Çorbalar Detaylı Yöresel Çorba tarifleri

En başarılı bulduğunuz çorba tarifi hangisi?

• Ankete Katılan
    822
  • Anket Kapalı .
Günaydın,

Akşam bir heves çok güzel çorba yaptım, fotolarını çektim...
Fakat bizim ufaklıktan fırsat bulup son halini çekemedim

Yine de bu vitaminli çorbayı çocuğu olanlar için paylaşacağım
İdare edersiniz artık, fotoları nasıl yüklerim bilemedim fırsat bulunca eklerim...

Bu çorbayı oğlum katı gıdaya başladıktan sonra, yavaş yavaş geliştirdim.
İlk etapta sadece pirinç ekliyordum sindirim zorluğu olmasın diye, sonradan bulgur daha sonra da kırmızı mercimek eklemeye başladım.
Eğer bebek için yapılacak bir çorba ise kilit nokta şu olacaktır: muhakkak ilikli kemik kaynatarak onun suyunu kullanın çorbada.

Çorba pratik bana göre, düdüklüde yaptığım için işimi kolaylaştırıyor, çalışan anneler için şahane bence.
Buyrun çorbanın tarifine...

DÜDÜKLÜDE BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler:
Yarım fincan pirinç
Yarım fincan bulgur (pilavlık)
Yarım fincan mercimek (kırmızı veya sarı)
1 adet orta boy soğan
1 adet havuç
Yarım brokoli (genelde brokoli aldığında eşim büyük oluyor, pazarda ufaklarından bulamıyor. O yüzden ben yarım yarım kullanıyorum. Siz dilerseniz bir ufak veya ortaboy brokoli demeti kullanabilirsiniz)
3 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı ucu ile karabiber
1 çay kaşığı ucu ile toz kırmızı biber (tatlı)
1 çay kaşığı ucu ile kimyon (sindirimi kolaylaştırıcı özelliği olduğundan dolayı bu tarz çorbalara katarım hep, özellikle oğluma çorba hazırladığımda)
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 kaşık zeytinyağı

Yapılışı:

Öncelikle pirinç, bulgur, mercimek bunları bir süzgece alıyoruz ve bol suda kirli suları gidene kadar yıkıyoruz. Kenara ayırıyoruz. Brokolimizi alarak güzelce yıkadıktan sonra dallarını ayırıp gelişi güzel dilimliyoruz. 1 adet havucu soyup yıkadıktan sonra ufak ufak doğruyoruz. Çok iri olmamasına dikkat edin, blenderdan geçirdikten sonra güzel pişmezse sert havuçlar ağıza gelebiliyor.
1 adet soğanı yemeklik doğruyoruz (dilerseniz iri doğrayabilirsiniz, sonra blenderdan geçireceğiz). Düdüklümüzü ocağa alarak orta ateşte altını yakıyoruz ve çiçek yağımız ile zeytinyağımızı tencereye koyuyoruz biraz ısıtıyoruz. Daha sonrasında soğanlarımızı içine atarak karıştırıyoruz. Soğanlar çok pembeleşmeden hemen havuçları da ekliyoruz. Havuç piştikten sonra tatlanan bir sebze olduğu için, havucu biraz soteliyoruz ki hem rengini hem de tadını salsın, çorbamıza lezzet versin.
Havuçlar rengini saldıktan sonra bir kenarda bekletmiş olduğumuz pirinç, mercimek ve bulguru içine ekliyoruz. Çok kavurmanıza gerek yok, mercimekler ve bulgurlar tencerenin dibine yapışabiliyor. Bir kaç sefer karıştırdıktan sonra brokolilerimizi ekleyebiliriz. Onları da biraz karıştırıp suyunuzu ekleyebilirsiniz. Suyun ölçüsü 5 su bardağı kadar olacaktır. Eğer ilikli kemik kaynatılmış ise, kemiklerin bulunduğu suyu güzelce süzmek gerekir, içerisine kemik kaçmamış olması çok önemlidir ve bunun haricinde kemiklerin içlerinde bulunan ilikleri de bu suya çıkartmanız gerekir. Biraz uğraşlı gibi gelse de bir çöp şiş veya kürdan yardımı ile bunu yapabilirsiniz. Bu suyu direk çorbaya katabilirsiniz. Çorbamızın suyunu da ekledikten sonra baharatlarımızı ekleyebiliriz ve güzelce karıştıralım. Düdüklünün kapağını kapatalım ve yüksek ateşte düdüğü yukarda olacak şekilde bırakalım.

