• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çocuk yetiştirmede yanlışlık mı yapıyorum?

Çok yüzeysel anlatmışsınız
Sizin çocuğun ortada yatmak istemiyorum demesi şımarıklık değil bence ama toplum içinde hep benim dediğim olsun diyen biri ise ilerde okul hayatında vs uyum sorunu yaşayabilir.
Onun dışında abinizin o cümleyi kullanması da hoş olmamış.
Yine de çocuğunuzun arkadaşları ile olan ilişkilerinde sorun görüyorsanız pedagog yardımı alabilirsiniz

Ya Allah aşkına benim çocuğun 6.5 yaşında ;tek çocuk ve miz mız😀ne olmuş yani çocuk bu.orta yol bulunurdu...bazen ya böyle olur ya da olmaz diyorum ,biraz mızmızlık yapıyor sonra dediğimi yapıyor...bazen onun dediği oluyor..çocuğun varsa birazda tahammülün olacak

Ücer yas aralikli üc cocugum var ve yanliz büyütüyorum. Ben de yazin memlekete giitigim de kardesim "abla sen bunlari cok simartmissin, seni hizmetci gibi kullanip her istediklerini yaptiriyorlar, biz X i (kendi kizi )hic simartmiyoruz" dedi. Ben ona "himmm" deyip gectim, ancak sonradan düsünmedim de degil.
Kardesimin hakli oldugu noktalar var, olaya farkli baktigi noktalar var; Onun kizi babaanne ve dedeyle ayni binada, annaanne, dede ve teyzeleriyle ayni sokakta ;yani babanin yada annenin hayir dedigini yapacak birileri mutlaka var.
Ben cocuklarimi tek büyütüyorum, bazen bir ögünü nutellali ekmekle atlatiyoruz, bazen biraz uzun televizyon karsisinda kaliyorlar ve mecburen her isteklerini bana söylemek zorundalar cünki benden baska kimseleri yok.
Ama kardesim bir konuda hakli beni hizmetci gibi kullaniyorlar, onun bu tesbitinden sonra bende cocuklarima karsi biraz daha dikkatli olmaya calisiyorum.
Demem o ki Abiniz yanlis kelimeler kullanmis olabilir,ancak hakli oldugu noktalar da olabilir. Bunu ancak siz olaylari analiz ederek bulabilirsiniz, Birde egitmensiniz, "mizmizlik- paylasamama " gibi problemlerin nerelere gittigini en iyi siz bilirsiniz, ayni sözleri yarin bir sinif arkadasindan duydugunda" ama biz onu nazli büyüttük" cümlesi kizinizin yasayacagi dislanmislik hissini engelleyemeyecek.

Benimde 4 buçuk yaşında kızım car oda mızmızdır biraz kardeşi olduğu halde nerdeyse her hafta abimin çoçukları ile görüşürz abimin kızıda 6 yaşında oda kızımı strese sokacak şeyler diyor her çoçuk gibi ne ben ne de abim ne eşlerimiz kendi çoçuklarımızı uyarıp geçiyoruz yorum yapmıyoruzoçuk onlar ağlayacak tabi istedğiini söyleyecek asıl istediğini demese hep abinizin kozlarına he dese kötü bence bi müddet sabredin nasılsa senede bir görüyosunuz

