çölyak

Bendede haşimato çıkdı.Doktorum glutene hassasiyetin var bence dedi.Glutensiz beslen kiloda verirsin dedi.Halk ekmeğin glutensiz ekmeginden aldım çok kötüydu yiyemedim.Evde kendim yapayim dedim yine çok kötüydü.Bende vaz gectim.Acaba mısır unundan yapilmis ekmegin tadi nasil.Birde mısırlar gdo lu sağliksiz degilmi.

misir ekmegi cok güzel- ben aslen karadenizli oldugum icin zaten misir ekmegi cok yiyordum- ama arkadaslarimda cok cok severek yiyorlar.

karadeniz misir ekmegi tarifi:

2 su bardağı mısır unu
2 kaşık zeytinyağı
2 kaşık süt
1 kaşık yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı karbonat
Kaynar su

Mısır ununu eleyin. İçine tüm malzemeleri ekleyip yumuşak bir kek hamuru elde edene kadar su ilave edin. Kaynar suyu dökmeden önce bir bardak oda sıcaklığındaki suyla karıştırmanız iyi olacaktır. Fokurdayan suyu malzemelere dökmeyin. Yağlanmış tepsiye hamuru yayın ve 200 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.

ben kestim ve rahatladim.
aslinda glutenle sorunum yok- ben baska sebeplerden yemiyorum.
100% hayatimdan cikarmadim ama 90% glutensiz cok güzel ve saglikli yasaniyor. kan degerlerim, derim, kilom, sacim, seker seviyem vs. süper.
hormon sorunlarim vardi (hipofizde tümor) bu sorunu cözebilmek icin- sekeri ve gluteni kestim, doktorum bile sasiriyor ama kitle yari yariya kücüldü

siz de yurtdisinda yasiyorsunuz.
Biz bu yil Hollandaya tasindik, ve tasindiktan sonra ailecek mide-bagirsak sorunu yasamaya basladik.
Birisi kendisi de tasindiktan sonra benzer sikayetler yasadigini, buradaki bugday tarzi urunler daha fazla islenmis oldugu icin bize iyi gelmedigini vs soyledi, ama o de kendisi internetten arastirmis, doktorlar bu konuda pek yardimci olmuyorlar, yani o anki hastaliginiza odaklaniyorlar ama hikayenize degil. Ama kendisi de glutensiz beslenmeye gecince bu sorunlari azalmis.
Bu tarz bir sey duymus muydunuz?

siz de yurtdisinda yasiyorsunuz.
Biz bu yil Hollandaya tasindik, ve tasindiktan sonra ailecek mide-bagirsak sorunu yasamaya basladik.
Birisi kendisi de tasindiktan sonra benzer sikayetler yasadigini, buradaki bugday tarzi urunler daha fazla islenmis oldugu icin bize iyi gelmedigini vs soyledi, ama o de kendisi internetten arastirmis, doktorlar bu konuda pek yardimci olmuyorlar, yani o anki hastaliginiza odaklaniyorlar ama hikayenize degil. Ama kendisi de glutensiz beslenmeye gecince bu sorunlari azalmis.
Bu tarz bir sey duymus muydunuz?

evet- burda her ürün gibi helede bugday ürünleri asiri islenmis oluyor (ucuz olmasinin sebebi).
ben almanyada pollen alerjisi oluyorum mesela- pollenler asiri agresif. TRde veya kanadada olmuyor.
ben burda muslukdan su bile icmiyorum (östrejen bombasi). sizde icmeyin, kisirlik cok büyük bir sorun burda)
biraz zaman harcayarak hemen hemen her ürünü kendim yapiyorum.
Sekeri tamamen kestim- un (bugday ununun yanindan bile gecmiyorum)
yemiyorum.

bu konuyu biraz daha acar misiniz?
Bizim ailecek gluten sorunumuz yk, ancak son yillarda mide ve bagirsak yonunden daha hassaslastim, kime danissam gluteni kes diyor, ben de hazirlik yapiyorum bunun icin.
Merhaba,
Gluten hassasiyetinin en belirgin belirtileri mide ve bağirsakta olur zaten. Ama buna başka rahatsizliklar da neden olur. Hekim görüşü almadan tamamen kesmenizi tavsiye etmiyorum. Ama azaltabilirsiniz, ben de az tüketiyorum ama kesinlikle kesmiyorum. Az tuketmek icin de glutensiz ürün pazarina hizmet etmeden sebze, baklagil, balık vs ile öğünlerimi hazirliyorum.

