• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Başbakan'dan Din Dersi Açıklaması

Hahayt guldurme beni ya ...
Sana din defsi verecek degilim sende bana veremezsin herkesin dini farklıdır ...
sen müslümansın ...herkes bizim gibi musluman degil alevidir, hiristiyandır .
herkes bir degildir .
ama "ALLAH" tektir ..
herkesin ibadeti farklıdır sen namaz kılarsın digerleri turbeye gider bazıları ise kalpleriyle allah'a tabar ...sen kalkıp bana( misal )diyorum ;namaz kılmadıgım icin allah seni dogeu yola koysun senin icin dua edecem dersen ben burda sana dur derim ...
sen namaz kılıyon die allah 'ı benden daha cok sevemezsin asla!!
yani demek istedigim canım sen kalkıp tek bir din hakkında yorum yaparsan sana dur derim ...
karısık , anlasılmamıs sekilde yazmişsam k.bkm telden girmişim .....

din dersini daha bilgili ve yerinde insanlardan almayı tercih ediyorum teşekkür ederim. burd da din dersi vermek gbi bir çabam yok ama dini anlatmaya çalışmak zorundayım malum fazlasıyla karalama oldu. bunun içinde kimseden özelliklede sizden izin alacak değilim. dua etmeye gelince her müslmanın birbirinden dua almaya ihtiyacı vardır.herkesin dininin aynı olmadığını gayet iyi biliyorum o yüzden burda inşaAllah islamdan bahsetmeye çalıştım.namaz kıldığımı yazmadım yada Allah ı sizden çok sevdiğimi iddia etmedim bunları nasıl çıkardınız onuda anlamış değilim doğrusu.ben İslam dini hakkında yorum yapıyorum evet çünkü ben müslümanım bu konuda da beni durdurmak gibi bi gayretiniz olmasın çünkü yapılan yorumlara cevap yazmak bir müslüman olarak en doğal hakkım.bir ateist yada hristiyanda kendi dini hakkında yorum yapsın.bu beni bağlamaz.

Ben mi? İslamı karalamaya calısıyorum inan cok guluyorum suan . Canım ben suudi arabastayım TAM 2 SENEDİR bunlar benim gördüklerim icinde oldugum bende burda tesettür giyiyorum .
Neden karalamayA calıstıgımı? Düsündünüz ki söylede düsünebilirdiniz fikirleri mi? Söyledim kendi oldugum ortamı anlatma calıstıgımıda düşünebilirdiniz yani .
Bu arada bütün yazdiginiz metni okuymdm sonlarını okudum .
nerden alıntaladıgınızı söyleseydiniz bari ..
kendine iyi bak hayırlı geceler diliyorum bye...

yazdıklarımı okuduğum kitaplardan aldım islamda tesettür ve haya mustafa uysalın eski bir kitap.belki yazdıklarımı tam okusaydınız daha iyi anlardınız düşüncelerimi. paylaştığınız resimler kadınların sözde acınası halleri islamı karalamaktan başka bişeymiş gibi gelmedi bana. herneyse amacınız bu değilmiş madem size acizane tavsiyem amaçlarınızı daha dikkatli uygulamaya geçirirseniz bizim içinde daha iyi olur.hakkınıza girmk istemem.teşekkür ederrim sizde kendinize iyi bakın hayırlı geceler.

din dersini daha bilgili ve yerinde insanlardan almayı tercih ediyorum teşekkür ederim. burd da din dersi vermek gbi bir çabam yok ama dini anlatmaya çalışmak zorundayım malum fazlasıyla karalama oldu. bunun içinde kimseden özelliklede sizden izin alacak değilim. dua etmeye gelince her müslmanın birbirinden dua almaya ihtiyacı vardır.herkesin dininin aynı olmadığını gayet iyi biliyorum o yüzden burda inşaAllah islamdan bahsetmeye çalıştım.namaz kıldığımı yazmadım yada Allah ı sizden çok sevdiğimi iddia etmedim bunları nasıl çıkardınız onuda anlamış değilim doğrusu.ben İslam dini hakkında yorum yapıyorum evet çünkü ben müslümanım bu konuda da beni durdurmak gibi bi gayretiniz olmasın çünkü yapılan yorumlara cevap yazmak bir müslüman olarak en doğal hakkım.bir ateist yada hristiyanda kendi dini hakkında yorum yapsın.bu beni bağlamaz.
Canım burda kac uye size (a) derken siz( b)e diyorsunuz islamı karalamaya calıstıgımı dusunuyorsunuz işte ....
Neyse ben demek istediklerimi dedim gördüklerimi söyledim ...
Neyse kime ne anlatmaya calısıyorsam .
haaa bu arada beni tanımıyorsunuz bende sizi tanımıyorum .o yuzden senin fikirlerine saygı duyuyorum seninde duymanı isterim şahsen..

