Valla her şey sosyo ekonomik düzeyin ne olduğunda bitiyor
Hepinizin okuduğu şehirlerde vardır şahit olmuşsunuzdur
Bazı muhitlerdeki okullara giden çocukların aileleri meslek sahibi, genelde kamu çalışanı kişilerdir
Orta sınıf yani
Bu veliler okulların şartları iyi olmasa da para istendiğinde veren, okul aile birliğini işletmeye çalışan ilgili bir gruptur
Bu okullar genelde ortak sınavlarda şehirde dereceye öğrenci sokan, deneyimli ya da iyi öğretmenlerin tercihi olan okullardır.
Ama bir de daha az kalkınmış mahallelerdeki okullar var. Ki hepimiz biliriz daha kenarda köşede kalmış, ailelerin pek okulla ilgilenmediği kurumlar halindedir.
Bu arada meb de 1 milyon civarı personel çalışmakta, 15 milyon kadar öğrenci var ve ülkede zorunlu eğitim maşallah çoğu avrupa ülkesinden ileride 12 YIL!!
Meb in bütçe sunuşu belgelerini açıp bakarsanız ödeme kalemlerinin çok büyük bir kısmının personel maaşlarına gittiğini görürsünüz.
Bunun taşımalı eğitimi, pansiyonu, yemeği var. Öğretmenlerin hizmetiçi eğitimi, ekstra ödemeler vs vs.
Malesef her şeye bütçe ayrılamıyor. Keşke eğitime yapılan yatırım daha çok olsa. Ama ülkemiz hep bir askeri hareketlilik içinde. Ülke güvenliği için daha büyük harcamalar bütçeler ayrılıyor.
Okulların hiç güvenli olmadığını söyleyebilirim. Çünkü güvenlik görevlisini okul müdürü karşılayarak tutabilir. Temiz değil çünkü temizlik işçisi taşeron olabilir. E veli para vermezse hiçbiri olmuyor.
Bunun çözümü bence eğitim sistemimizdeki merkezi yapıyı terk etmek ve yerelleşmek.
Çoğu ülkede yerelleşme var. Okulların öğretmen işe almasını, maaş vermesini devlet değil yerel yönetimler karşılıyor. Belediyeler ve diğer paydaşlar yani. Bunlar o şehirdeki kurum kuruluş ve kişilerin yardımları ödemeleri vergileri gibi kalemlerden karşılanıyor
Ancak o zaman bir düzelme olur diye düşünüyorum. Bu halde daha da kötüye gitmekten ötesini beklemek hayalperestlik olur