Anaokulu, okul öncesi, kreş yorumları Devlet okulu mu ? özel okul mu ?

Oğlum iki yıl özel krese bir yılda devlet anaokulu proje sınıfına gitti.

Devletten çok memnun kaldım.İngilizce spor bilim satranc vardı.Mudurumuz çok idealist ve ilgiliydi.Proje sınıfı her yerde olmuyor ama.

Ozel ise profesyonel değildi.İlcede yaşıyorum en iyisine verdik maalesef verim almadim.

ilkokulda gideceği okulun anasınıfı varsa oraya vermek daha mantıkli gibi geliyor.
 
Eğitimin içinde olan birisi olarak yazıyorum. Özelden özele fark eder evet, dershaneden bozma yeni açılmış özel ise kesinlikle uzak durun derim. Bilinmiş belli başlı özel okullar doğa vs gibi olmadığı sürece eğitimin iyi olduğunu düşünmüyorum. Hatta iyi olmadığını biliyorum denebilir. Alanımda atama puanlarının düşük olmasına rağmen (65-67’den başlıyor) alan sınavını veremeyip atanamayanlarımız ya da çok yeni mezun, tecrübesiz arkadaşlarım özelde çalışıyor. Anasınıfında çok çok fark olacağını düşünmüyorum ama disiplin konusunda özelden sonra devlet okuluna geçiş yaparsa sıkıntı olabilir.
 
Özelde okul var, okul var demek istiyorum. Kızımın aynı kreşte 3. yılı. Burayı seçene kadar çok kreş gezdik, devlet dahil. İçimize sinen 3 yer oldu, üçü de özelde. En çok ısındığımıza verdik ve çok memnun kaldık. Çok güzel bir eğitim alıyorlar. Sınıfta iki öğretmenleri var ve ikisi de disiplinli. Çocuklar her sözlerini dinler. Birbirlerini de severler.
Üstlerde @Goha yazmış, devlette daha çok sorumluluk alıyorlar diye. Bu konuda haklı olduğunu düşünüyorum. Bizim öğretmenler çocuklar terlese ya da spordan sonra üstünü değiştirmesi için mutlaka yönlendirir. Hatta şimdiye kadar eve yemek lekeli kıyafetle bile gelmedi hiç. Sırf hoşuna gittiği için öğretmeni her gün değişik bir saç modeli yapar. Yemeklerini yemezlerse içlerine dert oluyor, teşvik ediyorlar. İkisinin arasındaki farkı sanırım 1. sınıfa başlayınca göreceğiz. Bizimkiler yine yönlendirilmeye ihtiyaç duyacak mı bilmiyorum.
 
Özel var, özel var. Tek ya da birkaç şubeden ibaret bir özel anaokulu ise çok güvenilir olmuyor, çocuklara faaliyet yaptırmaktan öteye geçemiyor genellikle.

Ama iyi bir kolejin anaokulu ise tabi ki devletten epey önde oluyor. Jimnastik, İngilizce, yüzme, bilim etkinlikleri vs daha çok katkısı oluyor.

İstisnalar tabi ki vardır. Çok kaliteli devlet anaokulu da olabilir. Ama beklentiniz yüksekse, kolej anaokulu olmalı...
 
Özel okuldan özel okula çok fark var. Ben epey köklü bir kolejin anaokuluna yolladım kızımı geçen sene. 2 öğretmenleri vardı, biri lisans anaokulu öğretmenliği mezunu biri ingiliz. Bunun dışında 11 branş dersi vardı. Baleden, satranca, kodlamaya kadar. Bu koşulları bana sağlayacak bir devlet okulu yok etrafımda. Sorumlulukları, toplumsal kurallar konusunda ayrıca dersleri vardı ve tüm derslerin içinde de bu konuları işliyorlardı. Bana şimdi sorsanız yine aynı okula yollardım.
 
