Onu bilmiyorum tabi ki ben sebepleri bilebilirim ordan kıyaslayabilirim sadece. Ben 8 yıl sigara içtim buna bağlı belki de yumurta kalitem kötüydü. Ama kuzenim 30 yıl içti 45te de hop diye hamile kalabiliyodu. Bi kaç düşük yaptı. Şimdi böyle bi durumda kusuru rezervime buluyorum ben mesela.Ölüm hızının herkeste aynı olacağını nereden biliyorsun kuzum? Veya hastalığın aynı zamanda başlayacağını?
Anladım ne demek istediğini canım. Evet bu konuda haklı olabilirsinOnu bilmiyorum tabi ki ben sebepleri bilebilirim ordan kıyaslayabilirim sadece. Ben 8 yıl sigara içtim buna bağlı belki de yumurta kalitem kötüydü. Ama kuzenim 30 yıl içti 45te de hop diye hamile kalabiliyodu. Bi kaç düşük yaptı. Şimdi böyle bi durumda kusuru rezervime buluyorum ben mesela.
Yine anlaşmazlığa düşüp didiştiniz değil mi
Doktor sana acımamış dedi banaYine anlaşmazlığa düşüp didiştiniz değil mi
Doktor sana acımamış dedi bana
Özelimiz ortada konuşulur olmuş
ben bilmem,düşün birbirinize ,hahahahahÖzelimiz ortada konuşulur olmuş
Hocam hocam kendinize gelinben bilmem,düşün birbirinize ,hahahahah
Benim annem 30 sene sigara icti kadin menapoza girdiginde ilk 3 sene ara ara regl olur kontrole giderdi, dr dogursan dogurursun derdi.Onu bilmiyorum tabi ki ben sebepleri bilebilirim ordan kıyaslayabilirim sadece. Ben 8 yıl sigara içtim buna bağlı belki de yumurta kalitem kötüydü. Ama kuzenim 30 yıl içti 45te de hop diye hamile kalabiliyodu. Bi kaç düşük yaptı. Şimdi böyle bi durumda kusuru rezervime buluyorum ben mesela.
Ay nasip yav bu doğurganlık işi akıl almaz şey.Benim annem 30 sene sigara icti kadin menapoza girdiginde ilk 3 sene ara ara regl olur kontrole giderdi, dr dogursan dogurursun derdi.
Bende 14 yasimda regl oldum 24 yasima kadar agzima sigara surmedim ilk iki sene haric kendimi bildim bileli regl sorunu yasarim.
Bazen sigarayla alakasi olmayan sebeplerde olabiliyor.
Dr anneme dogursan dogurursun dediginde ben aşilama icin ignelerle harakiri yapiyordum kendime
Psikolojimi bozmustu bu cumle benim o donem
merhabalar,etkisiz diyemeyiz ama yapılan araştırmalara oluşturduğu antikor yanıtı biontech'e nazaran daha kısa süreli kanda kalıyor. biontech 2 dozdan sonra 9-10 ay antikor sağlarken sinovac 3-4 ay sağlıyor.Merhaba,
Bu topiği bilmediğim için konu açtım az önce.
Sinovac etkisiz bir aşı mı? 2 doz sinovac yaptırıp buna rağmen ölen var mı diye merak ediyorum.
Fikriniz çok kıymetli
şuna da bakmanızı tavsiye ederim***** hanımlar ingilizceden çevirdiğim için bazı anlam düşüklükleri olmuş olabilir kusuruma bakmayın. bir de mümkün mertebe yalınlaştırıp, anlaşılabilir olması için sadeleştirdim, makale olduğu için ancak bu kadar bilim dilinden arındırabildim :)) lütfen anlamadığınız yeri sorun,seve seve yanıtlarım*****
BUYRUN HANIMLAR,SON ZAMANLARDA FORUMU BİLE İKİYE BÖLEN BİR KONUYU ARAŞTIRDIM, İYİ OKUMALAR! :))
''Covid-19'a karşı geliştirilen aşılar gerçekten bizi viral enfeksiyondan koruyor mu? vücuda alınan viral yükü azaltıyor mu? asemptomatik(farkında olmadan,belirtisiz bir şekilde hastalık geçirme) covid enfeksiyonunu önlüyor mu? ''
-Birkaç çeşit COVID-19 aşısı, bilindiği üzere semptomatik COVID-19 enfeksiyonunu önlemede etkinlik göstermiştir. Ancak bunun yanında asemptomatik enfeksiyon da SARS-CoV-2'nin bulaşmasına katkıda bulunur.