yazdıklarımı okuduğum kitaplardan aldım islamda tesettür ve haya mustafa uysalın eski bir kitap.belki yazdıklarımı tam okusaydınız daha iyi anlardınız düşüncelerimi. paylaştığınız resimler kadınların sözde acınası halleri islamı karalamaktan başka bişeymiş gibi gelmedi bana. herneyse amacınız bu değilmiş madem size acizane tavsiyem amaçlarınızı daha dikkatli uygulamaya geçirirseniz bizim içinde daha iyi olur.hakkınıza girmk istemem.teşekkür ederrim sizde kendinize iyi bakın hayırlı geceler.
Ne cabalaması , sen fikirlrini söylerken benim grduklerimi soylemem mi karalama lutfen ne anlama koydugunuzu anlamadım veya anlamak istmyrm bu arada daha fazla msjlasrsak .mune abla banlıyacak .

Kur'an da bir erkeğin dört kadın alma hakkı var evet hepsine eşit davranırsa erkek eğer ama Allah teala o ayette ardından tek eş daha hayırlıdır diyor.ben şuana kadar çoğu yazımda islamın iran ışid ve çoğu arap ülkelerin deki gibi olmadığını yazdım ama hala ısrarla bu ülkeleri örnek veriyosunuz.ilk dönemlerde batı toplumu kadına değer vermezken islam kadını çok ileriye taşımıştır.

cok güzel yazmissiniz evet Islam arab ülkelerinde ki gibi degil, ki zaten binlerce Peygamber göndermis RABBIM nafile ama türkiyede ki gibi de degil , Islam i kullaniyorlar amac cok arac olmus , ve bu yüzdende bana göre lanetliler hangi müslüman ülkesinde huzur ve ferahlik var ?? dertleri anca ve sadece kadin ve para ......en güzel dinin olsun verimli topraklarin olsun ama sonuc bolca 3 dünya ülkeleri.....bozuk düzene insan evlatini nasil teslim eder ben etmem ...

o yasta din tercihi ne kadar doğru olabilir sizce? bence bir cocuğun yada 18 altında bir gencin ateist olması o yaslarda çok fazla görülen birşey .hatta bazen bazı şeylere özenmekten de olabiliyor.
o yüzden ben karşı değilim dinimizi öğrensin istemezse aklı basına erince de ateist olsun isterse deist olsun kime ne ama demi
ama yönlendirme gerekli bir genc için bence çünkü hepimizin bazı dönemlerde yaşadığı inançla ilgili problemler olabiliyor.

bence her konuda bilgili olmalı insan müslüman biri yahudiliğide hristiyanlığa da bilmeli kitabı mukaddes i okumalı
böylece diğer dinlere sadece uzaktan cahilce değerlendirmelerde bulunmaz.
çok sığ düşünüyorsunuz