Gluteni tamamen keserseniz sizin icin daha az belki ama cocuklariniz icin çok riskli. Eger intolerans cikmazsa zaten hiç kesmeyin, sadece azaltın. Boylece sadece kontrollü bbir beslenme yapmış olursunuz, psikoljik bi yokluk da cekmezsiniz

Arkadaşlar mısırın ve soyanin hiç birşeyini tuketmeyin. Ikiside son derece gdo lu ve kimyasallarla yetistirilen ürünler.
Ekmeksiz yasayamam diyenlere karabudgay ekmegini tavsiye ederim.
Ayrıca konu çok dram geldi yaw. Çocuklar gofret yemesin mümkünse zaten, onun dışında unsuz beslenmek hiç de zor değil. Markette glutensiz ürün aramaya gerek yok. Sadece unlu şeyleri hayatınızdan çıkarıyorsunuz.

evet- burda her ürün gibi helede bugday ürünleri asiri islenmis oluyor (ucuz olmasinin sebebi).
ben almanyada pollen alerjisi oluyorum mesela- pollenler asiri agresif. TRde veya kanadada olmuyor.
ben burda muslukdan su bile icmiyorum (östrejen bombasi). sizde icmeyin, kisirlik cok büyük bir sorun burda)
biraz zaman harcayarak hemen hemen her ürünü kendim yapiyorum.
Sekeri tamamen kestim- un (bugday ununun yanindan bile gecmiyorum)
yemiyorum.
Suyaa östrojen mi katıyorlar? Nasıl yani?
Teff unu tavsiye etmeye geldim. Teff + keçi boynuzu unu= efsane kek. :KK66:

Suyaa östrojen mi katıyorlar? Nasıl yani?
Teff unu tavsiye etmeye geldim. Teff + keçi boynuzu unu= efsane kek. :KK66:

hemen aciklik getirim- igrenc olsada likir likir iciyoruz avrupada (yakinda ayni sorun TRde gözlemlenir zaten)
simdi burda hemen hemen her kadin dogum kontrol hapi aldigi icin (60li yillardan beri) kanalizasyon cis yoluyla östrejen karisiyor. kanalizasyon suyu filitre edilip musluga geri gönderiliyor ama östrejeni filitre etmenin daha yolunu "bulamadilar".
son 40 yil icinde fertilite yaksalik 60% düstü.
sebepsiz infertilite baya yaygin. erkeklerin biraz daha uysal olmasinin ve siddet eylemlerinin düsük olmasida buna baglaniyor.
ilginc bir durum

hemen aciklik getirim- igrenc olsada likir likir iciyoruz avrupada (yakinda ayni sorun TRde gözlemlenir zaten)
simdi burda hemen hemen her kadin dogum kontrol hapi aldigi icin (60li yillardan beri) kanalizasyon cis yoluyla östrejen karisiyor. kanalizasyon suyu filitre edilip musluga geri gönderiliyor ama östrejeni filitre etmenin daha yolunu "bulamadilar".
sebepsiz infertilite baya yaygin. erkeklerin biraz daha uysal olmasinin ve siddet eylemlerinin düsük olmasida buna baglaniyor.
ilginc bir durum
Canım emin misin ya? Bahçe park sulanabilir de, kanalizasyon filtre edip geri içme şebekesine verilir mi?:KK57:

Canım emin misin ya? Bahçe park sulanabilir de, kanalizasyon filtre edip geri içme şebekesine verilir mi?:KK57:

hahaha- eminim. almanlar bide cok gurur duyuyor filitre sistemlerinle. evet kanalizasyon suyu temizlenip geri icme sebekesine veriliyor.
aksama link atarim- almanlar iste...yaparlar yani.
bulasik durulanmaz, patates soyulmaz... kanalizasyon suyu icilir.