-Özellikle COVID-19 mRNA aşıları için elde edilen veriler, aşılamanın semptomatik enfeksiyonun yanı sıra asemptomatik enfeksiyonu da azalttığını ve dolayısıyla bulaşmayı azaltacağını düşündürmektedir. Nitekim;
1.Katılımcıların her dozdan önce SARS-CoV-2 RNA için nazofaringeal sürüntü testi yaptığı mRNA-1273 (Moderna COVID-19 aşısı) çalışmasının tam haliyle yayınlanmamış bir analizinde,aşılamanın ve plasebo verilmesinin ilk dozunu takiben; aşılanan bireylerin 14'Ünde asemptomatik enfeksiyon tespit edilirken,plasebo verilen grupta 38 asemptomatik enfeksiyon tespit edildi. (yüzde 0,1'e karşı yüzde 0,3 anlamına geliyor)
2.Başka bir gözlemsel çalışma yine COVID-19 mRNA aşısının asemptomatik enfeksiyonu azaltabileceğini öne sürmüştür. Örnek olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde haftalık SARS-CoV-2 polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi uygulanan ve yaklaşık 3000'i en az bir mRNA aşı dozu alan yaklaşık 4000 işçi üzerinde yapılan bir çalışmada, 1000 kişi- gün başına enfeksiyon oranı , tam olarak aşılanmışlar için 0.04 (ikinci dozdan en az 14 gün sonra), kısmen aşılanmışlar için 0.19 (ilk dozdan sonra ancak ikincinin alınmasından önce en az 14 gün) ve aşılanmamış katılımcılar için 1.38 idi.
PCR ile doğrulanmış enfeksiyon için tahmini aşı etkinliği, tam aşılama için yüzde 90 ve kısmi aşılama için yüzde 80'di.
3.Benzer şekilde, İsrail'deki ulusal COVID-19 aşılama kampanyasını izleyen geriye dönük bir çalışmada, iki doz BNT162b2 (Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı) alınması, asemptomatik enfeksiyon için aşı etkinliği ile yüzde 90 oranında ilişkilendirildi
4.Aşılanmış bir kişide enfeksiyon meydana gelse bile, bu kişinin başkalarına bulaştırma olasılığı daha düşük olabilir gibi görünmektedir. İngiltere Halk Sağlığı tarafından en az bir üyesi SARS-CoV-2 enfeksiyonu olan 550.000'den fazla haneyi içeren yayınlanmamış bir çalışmada, hane halkından 2. bir bireye bulaş oranı aşılanmamış indeks vakalar için yüzde 10 iken, aşılarını almış indeks vakalar için yüzde 5,7 ve 6,3 idi. (pozitif testten en az 21 gün önce ilk aşı dozu (sırasıyla astrazeneca ve biontech.)
Her ne kadar bu sonuçların yorumlanması, bazı potansiyel karışıklıklar (hane içi temaslılar arasında bilinmeyen aşılama oranı dahil) tarafından sınırlı olsa da, aşılamanın bulaşma riski üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu olasılığını artırmaktadır.