Küçük bir çocuğu ateist olarak nitelendirmek de pek doğru değil aslında. O çocuk değil ama ailesi ateist olunca çocukta öyle olacak demek değil sonuçta.. Din kültürü öğretmeni olmadığı için bir dönem Din kültürü dersine girmiştim, bana evrensel yaklaşılmış gibi gelmişti o zaman , tüm dinlerden bahsediliyordu. Evet eşit oranda değil ama diğer dinler ve evrensel yaklaşım öyle azımsanacak oranda değildi. Gerçi 5- 6 yıl olmuştur, şimdi konular nasıl bilemiyorum.
ah aynısını anlatmaya çalıştım demin tebrikler

hakikaten ya matematik seçmeli olsaya niye din dersi oluyo valla matematiktem nefret edenlerin sayısı dinden nefret edenlerden en az %80 fazla :KK45:

hakikaten ya matematik seçmeli olsaya niye din dersi oluyo valla matematiktem nefret edenlerin sayısı dinden nefret edenlerden en az %80 fazla :KK45:
Valla matematiğin seçmeli olmasını cok isterdim :KK53: ne çektim ben matematikten ya hu:KK45: hayır hiçbir işe de yaramıyor o kadar gördüğümüz dersler, matematik niye var ya:KK45:

Matematik sevilmez mi yav, iyi ogretmenlere denk gelmemissiniz.. Hayat matematikten ibaret, nasil kullanmiyor musuz? Randevu alirsiniz, saati belirlersiniz, kafanizda hesabinizi yapar, isinizi o saate yetistirmek icin butun gununuzu planlarsiniz, bu matematiktir. Carsi pazarda alisveris yapmak matematigi en basidinden kullandiginiz yer, ona aldanmayin. Sizler hayatinizin her anini hesaplamakla geciriyorsunuz omrunuzu, farkinda degilsiniz. Cok bilinmeyenli denklemler hayatimizin icinde, her aninda... Matematigi kuvvetli olan insan, matematik zekasi olan insan problem cozmede bilmeyen, akli yatmayana gore cok daha avantajlidir, hayatin sorunlari karsisinda cok daha cozum ureticidir, hayati kolaylastirir. Matematigi sevin, cocuklariniza da sevdirin.

Neyse, konu matematik degil din idi degil mi... Din maneviyati besler, ruhani bir bilim dali... Bence de secmeli olmali. Imam Hatip okullarinla kalmali mecburiyet... Isteyen sureyi evinde de ezberler zaten. Meraki olan arastirir. Herkes hayatinin bir yerinde bunu yapar zaten.. Insanin dogasinda var merak.. Nerden geldik? Nereye gidecegiz? Sorularin cevabi kimde? Nerde? Herkes bunlari zaten merakindan arastirir, bu konularda yazilmis yuzlerce kaynak var. Okullarda genel kultur duzeyinde her dini icine alan bilgiler verilmeli, ama ince ayrintilar, namaz gibi, oruc gibi, bunlari ogrenmek kisinin kendi tercihine birakilmali, sonucta hic kimse namazi, orucu okulda ogrenmiyor.
Osmanlidan bahsetmisken, cok basarili olsalardi 600 senede yikilip parcalanmazlardi. 600 sene ne ki? Ben kendi basima 50 seneyi devirmisim..:KK53:Basari derken? Emperyalist bir ulke olup durmadan savas icinde olmalari, diger ulkelere savasa gidip komsularindan baslayarak her ulkeyi savaslarla, kan dokerek ele gecirmeleri ve onlarin topraklarini haraca baglamalari mi basari olcusu? Bu basarinin Islamla alakasi ne burada eger din tartisiliyorsa su an? Peki bugun en basarili ulke hangisi bu baz aliniyorsa? Gene bir Islam ulkesi mi, yoksa bir Hristiyan ulkesi mi acaba? Bana ABD gibi geliyor bugun bu tanima uyan, dunyanin en guclu ulkesi, yoksa onun halkinin inandigi din bugun Islamdan daha mi buyuk, daha mi degerli acaba?
Tabulari atin kafanizdan, inanmayin, Allah akil-fikir vermis.. Dusunun diye..

Matematik sevilmez mi yav, iyi ogretmenlere denk gelmemissiniz.. Hayat matematikten ibaret, nasil kullanmiyor musuz? Randevu alirsiniz, saati belirlersiniz, kafanizda hesabinizi yapar, isinizi o saate yetistirmek icin butun gununuzu planlarsiniz, bu matematiktir. Carsi pazarda alisveris yapmak matematigi en basidinden kullandiginiz yer, ona aldanmayin. Sizler hayatinizin her anini hesaplamakla geciriyorsunuz omrunuzu, farkinda degilsiniz. Cok bilinmeyenli denklemler hayatimizin icinde, her aninda... Matematigi kuvvetli olan insan, matematik zekasi olan insan problem cozmede bilmeyen, akli yatmayana gore cok daha avantajlidir, hayatin sorunlari karsisinda cok daha cozum ureticidir, hayati kolaylastirir. Matematigi sevin, cocuklariniza da sevdirin.

