1 meyve,ya da diyet bisküvi bir çay bardağı ile sütle yiyorum.bir de leblebi denicem açlığa karşı iyi geliyormuş.bakalım daha neler denicez:1:

Ben leblebiyi deniyorum. Çok tok tutuyor. Sabah kahvaltısını portakal veya mandalina ve beyaz leblebiyle yapıyorum. Tavsiye ederim..

Maalesef yok. Ama gece yatmadan yarım yağlı/yagsiz süt içmenin faydası var. Hem uyku getiriyor, hemde gece boyunca besleyici.

Yediklerinden yag yakimini hizlandiracak birkaç şey var yeşil çay, kahve(kafein) ve bazı supplement firmalarının sporcular ürettiği özel formüllü yağ yakıcılar. Ancak bunlar diyet olmadan bir işe yaramıyor etkileri çok küçük. O yüzden yediklerinizle yag yakma işini pek düşünmeyin.

Aysin'cim mesajlarını takip ediyorum. Verdiğin bilgiler gerçekten çok faydalı, teşekkürler:) Yalnız şu yemeklerden sonra çay içme olayına kafam takıldı.
Bende demir eksikliği var. Doktora gittiğimde sürekli çay içmemem gerektiğini çünkü demir emilimini azalttığını söylemişti. Yeşil çay için ise, yeşil çay vücuttan fazlasıyla su atımına sebep olduğundan gerekli vitamin ve minarellerin de atılacağını o yüzden yeşil çay içeceksem minimum 1 gün arayla 1 bardak olarak tüketmem gerektiğini belirtmişti.
Şimdi benim kafam karıştı ya. Kilo vermek istiyorum, sağlıklı da olmak istiyorum ama demir eksikliğinden de saçlarım dökülüyor :43:

Canım yesil cayin vücuttan fazlaca su atılmasını saglayacağını daha önceden hiç duymamıştım. Yani kendi kullanımımı da düşünürek söylüyorum biraz abartılmış gibi o ifade. Vücuttan fazlaca vitamin atılması fazlaca tüketmekle olabilir. Kolaylıkla günlük ortalama vitamin ihtiyacının birkaç kat fazlasını alabiliyoruz zaten.

Demir eksikliği sorunun varsa bence demir bakımından zengin gıdaları tüketmeyi dene bence cayi kesmek yerine. Hatta eczaneden mineral takviyesi yapabilirsin. Ben sürekli kullanıyorum. Çünkü dengeli olarak mineral vitamin almak zor gerçekten günümüzde.

Canım yesil cayin vücuttan fazlaca su atılmasını saglayacağını daha önceden hiç duymamıştım. Yani kendi kullanımımı da düşünürek söylüyorum biraz abartılmış gibi o ifade. Vücuttan fazlaca vitamin atılması fazlaca tüketmekle olabilir. Kolaylıkla günlük ortalama vitamin ihtiyacının birkaç kat fazlasını alabiliyoruz zaten.

Demir eksikliği sorunun varsa bence demir bakımından zengin gıdaları tüketmeyi dene bence cayi kesmek yerine. Hatta eczaneden mineral takviyesi yapabilirsin. Ben sürekli kullanıyorum. Çünkü dengeli olarak mineral vitamin almak zor gerçekten günümüzde.

Yani hani yeşil çay içince çok fazla idrara çıkmaz mıyız? Yoksa o atılan vücudumuzdaki fazla su değil de içtiğimiz yeşil çayın ta kendisi mi?:)
Doktor biraz abartmış olabilir, zaten kendisi de kiloluydu; anlamıyor demek ki bu işlerden:9:

Senin eczaneden vitamin almayla ilgili önerinin aynısını doktora ben de sunmuştum ama bu sefer de o küçücük haplara güvenmeyin onların emilimi çok az demişti! Ay ne doktormuş ya, gıcık oldum şu an kadına:20:

Demir eksikliğim de bağırdağımdaki parazitten kaynaklanıyor, perşembe doktor randevum var; ilaç alıp düşürücem inş. Gerizekalı parazit mahvetti tüm bünyemi. Tamam zayıf tutuyor da, bir o kadar da acıktırıyor. Ayrıca vitamin ve minarel eksikliğinden halsiz de yapıyor. Perş göstericem ona gününü!:47:

:1: doktorun ilginç biriymiş. Vitamin-mineral supplement ları özellikle kaliteli olanları zaten fazlasıyla zengin içerige sahip. Yani emilimi azalsa bile vücuda giren miktarı yeterli. En kötü ihtimalle 1 yerine 2 tane yutarsın bu kadar basit :1:

Çay zaten %99.9 u su. Çok cay içildiği zaman dogal olarak daha bol idrar atılır. Ama yeşil çayın ek olarak vucuttan fazlaca su attırması dediğim gibi biraz abartı. Yanlız dikkat edilmesi gereken husus şu;

Örnegin günlük 3 litre sıvı tüketmeliysek bunun hepsini su içerek karşılamak zorunda degiliz. Yani bazı insanlar yapıyor bu hatayı gün boyu çay, kahve, meyve suyu içiyor birde sanki hiç sıvı almamış gibi üstüne litre litre su içmeye calisiyor bu yanlis. Örnegin ben şu sıralar(kış olarak) günde max 1 litre su içiyorumdur. Ama çok fazla süt ve çay-kahve tüketiyorum bu yüzden gerek kalmiyor. Günlük sıvı alımınız çok fazla olursa bu tuz kaybına yani mineral kaybına sebep olur bir yerden sonra eger dikkat edilmezse. Bu da vücudun elektrolit dengesinin bozulması demek. Belki de doktorunun kastettiği şey budur. Günlük 4-5 lt ve üzeri su tüketmek gereksiz ve zararlı.

Geçmiş olsun canım bu arada umarım kurtulursun :34:

Ben leblebiyi deniyorum. Çok tok tutuyor. Sabah kahvaltısını portakal veya mandalina ve beyaz leblebiyle yapıyorum. Tavsiye ederim..

teşekkür ederim canım tavsiyelerin için.leblebiyi bir avuç kadar mı yiyosun??yani ben ara öğünde yiyeceksem bir avuç mu yemeliyim?
bir de ben sabahları mümkün değil yiyemem portakal mandalina falan,keşke yiyebilsem ama portakal midemi çok yakıyor.ara öğünde bile yiyemiyorum

Selamlar :)
Ben henüz 19 yasindayim ve baya kiloluyum. Sabahlari saat 9 da isbasi yapip aksam 18 de cikiyom 2günde bir spor salonuna gidiyorum saat 19dan 21 e kadar spor yapip eve gidiyom yataga zor düsüyorum :))
Tüm günüm hemen hemen is yerinde OTURARAK geciyor. Ve ben ne yicegimi hic bilmiyorum hatta bu kalorili beslenmeden hic anlamiyorum mesela bir ögün nekadar alicagimi yedigim yemeklerde kac kalori oldugunu :S Hicbir bilgim yokdur
:14:
Hedefim 6 ay icinde 30 kg vermek bunu okadar cok istiyorumki :(
Bir gün icerisinde neler nasil yiyebilirim bana yardimci olursan cok sevinirim Aysin Abla.
Diyete basladim bundan yaklasik 3 hafta önce ve 3 kg verdim.
Ayni diyeti bikere daha yaptim bayramdan önce 3 hafta icerisinde 6 kg vermisdim. Ama hepsi gramiyla geri döndü
:14:

Canım aslında sorduğun soruların cevapları ilk mesajımda mevcut. Yiyeceklerin kalorilerini google da aratıp istediğini bulabilirsin. Yediklerini hesapla günlük asagi yukari ne kadar kalori aldığını, bu kalorileri hangi besinlerden aldığını ögrenmelisin. Bunları biraz araştır yazımı tekrar bir oku sana tavsiyem. Daha sonra eksik kaldığın kısım olursa yardımcı olmaya calisirim.