Diğer çalışmalar, aşılamadan sonra enfeksiyon meydana gelse bile , aşılanan bireylerin mukozalarında biriken viral RNA miktarının, aşılanmamış bireylerin mukozalarında biriken viral RNA miktarından daha düşük düzeyde olacağını ileri sürmektedir. Daha düşük viral RNA seviyeleri ise, üst solunum yollarında saptanabilir bulaşıcı virüs olasılığının daha düşük olacağını ve dolayısıyla daha az bulaştırıcılık özelliğine sahip olmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Kaynakça:
Eki Görüntüle 2895319
uptodate de kimmiş,neyin nesiymiş diyenler için,google'a yazıp bu görseli görebilirsiniz :))
Çok teşekkür ederim. Yoğun bakım 2 doz sinovac olanlarla dolu söylemine inanmamak lazım değil mi?merhabalar,etkisiz diyemeyiz ama yapılan araştırmalara oluşturduğu antikor yanıtı biontech'e nazaran daha kısa süreli kanda kalıyor. biontech 2 dozdan sonra 9-10 ay antikor sağlarken sinovac 3-4 ay sağlıyor.
bir de aşı olunca hasta olmazsın gibi bir şey mevcut değil.
aşının mantığı vücuda giren mikropla bünyeyi daha önceden tanıştırarak,vücudun olası bir enfeksiyonda antikor üretme süresini kısaltıp, daha güçlü antikorların üretilmesini sağlamaktır.
aşılı birey ya normalde geçireceğinden daha hafif geçirir,ya da asemptomatik atlatır,ya da en azından ölümcül komplikasyonlardan büyük oranda kurtulur. yani tek tük istisnalar var ancak araştırma sonuçları bunları söylüyor :)
şuna da bakmanızı tavsiye ederim
MERHABALAR! YENİ BİR BAŞLIKLA KARŞINIZDAYIM!
BUGÜNKÜ İLK BAŞLIĞIMIZ:
KRONİK ROMATİZMAL/OTOİMMÜN HASTALIĞI OLANLAR, ORGAN NAKİLLİLER, KANSER TEDAVİSİ GÖRENLER,KISACA İMMÜN SİSTEMİ MODÜLE EDEN İLAÇ KULLANAN İNSANLARIN COVID-19 İLE AŞILANMASI:
1. Otoimmün ve inflamatuar hastalık dahil romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalığı olan kişiler, bir COVID-19 aşısı OLMALIDIR
ACR Kılavuzuna göre "Tüm romatizma hastaların COVID-19 aşısı olmalıdır" !!
-Otoimmün ve inflamatuar romatizmal hastalıkları olan kişiler, genel popülasyona kıyasla “ağır COVID-19 hastalığı” ve komplikasyonları için daha yüksek risk altındadırlar. Bu nedenle aşı yaptırıp korunmak çok önemlidir.
Hastalar için en büyük endişe , aşıların kendileri için güvenli olup olmadığıdır; çünkü bu hastalıkları olan ve immün sistemi modüle eden ilaç alan kişiler aşı için yapılan klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Bu durun bu tip çalışmalar için normaldir; çünkü bir aşının güvenli ve etkili olup olmadığı ilk önce genel bir popülasyonda belirlenmelidir. Fakat bu nedenle bu hasta popülasyonları için elimizde aşı ile ilgili veri yoktur.
ACR kılavuzu bu nedenle şöyle demektedir: “[romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalarında] mRNA COVID-19 aşısının güvenliği ve etkinliği hakkında elimizde doğrudan kanıt yoktur. Ama, aşının zararlarının COVID-19 aşısının beklenen yararlarından daha fazla olmasını beklemek için bir neden de yoktur. " (Ülkemizde kullanılan Sinovac aşısı için de aynısı söylenebilir.)!!
2. COVID-19 aşısının etkinliği kullanılan immünmodüle edici ilaçlar nedeniyle biraz daha düşük olacaktır; ancak yine de sağlıklı insanlara göre daha az bile olsa ,yine de virüse karşı koruma elde edilmektedir.
Hastaların diğer aşı türlerine (grip veya zona aşısı gibi) nasıl tepki verdiği hakkında bildiklerimize dayanarak, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçları kullanan kişilerde COVID-19 aşılarının sağlıklı insanlarda olduğu kadar işe yaramayacağını düşünmek makuldür.
Ancak bu, COVID-19 aşısının bir işe yaramadığı anlamına gelmez- bu ilaçları almayan insanlara göre daha az işe yarayacağı anlamına gelir. Biraz daha az etkili olsa da sizi hastaneye yatacak kadar ağır bir COVID enfeksiyonu geçirmekten (veya daha kötüsünden) korumaya yardımcı olur.