Ücer yas aralikli üc cocugum var ve yanliz büyütüyorum. Ben de yazin memlekete giitigim de kardesim "abla sen bunlari cok simartmissin, seni hizmetci gibi kullanip her istediklerini yaptiriyorlar, biz X i (kendi kizi )hic simartmiyoruz" dedi. Ben ona "himmm" deyip gectim, ancak sonradan düsünmedim de degil.
Kardesimin hakli oldugu noktalar var, olaya farkli baktigi noktalar var; Onun kizi babaanne ve dedeyle ayni binada, annaanne, dede ve teyzeleriyle ayni sokakta ;yani babanin yada annenin hayir dedigini yapacak birileri mutlaka var.
Ben cocuklarimi tek büyütüyorum, bazen bir ögünü nutellali ekmekle atlatiyoruz, bazen biraz uzun televizyon karsisinda kaliyorlar ve mecburen her isteklerini bana söylemek zorundalar cünki benden baska kimseleri yok.
Ama kardesim bir konuda hakli beni hizmetci gibi kullaniyorlar, onun bu tesbitinden sonra bende cocuklarima karsi biraz daha dikkatli olmaya calisiyorum.
Demem o ki Abiniz yanlis kelimeler kullanmis olabilir,ancak hakli oldugu noktalar da olabilir. Bunu ancak siz olaylari analiz ederek bulabilirsiniz, Birde egitmensiniz, "mizmizlik- paylasamama " gibi problemlerin nerelere gittigini en iyi siz bilirsiniz, ayni sözleri yarin bir sinif arkadasindan duydugunda" ama biz onu nazli büyüttük" cümlesi kizinizin yasayacagi dislanmislik hissini engelleyemeyecek.
Kardeşinizin çoçuğu tek mi çok çoçuklarda bazı ihtiyaçşarını çoçuğın gidermesi kolay ama çok çoçukda süre uzuyor benimde 2 yaş ara ile 2 çoçuk bende yeni yeni büyüğe kişisel ihtiyaçlarını kendi yapması gerektiğini öğretmeye çalışıyorum kardeşiniz şanslıymış ailesi eşininn ailesi yalon ben wc ye güdebilmek üçin tv açıyorum yemek yapmak içinde gene öyle 🥺

Nolursa olsun ,bir dayinin bu lafi söylemeye hakki yok.Sizin ağbinizle olan iliskiniz nasildi? Ya da nasil? Size karsi da bir kin beslemis olabilir mi öncelerden? Ya da yapisi mi böyle genel olarak? Kullanilmamasi gereken bir cümle sarfetmiş .Sorun kendisinde bence.

İyi geceler hanımlar gece gece böyle bir düşünceye girdim. Sebebi ise benim öz abim.
Ben 5 yaşındaki kızımla birlikte memleketime 1 ay önce geldim ve 3-4 gün sonra evime gideceğim. Abim de eşi ve çocuklarıyla başka bir ilde yaşıyor. Bugün abimin çocuklarıyla olan diyalogu aklımı fazlasıyla zorladı.

Kuzenler birbirini çok sevdiler beraber oynuyorlar falan arada benim kızın ( tek büyüdüğü için oda) mızmızlığı tutuyor paylaşamama gibi neyse orta yolu bulup güzelce konuşarak hallediyoruz.

Uyku saati gelince abimin kızları illa benim kızın yanına yatmak istiyor. Benim kız da ortada yatmam duvar kenarı yatarım diye söyleniyor. En sonunda abim. " çocuklarını alıp hadi siz benimle yatın İrem de dışlandığını hissetsin" diyor. Ben de abi sen napıyosun çocukların bilinç altına bunları yükleme böyle olmaz diyorum. O zaman senin kız paylaşmayı bilmiyor öğrensin, mız mız bir çocuk. Çok ağlıyor bilmem ne diyor. Abimin kızları da benim kızımdan ayrılmak istemiyor ağlıyorlar falan.
Tamam onun farkındayım nazlı büyüttük babası ve ben de çocuklara nasıl davranmayı bilen kişileriz. İkimiz de öğretmeniz. Bilemiyorum ben kişilik olarak da pek kalp kırmayı sevmeyen naif biriyim.

Belki de benim çocuk yetiştirme tarzım yanlış bilmiyorum ama çok da üzüldüm abim diye de fazla uzatmak istemedim.
Her çocuk zaman zaman biseyler ister her çocuk simarir ve nazlanir . Normal olan her çocuk yapar. İnatlasir anlasamaya bilir ama çocuğu yola getirmek için dışlamak kötü ebeveynlik örneğidir. Sizin çocuğunuza bunu yapan kendi çocuğuna da bu yolla terbiye veriyodur

İyi geceler hanımlar gece gece böyle bir düşünceye girdim. Sebebi ise benim öz abim.
Ben 5 yaşındaki kızımla birlikte memleketime 1 ay önce geldim ve 3-4 gün sonra evime gideceğim. Abim de eşi ve çocuklarıyla başka bir ilde yaşıyor. Bugün abimin çocuklarıyla olan diyalogu aklımı fazlasıyla zorladı.

