Sevgili sureyya06,
insanin cumleleri bile insanin kisiligi, tarzi hakkinda bir seyler soyluyor. Bundan sanirim seni tanimasam da sevdim. Bir de benim de gundemimde kardesimin evliligini bitirmek istemesi var, seni de ona benzettim, biraz da ondan sanirim.
Bu kv, kp ve gelin iliskilerinde benim denklemim su, cok naif bulabilirsin; esinin ailesi iyi, anlayisli, vicdanli kimselerse ee gorulen o ki sen de iyisin zaten pek buyuk problemler yasanmiyor. Ama misal kv ve kp seninkilere benziyorsa, ve gelin olarak sen iyiysen kiymetin bilinmez. Her anlamda bu boyledir. Sana geldiginde kp yumrugunu masaya da vurur, evi vermekten de vazgecerler, vs. Bu tarz aileye karsi kazananlar her zaman agzini acip gozunu yuman gelinlerdir. Eltin buna guzel bir ornek. Boyle insanlar iyi, hakkaniyetli insan olmayi enayilik, saflik, salaklik olarak gorurler ve ellerinden gelen dolap, dalaverayi ardlarina koymazlar.
Bu noktada ben sunu anlamadim; sizin altinlariniza el koymuslar ama ne hakla? Ne dediler alirlarken? Sizin evinizi biz dosedik, dugununuzu biz yaptik bu bizim hakkimiz mi, yoksa siz verin biz muhafaza ederiz mi dediler? Boyle bir sey yoksa sen hala altinlarini isteyebilirsin bana gore? Biz ev alacagiz, altinlari da almistiniz onlari geri istiyoruz diyebilirsniz.
Esine gelirsek; bence boyle kocalar karsisinda eslerin dusundugu su olabiliyor ve bana gore siz de boyle bir sey yasiyorsunuz; kadin esini pisirik, pasif, annesinin uydusu olarak gorunce ona duydugu saygi ucup gidiyor. Kadinin esine saygisi yoksa ask, mesk bana gore hikaye. Esin su an bu halde, is yerinde de sen ondan ust pozisyondasin. Ben kendimi senin yerine koydugumda annesi ne derse ona kaniyor, ozguveni yok, cok basarili bir is hayati da yok, acikcasi saygi duymazdim. Bu noktada esinin senin ona saygi duyman icin bir seyler yapmasi gerekir.
Senin meselen cok ev meselesi filan degil. Kv size ev alsa da, o boyle oglunu kurmali oyuncak gibi kurdukca esin de boyle kursun asker gibi oldukca sen hep bu hissi tasiyacaksin. Altinlarin alinmasi, verilen sozlerin tutulmamasi problem ama esine saygi noktasinda bunlarin hicbirine ihtiyaciniz yok. Esine bunu bu sekilde anlatsan; sen boyle oldukca ben sana saygi duyamiyorum gibi veya daha uygun bir dille bir duzelme olmaz mi acaba? Veya bilemiyorum gercekten boyle mi dusunuyor, hissediyorsun?