Bedri rahmi eyuboglunun bi belgeseleni izlemistim. Ogrenciliginde abisine yazdigi mektuplardan olusturmuslardi. Lisede matematikten nefret ettiginden bahsediyordu surekli. Parise resim akademisine gittiginde resim cizerken bile matematige ihtiyaci oldugunu anlamisti. :)

Bedri rahmi eyuboglunun bi belgeseleni izlemistim. Ogrenciliginde abisine yazdigi mektuplardan olusturmuslardi. Lisede matematikten nefret ettiginden bahsediyordu surekli. Parise resim akademisine gittiginde resim cizerken bile matematige ihtiyaci oldugunu anlamisti. :)
Oyle tabii.. En basitinden trafige cikiyoruz, araba kullaniyoruz. Onumuzdeki araci sollarken bile hesap yapiyoruz ne kadar mesafe var, sollanir mi sollanmaz mi diye.. Hayat matematikten ibaret..

matematik evrensel, din tamamen kişiye "özel"
din dersinin seçmeli olmasına karşı çıkanlar neden çıkıyor pek anlamıyorum, ne gibi bir sakıncası olur ki seçmeli olsa
seçmeyecekler sunni olmayanlar, müslüman olmayanlar, müslüman olup gerekli bilgileri bilen ama bu ders not ve ortama vs gibi sebeblerle seçmek istemeyenler, yani çoğunluk zaten seçer

Ben ilkokul 4 ve 5. Sinif da iken sinif hocasi din dersini yapardi bizim hoca yapmaz matematik isler oruc tutana da boz derdi. Hatta bi erkek arkadas tuttu diye iftar vakti yollamadi eve sen kucuksun ne orucu diye ve bu İstanbulun en muhafazakar ilcesi diye bilinen Fatih de oluyordu. Boyle tiplerde var bu da dogru degil senin yasadiklarinda degil.

Zaten bu ulkede hersey duzelse bile bu egitim sistemi duzelmez. Hic inanmiyorum.

12 yaşından önce çocukların oruç tutması sağlıksız ve çocukların gelişimine olumsuz etkisi var.

Bunun dışında söylediklerinize katılıyorum.

Arkadaşlar konu öyle ortaya fikir atınca bitecek bir konu değildir. Burada önerilen fikirlerin her biri Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde uygulanmıştır. Her bir sistemi de kendinden sonra gelen yönetim değiştirmiştir.

Osmanlıda medrese (din), mektep(fen) ve yabancı okullar şeklinde 3'lü bir eğitim sistemi varken, Tevhid-i Tedrisat ile hepsi birleşmiş ve din dersi kaldırılmayarak modern okullarda devam ettirilmesine karar verilmiştir.

Yıllarca değişik sistemler uygulanmış, bir dönem okullara hiç din dersi konulmamıştır. Fakat bu da başka bir boşluk doğurduğu için yeniden din dersleri eklenmiştir.

1980 darbesi öncesinde zorunlu ahlak dersi ve seçmeli din dersi varken, darbe sonrası 1982 anayasasında bunlar birleştirilmiş, "Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" dersi adı verilmiş, bu dersin devlet denetiminde yapılacağı anayasa maddesine eklenmiştir.

Geçmişte sorun medreselerin kaldırılmasıyla ortaya çıkan dini ve ahlaki boşluğun doldurulmasıyken, günümüzde de bu tartışmaların oluşmasına en büyük sebep Din Kültürü dersinin amaç ve kapsamının tam olarak oturmamış olmasıdır. Yani bu ders dinin kültürünü mü verecektir yoksa bir dinin mensubunu o dine göre mi yetiştirecektir? Çünkü isteyen din eğitimini dışarıda da alabilmektedir. (En azından anayasa göre alabilmelidir.)

