Çocuklarımız ve Din Eğitimleri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Benim ortaokulda iki tane din dersi öğretmenim oldu. Biri tüm sureleri ezberlememizi istemisti dersinden zor geçmiştim. Diğeri ise bildiğin felsefi düşünmemizi sağlıyodu. Camide de öğrenirsiniz sureleri diyodu ananız babaniz yazın yollayacak zaten. Oturup din neden var peygamber olmasa nolur düşünüyoduk konuşuyoduk. Ikisi de kesinlikle doğru olanı yapıyodu bence. Birincisinin de onları bilmekle yükümlü oluğumuza inandığımızdan bize fayda sağlamakla ilgili idi sorumluluk vermesi. Çünkü bqzı şeylerin gerçekten zamanı var bu ezberler filan gerçekten o yaşta yapılması gerekiyo. E mana yüklendirme de o yaşlarda olmalı. E bi yandan da aşık filan olmaya başlıyoruz. Sisyem sağolsun bi de okul kazanma cart curt sınavlar var.

Evet uzun yıllar var önümüzde ama zaman gerçekten su misali geçiyormuş.
 
Sizin de civcivli zamanlar başlamis bile
 
Bu hesabi ben cok yararli buluyorum bu arada. Belki karar vermenize yardimci olur.
Eki Görüntüle 3024738
Bu cok anlamsiz mesela. Kizimin terapistine gelen bir cocuk vardi 4 yasinda. Babannesi yalan soylersen cehennemde cayir cayir yanarsin dedigi icin cocuk konusmayi birakmis. Cunku 4 yasinda ne yalanin tam ne olduğunun farkinda ne cennet cehennem kavramini anlayabilir.
 
Oğlumun sınıfında da oyun oynarken itiş kakış olmuş aralarında , biri demiş ki Allah sizi taş eder . Benim oğlum baya bunu sordu bana nasıl taş eder ? Taş eder ne demek anne , ben taşa mı dönüşeceğim diye uzun bir süre sordu.
 
Benim de kuzenimin kızı çok bunaldığı ona kızıldığı bi anda 7 8 yaşlarında ben ölmek istiyorum cennete gitmek istiyorum diye ağlamıştı. Yükleme erken yapılınca error verdi çocuk.
 
7 yaşa kadar çok birsey anlatmadim onlar sordu ben izahi kolay bir sekilde anlattim. Zorlama yapilmamali. Bizden ne gördülerse uyguluyorlar kendileri nasil isterse oldu. Tam anlatmak gerek çocuk bu konuda cok taklitci oluyor onu anladim. Yatmadan birlikte dua edip yatiyoruz ben söylemezsem kendileri hatirlayip ediyorlar.
7 yasta benimle namaza gelmek istediklerinde abdest almalarni da anlattim simdilik haftada bir gün aliyorlar abdesti. Kesinlikle korktulmamali hayal dünyalari cok geniş baska seyler düsünebilirler. Mesela şu an cehennemden bahsetmiyoruz fazla ödül kısmindayiz.
Zorlamiyorum ve ben bunun görevim oldugunu düsünüyorum. Yaşlari ilerlediginde,kendi iradelerini kullanmaya baslayacaklar zaten.
 
Bence bu işin öyle kuralı falan yok tamamen doğal gelişen bir durum. Zaten bir süre sonra kendileri birşeyler sormaya başlıyor sen de onun anlayacağı şekilde bir iki kelime ile anlatırsan küçük yaşta bir çocuk için daha iyi olacaktır. Ben senin derdini anladım çünkü ben de şimdiden düşünüyorum bu tarz konuları. Ama dediğim gibi çocuklar çok meraklı oldukları için akla gelmeyecek şeyleri sorabiliyorlar ki bence soracağı şeyler senin cevabını doğru bir şekilde vereceğin sorular olacaktır. Soracağı çoğu şey sen de gördüğü bir davranış, konuşurken kullandığın dini kelimeler üzerine olacağı için zorlanacağını sanmıyorum.
Bu konuda kaygılanan bir insan zaten çocuğuna en doğru şekilde bilgiyi verip yardımcı olacaktır.
 
Çok tatlısın.
 
