merhab canm braket ve tellein takılımında benm ağrın hiçolmadı.zaten braketleri yapıştrıolar ddişe.ama arka dişlere halka takıyoorlar telleri tuttrmak için.işte o biraz acılı olmuştu.eğer arka dişlerinin arası ayrıksa sorun yaşamazsın.fakat benm dişlerim çok sıkışk olduğuı için halkayı takması baya zor oldu .düşünki dişinin arasına ufak bi yemek parçası kaçınca ağrı yapar çıkarmaya çalışırsın.ama halka olunca çok ağrı yapıoyor alışana kadr.yani benm en zor kısmı o halkalara alışmak olmştu(ama şuanki dişlerime değer çektiğim acızemuszemus
ama inan hiç pişmand deilim iiiki taktrmışm tellerikaydirigubbakcemile3sende sonunda böyle düşünceksn eminim..
arkadaşlar,
şu tel tedavisinde braketler veya tellerin takılımında herhangibir acı ağrı falan duyuluyormu, yani anestezilik bir durummu, nasıl oluyor. Birde teller ağızdayken damağın/dişlerin hareketleri nasıl bir rahatsızlık veriyor, daha çok beni doktor müdahalesinde yaşananlar ilgilendiriyor.
Cevaplarsanız sevinirim, biraz korkak biri olarak merak ediyorum. Doktorda mutlaka anlatacaktır, ama birde bu tecrübeyi yaşayanlardan öğrenmek istiyorum
teşşekkürler
benim da arka dişlerimin arası sıkışıktı o yüzden halkalar takılırken bir dişimde sıkıntı oldu. dişlerin çok güzel olmuş
Benim tedavim şöyle başlamıştı:
Teller takılmadan önce dişlerimin alçı kalıbı alınmıştı ve azı dişlerin aralarına da braketlerin üzerine takılan renkli lastikler var, dik bir şekilde onlar takılmıştı. Sebep ise azı dişleri arasında boşluk açılsın ki; yüzük/kemer takıldığında hem zorlanılmasın hemde fazla acı olmasın. Öyle de oldu, ağrımamıştı benim. Teller sipariş edilip bir sonraki randevuda da takılmıştı. Ne kadar korkulacak birşey yok desem de, o koltuğa oturduktan sonrası bir başka oluyor. Taktırırsan sen de anlarsın bunu. Tedirginlik hissi, acaba ne olacak gibi. Braketleri rahat bir şekilde takmak için ağzı açan ve geren bir aparey var onu da taktıklarında bir acıma ve gerilme olabilir, normaldir bu zaten. İğne uyuşturma gibi şeyler yapılmıyor. Acıya sebep olacak bir durum yok zaten ortada. Dişleri temizliyorlar ve yapıştırıcıyı sürüyorlar. Bir süre bekleniyor ve küçük kare gibi olan beraketler dişlerin ortasına yapıştırılıyor. Sonrasında da braketlerin üzerinden tel geçiriliyor ve telleri sabitlemek için de minik lastiklerle tutturuluyor. Durumdan duruma değişir mi bilmiyorum ama, tel takma işlemi bu şekilde oluyor.
İlk günler zor oldu biraz. Özellikle yemek yerken zorlandım. Bu dişlerin sızlamasından kaynaklanıyor. Bir süre çiğneme yapılamıyor. Çorbaya ekmeğin içini doğrar öyle yerdim. Biraz sert olanlarını dilimle damağımda ezdirir öyle yutardım. Sonra sonra alışıp istediğini yiyebilirsin. Konuşurken de zorlanmıştım ama kompleks de yapmamıştım. Birçok kişi anlamadıydı bile tel olduğunu, söyleyince şaşırmışlardı.
Dişlerin hareketi ilk günler anlaşılmıyor. Ama 15 gün filan geçince gözle görülür bir değişim oluyor. İlk zamanlar teller öyle bir fazlalıkmış gibi geliyor ki. Bazılarının da alt dudağında kuruluk, çatlama yapabiliyor, kısa bir süre sonra bunların hepsi geçiyor.
1 aydan sonra tellere öyle bir alışıyor ki sanki yıllardır telliymiş gibi geliyor.