3. Peki hangi ilaçları kullanan hastaların aşılama öncesi-sonrasında ilaçlarını bırakmasına gerek yoktur? :
Hidroksiklorokin (Plaquenil)
IVIG
Düşük doz glukokortikoidler (örn: prednizon, günlük doz <20 mg)
Sülfasalazin (Salazopyrin)
Leflunomide (Arava, Reumil)
Mikofenolat (CellCept)
Azatioprin (Imuran)
Siklofosfamid (Cytoxan, endoxan) (oral)
TNF biyolojikleri (ör: Cimzia, Enbrel, Humira, Remicade, Simponi, Amgevita)
IL-6 biyolojikleri (ör: Actemra)
IL-1 biyolojikleri (ör: Kineret, Ilaris)
IL-17 biyolojikleri (ör: Cosentyx, Taltz)
IL-23 biyolojik (ör: Skyrizi, Tremfya)
IL-12/23 biyolojik (örn: Stelara)
Belimumab (Benlysta)
Oral kalsinörin inhibitörleri (ör: siklosporin veya takrolimus)
YANİ YUKARIDA SAYDIĞIM İLAÇLARI KULLANIYORSANIZ,İLAÇLARINIZA DEVAM EDEREK AŞINIZI OLABİLİRSİNİZ! :)
Yüksek doz steroidler (günlük dozlar ≥ 20 mg) hakkında farklı görüşler vardır. Bazı doktorlar, ilaç zamanlamasında herhangi bir değişikliğe gerek olmadığı konusunda hemfikirken, diğerleri hastaların COVID-19 aşısı olmadan önce steroidleri daha düşük bir günlük doza (<20 mg) düşürmelerini önerebilir. Bu, aşının sizi mümkün olduğunca korumasını sağlamak içindir.
4.Peki hangi ilaçları kullanan hastaların aşılama öncesi-sonrasında ilaçlarının revize edilip-doktor tarafından düzenlenmesi gerekmektedir? :
Kılavuz, aşı almadan önce veya sonra dozları geçici olarak atlama konusunda çalışma grubunda orta düzeyde bir fikir birliği ile şu tavsiyelerde bulunmaktadır.
Bu tavsiyeler bu tip tedbirlerin vücudun bağışıklık tepkisini artırmada yardımcı olabileceği konusundaki bazı kanıtlara dayanmaktadır. Fakat, bunlar mutlak uyulması gereken tavsiyeler değildir. Doktorunuz, kişisel durumunuza bağlı olarak, özellikle de COVID-19 aşınızın zamanlaması ve planlanmasında zorluklar olduğunda, farklı bir öneride bulunabilir.
Metotreksat: Her aşı dozundan sonra 1 hafta süreyle dozu atlayın
Geçmiş araştırmalar , grip aşısını olduktan sonra geçici olarak metotreksat almayı bırakan romatoid artrit hastalarının, hastalık alevlenmelerinde büyük bir artış olmaksızın daha iyi bir yanıt verdiğini göstermiştir (bazı hastalar daha fazla alevlenme yaşamış olsa da).
JAK inhibitörleri (örn: Xeljanz, Olumiant, Rinvoq): Her aşı dozundan sonra 1 hafta atlayın
Kılavuz, hastaların her COVID-19 aşı dozundan sonra bir hafta boyunca günlük alınan JAK inhibtörlerini bırakmalarını önermektedir.
JAK inhibitörleri, bağışıklık sistemimizin virüslere nasıl tepki vereceğine dair önemli rol oynayan ve interferon adı verilen bağışıklık sistemi proteinlerinin aktivitesini azaltır. İnterferon, bağışıklık sistemi ordusunun kaptanı gibi tüm birliklere sinyal gönderir ve onlara ne zaman ve nerede konuşlanacaklarını söyler. İnterferon azaldığında bağışıklık sistemimizin tepkisi kaosa sürüklenebilir. COVID-19 aşısını aldıktan sonra JAK inhibtörlerine ara verirseniz, vücudunuzun koronavirüs gibi viral enfeksiyonları tanıyıp bunlarla savaşma şeklini zayıflatmazsınız.!!
