Yetiskine anlatir gibi dinin manevi kismi cocuga anlatilmiyor aslinda zaten. Benim kizim 4.5 yasinda, ben ona cehennemi anlatmiyorum mesela. Allahin farzlara uymayanlari cezalandiracagini anlatmiyorum. Cunku zaten bunlar onu ilgilendirmiyor. Su an sadece Allahin sonsuz merhametini, sevgisini ogreniyor yasina uygun bir anlatimla. Yani detaylari burada yazmaya zaman ve enerji yetiremeyecegim kadar genis bir konu erken yasta din egitimi. Soyle diyeyim, siz cocuga su dolaba konunca donar ama isitirsak kaynar ve buharlasmaya baslar bilgisini verirsiniz 5 yasta. Gunluk hayatta da cok kez gozlemledigi icin gayet anlasilabilir bir bilgidir bu. Ama tutup derseniz ki su molekulleri sogukta buzuserek kati forma gecer ama sicaklikta molekuller birbirinden uzaklasarak yavas yavas gaz haline gecer. Cocuk bunu asla anlayamaz. Ama siz iki durumda da cocuga fizik kimya anlatmis oluyorsunuz. Ilk ornekten erken yasta fizik egitimi mumkundur, ikinci ornekten erken yasta fizik egitimi sakincalidir sonucu cikmaz. Burdan cikan sonuc fizik egitimi her yasta verilebilir fakat bilgi derinligi ve secilen uslup cocugun yasina uygun secilmelidir, olmalidir. 5 yasinda cocuga cehennem kelimesini duyup bizzat sormuyorsa cehennem anlatilmaz zaten. Sordugunda da cehennem azabi anlatilmaz, musluman olmayanlarin dunyadan ayrilinca yasamaya baslayacagi yer, orda cennette olan meyveler kuslar cicekler yok gibi bir anlatim yapilip konu kapatilir, cocugun ilgisi dagitilir. O yuzden cehennem kavraminin cocuga verecegi zarari irdelemek din egitimi basligi altinda gereksiz olur.
Konuyu sadece somut soyut yonuyle degerlendirmek de hatali. Cocuga bir davranis ogretip bu iyi bir sey diyoruz. Akilli kizim diyoruz. Ne iyinin ne akilin kelime anlamindan baslayip kafa bulandirmiyoruz ve cocuk bu kelimelerin anlamini zamanla yasayarak icsellestiriyor. Din de cocuk icin en yalin, basit ve sevdirici haliyle soyut kelimelerle bile olsa anlatilabilir cocuga.