Deprem fobisi tak etti

Nedense ben ne zaman depremle ilgili birseyler okusam ya da konussam deprem olur, dün olan depremden 1 gun once de surekli beklenen istanbul depreminden filan bahsetmistik. Çağırıyor muyum acaba bahsederek diyorum artık. Düşünmemekten başka çare yok malesef.
Önlemi biz tek başımıza alamayız, devletin seferber olup gereken güçlendirme çalışmalarını yapması gerek. Amerikanın, avrupanin, japonyanin filan ahlaksizligini almayalim diye teknolojisini de almıyoruz galiba.
Bizim alabileceğimiz tek önlem yanımıza düdük, fener, 1 2 kraker ve 1 şişe su almak.
Şaka gibi geliyor kulağa ama gerçek bu maalesef.
Daha çok sözüm var bu konuda ama zaten korkuyorsunuz, deprestirmenin anlamı yok. Kendi alabileceginiz önlemleri alın ve düşünmeyin, aklınıza gelince baska seylerle mesgul olun. Ben oyle yapmaya çalışıyorum aksi takdirde resmen anksiyete nöbeti geciriyorum, çarpıntım tutuyor nefes alamıyorum, surekli gözüm avizede yaşıyorum. Allah hayır etsin sonumuzu

99 depreminde sürüklenerek cikarildigim yazlık eve bir daha adim atamadım. Senelerce aynı sahne rüyalarıma girdi ve küçük bir deprem yasayayım yine en başa sarıyorum... böyle nereye kadar yaparım bilmiyorum ama bu korku birgün beni öldürecek...

Allah bir daha yaşatmasın, çok üzüldüm. Eksi sozlukte 99 depremini direkt olarak yaşayanların yazdıklarını okuduğumda çok kötü oldum, kendime gelemedim 1 senedir, sırf bu yuzden deprem fobisi oluştu. Kim bilir sizde nasıl etkiler bıraktı :KK43:

Karincalar yuksek katlara normalde de cıkıyor
Köpekler sabah ezanına yakın sesler çıkartır
Gökyüzü bazen gerçekten çok garip renklere bürünüyor ama bir şey olduğu yok
Yildiz kaymasi vs meteor yagmuru bunlar da normalde olan seyler

Akliniza bunlari getirin.
Gercekten iyi uzmanlar var ama artik insanlar cok paranoyak oldu.
Su kisi su depremi bildi aha kesin bu da olacak diyoruz ne hikmetse o zaman olmuyor.

Amel eksikligi korkusu yasamaniz normal hangimiz yasamiyoruz ki
Bol bol tovbe edin af dileyin
Yapmiyorum dediklerinizi ufak ufak yapmaya baslayin
Allah cok bagislayicidir affedicidir. Umudunuzu kaybetmeyin.

En sinir olduğum şey de 17 Ağustos'ta yetkili kişilerin unutmadık diye paylaşım yapmaları. Unutsaniz ne olacakti acaba. Japonya'da şiddetli deprem oluyor insanlar sadece rafların önünden çekiliyor birşey düşmesin diye binadan kaçmaya çalışmıyorlar bile çünkü depreme dayanıklı yapmışlar bizde deprem olmadan bile apartmanlar göçüyor. İstanbul depremi olduğunda ülkece toparlanmamiz çok zor olacak. Ben de kaç gündür bunu düşünüyorum. Hala kimsenin umrunda değil. Sonra Allah'tan geldi diyorlar. Tıpkı kanser gibi. Bazı illerde kanser oranı çok çok yuksek. Hiçbir önlem alınmıyor sonra kanserden ölenlere baş sağlığı diliyorlar. Depremden kansere nasıl geldim bilmiyorum ama çok doluyum bu konularda. Sorumlu kişiler hiçbir şey yapmadığı için her zaman ceremesini halk çekiyor.