Tenceremizin düdüğünden "tısss" sesleri gelmeye başladıktan sonra altını kısalım ve düdüğü indirelim. İster saate bakarak, isterseniz mutfak saatinizi kurarak 25 DK zaman ayarlayalım. Bu süre dolduğunda düdüklünün altını kapatarak soğumaya bırakın.
Tencereniz açılabilecek kadar soğuduktan sonra kapağını açın. Karşınızda şişmiş bulgur, pirinç ikilisini göreceksiniz "bu ne" diye paniğe kapılmayın :) Bir kaşık yardımı ile karıştırın ve çorbayı blenderdan geçirin. Güzelce boza kıvamını alınca (artı-eksi malzeme kullanımlarında çorba koyu olabiliyor, bu noktada blenderdan geçirirken su ekleyebilirsiniz, kendi sevdiğiniz kıvama göre koyuluğunu ayarlayabilirsiniz) farklı bir tencereye (normal çorba tenceresine) aktararak kısık ateşte ocağa alalım. Karıştırarak bir taşım kaynatalım. Sonrasında altını kapatıp servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Servis yaparken kimisi brokoli çorbasında limon sever. Aklınızda bulunsun...

Eklentiler

• 20160504_211014_resized.jpg
    28,9 KB · Görüntüleme: 53
  • 20160504_210914_resized.jpg
    38,8 KB · Görüntüleme: 39
http://www.kadinlarkulubu.com/forum...iz-soframiz-benim-mutfagim.1213/create-thread

http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?forums/yemekteyiz-soframiz-benim-mutfagim.1213/
Merhaba konumuzu burada yeni konu aç kısmına tıklayarak açıyoruz. Burası yemek kategorisindeki sohbet topiği

Tarifin başarılı,1 tabak olsun artmıştır herhalde.Bir de yapılmış halde tabağa koyup çekseniz.Görüntü olarak ta güzel olacağına inanıyorum,tadından eminim.

Tarifin başarılı,1 tabak olsun artmıştır herhalde.Bir de yapılmış halde tabağa koyup çekseniz.Görüntü olarak ta güzel olacağına inanıyorum,tadından eminim.

Çok teşekkür ederim
Evet eksiği var malesef, ufaklıktan fırsat bulamadım ki.
Akşam inşallah tamamlayıp çekerim

Bu arada bahsettiğim lezzetli çorba bu değil :) Bunu akşam yaptığım için ve sevilen bir çorba olduğu için eklemek istedim. Dediğim çorba farklı, onu da yapacağım... 1 den fazla tarif ekleyebiliyor muyuz?

Yarışma için ekleyeceksen tek tarif gerekiyor.Ama çorba tarifini vermek için istediğin kadar ekleyebilirsin.Bu sayfa haricinde yemek topikleri var,oraya eklesen daha iyi olur. Nevreste seni yönlendirir,biraz bekle,O sana bilgi verir.

Anlaştık tamamdır, yok eskiyim forumda zaten sadece yarışma için sormuştum...
Eh artık oğluşumun kısmetine, bir başka seferki yarışmaya eklerim o çorbayı da

Hayır sadece bir tarif ekleyebilirsiniz
Bu konuda tamamlanmamış o yüzden yarışma ön ekini eklemiyorum
Tamamlamazsanız taşımam gerekiyor bilginiz olsun..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…