Kuzenler birbirini çok sevdiler beraber oynuyorlar falan arada benim kızın ( tek büyüdüğü için oda) mızmızlığı tutuyor paylaşamama gibi neyse orta yolu bulup güzelce konuşarak hallediyoruz.

Uyku saati gelince abimin kızları illa benim kızın yanına yatmak istiyor. Benim kız da ortada yatmam duvar kenarı yatarım diye söyleniyor. En sonunda abim. " çocuklarını alıp hadi siz benimle yatın İrem de dışlandığını hissetsin" diyor. Ben de abi sen napıyosun çocukların bilinç altına bunları yükleme böyle olmaz diyorum. O zaman senin kız paylaşmayı bilmiyor öğrensin, mız mız bir çocuk. Çok ağlıyor bilmem ne diyor. Abimin kızları da benim kızımdan ayrılmak istemiyor ağlıyorlar falan.
Tamam onun farkındayım nazlı büyüttük babası ve ben de çocuklara nasıl davranmayı bilen kişileriz. İkimiz de öğretmeniz. Bilemiyorum ben kişilik olarak da pek kalp kırmayı sevmeyen naif biriyim.

Belki de benim çocuk yetiştirme tarzım yanlış bilmiyorum ama çok da üzüldüm abim diye de fazla uzatmak istemedim.
Simdi abinizin söylediğinin üstüne soruyorum....kiziniz mızmızlık yaptığında hep onun istediğinin olmasi yönünde mi orta yolu buldunuz acaba ? Mesela duvar kenarına yatmak istiyorsa illa ortami ve yanındaki şartları onun duvar kenarında uyumasını sağlayacak şekilde mi ayarlarsiniz hep...örnek verdim bu ve bunun gibi yani

Konunun benzerini ben yaşadım memlekette..benimki 23 aylık Benim oglus şımarık damgası yedi ben terbiye edemedim damgası yedim.Agzina iki tane carparsam artık aglamazmis beni rahat birakirmis doğruyu yanlışı ogrenirmis

abinin de o çocuklarla aynı yaşta olduğunu düşünüyorum. normal zekaya sahip bi insan çocuklar arasındaki öyle basit bi mevzuya böyle saçma yaklaşmaz çünkü. misafir çocuklar kırılmasın diye çocuğunuza istemediği bişeyi yaptırmaya zorlamayın ama benden size tavsiye. çocuk her şeyi unutur ailesinin onun benliğini fikirlerini hiçe saymasını unutmaz. istemiyorsa yatmak zorunda değil mızmızlık yapıyo veya yapmıyo istemiyo ve orası onun evi.

Simdi abinizin söylediğinin üstüne soruyorum....kiziniz mızmızlık yaptığında hep onun istediğinin olmasi yönünde mi orta yolu buldunuz acaba ? Mesela duvar kenarına yatmak istiyorsa illa ortami ve yanındaki şartları onun duvar kenarında uyumasını sağlayacak şekilde mi ayarlarsiniz hep...örnek verdim bu ve bunun gibi yani

ben de bunu soracaktım

yani sanki abiniz yanlış kelimeleri kullansa da biz de onu yalnız bırakalım hep onun istediğinin olmayacağını anlasın demek istemiş gibi

ben kendi çocuğuma diyorum mesela sınıfta X gelip şunu yapıyor oyunu bozuyor deyince siz de onunla oynamayın o da uyum sağlar çoğunluğa diye

bir de tek çocukların üstünde vardır her istediği olan kişi imajı oysa o çoğu şeyi istemeyi bile bilmez zira yaşadığının farklısını görmemiştir.