Ben ozele gonderiyorum oglumu ama hicbir zaman kistasim devletteki ileri , ozeldeki geri diye dusunmedim cunku bunun cocuk ile alakali oldugunu dusunuyorum ve tabi ki sinif ogretmeniyle ilgili

Ben oglumu cok iyi tanidigim icin sartlarimi zorlayarak ozele gonderiyorum cunku devlette yok olacagini biliyorum , bence onceliklerinizi belirleyip ona gore karar verin
 
Ben okul secerken ogretmenin mezuniyetine,aldigi formasyona bakmam. Okulda verilen gidalarin guvenilirligi, kapidaki guvenligin yeterliligi,servis hizmetlerinin guvenligi, ogretmenin guler yuzlu olmasi ve sabirli olmasina bakarim. Varsin kalem tutmayi ogretmesin,kendi cocuguna gosterdigi insanligi gostersin cocuguma yeter.
 
Şuan oğlum 1. Sınıfa başladı devlette. Tam bir kabus yaşıyoruz. Çünkü 2 sene özele anaokuluna gitti. Kreş ve anaokulunda ilgi alaka çok iyiydi ama benim çocuğum pohpohlanmayı ilgiyi seven bir çocuk mesela. Özelde tölere edildi buda iyice yüz buldu. Şimdi devletde adapte olamıyor. İngilizcesi çok iyi algısı öğrenmesi iyi ama şuan eline kalem bile almıyor. Bence kesinlikle devlete gönderin.
 
Hanımlar hepinize merhaba .

Oğlumu bu yıl özel bir anaokuluna verdim .Tam gün olması sebebiyle özel tercih etmek durumunda kaldım zira hep devlet okulu tercih ederim diye düşündüm ama olmadı neyse .Okulda 3.haftasi herhangi bir sorun yaşamadık,her akşam günün kritiğini yapıyoruz,genel olarak sorun yok,öğretmeni ile de istediğimiz zaman görüşme firsatimiz oluyor.Buraya kadar herşey normal :)

Fakat gerek öğretmen arkadaşlarımdan gerek çocuğu ilk okul 1.sinifa baslayan arkadaşlarımdan duyduğum şey .Devlet anaokuluna giden çocukların ,özele gidenlere göre biraz daha ileride olduğu.( Kalem tutma becerisi,disiplin vs )Özellikle öğretmen arkadaşların yorumunu merak ediyorum.Hepimizin çocuğu kıymetli ,hepimiz iyi eğitim almasını isteriz tabi ki ama gerçekten böyle bir durum var mı ? Yoksa okuldan okula çocuktan çocuğa fark eder mi ? Hepinize teşekkür ediyorum .

Kurumsal bi kolejin anaokuluysa söylediğinize katılmıyorum. Kızım ilk yıl villadan bozma sıradan bi kreşin anaokuluna gitti çok fazla birşey vermediler,ben de henüz 4 yaşında diye çok umursamamıştım zaten. İkinci yıl şuan gittiği kolejin anaokuluna gitti,disiplinli çok güzel bi eğitim aldılar,bol bol branş dersleriyle de zengin bi müfredatı vardı. Şuan aynı kolejin ilkokuluna başladı ve ben gerçekten memnunum.
 
devlette ki öğretmenlerin daha donanımlı olduğunu düşünüyorum

özeldekiler kpss den yeterli puan alıp atanamadıkları için mecburiyetten özel de çalışıyorlar
Bu yorumunuz çok ayıp. Atanamadıkları için değil çakılı sistemde doğuya gitmek istemedikleri için gitmeyenler var. Eşinin kendi şirketi olduğu için yaşadığı şehirden çıkamayanlar var.
Özel okul var özel okul var elbette. Merdiven altı diye tabir edilen kurumlar elbette bu konuya dahil etmeden yorum yapmak istiyorum.

