-
- Konu Sahibi enteldantell
Bence benim oğlumda da diskleksi var E harfini gördü anne 3 mu diye sordu psikiyatriye gitmekten artık nefret ediyorumArtık önce can güvenliği diyorum, on tane de ilaç denese mecbur
Büyüdükçe geçer umarım.
Öğrenme güçlüğü yok neyse ki diyordum, disleksi özellikleri taşıdığını öğrendim bugün de.
Özel eğitim alıyor mu oğlunuz? Üzülmeyin emin olun disleksi dehb’ten daha küçük bir problem. Uygun çalışma yöntemleri ile çözersiniz. Ben lisede öğretmenim bir tane disleksili öğrencim vardı, küçük yaşlarda farkedilmiş ve eğitim almıştı inanın tüm sınıfta felsefi tartışmaya girebileceğin tel çocuk buydu. Çok zeki ve başarılı bir çocuktu.Bence benim oğlumda da diskleksi var E harfini gördü anne 3 mu diye sordu psikiyatriye gitmekten artık nefret ediyorum
Bizde dehb tanısı zaten vardı ben bide diskleksi olduğunu dusunuyorum özel eğitim almıyor birinci sınıfa baslayacak harfleri biliyor bazen ters yaziyor otizmden çok suphelendim kaç doktora götürdüm atipik değil dehb dedilerÖzel eğitim alıyor mu oğlunuz? Üzülmeyin emin olun disleksi dehb’ten daha küçük bir problem. Uygun çalışma yöntemleri ile çözersiniz. Ben lisede öğretmenim bir tane disleksili öğrencim vardı, küçük yaşlarda farkedilmiş ve eğitim almıştı inanın tüm sınıfta felsefi tartışmaya girebileceğin tel çocuk buydu. Çok zeki ve başarılı bir çocuktu.
Daha 1e başlamamış, normal de olabilir.Bence benim oğlumda da diskleksi var E harfini gördü anne 3 mu diye sordu psikiyatriye gitmekten artık nefret ediyorum
Bence mutlaka özel eğitim aldırmalısınız hem de vakit kaybetmeden yaz tatilinde. Dikkat eksikliği için de dehb için de özel eğitimin mutlaka faydasını görürsünüz. Disleksi değilse bile dikkati için okullar açılmadan önleminizi almış olursunuz.Bizde dehb tanısı zaten vardı ben bide diskleksi olduğunu dusunuyorum özel eğitim almıyor birinci sınıfa baslayacak harfleri biliyor bazen ters yaziyor otizmden çok suphelendim kaç doktora götürdüm atipik değil dehb dediler
Haklısınız ben evde dikkat kitaplarıyla biraz çalıştırmaya çalışıyorum işin açığı rapor almak istemiyorum ücretli de fiyatlar almış başını gitmişBence mutlaka özel eğitim aldırmalısınız hem de vakit kaybetmeden yaz tatilinde. Dikkat eksikliği için de dehb için de özel eğitimin mutlaka faydasını görürsünüz. Disleksi değilse bile dikkati için okullar açılmadan önleminizi almış olursunuz.
Kendi kızım 3,5 yaşında özel eğitim alıyor ama disleksiyi anlamak için henüz erken buna rağmen biz disleksiye yönelik de çalıştırıyoruz evde. Netice de disleksi yoksa bile dikkatini arttırmış oluruz diye düşünüyoruz.
inşallahArtık önce can güvenliği diyorum, on tane de ilaç denese mecbur
Büyüdükçe geçer umarım.
Öğrenme güçlüğü yok neyse ki diyordum, disleksi özellikleri taşıdığını öğrendim bugün de.
geçmiş olsunBende bebkliginden beri otizmmi diye düşünüyordum doktor dehb dedi şuan 7 yaşına yaklaştı bence diskleksi de var çünkü e harfini gördü ve anne bu 3 mu diye sordu bazen harfleri ters yaziyor bu arada daha bire başlamadı bu yıl baslayacak geçen yıl gönderebilirdim yilin sonunda dogdugu icin benim tercihime bağlıydı ben göndermedim bakalım birinci sınıfta bizi neler bekleyecek
dehb için özel eğitim ne oluyorkiBence mutlaka özel eğitim aldırmalısınız hem de vakit kaybetmeden yaz tatilinde. Dikkat eksikliği için de dehb için de özel eğitimin mutlaka faydasını görürsünüz. Disleksi değilse bile dikkati için okullar açılmadan önleminizi almış olursunuz.