Günümüzde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde uygulanan müfredat bir din (İslam) açısından düşünülünce olabildiğince zayıftır ve din "kültürü"ne daha yakındır.
Fakat her sınıfın "ibadet", "Efendimizin hayatı" gibi üniteleri vardır. Bu da dersi, din mensubu yetiştirmeye yönelik olmaya yakın gibi göstermektedir.

Kişisel görüşüm zorunlu, objektif "Din Kültürü" ve "Ahlak Bilgisi" dersi yanında seçmeli sıkı din dersleri olmasıdır. Fakat öğretmenin burada da objektif olması zordur çünkü Din "Kültürü" dersinde de öğrenciler herhangi bir din veya inanç hakkında "size göre hangisi doğru hocam?" veya "ama bu saçma değil mi öğretmenim?" diye şak diye suratınıza bir soru sorabilir. Ve sizden "cevap" ister. Net bir cevap. Yoksa "öğretmen" duruşunuzu yargılar. Diyecek cevabınız yok da kıvırıyorsunuz teşhisi koyar. Veya siz objektif olacağım diye ortaya karışık birşey söylerseniz öğrenci sizi de, bütün inanç sistemlerini de kökten silebilir : )

Veya değişik dinlere mensub öğrencilerden oluşan karma bir sınıfta yapacağınız en ufak bir yorum sizi nesnellikten uzaklaştıracaktır. Yorum yapmazsanız da öğrenciler özellikle ilk ve orta kademede soyut kavramları tam yerleştiremediği için içten içe bunu bir problem haline getirebilir. Çünkü o yaşlarda çocuk (gözlemlediğim kadarıyla) doğruyu bir an önce bilmek ve kafasının berrak olmasını ister. Din Kültürü kitaplarının, halkın çoğunluğunun inancı yönünde, İslam ağırlıklı müfredat uygulaması da zannediyorum bu yüzdendir. (%90'ları işaret eden veriler bana göre Türkiye için çok fazladır.)

Fakat İslam ağırlıklı ders anlatsa bile öğretmenin öğrenciyi değişik inançları araştırdığı için veya oruç tutmadığı için yargılamaması gerekir. Tabi (örneklerini gördüğümüz) bir matematikçinin, fencinin, hatta okula aşı yapmaya gelen hemşirenin vb. dinleri eleştirerek çocukların zihninde ve kalbinde güvensizlik ve üzüntüye sebebiyet vermemesi gerekir. Bu zaten her iki halde de nefret duygusundan öteye götürmez.

Önemli olan öğrencinin ihtiyacını kestirip ona göre eğitimini yapabilmektir.
Fakat öğretmenin;
- Uygulamak zorunda olduğu müfredat,
- Değişik din veya mezhebe bağlı öğrenci veya aile, bunların değişik istekleri,
- Kendi inancı ve (ilahi dinlerde) tebliğ / emr-i bil ma'ruf yükümlülüğü
gibi durumlar arasında kalarak objektif ders işlemesi son derece zordur.

El hasıl bu hamur daha çook su götürür... :KK51:

Son düzenleme:
din dersinin seçmeli olmasını isteyen ama okulda katiyen başörtülü olmasını istemeyen kişiler var, ne ilginç...

Çocuk zaten tüm yaz kuran kursuna gidiyor.
Okula geliyor Hz.Muhammed'i hayatı + Kuranı Kerim +Din kültürü dersini seçtirilip 6 saat din dersi görüyor.
Türkçe dersi (zorunlu) 5 saat.
Sosyal Bilgiler 2 saat.
Arkadaş gönder ozaman imam hatipe.
Aman imanlı olsun da sosyal bilgilermiş türkçeymiş falan amannn canımm sendeeee.Veli bilim uygulamaları,matematık uygulamaları seçmiyor ki bu derslerde etüt yapılıyor eksıklerı tamamlamak için,koca yaz gördüğü kursta gordugunu tüm sene boyunca bır daha gorsun istiyor.
Akıl fikir yok ki yani.

Back