Merhabalar
Konuya gireyim hemen. Benim aşırı derece deprem fobim var. Yani aklımı kaybedecek duruma geliyorum. 99depremini zemin katında ciddi bi sarsıntı kapının kazıklanması ve zor bir kurtuluş ile atlattık. Bu olay yaşandığında küçüktüm ama net hatırlıyorum evdeki hasarı sarsıntıyı ve hepimizdeki korkuyu. O günden beri korku kaldı üzerimde. Atlatamıyorum.
2015de Çanakkaledeki depreminin istanbulda hissedilmesinden sonra hepten bu korkularım arttı.
Biz hala aynı evde zemin katında yaşamaya devam ediyorduk. Haberlerde sürekli büyük istanbul depremi haberleri dolaşıyordu derken geceleri lambaya bakarak hareket etmeden sabahlıyordum. Zamanla yine yatıştı derken dün yaşanan deprem yine beni hoplattı.
Benim evim artık istanbulda değil ama annemlerde kalıyordum bir işim olduğu için. Annemler neyse ki artık yeni bir binanın en üst katındalar. Şans bu ya bana denk geldi yine deprem. Zeminde titreşim şeklinde hissettiğimiz deprem üst katlarda eşyaların hareketlenmesine sebep oluyormuş bilmiyordum. Evde tektim tv dahi çalışmıyordu uğultu ve dolabın üzerime gidip gelmesi bende tamamen şok etkisi yarattı.
Haberlerde görmüşsünüzdür. Bazı profesörler bu fayın harekete geçtiğini yakın bir tarihte olabilecek istanbul depreminin ayak sesi olduğunu söylüyorlar. Keza bir hanım var instagramda astrolog. İlk deprem uyarısını yaptıktan bir kaç saat sonra deprem olmuştu. Bugun yine bir story paylaşmıştı ve 10 gün içinde büyük deprem olabilir diye. Karıncaların üst katlara çıkması geceleyin köpeklerin havlaması havanın rengi yıldızların çok kayması bi gariplikler olduğu iddia ediliyor. Sizlerde böyle bir durum varmı?
Gitmek istiyorum evime korkuyorum uyuyamıyorum zor yazıyorum bunları. Ama iki günlük işim kaldı zaten döneceğim. Bu sürede kafayı yememek için zor duruyorum. Beni rahatlatacak yorumlarınıza ihtiyacım var....
98 adana depremini yaşayan biri olarak ki o zaman çocuktum senelerce uykuya dalma problemi yaşadım çok korkuyordum.
şimdi çocuklarım oldu öyle bir şey olsa kendimden değil onları koruyamazsam veya kaybedersem korkusu yaşıyorum, ve de yakınlarımı.
Bol bol dua edeceğiz birde benden size tavsiye sık sık, az çok demeden sadaka vermeniz kötülüğü belayı def eder hem de kötü ölümden de korur
o astrolog bayanı bende takip ediyorum hikayesinde paylaştı takriben 1 2 saat sonra deprem oldu ve nokta atışları yapıyor genelde de dikkat ettiyseniz de doğal bir deprem değil HAARP projesi dedi. inanmamak elde değil
Hayvanların hissiyatlarına da çok inanır ve güvenirim birde ufak bebeklerin

Eğer HAARP projesi ise, öyle bir şey yapanlar varsa da her şeyi gören bilen duyan ALLAH fırsat vermesin inşaAllah

Nedense ben ne zaman depremle ilgili birseyler okusam ya da konussam deprem olur, dün olan depremden 1 gun once de surekli beklenen istanbul depreminden filan bahsetmistik. Çağırıyor muyum acaba bahsederek diyorum artık. Düşünmemekten başka çare yok malesef.
Önlemi biz tek başımıza alamayız, devletin seferber olup gereken güçlendirme çalışmalarını yapması gerek. Amerikanın, avrupanin, japonyanin filan ahlaksizligini almayalim diye teknolojisini de almıyoruz galiba.
Bizim alabileceğimiz tek önlem yanımıza düdük, fener, 1 2 kraker ve 1 şişe su almak.
Şaka gibi geliyor kulağa ama gerçek bu maalesef.
Daha çok sözüm var bu konuda ama zaten korkuyorsunuz, deprestirmenin anlamı yok. Kendi alabileceginiz önlemleri alın ve düşünmeyin, aklınıza gelince baska seylerle mesgul olun. Ben oyle yapmaya çalışıyorum aksi takdirde resmen anksiyete nöbeti geciriyorum, çarpıntım tutuyor nefes alamıyorum, surekli gözüm avizede yaşıyorum. Allah hayır etsin sonumuzu
Devletin rant için yaptığı kentsel dönüşümün hiç bir yararı yok. 99 dan sonra özellikte tüpraştaki zarardan bir ders almalıydılar. 20 yıl geçti üzerinden ama sanayi hala aynı yerde devam ediyor. Marmara sanayinin kalbi olduğu sürece nufus burada azalmayacak ve bu felaket belki de bizi bitirecek. Depremde ölen kurtulmuş olacak ama kalanları devletin yetersizliği yüzünden çok zor bi süreç bekliyor malesef.
Düdük fener arıyorduk dün bulamadık bi kaç yerde bugun tekrar bakıcam her yere.