Kendi kızım 3,5 yaşında özel eğitim alıyor ama disleksiyi anlamak için henüz erken buna rağmen biz disleksiye yönelik de çalıştırıyoruz evde. Netice de disleksi yoksa bile dikkatini arttırmış oluruz diye düşünüyoruz.
Sanirim dikkati artırmak için çalışmalar yapılıyor bide sizin çocuklarınız da çok soru soruyormu yani horoz niye böyle ötüyor diye soruyor o kadar soru soruyorki saçma mantıklı çok sıkıldım bildiği şeyleri bile soruyor bazendehb için özel eğitim ne oluyorki
en büyük hıbisi uyumadığı tüm zamanlarda çok konuşmak ve soru sormak:)Sanirim dikkati artırmak için çalışmalar yapılıyor bide sizin çocuklarınız da çok soru soruyormu yani horoz niye böyle ötüyor diye soruyor o kadar soru soruyorki saçma mantıklı çok sıkıldım bildiği şeyleri bile soruyor bazen
Evet ya bildiği bilmediği abuk subuk bütün herseyi mantıklı mantıksız herseyi soruyor valla ben sanirim kendim içinde psikiyatriye gidecem hiç sabrım kalmıyoren büyük hıbisi uyumadığı tüm zamanlarda çok konuşmak ve soru sormak:)
Yetişkinlere teşhis koymak neden zormuş ki ben oğlumda ve eşimde dehb olduğunu ben bile anladım o kadar barizdi ki belirtiler eşim kendi işine konsantre olmak yerine bir sürü gereksiz ve birbiriyle alakasız sayfada gezerdi (işi bilgisayar üzerine) ,gününü planliyamazdi ,bir yere gidilecek diyelim hep geç kalırız kafası o kadar daginikki hazırlanıp çıkamıyor gibi gibi.. oğlum teşhis alıp tedaviye başlayınca eşimde gitti doktora ona da moxxo testi yapıldı ve hemen teşhis koyuldu .Ayrıca ilaçla konusuna gelince yetişkinler içi ayrı ilaçlar yokki dehb de kullanılan ilaçlar yetişkinlerde de kilosuna göre hesaplanıp kullanılıyor mesela çocuk 20 mg medikinet kullanıyorsa yetişkin 30 ya da 40 mg gibi.Esim bu ilaçlar sayesinde şimdi işlerini çok rahat hallediyor.şöyleki doğduğundan beri hep huzursuz, agresiz aykırı,kreş dönemi okula uyumsuzluk ve akran zorbalığı vardı. o zamanlar zeka testi yapıldı ,üstün çıktı , 5 yıl gitmediğim doktor kalmadı, üstün zekadan kaynaklı uyumsuzluk var dendi , 6 yaşında taşınma işimiz çıktı 2 yıl başka şehre göç ettiğimizden doktora götüremedik, son 1 yıldır inanılmaz küfür ediyor ,tehlikeli şeylere aşırı hevesli, bir gün ateşi merakından evi yakıyordu gibi gibi , ve orta parmak göstermek gibi olur olmaz şeyleri çıktı, 2 çocuğum daha var onlar da üstün zekalı ama uyumlular hiçbir sorunları yok ,fakat ufak oğlum düz duvara tırmanıyor ,google da yazan tüm dehb belirtileri ,dürtüsellik,hiperaktivite ,dikkat eksikliği hepsi çokça mevcut.
anlatsam roman olur anlayacağınız . hep çocuk psikiyatr a götürmüştüm şimdi de öyle yaptım 2 farklı doktorun 2si de aynı şeyi söyledi. üstün zekalı dehblilere eınsteın hastalığı derlermiş, eınstein da hem üstün zeka hem debhli imiş, olumlu yöne çevrilirse dahi olurlarmış, olumsuz yöne çevrlirse alkolik, suça meyilli vs çok farklı tarafları çıkabilirmiş.
hocam oğlum da öyle ,mesela kitap okumayı hiç sevmiyor ama deneme sınavlarında 6,7 yanlış ,oda dikkatten,aslında full yapacak çocuk ama dikkatini vermiyor,futbola aşırı düşkün ,mesela o anda muhtemeln futbolu düşünüyor vs.