Bu sadece din egitimiyle ilgili bir hatali yaklasim degil. Ayni babaannenin yemegini bitirmezsen seni polislere veririm deme potansiyeli de yuksek. Sizin orneginizde sorun erken yasta dinin anlatilmasi degil, dinin tehdit unsuru olarak ustelik yanlis bilgiyle anlatilmasi. Tuvalet egitimi yanlis verildiginde bir travma yaratir, sutten yanlis kesildiginde bir travma yaratir. Nasil ki bu yanlis yaklasimlara mani olmak icin tuvalet egitimi verilmesin, sutten kesmeyelim cocuklar kendi biraksin demiyor ve tuvalet egitimi veren kisinin evvela bu konuda egitilmis olmasina odaklaniyorsak fin egitiminde de dini egitim veren kisinin egitilmis olmasina odaklanmaliyiz. Sadece yaklasimi ve yasa uygun bilgiyi secme noktasinda din egitimi elestirilebilirdir bu durumda, din egitiminin kendisi degil.
 
Kismen evet, konuda ki ornegin detaylarina cok hakim degilim. Bekleme alaninda annenin ofkeyle bahsettigi bir iki cumleden fazlasina dair bilgim yok. Ama cocuk somut olarak yakilacagindan korktugu icin ve soyleyecegi hangi seyin yalan oldugundan emin olamadigi icin hic konuşmamayi secmesiydi terapiye gelme sebepleri. Soyut somut kavramlarindan kastimda bu zaten. Din manevi bir konu ama 7 yas oncesi cocuklar maddi dusunuyor. Sen cok detayli ince bir anlatim yaparsin ama cocuk onu farkli anlar. Sonra surec cok karmasiklasir.
 
Senin dini inancına sahip olan bir psikolog ile görüşmen çok daha faydali olur Merve.

Bu da ancak tesettürlü kadın psikologlarla yapabilirsin.

Herhangi birini arayip "alo, Müslüman mısınız?" denmez.
 
Kendi hayatimdan ufak bir sey yazmak istedim yalnizca.

Yemeğe başlarken besmele, kalkarken şükür, uyurken dua ederek büyüdüm. Ama sonra öyle gitmedi. Gitmediği zaman gitmiyor.

Belki de bana "doğrusu budur" diye öğreten ebeveynlerimin yanliş davranışları sonucunda, öğretilenlerin doğru olmadigina karar verdi bilinçaltım.

10 yaşındaki çocuğun isteyerek dini ibadetlere katılma sebebinin; sevilme, kabul görme, takdir edilme gibi motivasyonlar oldugunu düşünüyorum.

Hangi noktada ve hangi şekilde, kulluk vazifesi olarak samimi bir ibadet yapabilme motivasyonuna sahip olur acaba, bunu gerçekten merak ettim.
 
Biz kendimiz evdeki malzemelerle yapamaz mıyız diyon
Bence riskli. Çok hassas bir şey bu. Bizim nesilde korkutulmadan büyümeyen yoktur. Korkutulmasa bile dinin icindeki korku ögeleri törpülenmeden verildi.

Camii Allah'ın evidir denmesinden bile korkardım. Niye, çünkü Allah annesine karşı gelenleri taş eden bir şeydi.

İste bir sürü şey. Dini eğitim vermekten yanaysan, psikolog en dogru yol.
 
