Derin dondurucu kullanım kılavuzu

Elossa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2011
6.627
159
163

Buzdolabı daha yaygınlaşmadığı dönemlerde, hatırlayın neler yaptığınızı! Karpuzlar su kuyusunda soğutulur, günü birlik yemekler yapılır, o gün tüketilir ertesi güne bırakılmazdı. Buzdolapları çıktı, hanımlar “oh” çekti. Tam buzdolabının keyfini sürerken bu sefer de, bir mevsimin yiyeceğini diğer mevsime aktarma derdi başladı. Bu sırada da imdada derin dondurucular yetişti.
Eskiden restaurantların, marketlerin, kasapların, bakkalların vitrinlerini süsleyen derin dondurucular lüks olmaktan çıktı. Şimdi hemen her evin mutfağında küçük veya büyük bir dondurucuya rastlamanız mümkün. Adeta kadınların eli ayağı haline gelmiş durumda. Kışın açıyorlar kapağını yaz sebzelerini çıkarıp yemeğini yapıyorlar, ha keza yazın da öyle...
Peki bu kadar hayatımıza giren derin dondurucular hakkında neler biliyoruz? Nasıl kullanmalıyız? Neleri dondurmalıyız? Neleri dondururken nelere dikkat etmeliyiz? Sebzeler nasıl
saklanır, etler nasıl saklanır? Biz de bu soruları işin uzmanlarına danıştık. İşte Türkiye derin dondurucu pazarında
geniş bir paya sahip olan Klimasan Satış Müdürü A. Cumhur Ön’ün hanımlara tavsiye ettiği püf noktalar:
Derin dondurucu alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Dondurucular farklı kapasitelerde üretiliyor. Öncelikle karar vermeniz gereken ev halkının sayısına göre ne kadar
bir iç hacme ihtiyacınız olduğunu belirlemek. Az yer tutuyor diye alacağınız küçük dondurucular sonra size yetmeyebilir.

Gıda dondururken dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

Öncelikle donduracağınız gıda maddesinin taze ve kaliteli olmasına dikkat edin. Bu ürünleri günlük ve öğünlük porsiyonlara ayırın. Soğuğa, neme, yırtılmaya, koku, yağ ve asite dayanıklı paketleme malzemesi seçin. Önce dondurucunun tabanına koyun, daha önce dondurulanlarla temasını önleyin. Çözülen yiyecekleri de hemen kullanmayın.

Yiyecekleri ne tür ambalajlarla dondurmak gerekiyor?
Et, hamur işleri için en az
0.05 mm malınlıkta tüp, torba
veya düz plastik folyo ya da esktra kuvvetli alüminyum folyo kullanın. Sebze, meyve, kek ve pastalarda
en az 0.05 mm kalınlığında
plastik folyo uygundur. Şekerde çözülen meyveler, macun veya marmelat, yumurta içi, içecek gibi sıvı haldeki gıdalar ve meyvalar için alüminyum, plastik ya da cam kap en sağlıklısı.

Önceden pişirdiğiniz yemekleri nasıl donduracaksınız?
Hamur tatlıları, et suyu, güveç, patates yemekleri, çorbalar, tatlılar ve diğer pişmiş yemekler dondurulabilir. Bazı baharatların uzun süre depolandıktan sonra tadları değişebileceğinden, yemekleri hazırlarken az baharat konmalı, çözüldükten sonra arzu edilen ölçü eklenmelidir. Yiyeceklerin depolanma süresi kullanılan yağa bağlıdır. Margarin, zeytinyağı ve tereyağı en uygun yağlardır. Sıvı şeklinde yemekler plastik kaplarda, diğerleri plastik folyo ya da torbada dondurulur. Pişmiş yemekler, türlerine göre, 1-4 ay arası dondurulabilir.

Hamur işlerini doldururken dikkat edilecek noktalar...
Börek, çörek, kek ve tüm hamur işleri
dondurulabilir. Hepsinin yeni hazırlanmış, hatta
ılık iken dondurulmaları uygun olur. Pastalık hamuru, hazırlandıktan sonra pişirmeden porsiyonlar halinde dondurmak gerekir. Pişirilmiş pastalar alüminyum folyoda paketlenmeli, kekler ve pasta hamurları
plastik kaplara konmalıdır. Dondurulan hamur işleri, türlerine göre, 1-6 ay arası saklanabilir.