Üst segment bir özel okul öğretmenini zaten donanımlı 5+ tecrübesi olan. Maddi durumu iyi, giyimine kuşamına özen gösteren, kendine yatırım yapmış bir çok seminere, kongreye katılmış iyi bir okuldan mezun velilerle iletişim kurduğunda onlardan biri gibi olan ve maaş beklentisi 3500+ olan öğretmeni seçer. Bu okulların öğretmenleri genelde 4-5 bin civarı alırlar.

Atanma ihtimali olmayıp atanamayanlar genellikle asgari ücret + sigorta veren kurumlarda çalışır. Ama bence burada çalışan insanlar içinde atanamadıklarından mecbur çalışıyorlar demeniz yine çirkin.

Devlet okulununda çalışanları bir çoğu vicdan sahibi olduğu işine emek verdiği sürece verdikleri eğitimin gayet yeterli ve iyi bir düzeyde olduğunu düşünüyorum. Daha disiplinli ve devlet biraz daha höt höt sus bakayım modu ve kalabalık tek eksisi bu olabilir.

Devlet okulu ya da üst düzey bir kolej arasında tercih yapmak mantıklı olacaktır.
 
Kurumsal bi kolejin anaokuluysa söylediğinize katılmıyorum. Kızım ilk yıl villadan bozma sıradan bi kreşin anaokuluna gitti çok fazla birşey vermediler,ben de henüz 4 yaşında diye çok umursamamıştım zaten. İkinci yıl şuan gittiği kolejin anaokuluna gitti,disiplinli çok güzel bi eğitim aldılar,bol bol branş dersleriyle de zengin bi müfredatı vardı. Şuan aynı kolejin ilkokula başladı ve ben gerçekten memnunum.
Aynı fikirdeyim. Ben eğer devlete geçilecekse devlet anaokuluna gitmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum. Özelden sonra devlete gitmek kötü oldu bizim için. Çünkü gittiği yer iyi biryerdi ve benim oğlumla özel olarak ilgilenildi şumardı. Şimdi özele gönderecek durumum olmadığı için devletde bocalıuor. Aynı ilgiyi bekliyor. 40 kişilik sınıflarda ne mümkün.
 
Ben okul secerken ogretmenin mezuniyetine,aldigi formasyona bakmam. Okulda verilen gidalarin guvenilirligi, kapidaki guvenligin yeterliligi,servis hizmetlerinin guvenligi, ogretmenin guler yuzlu olmasi ve sabirli olmasina bakarim. Varsin kalem tutmayi ogretmesin,kendi cocuguna gosterdigi insanligi gostersin cocuguma yeter.
Aynen dark , benim de onceligim ilkokulda buydu , ogretmen sabirli mi , sefkatli mi , cocuguma nasil davraniyor , okul guvenilir mi , kafasina lavabo duser mi , kantinde ustune kaynar su dokulur mu vs vs baktigim seyler bunlarfi
Ortaokula gecince egitim ilk sirayi aldi ama hala guvende olmasi ilk kriterim
 
Aynı fikirdeyim. Ben eğer devlete geçilecekse devlet anaokuluna gitmesinin daha iyi olacağını düşünüyorum. Özelden sonra devlete gitmek kötü oldu bizim için. Çünkü gittiği yer iyi biryerdi ve benim oğlumla özel olarak ilgilenildi şumardı. Şimdi özele gönderecek durumum olmadığı için devletde bocalıuor. Aynı ilgiyi bekliyor. 40 kişilik sınıflarda ne mümkün.

Evet hatta şöyle ki anaokulundayken okuma-yazma branş dersleri vardı,kolej sistemleri gereği bir sonraki yıl birinci sınıf olduğunda hangi öğretmen alacaksa o okuma-yazma dersini o öğretmenin vermesini sağladı. Kızım şuanki 1. sınıf öğretmeniyle geçen yıldan çoktan tanışmış,bir yıl boyunca onunla her hafta ders yapmıştı zaten. Sınıf öğretmeni geçen yıl dördüncü sınıfları okutuyordu ve ilkokul birinci sınıf hazırlığı taa geçen yıldan başlamıştı böylece,bu bağlamda okula alışma olsun öğretmeniyle iletişim olsun hiçbir sıkıntı yaşamadık,çünkü geçen yıldan birbirlerini tanıyorlardı.
 