Diyet yapmayı düşünenler ve hali hazırla bir çaba harcamış olanlar için bu yazımı hazırladım. Umarım faydalı olur canlarım :1:

İlk olarak şunu söylemek istiyorum. Forumda 1000 kcal lik diyet uygulayanları gördüm. bu kesinlikle çok düşük bir rakam. Size tavsiyem 1400-1500 kcal altina inmeden imkan varsa spor yaparak ve mümkün oldugunca hareketle birlikte güzel diyet kombinasyonu olur. BMR degerinizi hesaplayan siteleri google'dan "BMR Calculater" olarak aratabilirsiniz. Fakat en kesin hesap yolu hastanede BMR ölçümü yaptırmaktır. Bunu yanına aktivetelerinizde harcadıklarınızıda eklerseniz günlük kalori ihtiyacınızı bulmus olursunuz.

Şimdi biraz vucudun yag yakma fonksiyonundan bahsedeyim;

Çoğu insan yag yakmayi şu sekilde biliyor; Günlük ihtiyacim 2000 kcal ben 1000 kcal alirsam 2000-1000=1000 kcal lik yag yakarim. Bu tamamen teorik birseydir. Bu şekilde bir diyet uyguladiginizi hayal edelim. Günlük 1800 kcal ihtiyaci olan ama sadece 1000 kcal alan birisiniz diyelim;

-İlk günler sürekli yorgunluk ve uyku haliyle gecer. Çünkü vücudunuz az enerjiden dolayı bunu harcamak istemeyecektir. Zaten alınan enerji vücudun kendi ihtiyaclar için bile yeterli degilken hareket etmeye haliniz kalmaz dogal olarak.

-İlerleyen günlerde bu diyet sürdürülürse vücut bununla başa cikabilmek için tüm fonksiyonları yavaşlatacaktır. Dolaşım, sindirim, boşaltım vs yani BMR(Bazal Metabolizma) hızınız dramatik olarak düşecektir. Bu da anlayacaginiz üzere vücudun ihtiyaci olan enerjide de düşürür.

-Yine vazgeçmeyip devam ederse bu sefer vücut fazla enerji harcayan dokulardan kurtulmak isteyecektir. Yani kasları eritmeye başlayacaktir. Çünkü kas dokusu çok enerji harcayan bir dokudur ve siz beslemediğiniz takdirde vücudunuz hemen bunları azaltmaya gider. Ki bu diyetlerdeki en kritik olaydir. Kas kütlesinde kayip oldugu zaman vücudunuz daha gücsüz sagliksiz bir hal alacak ve çökmüş bir görüntü alacaktir.

-Bir süre sonra kişi az yediği halde kilo veremediğini farkedecektir. Çünkü Vücudu agir doku kaybına ugradi ve BMR ı cok düstü istenmeyen şekilde harcadigi enerji de azaldi. Aynı zamanda bagisiklik sistemi de büyük darbe yemis oldu.

Sonuç: Kişi yag yakmis olabilir bi süre fakat kas kütlesi de kaybetti. Ne kadar az kas o kadar çirkin kilolu görüntü demektir bunu unutmayalim. Sakın aman kas bize neden lazim olsun diye düşünmeyin. Vücudunuzda yeterli seviyede kas kütlesi bulunmadığı zaman, yaglari tasiyacak birsey de olmaz bu sefer sarkmalar olusur vücutta. "Slim fat" kavramı da tam olarak bunu aciklamaktir. Bunu önlemek için vücut geliştirme hareketlerini kullanabilirsiniz. Spor salonunda bir antrenör yardımı ile hafif agirliklarla calismak kasları korudugu gibi sıkılaşmayı saglayacaktır. Aynı zamanda yag yakmayı

Dıyet Nasıl Olmalı ?

Amacımız kilo vermek. Fakat ne kadar fedakarlık etmek istesekde lezzetten kolay kolay vazgeçmek istemeyiz. O zaman ögünlerimizi biraz degistirerek lezzetini çok bozmadan kalori azaltımına gitmemiz lazim. Bunun en güzel yolu yesillikleri ve baharatlari kullanmaktir. Sogan ve sarimsak cok güzel tat vericidirler. Aynı şekilde kırmızı-yeşil biber, karabiber de öyle.