Yetiskine anlatir gibi dinin manevi kismi cocuga anlatilmiyor aslinda zaten. Benim kizim 4.5 yasinda, ben ona cehennemi anlatmiyorum mesela. Allahin farzlara uymayanlari cezalandiracagini anlatmiyorum. Cunku zaten bunlar onu ilgilendirmiyor. Su an sadece Allahin sonsuz merhametini, sevgisini ogreniyor yasina uygun bir anlatimla. Yani detaylari burada yazmaya zaman ve enerji yetiremeyecegim kadar genis bir konu erken yasta din egitimi. Soyle diyeyim, siz cocuga su dolaba konunca donar ama isitirsak kaynar ve buharlasmaya baslar bilgisini verirsiniz 5 yasta. Gunluk hayatta da cok kez gozlemledigi icin gayet anlasilabilir bir bilgidir bu. Ama tutup derseniz ki su molekulleri sogukta buzuserek kati forma gecer ama sicaklikta molekuller birbirinden uzaklasarak yavas yavas gaz haline gecer. Cocuk bunu asla anlayamaz. Ama siz iki durumda da cocuga fizik kimya anlatmis oluyorsunuz. Ilk ornekten erken yasta fizik egitimi mumkundur, ikinci ornekten erken yasta fizik egitimi sakincalidir sonucu cikmaz. Burdan cikan sonuc fizik egitimi her yasta verilebilir fakat bilgi derinligi ve secilen uslup cocugun yasina uygun secilmelidir, olmalidir. 5 yasinda cocuga cehennem kelimesini duyup bizzat sormuyorsa cehennem anlatilmaz zaten. Sordugunda da cehennem azabi anlatilmaz, musluman olmayanlarin dunyadan ayrilinca yasamaya baslayacagi yer, orda cennette olan meyveler kuslar cicekler yok gibi bir anlatim yapilip konu kapatilir, cocugun ilgisi dagitilir. O yuzden cehennem kavraminin cocuga verecegi zarari irdelemek din egitimi basligi altinda gereksiz olur.

Konuyu sadece somut soyut yonuyle degerlendirmek de hatali. Cocuga bir davranis ogretip bu iyi bir sey diyoruz. Akilli kizim diyoruz. Ne iyinin ne akilin kelime anlamindan baslayip kafa bulandirmiyoruz ve cocuk bu kelimelerin anlamini zamanla yasayarak icsellestiriyor. Din de cocuk icin en yalin, basit ve sevdirici haliyle soyut kelimelerle bile olsa anlatilabilir cocuga.
 
Bazen aileler abartıp soğutabiliyor. Teşvik için elimden geleni yaparım inşallah da devam eder.

Önce anne baba yönlendirmesiyle oldu sonuçta bilmesi gerektiğini düşündüğümüz için ama şuan kendi isteğiyle gitmek istiyor asla zorla gitmesi için diretmiyoruz.

Kulluk vazifesi olarak kim 4 4lük yapıyor ki yapan elbet vardır. Onu zaman gösterecek.
Ve inşallah devam ederek.
 
Ya ben de benzer cümle yazacaktım da, sonra kimseye salça olmayayım , topiğin huzurunu kaçırmayayim diye alıntı yapmaktan vazgeçmiştim,şimdi yazayım:)
Yemekten sonra elhamdülillah demekle, evde dua açmakla,namaz kılarken bir seccade serip taklit etmesine izin vermekle falan çocuk dine yakin hissetmez.
Annem bana hep der ki; sen bayram günü, ezan okunurken dogdun, ben seni yasin okuya okuya emzirdim. Neden böyle oldun

Çok da kasmamak lazım :) sorduğu kadarına cevap verin,yeter. Çocuğa ne kadar fazla şey verirseniz kafasına yatmama ve dinden soğuma oranı o kadar artar
 
Ayyy aklıma gelenküçükken gittiğimiz mahalle camisinde hoca sormuştu
Allah bizi nerde göremez - arkadaşım tuvaletteee demişti
 
Ben din egitimine karsiyim, simdilik o minvalde sorular da sormuyorlar. Cok nadir dinle ilgili bi konu olursa genel ifadelerle yanitliyorum. Kendileri buyudugunde arastirip herhangi bir dine inanmak isterlerse inansinlar
Dusunsene iki cocugunu misler gibi buyuten bi ana olmussun ama sonradan biri gelip M MaviVeYesil gibi senin yetistirme tarzini begenmiyor cok degisik

İlk defa bir begenmedimi soruyorum, neden? Bu benim inancim ve benim cocuklarim. Sizlik bir sey yok, merve sormus ona cvp vermisim. Cok kisisel bir yorum yazmisim, neyini begenmediniz?
 
Soyut dönem denmiş onu görünce yazmak istedim. Bu dönem çocuklarda 11-13 civarı başlar yani ortaokulda. O zamana kadar örnek olmak yeterli. Çocuk ailede gördüğünü içselleştirecektir istisnalar dışında. Sonrasında sorularına göre yol alırsınız.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…