Çocuk İstemek... Maddi kaygılar, kararsızlıklar...

teknoloji evet hızlı ilerliyor ama enflasyon daha hızlı ilerliyor.
yani bugun yetebiliyorken seneye yetemeyecek duruma geliyorsunuz bunlar hep hesaplanmalı işte.
durum kabak gibi ortada
biz ev alirken mesela herkes 3 5 sene sonra pul parasi olur o para size dedi pul olan kuş olan bizim maaş oldu.
Haklısınız ama bu hayatta hangi hesaplamalarımız tutuyo ki?

Ben alacağım her karar da günümüz şartlarını ve beklenmedik olayları düşünerek karar veriyorum. İlerisini hesaba katıyorum ama çok sevdiğim büyüklerimizin de dediği gibi

Ne kadar hesap edersen et oruç ramazan ayına denk geliyo.

Yani ne olacaksa ister hesaplarımızın içinde ister dışında olsun o oluyor.

Hayat bizim matematiğimize uymuyor kısacası.

Bunu plansız, hesapsız yaşayalım anlamında da söylemiyorum elbette.

Hangi ülkedesiniz Almanya mı? Almanya’daki vatandaşlarımız aşılanınca biz de aşılanmış sayılır mıyız? 😁

Tabi ki Almanlar bulunca biz de bulmuş sayıldık zaten :olamaz: Evet Almanya'dayım.

MissCherryBlossom MissCherryBlossom bir sey daha sormak istiyorum size.
annem turkiye de yaşiyor ama isvicrede de yaşama şansı var oradan emekli babamdan dolayı.
yani gidip isviçrede yaşamaz tabi ama aşı için annemi orada da sıraya sokma şansimiz var mı sonuçta vatandaşlık hakkı var ya 😳

Konuyu dağıtıp banlanmak istemiyorum ama ben olgunlaşmış bir Çin aşısına hiç olumsuz bakmıyorum.

Çin biotech alanında gayet iyi, lider ülkelerden biri. zaten Pfizer şirketine bakarsak Linkedin'den muhtemelen çoğunluğu Çinlidir. ABD'deki iyi tech şirketlerinin çoğu çalışanı Çinli oluyor. Ben daha önce Çinlilerle çalıştım, gayet zeki, disiplinli ve profesyonel adamlar. Teknoloji şirketinde beyaz Avruaplı/Amerikalı yok artık, Çinli göçmen var, Ruslar var, bir de ben varım:sampiyon:
Sonuca geleyim bu aşı öyle ya da böyle Çinlilerin elinden çıkıyor zaten. Ben Çinlilerin ürettiği aşıyı olurum ama tabi ki Çin hükümetinden gelen aşıyı olmam. Çin yönetimi demokrasi ve şeffaflıkla ünlü değil malum, başka ülkeleri denek ediniyor olabilirler yani. Başka ülkelerde ne halt yerlerse yiyip bir bakarım ondan sonra olurdum.

Buna inanamıyorum işte nasıl oluyor? Maaşlarımız da konudaki maaşlardan bir tık fazla.
Küçük bir şehirdeyiz, ev kiramız yok. Tek çocuk. Bu sene kreşten de aldık. Ona rağmen ucu ucuna yetiyor. Kreşe başlayınca ne yapacağız diyoruz hatta. Bir de kolej diyorsunuz ya. Mümkün değil

Bir şeyleri israf ediyor olmalısınız gibi ne geldi
Giyime mi çok para harcıyorsunuz
Kredi ödemeniz mi var
Ya da meyve sebze çok alıp çürütüp çöpe mi atıyorsunuz ?
Giderlerinizi kalem kalem yazdığınızda gözünüze çarpan ne oluyor

Bebek rızkıyla gelir. Nasıl geçineceğiz ya da nasıl ev alacağız değil, ona nasıl iyi ebeveyn olabiliriz endişesinde olun. Ki çoğu aileye göre gayet iyi durumunuz. Ev almak şart değil. Biz 5 kardeşiz annemle babam 23 yıllık evli ve daha bu sene ev aldılar. Sebebi ise tüm birikimlerini çocukları için kullanmak. Gerçekten de şuana kadar ne istediysem oldu, en iyi hukuk fakültesinde okudum, avukatım, yüksek lisans yapıyorum. Benim bu duruma gelmem onlar için en büyük hediye bence. Mal mülk boş.

Tabi ki Almanlar bulunca biz de bulmuş sayıldık zaten :olamaz: Evet Almanya'dayım.