Peki ya sebzeler nasıl saklanmalı?
Pişirilen ve haşlanan tüm sebzeler dondurulabilir. Ancak kıvırcık salata, tere, turp, soğan ve diğer sebzelerin ham ya da çok olgunları dondurulmaya müsait değildir. Sebzelerin rengini, tadını, kokusunu ve vitamin değerlerini korumak için önce şok haşlama yapılmalıdır. Paketlemede plastik torba ya da kap kullanılabilir. Dondurulan sebzeler türlerine göre 6-12 ay arası saklanabilir.

Balıklar
Sadece yeni tutulmuş, çok taze balıklar dondurulmalıdır. Buğulama ve kızartmalık balıkları temizleyip iyice yıkamalı. 1 kilodan büyük balıkları parçalara ayırmak gerek. Balıkları folyo üzerinde 1-2 saat paketlenmeden dondurmalı, daha sonra balıkların üzerinde buz tabakası oluşana kadar baş aşağı tuzlu su içerisine daldırın. Daha sonra plastik folyo veyaü tercihen alüminyum folyo ile paketleyin. Ancak paketlerin içerisinde hava kalmamasına dikkat edin. Bu şekilde, tatlı su balıkları ve yağsız balıklar 2 ay, terbiye edilmiş yağlı balıklar 4-8 ay saklanabilir.

Et mamulleri
Her şeyden önce et mamülleri, sosis ve sucuğun yağsız olmasına dikkat edin. Eti, daha yumuşak olması için, dinlendirdikten sonra dondurun. Et ürünlerini porsiyonlara ayırıp paketleyin. Ambalaj için plastik folyo ya da torba kullanın. Koyun eti 4-8 ay, dana eti 6-10 ay, sığır eti 8-12 ay, kıyma 1-3 ay, sucuk, salam vb 1-2 ay dondurulabilir.

Meyveler vitaminini kaybetmez
Derin dondurucu ile ilgili kadınların en büyük şüphesi meyvelerde gizlidir. Meyveler dondurulduğu zaman vitamin değerlerini kaybederler mi? Şenocak dondurucularının üreticisi olan Klimasan Satış Müdürü A. Cumhur Ön, bu konuda şunları söylüyor: “Ham ya da olgun meyve dondurulmaz. Elma, armut gibi rengini kolayca kaybedebilen meyveler dondurulmadan önce şok haşlanmalı ya da sterilize edilmelidir. Dondurulmuş meyveler çözüldükten sonra komposto, marmelat, jöle ve pasta yapımında kullanılabilir. Meyveleri şerbetleyerek de dondurabilirsiniz. Vitamin değerlerinde de bir değişme olmaz. Şerbetlenmeyenler plastik torbalara, şerbetlenenler plastik kaplara konmalı. Meyveleri türlerine göre, 6-12 ay arası saklayabilirsiniz.”
 
HİJYEN
Kalitesini korumak için daha önce yağmalamaya başlamış bir üründen ziyade taze bir ürünü derin dondurmak daha iyidir.

Daha az mikroorganizma olmasına veya bazılarının düşük sıcaklıklarda hayatta kalabilmesine rağmen, düşük sıcaklıklarla çalışırken bile temel hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir. Bu nedenle aşağıdakiler gereklidir:

Ellerinizi ve tüm gıda taşıma araçlarını yıkayın
Ürünleri yıka
Derin dondurucunun / saklama sisteminin / soğuk odanın temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi
Hava vakumuna dikkat ederken yiyecekleri korumak için kapalı dondurucu torbalar veya uygun kaplar kullanın ve kapakları veya torbaları dikkatle kapatın
Buz özülmüş veya eritilmiş bir ürünü asla tekrar dondurmayınız. Çözülmüş bir ürünün yeniden dondurulması bakterilerin çoğalmasına neden olur. Patojenikse, gıda zehirlenmesine neden olabilirler!
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…