Öğününüzden sebzeyi hiç eksik etmeyin. Haşlanmış yada ızgarada-fırında pişmiş bir tavuğu brokoli, börülce , salata vs gibi yeşilliklerle birlikte tüketin. Bu hem sizin doymanızı saglayacak hemde yüksek liforanları sebebiyle metabolizmanın calismasını hızlandıracaktır.

Günde 2-3 lt su tüketin. Yemeklerden önce bir bardak su için. Susuzluk bazen vucut tarafından aclik olarak algilanabiliyor. O yüzden aciktiginiz zaman önce su için.

Öğün sayınızı mümkün oldugunca artırın. Eskiden yediğiniz tek öğünü ikiye bölün 2 saat arayla tüketin örnegin. Ne kadar çok öğün o kadar çok harcanan kalori demektir.

Ana ögünlerde protein kesinlikle olmalı. Yag dokusunun enerjiye dönüşmesini saglayan bileşenler aminoasitlerdir. Bunlarda proteinleri olusan yapılardır. Bu yüzden sabah-öglen-akşam öğünlerinde(en azından) protein kesinlikle olmalı. Bunların da en saglıklısı fırında yagsiz pişmiş yada yine ızgara pişmiş tavuk-hindi göğsü(fileto) veya kırmızı bonfile yagsiz et. İmkanınız varsa öglen ögünlerinde kırmızı et yemeyi tavsiye ederim. Çünkü sindirimi en yavaş olan besinlerdendir. Uzun süre vücudu doyurur. Açlık hissini keser.

Yumurta mükemmel bir besindir. Aminoasit zinciri en kaliteli besindir. Tüm aminoasitlerin yaklaşık %98 ini içerir. Bu etten bile fazladır. Ayrıca bazı bilimsel araştırma sonuçlarına göre yumurtanın karın ve çevresindeki yaglanmayla savaştığı biliniyor. Sabahkahvaltısında yumurta kesinlikle tüketin. Örnegin 1 yumurta sarısı, 2-3 beyaz yiyebilirsiniz sabahları zeytin yemek yerine. Yumurta sarısında yag ve kolesterol bulunur(gereklidir). Beyazı ise %100 proteinden olusur. 0 yag içerir. Yemekten çekinmeyin.

Beyaz ekmekten kesinlikle uzak durun. Kandaki glikoz seviyenizin ani artışından başka bir işe yaramaz eger çok enerji ihtiyacınız yoksa. Onun yerine kepek ekmegi yiyin. Sindirimi lifli yapısı nedeniyle daha yavaştır.

Şekerli içeceklerden, hamur işinden, tatlılardan, şeker-çikolatadan yine uzak durun. Gün boyu kendinizi tutarken bu yiyeceklerle emeginizi çöpe atmayın.

Yaglardan korkmayin. Asil uzak durulmasi gereken besin grubu basit karbonhidratlardır(şeker,çikolata,tatlı vs). Yag asitleri yine depo yaglarin yakilmasi için gereklidir. Ayrica bazı vitaminler sadece yagda çözünürler. Bunlardan faydalanmak için günlük 30-35 gr arası yag almak(diyet döneminde) önemlidir. Bu yagi zeytin, yagli peynir gibi şeylerden almak yerine fındık, bagdem, fıstık gibi lif oranı yüksek kabuklu yemişlerden saglamak daha iyi olur. Bu besinler hem besleyici hem doyurucudur.

Son olarak yulaftan bahsetmek istiyorum. Yulaf ezmesi lif oranı çok yüksek bir karbonhidrat kaynağıdır. Marketlerde bulabilirsiniz. Sadece yulaf ezmesi olarakta, müsli şeklinde kuru meyveli olarakta satılıyor. Müsliden tavsiye edebilirim özellikle kahvaltıyafazla vakti olmayanlar için. Bir kaseye bundan koyup sütle karıştırarak tüketebilirsiniz.

Önemli Besinler

1. Yumurta
2. Tavuk
3. Kırmızı et
4. Yeşillik(özellikle brokoli)
5. Kabuklu yemişler(fıstık,fındık, badem...)
6. Kepek ekmegi
7. Patates
8. Baklagiller

Bu yazdıklarımı diyetinizden eksik etmeyin.