hemen arastirim- ben yerrrrrim.
ben misir unu yiyorum ama :KK43: Cok seviyorum.
soja yemiyorum ama misir ekmeksiz yapamam :KK43:
Yaparsın. Bak TR ye gelirsen karabugday ekmeği dene. Ben 1 tane alsam 1 hafta gidiyor. Mısır ile ilgili fransız bi belgesel seyrettim yemeyi birak aklı olan tarlasinin yaninda bile yaşamaz. Gdo lu ürünler dayanıksız oldukları için daya kimyasali şeklinde yetiştiriliyor maalesef.

hahaha- eminim. almanlar bide cok gurur duyuyor filitre sistemlerinle. evet kanalizasyon suyu temizlenip geri icme sebekesine veriliyor.
aksama link atarim- almanlar iste...yaparlar yani.
bulasik durulanmaz, patates soyulmaz... kanalizasyon suyu icilir.
Tövbe ya Rabbi, daha neler göreceğiz :olamaz:

öncelikle geçmiş olsun. çok samimi arkadaşımız gluten intoleransına sahip. eşiyle bize geldiklerinde onlara göre yemekler yada çay yanı ikramları hazırlıyorum. mesela pirincç pilavını şehriyesiz yapıyorum. hiç bişeye ekmek,un, bulgur değdirmiyorum mümkünse mutfakta o an bunları yapmıyorum. pataes salatası yaparım ona genelde. lays sade cips yiyebiliyor onu alırım. kekleri kurabiyeleri var burada yakınımdaki markette ordan onlardan alırım.

o da evinde ekmek makinesi var kendi unuyla ekmeğini yapıyor. ayrıca devletin çok az verdiği bi ücret var bununla alakalı o parayla kendine uygun yiyecekler alıyor. ki 1 kişi o yiyeceklerden yediği için kendine arhat yettiğini söylüyor.

evet yiyemediği şey çok ama sağlığından önemli mi?

üzmeyin kendinizi lütfen :KK200:

Yaparsın. Bak TR ye gelirsen karabugday ekmeği dene. Ben 1 tane alsam 1 hafta gidiyor. Mısır ile ilgili fransız bi belgesel seyrettim yemeyi birak aklı olan tarlasinin yaninda bile yaşamaz. Gdo lu ürünler dayanıksız oldukları için daya kimyasali şeklinde yetiştiriliyor maalesef.

Evet- burda zaten misira Mastfutter deniliyor. Yani domuzlara yediriyorlar aşırı çabuk kilo almalari icin. Karabugdayi hemen araştırırım. Burda kesin vardir. Son zamanlarda Dinkel unu kullaniyorum. Oda cok güzel. TRde var galiba.

Tövbe ya Rabbi, daha neler göreceğiz :olamaz:

Singapurda yapiyor aynisini. Almanlar gercekden değişik. Mesela hiyarlari tek tek plastik folyoya sarip satiyorlar ama marketlerde plastik poşet satmıyorlar. Beya pet plastik şişeler 25 cent depozitolu, cam bira şişesi 8 cent ama cam şarap şişesinin depozitosu yok :)

Hee bide iki kere su parasi ödeniyor. Hem musluktan akan su hemde giderden giden su icin. Almanlarin cogu bu sebepten kuvetden köpüklü cikar ve banyo suyu sifon olarak kullanir.
Minnoşlar yaa

ilginc bir durum
:KK57:

Başka bir konuda avrupayi baya övmüstüm...simdide madalyanin diger tarafi cikiyor meydana :)
Uysal uysal oturuyoruz işte... vücutda bukadar östrojen olan bir erkek zaten istesede agresif olamaz :) sonrada alman erkekleri cok kibar. Adamlarin hormonlari bozuk. Kadin tipi yağlanma (meme ve kalçalarda) vs. Aşırı sorun olmaya başladı. Kisirlik zaten ayri dert.
Bide komik olan, bu sorun genelde almanlarda oluyor... türklerin çoğu erikli suyu aliyor bakkaldan :)

Başka bir konuda avrupayi baya övmüstüm...simdide madalyanin diger tarafi cikiyor meydana :)
Uysal uysal oturuyoruz işte... vücutda bukadar östrojen olan bir erkek zaten istesede agresif olamaz :) sonrada alman erkekleri cok kibar. Adamlarin hormonlari bozuk. Kadin tipi yağlanma (meme ve kalçalarda) vs. Aşırı sorun olmaya başladı. Kisirlik zaten ayri dert.
Bide komik olan, bu sorun genelde almanlarda oluyor... türklerin çoğu erikli suyu aliyor bakkaldan :)
Ilahi tulumbachen tulumbachen çok yaşayın ya. Akşam akşam iyi güldüm :)))

Merhaba,
Çölyaklı olarak 8.yılın içindeyim.