Karincalar yuksek katlara normalde de cıkıyor
Köpekler sabah ezanına yakın sesler çıkartır
Gökyüzü bazen gerçekten çok garip renklere bürünüyor ama bir şey olduğu yok
Yildiz kaymasi vs meteor yagmuru bunlar da normalde olan seyler

Akliniza bunlari getirin.
Gercekten iyi uzmanlar var ama artik insanlar cok paranoyak oldu.
Su kisi su depremi bildi aha kesin bu da olacak diyoruz ne hikmetse o zaman olmuyor.

Amel eksikligi korkusu yasamaniz normal hangimiz yasamiyoruz ki
Bol bol tovbe edin af dileyin
Yapmiyorum dediklerinizi ufak ufak yapmaya baslayin
Allah cok bagislayicidir affedicidir. Umudunuzu kaybetmeyin.
Allah razı olsun.
Ben dediklerinize katılıyorum çok söyleyen oldu şu tarih bu tarih diye ancak bu sefer beni düşündüren depremin beklendiği fayın hareketlenmesi oldu.

En sinir olduğum şey de 17 Ağustos'ta yetkili kişilerin unutmadık diye paylaşım yapmaları. Unutsaniz ne olacakti acaba. Japonya'da şiddetli deprem oluyor insanlar sadece rafların önünden çekiliyor birşey düşmesin diye binadan kaçmaya çalışmıyorlar bile çünkü depreme dayanıklı yapmışlar bizde deprem olmadan bile apartmanlar göçüyor. İstanbul depremi olduğunda ülkece toparlanmamiz çok zor olacak. Ben de kaç gündür bunu düşünüyorum. Hala kimsenin umrunda değil. Sonra Allah'tan geldi diyorlar. Tıpkı kanser gibi. Bazı illerde kanser oranı çok çok yuksek. Hiçbir önlem alınmıyor sonra kanserden ölenlere baş sağlığı diliyorlar. Depremden kansere nasıl geldim bilmiyorum ama çok doluyum bu konularda. Sorumlu kişiler hiçbir şey yapmadığı için her zaman ceremesini halk çekiyor.
Hepsi cahillikten. Akrabaları kadrolaştırmaktan. Rantçıları doyurmaktan. Seçtiklerimiz yapıyor bunu bize. Seçmeyin diyoruz. Hain oluyoruz. Bu ülkede farklı düşünenin malesef yeri yok.

98 adana depremini yaşayan biri olarak ki o zaman çocuktum senelerce uykuya dalma problemi yaşadım çok korkuyordum.
şimdi çocuklarım oldu öyle bir şey olsa kendimden değil onları koruyamazsam veya kaybedersem korkusu yaşıyorum, ve de yakınlarımı.
Bol bol dua edeceğiz birde benden size tavsiye sık sık, az çok demeden sadaka vermeniz kötülüğü belayı def eder hem de kötü ölümden de korur
o astrolog bayanı bende takip ediyorum hikayesinde paylaştı takriben 1 2 saat sonra deprem oldu ve nokta atışları yapıyor genelde de dikkat ettiyseniz de doğal bir deprem değil HAARP projesi dedi. inanmamak elde değil
Hayvanların hissiyatlarına da çok inanır ve güvenirim birde ufak bebeklerin

