Özeli de devleti de denedik.
En büyük etken çocupun kapasitesi.
Çocukta kapasite yoksa ister aylık 500.000 lik özele yollayın, farketmiyor, o kapasitenin biraz üstüne çıksa da alameti farika yapamıyor çocuğu. Devletin de özelin de dezavantaj ve avantajları var.
Devlet okulları çok kalabalık ve ne kadsr iyi öğretmene denk gelseniz bile malesef çoğu öğretmen memur zihniyeti ile çalışıyor, başarılı öğrenciyi bir adım daha öteye taşıma dertleri yok mesela ama özel öyle olmuyor, bu çocuklarla özel ilgilenip daha üst seviyeye çıkarıp hem de kendi reklamlarını yapıyorlar, bu durum iki taraf için de avantajlı oluyor. Devlet okulunda sosyal etkinlik sıfır, amiyane tabirle ipini koparan orda, akran zorbalığını geçtim, çocupa ciddi zarar verecek olaylar da yaşanabiliyor ve idare malesef birşey yapamıyor çünkü okul 2000 kişilik olunca hangibiri ile uğraşsın, olmuyor yürümüyor, hijyen konusu zaten devlette herşey kendi cebinizden, tuvalet kağıdı bile olmayan wcler devlette çoğunlukta. Çocupun özel ilgi alanlarını teşvik devlette yok. Özelde bunların hepsi anlamında teşvik var, özel haftasonu etütleri, yemek düzenleri var. Çocuklar sosyal olarak aktif, öğretmenler çok daha aktif, okul disiplinli ise ipini koparanı almıyor, seçiyor, başarılı çocuk özelde daha özel bir ilgi ve teşvikle ilerliyor. Devlette sınıf öğretmeni sınıftaki olaylarla çok ilgilenmiyor, ilgilenmek istemiyor, geçen yıl bizim sınıf öğretmeni beni sınıftaki çocukların özel durumları için rahatsız etmeyin, ders dışı aramayın dedi velilere düşünün, yani kısaca uğraşamam diyor, çocuklar kavga ediyor kime söyleyeceğiz cevap yok, mesele paradan ziyade olaylara bakış açısı.
Benim ikizlerim ikisi de başarılı. Baştan beri öyleler, ikisi de Bilsem öğrencisi. Oplan nereye gitse hep okul 1.si,kızım da okulda ilk 5te. Devlete vermiştik geçen yıl. Aşırı hırslı ve egolu öğretmenlerin gazabına uğruyorduk az kalsın, en iyi devlet okulu güya , sınavla girdiler, dil sınıfına, oğlan denemelerde 700 kişilik 5.sınıflarda hep birinci, kız ilk 10da. Ama başarılı olmalarına rağmen öğretmenler sürekli sınıfta baskı kuruyor, bi tanesi başarısız çocukları aşağılıyor, öbürü sürekli tehditkar, ben hiç de korumacı bir anne olmadığım halde, illallah ettim okuldan, başarısı da ilk 20ye giren çocuktan. 2000 kişilik okulda tek bir sınıf başarılı evet, ama gerisi, okulda çeteleşen, ona buna saran, küçükleri dövmeye kalkan vs bir prototip. Adı başarılı çıkmış diye yolladık, arkada bambaşka şeyler çıktı. Hep devlet yanlısı idim ama ortaokulda işler değişiyormuş onu anladım. Öylesine girdikleri bursluluk sınavında oplan bir kolejden tam burs, kızım da yüzde 80 kazandı. Bedava bir ücretle özele aldık bu yıl. Oplumu ve kızımı hemen farkettiler. Oplum mesela piyano çalıyor hemen müzik hocası özel ilgilendi, kızım resim yetenepi var hemen yarışmaya soktu hocası, oplumu turnuvalara soktu hemen akıl zeka hocası vs.yani ilgi alaka çok farklı oluyor. Evet onşar da kendi reklamı için yapıyor ama çocupa olumlu yansıyor. Kafası rahat, kahvaltısı öğlen yemeği mis, tek kişilik sıra, dolabı var, 45 kişilik tıkış sınıfta değil, öğretmene daha kolay ulaşıyor derdini anlatabiliyor, sosyal etkinlik çok, hem öğrenip hem eğleniyor, bu yaş çocuğunun ihtiyacı da bu zaten. Mutlu gidip geliyorlar, geçen yıl sadece okula gidip geliyorlardı ve oğlumu fiziki olarak ufak diye büyük sınıflar iteleyip kakalamaya çalışıyorlardı. İlkokulda devlette idiler, ilkokulda mutlaka iyi öğretmenle devlet diyorum ama ortaokuldan sonra özel yanlısıyım artık. Ama tabi çocupa da bağlı bizim için böyle oldu süreç. Keşke tüm okullarda özel gibi ilgi, alaka, yaklaşım olsa.
Ha hiçbir zaman aynı yürüsün olmuyor.
Her yıl okul değiştiren gördüm.
Başta başladığınız gibi ilerlemiyor hiçbirşey.
Zamana bırakıp ona göre bakacaksınız duruma, baştan kendinizi devletle başlarsa öyle devam eder vs gibi şartlamayın.
Ana okulunda da gördüğüm, iyi bir öğretmen ve devlet okulu. Anaokulunda devlet sanki daha başarılı gibi.