Abatacept (Orencia), enjekte edilebilir form: Yalnızca ilk aşı dozundan bir hafta önce ve sonra atlayın. Bu ilacın enjekte edilebilir şekli haftalık olarak alınır. Bu sadece ilk aşı dozu için geçerlidir.
Abatacept, bağışıklık sisteminin eşleştiricisi olarak tanımladığı T hücrelerinin işlevini etkiler - tüm farklı bileşenlerin iletişim kurmasını ve birlikte çalışmasını sağlar. Koronavirüs yepyeni (veya yeni) olduğundan ve bağışıklık sistemlerimizin çoğu daha önce virüsle hiç karşılaşmadığından, aşının hemen öncesinde veya sonrasında T hücrelerinin çalışmasını etkilememek önemli olabilir.
Rituximab (Rituxan): COVID-19 aşısını sonraki infüzyondan yaklaşık 4 hafta önce yaptırın, sonraki infüzyonu ikinci aşı dozundan 2-4 hafta sonraya erteleyin – mümkünse.
Romatoid artrit, lupus ve vasküliti tedavi etmek için kullanılan bu biyolojik ajan, tipik olarak altı ayda bir uygulanan bir infüzyondur. Kanınızda ve dokularınızda dolaşan B hücrelerini imha eder ve bu da iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Öte yandan, aşılara etkili bir bağışıklık sistemi tepkisi oluşturmak için bu B hücrelerine ihtiyaç vardır. COVID-19 aşısını bir sonraki rituximab dozunuza yaklaştırmak- B hücre düzeyleriniz daha yüksek olduğunda- vücudunuzun aşıya daha iyi yanıt vermesini sağlar.
Bu tür bir program, hastalık aktivitesi uzun bir süre ilaca ara vermeye uygun hastalara önerilir, bu nedenle tüm hastalar için tavsiye edilmeyebilir.
Siklofosfamid infüzyonu: İnfüzyon zamanı geldiğinde COVID-19 aşısı yapılır, bir hafta sonra siklofosfamid infüzyonu verilir
BU YAZDIKLARIMIN HİÇBİRİ TIBBİ TAVSİYE DEĞİLDİR,YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR, MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞINIZ!!
*** ekleme : aşı etkinliğinin azalacağı grupta : kanser için kemoterapinin aktif kullanımı, hematolojik maligniteler, hematopoietik kök hücre veya solid organ nakli, CD4 hücre sayısı <200 hücre/mikroL olan tedavi edilmemiş HIV enfeksiyonu, kombine primer immün yetmezlik bozukluğu ve immünosupresif ilaçların kullanımı yer alır.
Otrera merhaba kafama çok taktım cevaplayabilir misiniz. 2 sinovac ve 22 gün önce biontech oldum. Alerjik astımdan dolayı 3 tane prednol 40 mg iğne ve dynabac reçete edildi. Bugün 3.son iğnemi yaptırdım. Bu ilaçlar bağışıklığımı çok etkiler , aşının etkisini çok azaltır mı ?
Aşi olduğumu muayene ederken söylemiştim bir şey demedi extra. Aklima da gelmedi, devlette ilk defa gittigim bir doktor yeni tasindim buraya. Bu günlük 20 mg kortizon denilmis mesela ama kac gunluk tedavi icin. Bu 3 günlük 40 mg prednol ne derece etkiler onu anlayamadim o yuzden
doktorunuza danıştınız mı hiç bu konuda?
Canım şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, alerjik bünyelerde en güvenli aşı biontech2 doz sinovacdan sonra 3. Doz olarak biontec asi olunmasi alerjik astımli biri için sorun olma ihtimali var mıdır? Öncelikle doktor muayenesi gerekli midir
Bu konu önceki sayfalarda konusulmussa kusura bakmayın şöyle bir baktım ama göremedim