Eğer HAARP projesi ise, öyle bir şey yapanlar varsa da her şeyi gören bilen duyan ALLAH fırsat vermesin inşaAllah
Çok geçmiş olsun rabbim bir daha yaşatmasın.
Her yerde sadaka veririm cebimde ne varsa bu 1 lira da olur 10 lirada. Eşimde aynı şekilde çok sık veririz çok şükür.
Ben astrolog hanımı çok önemsemezdim ama sürekli bi hareketlilik var marmara denizinde. Çok anormal bişey.
Ben 99 depreminin haarp olduğuna inanıyorum ama bunun haarp olduğuna inanmıyorum şuan. Çünkü deprem olduğu anda anlaşılıyor bazı belirtiler oluyor o ipuçlarını yakalamak gerek

Bu durum bende de vardi. Ben soyle yendim, insanlar ne kotu hastaliklarla yasamaya calisiyor, hastanelerde yatiyor. Ben olmamis bir deprem icin avizeye bakip kacma plani yapiyor ve hayati zorlastiriyorum. Bu kadar takinti yapmamam lazim cunku yarin hicbir sey yokken bir arabanin bana carpmayacagini bilmiyorum. Akisina birakiyorum ve kafama takmiyorum.

Ha bir de lutfen astrologmus profesormus takip etmeyin. Depremi kimse onceden tahmin e de mez. Sadece aktif fay hatlari var deprem olabilir denilir. Inanmayin boyle seylere tamamen insanlari panik hale getirmek takipci kasmak isim yapmak icin olursa bak dedim demek icin.
Emin olun senede kac kez deprem uyarisinda bulunmustur o kadin. Yakin zamanda ankarada da deprem oldu sonrasinda zincirleme geldi bu seyler
Deprem bolgesindeyiz depremin her sene bir yerlerde oldugunu biliyoruz. Sarlatan olarak goruyorum o astrolog vs leri.

Bu durum bende de vardi. Ben soyle yendim, insanlar ne kotu hastaliklarla yasamaya calisiyor, hastanelerde yatiyor. Ben olmamis bir deprem icin avizeye bakip kacma plani yapiyor ve hayati zorlastiriyorum. Bu kadar takinti yapmamam lazim cunku yarin hicbir sey yokken bir arabanin bana carpmayacagini bilmiyorum. Akisina birakiyorum ve kafama takmiyorum.
Farklı bir bakış açısı. Faydası olacağından eminim teşekkürler

Devletin rant için yaptığı kentsel dönüşümün hiç bir yararı yok. 99 dan sonra özellikte tüpraştaki zarardan bir ders almalıydılar. 20 yıl geçti üzerinden ama sanayi hala aynı yerde devam ediyor. Marmara sanayinin kalbi olduğu sürece nufus burada azalmayacak ve bu felaket belki de bizi bitirecek. Depremde ölen kurtulmuş olacak ama kalanları devletin yetersizliği yüzünden çok zor bi süreç bekliyor malesef.
Düdük fener arıyorduk dün bulamadık bi kaç yerde bugun tekrar bakıcam her yere.

Evet yok işte, bu saatten sonra hele hiç yok. Zaten kentsel dönüşüm filan da değil o.
Bizim binamızın iskanı yokmuş mesela, geçenlerde imar barışı yaptılar seçim öncesi, parası neyse verdik oturmaya devam ediyoruz. Ne gelip depreme dayanıklı mı diye bakan oldu, ne bizden dask istendi. Haraç öder gibi paramızı ödedik, kuvvetle muhtemel ilerideki mezarlarımizda oturmaya devam ediyoruz. İmkan olsa sırf bu yüzden terk ederim ıstanbulu.

İstanbula yakınım zaten ama istanbul kadar etkilenmem. İstanbul için felaket senaryoları yazılıp çiziliyor. Bu kaostan uzak olurum hiç değilse. Annemler sahile yakın yerdeler. 1.derece kırmızı bölge. İster istemez kendi evim daha güvenli geliyor.
Destek başka konularda alıyordum ama doktorumla görüşmeliyim haklısınız
Böyle bir durumda aileniz için endişelenmiyor musunuz? Siz kendiniz uzak olunca onlar ne olacak mesela ben bunu düşündüğüm için gittiğim yerde de rahat olamazdım ki .sonuçta ben güvende olacağım ama onlar değil.Bende 17 ağustosu yaşadım ve o psikoloji hala üzerimde ailem için içim rahat en azından güvendeler ben istanbuldayım ve inanın çok korkuyorum çocuklarım için çok korkuyorum özellikle.Bazen kader böyle şeyler malesef nerde ne zaman depremin bizi nasıl yakalayacağını bilemiyoruz güvenli ev seciyoruz ama belki başka bir yerde yakalayacağız diye bir yere gitmekten bile korkar oldum son bir kaç gündür.

