Birkaç kez tehdit diye yazdınız da bu konuda fikrimi belirtmek istedim
Bir kişinin kurumun yeterlilikleri bu kadar, ben onunla işimi belli bir verimde yapabilirim, ama şu şu imkanlar olsa verimlilik çok artar demesi bence tehdit değildir. Örneğin hastanelerde de oluyor, bir tanıdığım devlet hastanesinde ameliyat oldu, ameliyat sonrası verilen ilaçlardan birinin etkinliği iyi değilmiş, doktor bunu belirtince kendisi daha etkili olan ilacı satın alarak gitti. Doktorun bu imkanlar yoksa ameliyat yapmam demesiyle eş tutulabilecek tavır öğretmenin bilgisayar yoksa derse girmem demesidir. Ama bilgisayar olmazsa dersi ancak kitaptan, elimdeki kısıtlı araçlardan işleyebilirim, olsa daha verimli bir öğrenme süreci olur, benim de içim daha rahat eder bir öğretmen olarak demesini tehdit olarak değerlendirmem.
ilaçlarda ya da
mesela kapalı ve daha az komplikasyonlu yolu varken açık yöntem kullanılması gibi müdahele yöntemlerinde elimizde net skorlama var, şeffaf ölçüm yöntemleri var.
ama burada laptop öyle bir malzeme değil kimi hoca daha verimli kullanırım diye düşünüyor olabilir ona da eyvallah fakat net objektif bir daha iyi olma skoru yok elimizde.
yoksa ilkokul düzeyi için konvansiyonel yöntemlere göre kesin olarak daha iyi olduğu bilinen bir eğitim şekli olsa ona kimse ses etmezdi (en basiti, dünyada hiç dijital sistem kullanmayan bir sürü gelişmiş ülke var ve tüm metriklerde bizden kat kat ilerideler eğitimde) .ha başka şeyleri yine konuşurduk neden 4 senede bir alınıyor neden alınan sahip çıkılmıyor gibi ama en azından "mutlak gerekli olması" konusunu konuşmazdık. bu gerekli, nasıl tedarik edilmeli, olurdu konumuz.
bence dengi hocanın "derse girmem" demesi değildir bu arada. doktor da o malzeme yoksa ameliyat etmem ya da o ilaç yoksa etmem mı demiş? yoooo. ederim ama etkisi düşük bilginiz olsun deniyor, eldeki ile yapılıyor aynı sizin anlattığınız gibi. (benim işim bu alan, stent gibi ameliyatın 1. derece malzemesi eksik olmadıkça doktor etmem ameliyat demiyor).
ama bizim hocalarımızda "laptop olmadan bu kadar ders olur sonra öğrenciler neden öğrenmiyor filan demeyin"e gelen bir tavır var.
aslında herşeyde bu tavırları var yani sürekli bir kulp, sürekli bir bahane. (konu o yüzden öğretmenler niye böyle hep mızmız tandansı yakaladı bir yerden sonra, e 1 değil 2 değil biz de etrafta öğretmenden hep mızmızlanma duyuyoruz) bu çocuklar gerçekten laptopsuz tepegözsüz öğrenemiyor mu okumayı yazmayı? yani hani slaytı olmasa ders anlatamayacak üniversite hocası da aynı. (tamam materyal gerekir, oradan daha güzel örnekli anlatır üniversitede hoca tamam, linç etmeyin, ben de üniversitede ders anlatıyorum. ama elektrik de olmasa laptop da olmasa ben o dersi anlatırım.)
konuda karatahtada da dersimi anlatırım diyen hocaları tenzih ediyorum.
hocanın önce kendine bi güveni olsun yahu ben dersimi her türlü anlatırım havada karada öğretirim bi desin...o olmazsa ders olmaz, bu olmazsa ben de dümdüz yazdırır geçerim filan bunlar pek iyi intiba oluşturan ifadeler değil yani.