Konuyu dağıtıp banlanmak istemiyorum ama ben olgunlaşmış bir Çin aşısına hiç olumsuz bakmıyorum.

Çin biotech alanında gayet iyi, lider ülkelerden biri. zaten Pfizer şirketine bakarsak Linkedin'den muhtemelen çoğunluğu Çinlidir. ABD'deki iyi tech şirketlerinin çoğu çalışanı Çinli oluyor. Ben daha önce Çinlilerle çalıştım, gayet zeki, disiplinli ve profesyonel adamlar. Teknoloji şirketinde beyaz Avruaplı/Amerikalı yok artık, Çinli göçmen var, Ruslar var, bir de ben varım:sampiyon:
Sonuca geleyim bu aşı öyle ya da böyle Çinlilerin elinden çıkıyor zaten. Ben Çinlilerin ürettiği aşıyı olurum ama tabi ki Çin hükümetinden gelen aşıyı olmam. Çin yönetimi demokrasi ve şeffaflıkla ünlü değil malum, başka ülkeleri denek ediniyor olabilirler yani. Başka ülkelerde ne halt yerlerse yiyip bir bakarım ondan sonra olurdum.

Kesinlikle katılıyorum, yaklaşık 3 senedir Çinliler ile çalışıyorum. Çalışmaya olan bakış açılarını sevmiyorum ama çok disiplinli oldukları doğru o yüzden Çinli bir supervizör ile de çalışamam çünkü gerçekten aile/özel hayat/kendine ait zaman kavramları olmadan gece yarılarına kadar çalışıyorlar. Benim ekibimde de var iki tane Çinli cuma günleri işten ayrılırken ekibime iyi haftasonları demeye uğrarım mutlaka (açık ofiste çalışıyor çalışanlar, ekip liderleri olarak bizim kapalı ofisimiz var). 'İyi haftasonları, güzelce dinlenin ve eğlenin, pazartesi görüşürüz' derim hep ilk başta dinlenmek? eğlenmek? diye kafaları karışıyordu ama şimdi şimdi alıştılar :))

Bu arada evet çok düzgün çalışırlar ve çok ayrıntıcılar. Tek hoşlanmadığım nokta ağzımdan çıkan her kelimeyi not almaya çalışmaları, diyorum bir şey kaçırırsanız gelin sorun, her şeyi not almayın. Ama o şekilde çalışmaya alışmışlar okula hayatımda böyle bir not alma görmedim, neredeyse bütün toplantıyı kelime kelime kaydediyorlar sonrasında hatırlamadığım bir şey olursa ikisinden birinin notlarına bakıyorum, o kadar diyeyim :)

Ben bu tür arkadaşlar için iki alternatif olduğunu düşünüyorum: iyi beslenmeden kasıtları sadece karın doyurmak, ekmek pilav kimyasal gıda...vs yeterli zannediyorlar, cehaletten kaynaklı bir mutluluk sözkonusu yani o yüzden herşeyi yiyoruz diyorlar veya çocuklarının yarı aç olduğunun farkındalar bu yüzden ve çaresizlikten vicdan rahatlatmak için sanal ortamda herşey güzel diyorlar...başka hiçbir açıklaması yok şu hesabın
Kesinlikle haklısın. 150gr fındığı yanlış hatırlamıyorsam 16 liraya aldım, çocuk oturdu tek seferde yedi onu. Ha fındık yemese olmaz mı? Olur tabi ama imkan varsa niye yemesin?
Biraz da aileden görme meselesi sanırım bu. Benim çocukluğumda eşyalarımız hep eskiydi mesela, hiç hatırlamam şöyle ışıl ışıl yeni eşyalarla yaşadığımızı, ama krallar gibi yerdik. Babam cevizi, fındığı çuvalla alırdı nerde şimdiki gibi gram gram tarttırmak. Hala da öyledir, 20 senelik koltukta otururlar ama gittiğimizde iki kilo löp eti koyarlar önümüze.
Ben de 12 senelik evliyim yaklaşık olarak. Hala aynı koltuk takımını kullanıyorum çünkü değiştirmeye bütçem elvermiyor. Altı ay mutfağımdan kıssam hepsini yenilerim. Çocuğuma kuru yemiş diye kaju, antep fıstığı almak yerine leblebi vermeyi tercih etmem gerekir bu durumda. O da benim tarzım değil işte. İmkanımı sağlıklı beslenmeden yana kullanmayı tercih ediyorum.
Alamayan insanlara hiç sözüm yok, ama aldığı parayı sürekli yatırım aracı olarak kullanıp mutfağında sürekli patates, makarna pişirene de saygı duyamıyorum.