çok iyi öğretmenlere de denk geldik çok kötülerine de ,ama bu yılki öğretmeni resmen ona ilaç oldu,1 yıldır maşallah ödev yapıyor en azından, otorite konusunda okulda çok daha iyi vs gibi. ama küfür,argo onu okulda da aşamadık.
çok teşekkür ederim size de çok geçmiş olsun ,burada birlik olursak eminim ki biribirimize çok faydamız olacak
evet medikinet 20 lik verdi tatilde diye ,ama okul dönemi concertaya başlayacağız dedi, belirtiler şiddetli oldupundan normalde 8 saatlik ilaç veriliyorken bzimkine 12 saatlik olanı verilecekmiş. zaten süreçte öğretmenlerimiz form doldurdu hem rehber hem sınıf öğretmenimiz ortak çalışıyorlar,oğlumu da çok seviyorlar sağolsunlar
çok teşekkür ederim.
oğlum aslında çok sosyal bir çocuk ama hep kendi gibileri buluyr, normal çocuklarla arkadaşlık kuramıyor, ben 2,5 yaşından beri doktora götürüyorum,bir an önce oğlumun normale dönmesini arzuluyorum.çünkü biliyorumki özünde çok masum,sevgi dolu bir çocuk.
ben ikizlerimi montesori ile büyütmüş bir anne olarak yıllarca ufak oğlumda niye bunalr tutmadı nerde yanlış yaptım diye kendimi sorguladım ,meğer oğlumun sorunu nörolojikmiş, doğrusu hiç aklımıza gelmedi,çocuk istemsiz yapıyormuş çoğu şeyi.
o yüzden bu çocukların çok doğru anlaşılması lazım yoksa adına yaramaz yada problemli çocuk deniyor,dışlanıyor,ilerde alkolik ,suç işleyen ,başarısız ve özgüvensz bireylere dönüşüyorlar
bu hastalık genetik olduğundan eşim de piskiyat ra gitti bende de varmı diye ama ona yetişkinlerde tanı çok zor, henüz çalışma aşamasında ve tam bir ilacı yok demiş ,size şaşırdım şimdi
doktor böyle dedi biz de onun yalancısıyızYetişkinlere teşhis koymak neden zormuş ki ben oğlumda ve eşimde dehb olduğunu ben bile anladım o kadar barizdi ki belirtiler eşim kendi işine konsantre olmak yerine bir sürü gereksiz ve birbiriyle alakasız sayfada gezerdi (işi bilgisayar üzerine) ,gününü planliyamazdi ,bir yere gidilecek diyelim hep geç kalırız kafası o kadar daginikki hazırlanıp çıkamıyor gibi gibi.. oğlum teşhis alıp tedaviye başlayınca eşimde gitti doktora ona da moxxo testi yapıldı ve hemen teşhis koyuldu .Ayrıca ilaçla konusuna gelince yetişkinler içi ayrı ilaçlar yokki dehb de kullanılan ilaçlar yetişkinlerde de kilosuna göre hesaplanıp kullanılıyor mesela çocuk 20 mg medikinet kullanıyorsa yetişkin 30 ya da 40 mg gibi.Esim bu ilaçlar sayesinde şimdi işlerini çok rahat hallediyor.