Önemli

Saat 9 dan sonra birşey yemeyin. Neden ?
Vücut geceleri yüksek oranda HGH(Human Growth Hormon) yani büyüme hormonu salgılar. Bu hormon vücudun depo yaglari yakmasını saglar ve insülin ile ters çalışır. İnsülin bildiginiz üzere kandaki glikoz seviyesini düşürmek için kullanılan bir hormondur.
Yani siz gece "tok" karnına yatarsanız, vüducunuz HGH salgilamaz ve yag yakimi olmaz.
İnsülini tetikleyen besinler özellikle basit karbonhidratlardır. Yani gece çok aciktiniz illaki birşeyler yiyecekseniz protein alın kesinlikle hamur işi yada şekerli gıdalar tüketmeyin.

Lifli Gıdaların Önemi
Lif insan vücudunun sindiremediği(selüloz) bitkisel bir oluşumdur. Yani siz tükettiğiniz liflerden enerji elde edemezsiniz ne kadar güzel !:1:
Ayrıca lifli besinlerde özellikle sebzelerde, karbonhidratlarda bu liflere baglandığı için bunların da bir çoğunu kullanamadan yani vücut enerjisine dönüstüremeden atılırlar. Doyurucu olmalarının yanında bu sebepten dolayı metabolizmayı calistirirlar.

Sorularınız olursa burdan sorabilirsiniz. İsteyen olursa kişisel diyet programı da yazabilirim. :1:

Unutmayın ne yerseniz o sunuzdur. Siz vücudunuza nasil davranırsanız aynı şekilde tepki görürsünüz. Kolay gelsin hepinize
:3:

Kesinlikle katılıyorum ..Paylaşımın için teşekkürler...

slm canim ya ben cok gec yatiyorum oyüzdende gece yemek cok yiyorum en gec 9 da demissin ben 6 yada 8 olarak biliyorum aksam yemeyini

merhaba. beslenme konusunda bilgilisiniz sanırım. yazınızı okudum ve çok faydalı buldum.

size bir şey sormak istiyorum. meyveyi gece yemek sakıncalı mıdır? yatağa "tok" girmemek gerek demişsiniz yazınızda. ben geceleri meyve yiyip üzerine süt ya da ayran içiyorum. yanlış bir hareket mi? meyvenin şekeri kilo almama sebep olur mu gece yediğim için? meyveyi ne zaman yemem gerek? biraz araştırdım ama herkes farklı bi'şey söylemiş. kafam karıştı:/

baana diyetisyenim akşamları meyvenin yanında senin dediğin gibi yoğurt,ayran yada süt veriyo..demek ki bir sorun teşkil etmiyodur sanırım..kaç yıllık diyetisyen sonuçta tecrübesi var..

ben ara öğün olarak yoğurdun içine yulaf ezmesi koyuyorum..1 su bardağı kadar yoğurda 3 çorba kaşığı kadar..biraz yoğurdu sulandırıyorum..5 dak kadar bekletiyorum güzelce şişiyo..içine meyve doğruyorum..koca bir kase oluyo şişince..üstne 1 bardak su içiyorum...süper tok tutuyo şiddetle tavsiye ediyorum..diyetisyenim önermişti...bu arada 3 kaşık yulaf 1 dilim ekmeğe eşittir..

slm canim ya ben cok gec yatiyorum oyüzdende gece yemek cok yiyorum en gec 9 da demissin ben 6 yada 8 olarak biliyorum aksam yemeyini

bu gece yattigin saate de baglidir biraz. Ornegin ben genelde 23:30-24 arasi yatiyorum o yuzden 8-9 a birseyler yiyorum. Ama gece yediklerim tabi gun icindeki gibi olmuyor. Ne yediginiz onemli yani

Bence her diyet listesinde çayın yeri unutulmamalı metebolizmayı hızlandırıcı etkisi ve şekersiz içildiğinde kalori barındırmadığını düşünür isek çay diyette önemli bir yer tutar. Siyah çayı şekersiz içmek zor gelirse yeşil veya beyaz çay tüketilebilir ayrıca çok sayıda bitki çaylarınada başvurulabilir

Back