8 yıl öncesine göre ürünlere ulaşılabilirlik ve toplum bilinci çok daha iyi düzeyde. Türkiyenin bir çok yerinde dernek ve kafeler açıldı. Her ürünü yaşadığınız yerde bulamasanızda internet aracılığıyla hepsi çok kolay artık. Glutenli aklınıza gelebilecek her şeyin muadili var şuan. Ben şahsen 8yıldır glutensiz ekmek bile tüketmesemde canınız bir şey istediğinde bir kaç gün gecikmeli de olsa ulaşabileceğinizi bilmek iyi hissettiriyor.
İsterseniz böyle yerlere ulaşabileceğiniz sosyal medya sayfalarıını paylaşabilirim sizinle mesaj atarsanız.

Son olarak küçük bir hatırlatma, mısır doğal olarak glutensiz olsada un haline getirilirken buğdayla aynı yerde çekilebildiğinden dikkatli olmalısınız. Çapraz bulaşma konusu em önemli detay bu hastalıkta.

Çok geçmiş olsun.

Iyi geceler dilerim herkese.

Yıllardır geçmeyen mide ağrım vardı ama önemsememiştim doğumdan sonra iyice arttı artık dayanamaz oldum ve uzun uğraşlar 3 4 defa ayrı ayrı yapılan endoskopi ve biyopsiler sonucunda kesin çölyak tanısı koyuldu.

Çok tuhaf hissediyorum kendimi. Abur cubura düşkün değilim ama en zevk aldığımız şey eşimle gece ansızın dışarı çıkmak yemek yemek veya seyahatlerde neler meşhursa onları tatmaktı. Artık hayatım boyunca sadece bana ve benim gibi çölyak hastalarına özel sayılı cafelere gidebileceğim.

Sayılı diyorum çünki malesef ülkemizde çölyak hastalarına yeteri kadar alan yok.. Bugün gezmediğim yer kalmadı neredeyse ve koskoca şehirde sadece 2 yerde glütensiz ürünlere ulaşabildim. Ve inanılmaz pahalı.

Gözyaşları içinde birkaç parça birşey alıp çıktım. Evet hayatta daha büyük acılar var biliyorum. O kadar büyük şifasız hastalıklar var ki... Her anıma şükürler olsun. Ama beni üzen yaralayan şey farklı besin gruplarına ihtiyacımız varken ürünlerin bu kadar pahalı ve nadir yerlerde olması.

Zaten zor bir yaşam biçimi özellikle bugün tanıştığım bir kadın gözleri dolu dolu evladı için aldığı 15 tl lik tek gofretten bahsetti. Durumları yok ama yavrusu gözünün önünde aģladıkça kadın mahvolmuş.

Ne yapabilirim dedim kendi kendime. Gerekli bir kaç yeri aradım ve başvuruda bulundum. Içimden geçenleri ve zor durumda olanlardan bahsettim. Lakin yapıcaz diyorlar ne kadar doğru ne zaman faliyete geçer bilemiyorum.
Benim için sorun değil ben yemem, ulaşamasamda olur. Ama bu ürünlerin pahalılığı okul kantininden rahatca yiyebilen çocuklara, çölyak hastası onlanların istekle, iştahla bakması çok acı.

Bir iç dökmeydi. Kendimden ziyade erişemeyenler pahalı olduğu için belkide tadamayacak çocuklara üzgünüm bu gece. Kendi oğlumu koydum onların yerine.

Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Tüm hastalara şifa,deva versin inşallah.

Başınızı ağrıttım hakkınızı helal edin. Iyi geceler dilerim...
Canım benim görümce. De

X