Dehbli opluma farklı kurumlarda yapıldı zeka testi.Ararştırırken denk geldim. Üstün potansiyelli olduğunu netleştirmek için testi nerede yaptırdınız? 2. Sınıfa giden çocuğum var. Geçen yıl cehennem azabı gibiydi bize. Öğretmenimize ısrarla söylememe rağmen çocuğumun davranışlarını bilinçli yaptığı konusunda ısrarcı oldu. Rehberliğe yollamadı her gün ceza üstüne ceza verdi. Grupta fotoğrafını paylaşıp kavgacı dedi. Mimledi resmen. Bu yıl okul dönemi öncesi bir uzmana başladık. Moxo testi sonucu elbette ki hiperaktivite ve dikkat eksikliği sv 4 olarak max çıktı. Üstün potansiyelli olma ihtimali çok yüksek dedi. Sınıf öğretmenimiz değişti ve asla anlatılan çocuk değil dedi. Tek sorun kurallara uymada sorun yaşaması. Çünkü yerinde duramıyor. Derste sürekli masa altında icatlar yapıyor aynı zamanda öğretmen çağırıp ne anlattım diye sorduğunda patır patır cevap veriyoemuş. Kitap okuma alışkanlığı olmamasına rağmen hızlı ve anlayarak okuyormuş. Resim yeteneği müthiş. Diğer üstün belirtileri de bebekliğinden beri var. Dikkat eksikliği varken test doğru sonuç verebilir mi ? Bir de küçük oğlumda abisi gibi birşeyleri hep diğerlerinden erken yaptı. Ancak birer defa filan. Hani yapabiliyordu ama tercih etmedi desem daha doğru olur. Gösterip bak yapıyorum beni rahat bırak der gibiydi.Bazılarınızın çocuklarının kardeşlerinde de varmış. Uzmanlar bu konuda ne dedi? Her iki kardeşte olma ihtimali de yüksek mi ? Eğer öyleyse çaresine bakmak istiyorum. Mümkün olduğunca erken olsun ve abisi gibi muamaleye maruz kalmasın diye.
Merhabalar benimki 7 yaşında olacak, ilkokul 1 deyiz. Ödevleri yapmakta çok zorlanıyorum, sürekli kalkıyor ve bırakıyor. Rehber öğretmen Hiperaktivite Bozuklupu olabilir dedi. Dikkat eksikliğimiz hat safhada. Ama güzel pür dikkat dinler.Merhabalar, 30 yaşında DEHB tanısı almış biri olarak öncelikle çocuğunuzun şanslı olduğunu söylemek isterim. Bilinçli ailesi olan her çocuk bu konuda çok şanslı bence. Benim bütün çocukluğum ve gençliğim "ben niye böyleyim" diye düşünmekle geçti çünkü. Şimdi düzenli ilaç kullanımıyla sanki beynimin bütün potansiyeline erişmişim gibi geliyor. Bu açıdan mutluyum.
Eşimin öğrencisi de 7 yaşında bu tanıyı aldı. Aile bilinçsiz. Mesela ilaç bitince yenisini almamak gibi huyları var. Oysa ki ilaç doktor bilgisi dışında bırakılınca, başa dönüyor resmen. Hatta daha da kötüleşiyor belirtileri. Devamlılık ve tutarlılık çok önemli. Doktorunuz sizi yönlendirecektir zaten. Evde asla huzur ortamı sağlayamıyorlar, annesi kavga dövüş çocuğu bırakıp gitti mesela, bu durum çocuğu inanılmaz kötü etkiledi. Yani ilaçlar evet önemli fakat her çocukta olduğu gibi ev ortamı da çok önemli.
Tedavinin başında bu yavrumu gördüğümde ben çok üzülmüştüm, ilaçla aşırı durgun bir hal almıştı. Sonraki görüşümde ise çok mutluydu, hele ki sosyalleşme konusunda çok ciddi ilerleme kaydetmişti. Her ilaç gibi ilk etapta yan etki gösterebilir, benim kendi ilacım da gösterdi mesela ama sonra hayatımda ilk defa müzik dinlerken ders çalışabildiğimi farkettim. İnsanın beyni sis bulutundan çıkar gibi bir his. Kafanın berrak olması çok güzel. Hiç üzülmeyin annesi, iyi olacak her şey
Neşesinin sönmesi gibi bir durum yok, ilaç dehb etkilerini de sıfırlamıyor zaten.Merhabalar benimki 7 yaşında olacak, ilkokul 1 deyiz. Ödevleri yapmakta çok zorlanıyorum, sürekli kalkıyor ve bırakıyor. Rehber öğretmen Hiperaktivite Bozuklupu olabilir dedi. Dikkat eksikliğimiz hat safhada. Ama güzel pür dikkat dinler.
Şimdi sizden teşhis beklemiyorum tabii, niye yazdı bunları diyeceksiniz. Diyelim ki teşhis aldı. İlaç kullansın dediler. Bu çocuk bu ilacı ömür boyu kullanacak mı?
Okulda mimlenecek mi? Etiket mi konacak?