örneğin iki kişinin arasında yatarsa bunalır zira o hep tek yatmıştır ya da ne bileyim evde kalan son meyveyi o yemiştir, kimse ile bölüşmesi gerekebileceğini bilmediği için bir yetişkinin gelip onları bölmesini beklemez vs vs

Hepinize yaptığınız yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim. Benim de hatalı olduğum noktalar elbette vardır. Kendi sosyal hayatımda da düşüncelerimi düzgün bir biçimde aktarıp isteyip istemediğim şeyleri söylüyorum. Kızımızı da eşimle aynı fikirle yetiştirdik. Ebeveyn olarak her şeyi yaşına uygun bir şekilde ona anlatma ve göstermekteyiz. Mesela söz konusu abim ve çocukları sertliğe, zorluğa, saçma sapan kelimelere alışkın bir şekilde alıştırmış. Biz de daha şeffaf davranıyoruz bu konuda.
Çocukların yaşına uygun davranış ve konuşmalar da bulununca şaşırıyorum. Onlar da haliyle alışmış bu duruma.
Benim genel olarak kriz yönetme yöntemim ya öyle bir durumda odadan çıkarıp güzelce konuşmak anlatmak haklı haksız yönleri
Ya da çocukları kendi haline bırakırım ki kendileri bir orta yol bulsunlar diye
Bir de kardeşlerin yaş aralığı 2,5 yaş oldukları için onlar birlikteliğe alışmışlar
Maalesef benim kızım bu zamana kadar tekti okula gitti geçen sene böyle sorunlar olmuyordu. Öğretmen bir şekilde bunu hallediyordu belki de
Ve son olarak da önceden abimle ilgili sıkıntılarımız oluyordu yani hep başkalarıyla beni kıyaslardı. Onları iyi ve güzel yerlerde beni ise tembel işe yaramaz olarak.
Herkesin değerli yorumu için çok teşekkür ederim.

Abinin davranısı son derece yanlıs, sizde tamam nazlı buyuttuk dıyıp sureklı agladıgını kabul etmıssınız kızınızın.
Ama bunun yarın okulu var, elin cocukları katlanmaz dıslarlar. Ve ozaman gıdıp çocuklar Napıyorsunuz biz onu oyle buyuttuk oyle bırı diyemezsiniz.
Simdıden paylasmayı ogretın bence, ileride dıslanmaması açısından.
Baskasının cocugu pohpohlamaz cunku.

Olabilir cocuk bu nazlı da olur mızmız da onlara karışmak kendi aralarında halletmelerine izin vermemek sorun asıl. Siz de bkr hata yok.

Elbette değiştiremeyiz. Eskiden beri hep bir kıyaslama huyu vardı. Beni baldızıyla kıyaslardı öğrenciyken. O yukardaydı genelde ben aşağılarda. 🙁
Kusura bakmayın ama abiniz ne ağabey olmayı ne baba, ne dayı olmayı beceremeyen biri, öğretmenmişsiniz benden iyi bilirsiniz, sınıfınızdaki öğrencileri bile birbiriyle kıyaslayamazsınız, hepsinin bir konuyu anlama algılama kapasitesi farklıdır, gelişimi karakteri farklıdır, ki kardeşler, kuzenler, baldızlar da birbiriyle kıyaslanamaz, zira herkes şahsına münhasırdır.

Tek çocuk mız mız olur diye bir şey de yok, paylaşımsız olması aşılamayacak kadar büyük bir sıkıntı değil, ki konuşuyormuşsunuz, konuştukça ve daha da büyüdükçe elindekini paylaşmayı öğreniyor çocuklar, mız mız şımarık çocuk ailesinin her isteğini yerine getirdiği benim oğlum/kızım prens/prenses düşüncesiyle yetiştirilen çocuklardır, siz nazlı yetiştirmiş olabilirsiniz ama şımarık yetiştirdiğinizi sanmıyorum.

Ayrıca duvar dibinde yatmak istiyor diye mi paylaşımsız ve mız mız deniyor? Onlar çocuk, en paylaşımcısı dahi ortada sıkışarak uyumak istemez, birbirlerine zarar vermedikleri sürece ebeveynlerin çocuklar arası didişmelere müdahil olmasını da doğru bulmuyorum, abiniz çocukların nerede uyumak istediklerine bile karışarak mı paylaşımcılığı, uzlaşmayı öğretiyor çocuklarına?
Neyse siz üzülmeyin sıkıntı sizde değil abinizde.

Back
X