Başka soruların olursa sorabilirsin cavaplarım. :)
benm 3 taraftada çok ağrı oldu çünkü çok bitişikti dişlerim.ama tamamıyla değişio kolay deil yani.gıkımı bile çıkarmdn durdm ben:))yetrki dişlerim düzelsin yiyordm.hatta doktrum bile senin kadr sorunsz bi hasta daha görmedm ben dedi:))
teşekkrr ederm canm:kedi:
canım braketleri takarlen ilk önce temizliyo şırınga ile dişin üzerine mavi bir sıvı sürüyor.biraz bekliyosun.sonra braketin arka kısmına bi çeşit yapıştırıcı sürüyo.dişe yapıştırıyo.sonra tabanca gibi bişeyle ışın tutuo.daha iyi yapışması için sanırım.her dişe braketler yapıştırıldıktan sonra braketlerin üzerindeki köprülerden tel geçiriliyo.sonra o teli braketlere bağlamak için daha ince teller ya da lastik kullanarak işlem tamamlanıyo.en arka dişlerde falan ağzına batan yer var mı diyo.dilinle falan yokluyosun varsa söylüyosun kesiyo batan uçları.ortodontide iğne yok canım.kesinlikle iğne yapılmıyor uyuşturmak için.bu anlattıklarımda acı veya ağrı olmuyo inan bana.tek sorun ağzını açık tuttuğun için çenen ağrın ağzın,dilin,dudakların kurur o kadar.doktorun taktığı eldivenin plastik tadı da cabası.başka hiçbir şey yok tedavi sırasında.ama eğri dişler düzeliyo tabi her randevu sonrası ilk 1 hafta dişlerim felaket ağrıyo yerlerinden oynadığı için.göz çukurlarım kulak arkalarım şakaklarım ağrıyo.dişlerimi uyuşmuş hissediyorum ve yemek yerken çok sorun oluyo.ekmeği bile eskisi gibi ısıramıyorum.dişlerim yumuşak bi malzemeden yapılmış gibi bi şeyleri ısırırken zorluk veriyo yani tam olarak ısıramıyorum.yumuşak yemekler yiyorum ama en geç 1 hafta içinde geçiyo bu ağrılar.zaten gece yatarken ağrı kesici içiyorum.tabi tedavi için buna katlanmak zorundayız ama dediğim gibi doktor koltuğundayken korkmanı gerektirecek bi şey yok canım acı ya da ağrı olmuyor.arka dişere yüzük ya da halka denen şeyler takılırken bayağı ağrı olmuştu sonraları.çekirdek kabuğu sıkışsa ne kdr ağrır,yüzük takılınca baya baya ağrıyo yani.ama korkulcak bi kısım yok.ağrı tabi olcak düşünsene dişler yerlerinden oynuo ağrısız olmasını bekleyemezsin.
Evet devam ediyor. Daha 4.5 ay oldu. İnşallah, teşekkür ederim, sende canım.canım harikasın ne güzel ayrıntılı birşekilde yazmışsın, ellerine kollarına sağlık.
şimdiki durumunu bilmiyorum teller hala devam ediyormu ? İnşallah en güzel bir şekilde dişlerine kavuşursun.
benim tellerim çıkalı 8 gün oluyor zemuszemus dişlerim çok güzel oldularr :lepi: hiç leke yok :teytey: şimdilik iç kısımdaki pekiştirici teller duruyor ve doktor apareyler verdi 6 ay sadece geceleri takıcam kaymayı önlemek için ... hepinize sevgilerra.s.
Bir şey sorucam kızlar tellerin yara yaptığı zamanların hava sıcaklığının arttığı zamanlara denk gelmesi bir tesadüf mü yoksa sıcak havada teller genleşiyor mu?
ilyada.i zamanla alışırsın tellerin her türlü haline:)Dişlerin biraz düzelsin resimlerde de eskisinden çok daha rahat olucaksın.Bence bu her şeye değer:)
olabilir ; bence gayet mantıklı... benim de bu sabah kalktığımda yara olmuştu...
braketin şeklinde bir yara kaydirigubbakcemile3
benimde telelrim varken alt dudagımın iç kısmında 3 braketimin birden izi çıkıyodu sanki yansıma gibi kaydirigubbakcemile3
arkadaşlar bnm kopek dişim de hassasiyet başladı acaba tellerle alakası var mıdır? yerinden oynayınca falan başlamiştir diyorum ama kafam karişti
şu an benimde ağzımda tam tarif ettiğin gibi bi durum var
küçük böcük o zaman teller çıkana kadar bizim sıcaklarla aramız pek iyi olmıcak geçen ayda havanın aşırı sıcak olduğu dönemde benzer sorunlar yaşamıştım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?