Aynen dark , benim de onceligim ilkokulda buydu , ogretmen sabirli mi , sefkatli mi , cocuguma nasil davraniyor , okul guvenilir mi , kafasina lavabo duser mi , kantinde ustune kaynar su dokulur mu vs vs baktigim seyler bunlarfi
Ortaokula gecince egitim ilk sirayi aldi ama hala guvende olmasi ilk kriterim

yaşadığımız ülkenin standarlarını bilip ona göre seçim yapmak daha önemli kesinlikle..
 
Oğlum 3 yıl okul öncesi de dahil olmak üzere 8. Sınıfın sonuna kadar 4 farklı özel okulda okudu.
Kendim de yıllardır özel sektörde çalışan bir okul öncesi öğretmeni ve idarecisiyim.
Oğlum 9. Sınıfta yani lisede devlete geçti,
gittiği okul İstanbul'un en iyi muhitlerinden birindeydi, bunun için epey de servis ücreti ödedik, ne yazık ki bu macera sadece 1 yıl sürdü tekrar özele almak zorunda kaldık.

Eğer İstanbul'da değil de memleketimde olsaydım İlkokuldan itibaren devlette iyi bir öğretmen bulup ona verebilirdim.
Muhtemelen ya aynı okulda meslektaşım olurdu ya da tanıdık biri. Anadolu'da insan ilişkileri daha farklı.
Büyükşehirlerde hele de anne çalışıyorsa tam gün devlet okulu yok gibi bir şey, etüdlü okul buluyorsunuz eve uzak, çocuk yollarda sefil olacak...

Özel mi devlet mi? Sorusuna cevabım öncelikle hangi özel okul? Sonra bu özel okul mu devlet okulu mu?
Bu sorunun cevabı çoçuğun mizacına, yaşadığınız il ve muhite, ailenin ekonomik durumuna ve okuldan beklentilerine göre değişir.

Benim için ilköğretimde özel okul tam gün olması, güvenlik, yemek kalitesi, öğretmene rahat ulaşabilme ve çocuğumun temiz tuvalet kullanması için önemliydi.
Ortaokula gelince yabancı dil ve arkadaş çevresi önem kazandı.
Lisede ise akademik donanım ve yine arkadaş çevresi,ilgili öğretmen ve pdr servisi önemli oldu.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
4 yaşında oğluma bu sene özel tercih ettim. Bu çocuğa göre değişir bence. Benim oğluma kendi öz bakımına teşvik edecek ama tamamen kendi haline de bırakmayacak bi öğretmen lazımdı. O fazla sorumluluğu bi anda çocuğa yükleyemezdim. Çünkü şimdiye kadar böyle baktım malesef . Bi anda sudan çık.ış balığa dönerdi. Eğitim konusunda göndersiğim okuldan çevremizdekilerbçok memnun ama henüz bunu deneyimleyemedim. Hala derslerimiz başlamadı oryantasyon devam ediyor.
 
Böyle bir genelleme yapmak saçma olur, okuluna öğretmenine göre değişir ama şu bir gerçekki maalesef çoğu devlet okulunun fiziki şartları yetersiz. Kızımı devlet anaokuluna gönderdim bir süre kararsız kaldıktan sonra çok iyi olduğunu söylemişlerdi. Sonuç yetersiz tuvalet ve hijyen eksikliginden kızım okulda hiç tuvalete girmemiş bir müddet sonra çişi gelse de yapamamaya başladı, bir sürü sıkını yaşadık. 1. sınıfta özel okula yazdırdık.
 
X