Evet yok işte, bu saatten sonra hele hiç yok. Zaten kentsel dönüşüm filan da değil o.
Bizim binamızın iskanı yokmuş mesela, geçenlerde imar barışı yaptılar seçim öncesi, parası neyse verdik oturmaya devam ediyoruz. Ne gelip depreme dayanıklı mı diye bakan oldu, ne bizden dask istendi. Haraç öder gibi paramızı ödedik, kuvvetle muhtemel ilerideki mezarlarımizda oturmaya devam ediyoruz. İmkan olsa sırf bu yüzden terk ederim ıstanbulu.
Kırmızı işaretli binalar yıkılması gerekirken belediyedeki tanıdıklar aracılığı ile oturmaya devam ediyorlar insanlar. Devletin zaten imar barışı olayı tam bir facia dask yetmedi şimdi bundan karınlarını doyurdular ama depremde bu evlerin enkazından çıkanları devlet doyurabilecek mi merak konusu...

Böyle bir durumda aileniz için endişelenmiyor musunuz? Siz kendiniz uzak olunca onlar ne olacak mesela ben bunu düşündüğüm için gittiğim yerde de rahat olamazdım ki .sonuçta ben güvende olacağım ama onlar değil.Bende 17 ağustosu yaşadım ve o psikoloji hala üzerimde ailem için içim rahat en azından güvendeler ben istanbuldayım ve inanın çok korkuyorum çocuklarım için çok korkuyorum özellikle.Bazen kader böyle şeyler malesef nerde ne zaman depremin bizi nasıl yakalayacağını bilemiyoruz güvenli ev seciyoruz ama belki başka bir yerde yakalayacağız diye bir yere gitmekten bile korkar oldum son bir kaç gündür.
Ailem için endişeleniyorum tabiki ama onlar için yapabilecek hiç bişeyim yok. Onlar burada çalışıyorlar burada geçimlerini idame ettiriyorlar.
Hatta böyle bir deprem şayet ben burada değilken olmuş olsa elimden yardım göndermek haricinde ne kadar bişey gelir bilmiyorum. Yollar yıkılmış olur gelemem hadi geldim diyelim bu kaosta ne yapabilicem belki binayı bile bulamam buldum diyelim belki onlar çoktan gitmiş olacak iletişim zaten sıfır ülkenin insanı yağmacı hırsızı haydutu her bir yerde olacak can güvenliği olmayacak binaları yıkılmış ölmüş olsalar enkazdan çıkarılanları zaten toplu mezarlara gönderecekler kimlik tespitini beklemeden. Ölenlerin yüzlerininin fotoğrafını çekicekler şayet yüzleri darbe almış olursa tanınmaz halde olacaklar. Yaralı olsalar bile ülkenin farklı yerlerindeki hastanelere gönderilecekler yine kaos ve bulamayacağım. Gerçekçi olarak bakıldığı zaman endişelenmek ve üzülmek dışında elimden birşey gelmeyecek.

Korkuyoruz diyoruz ama cogu kisi bireysel alabilecegi onlemleri almiyor. Hepimiz biliyoruz ki Turkiye tarihinin en buyuk felaketi olacak,kitlesel anlamda yapilmasi gerekenler yapilmiyor bari bireysel onlem alalim. Deprem cantasi,evdeki esyalarin sabitlenmesi vs. Bunlara dikkat edin oncelikle

İstanbul'da depremin en etkili olduğu semtlerden birinde oturuyorum. Oturduğum bina 99 depremini atlatmış. Taşınalı 3 ay oldu ama ilk günden beri aklımda deprem var. Anlayacağın ben de senin gibi çok korkuyorum. Başka bir şehir olsa bu kadar korkmam ama İstanbul korkutuyor beni, bulunduğum bölge korkutuyor, deprem öncesi binada olmam korkutuyor...