Demir kan tahlili sonucunda yerlerde sürünüyordu.çocuk doktoru, bunu kullansın dikkat eksikliği yapar demir eksikliği, yeniden görüşelim 1 ay sonra , olmadı psikiyatri görür falan dedi.
Bu ilaçların yan etkilerinden çok korkuyorum. Zaten zayıf bir çocuk.
Ya neşesi sönersegibi gibi bir sürü endişem var.
Günaydın öncelikle çocuk psikiyatrisi teşhis koysun sonra ne olacağına bakarsınız evet dehb olabilir ama bunun hangi sürecinde aşırı hareket duramama da oluyor dikkati çok dağınıkta olabiliyor bu sürece göre ilerliyor doktorlarda yani öyle al sana ilaç diye bir durum yokMerhabalar benimki 7 yaşında olacak, ilkokul 1 deyiz. Ödevleri yapmakta çok zorlanıyorum, sürekli kalkıyor ve bırakıyor. Rehber öğretmen Hiperaktivite Bozuklupu olabilir dedi. Dikkat eksikliğimiz hat safhada. Ama güzel pür dikkat dinler.
Şimdi sizden teşhis beklemiyorum tabii, niye yazdı bunları diyeceksiniz. Diyelim ki teşhis aldı. İlaç kullansın dediler. Bu çocuk bu ilacı ömür boyu kullanacak mı?
Demir kan tahlili sonucunda yerlerde sürünüyordu.çocuk doktoru, bunu kullansın dikkat eksikliği yapar demir eksikliği, yeniden görüşelim 1 ay sonra , olmadı psikiyatri görür falan dedi.
Merhabalar benimki 7 yaşında olacak, ilkokul 1 deyiz. Ödevleri yapmakta çok zorlanıyorum, sürekli kalkıyor ve bırakıyor. Rehber öğretmen Hiperaktivite Bozuklupu olabilir dedi. Dikkat eksikliğimiz hat safhada. Ama güzel pür dikkat dinler.
çok teşekkür ediyorum yorumunuz için. Brainfit diye bir program oldum, ama ücreti yüksek diyebilirim. Birebir ilgilenip kök soruna iniyorlarmış. ( İlaç konusunu biraz araştırınca, bazı ilaçlar için kardiyolojiden rapor bile istiyorlarmış, benim oğlumun kalp kapakçığı gevşek. O nedenle,hiç o yola girmek istemedim ve ilk adımda ilaçsız bir yöneteme başvurmak istedim. Test yapıldı ve hangi konular üzerine gidilmesi gerektiğinin tespiti sağlandı başta. İnşallah sonunda faydasını görürüz.Merhabalar, kendim de bir anne olarak endişelerinizi anlıyor ve oldukça haklı buluyorum. Ben şu anda bir okulda sosyal hizmet uygulaması yapıyorum ve burada DEHB teşhisli bir öğrencimiz var. Tabi sizin çocuğunuza teşhisi bir uzman koyar ama bu çocuğumuzun durumu biraz ağır, muhtemelen sizinki o derece değil.
Gözlemlerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim, çocuğun ilaçtan sonra hayat kalitesi inanılmaz arttı. Çok zeki bir çocuk, ilaçtan sonra kendisini gösterebildi. Dolayısıyla ben ilaçların çok da zararı olduğunu düşünmüyorum. Ben kendim için doktora gittiğimde öncesinde kan değerlerime baktılar çünkü kan değerleri de insanın dikkat süresini çok etkiliyormuş. Ömür boyu ilaç konusunu doktoruma son randevumda sordum, semptomlara göre devam edeceğiz dedi. Bahsettiğim çocuğumuza da yaş ilerledikçe takip edilecek demişler mesela.
Çocuğunuzda DEHB olmayabilir de, buna ancak bir uzman karar verebilir. İlaç bir süre durgunlaştırıyor tabi, bu çocuğumuz da durgunlaştı fakat ilaca alışınca normal haline döndü sadece daha sakin. Ben de kendi sınırlı bilgim ve gözlemim ile cevap verdim, konunun uzmanı muhakkak sizi daha detaylı bilgilendirecektir. Ebeveyn olarak bu gibi konularda söz konusu evlat olunca insan biraz zorlanıyor ve korkuyor ancak zamanında teşhis edilmesi, yetişkinlikte kafa karıştırmasından inanın çok daha iyi