Bebek rızkıyla gelir. Nasıl geçineceğiz ya da nasıl ev alacağız değil, ona nasıl iyi ebeveyn olabiliriz endişesinde olun. Ki çoğu aileye göre gayet iyi durumunuz. Ev almak şart değil. Biz 5 kardeşiz annemle babam 23 yıllık evli ve daha bu sene ev aldılar. Sebebi ise tüm birikimlerini çocukları için kullanmak. Gerçekten de şuana kadar ne istediysem oldu, en iyi hukuk fakültesinde okudum, avukatım, yüksek lisans yapıyorum. Benim bu duruma gelmem onlar için en büyük hediye bence. Mal mülk boş.
Tatlım 20 sene önce mümkündü dediklerin ama şu an hayal...anne olunca daha ilk çocukta göreceksin aradaki farkı, artık çocuklar rızkıyla değil borcuyla geliyor, iyi ebeveynlik de çocuğunu iyi beslemekle başlar, aç çocuğun başını okşamakla karnı doymuyor maalesef

Biraz daha konusursak okulu burslu okuyor dicen abla tmm inandık:)
Valla ben demek müsrifim.

Okulun normal fiyatı 25 bin diyor yani liste fiyatı
Ocakta kayıt ettirdik diyor yani 9 ay önce ettirilmiş. , erken kayıt oluyor . O zaman fiyat 19-20 bindir

Tanıdık indirimi de var diyor . 16-17 bine kayıt olmuştur . Belki 15 bine bile olmuş olabilir

Ya 17-18 tl muzun kilosu
Ben muz yemem kücüklüğümden beri sevmem.
1 kilo muz 4 tane flan anca geliyor.
Esim yese yeme cocugun muzlarını diyorm:)
3 cocık günde 1 kilo muz yer ya:)
Aklımızla oynuyor resmen:)
Bazı kişilere kamyonla köyden yiyecek geliyor . Belki öyle bir durumları vardır ..

Benim şahsen en az 2.500 TL sadece gıdaya gidiyor . Köyden tek bir şey gelmez . Çünkü köyde kimse yok . Herkes İstanbul’da .. Köyden yiyecek gelenlere çok imrenirim hep . Hem daha doğal hem de keseye yarar

Yorumları okumadım geliriniz güzel az da olda birikiminiz arabanız var her türlü ev alırsınız ileride korkmayın. Ben yaş çok ilerlemeden çocuk isteniyorss yapılmalı kafasındayım ki 28 yasında anne oldum benim icin 28 29 30 ideal yaşlar. Aşırı istememe rağmen hamile kalınca kaygılar oldu o tamamen hazırım olsunla olacak iş değil. İstiyorsanız ertelemeyin derim

Kesinlikle haklısın. 150gr fındığı yanlış hatırlamıyorsam 16 liraya aldım, çocuk oturdu tek seferde yedi onu. Ha fındık yemese olmaz mı? Olur tabi ama imkan varsa niye yemesin?
Biraz da aileden görme meselesi sanırım bu. Benim çocukluğumda eşyalarımız hep eskiydi mesela, hiç hatırlamam şöyle ışıl ışıl yeni eşyalarla yaşadığımızı, ama krallar gibi yerdik. Babam cevizi, fındığı çuvalla alırdı nerde şimdiki gibi gram gram tarttırmak. Hala da öyledir, 20 senelik koltukta otururlar ama gittiğimizde iki kilo löp eti koyarlar önümüze.
Ben de 12 senelik evliyim yaklaşık olarak. Hala aynı koltuk takımını kullanıyorum çünkü değiştirmeye bütçem elvermiyor. Altı ay mutfağımdan kıssam hepsini yenilerim. Çocuğuma kuru yemiş diye kaju, antep fıstığı almak yerine leblebi vermeyi tercih etmem gerekir bu durumda. O da benim tarzım değil işte. İmkanımı sağlıklı beslenmeden yana kullanmayı tercih ediyorum.
Alamayan insanlara hiç sözüm yok, ama aldığı parayı sürekli yatırım aracı olarak kullanıp mutfağında sürekli patates, makarna pişirene de saygı duyamıyorum.
Katılıyorum , artık eşyaya harcama çılgınlığı sona erdi zaten son bir yıldır insanlar temel besine ulaşmakta bile sıkıntı çekiyor, konu sahibi ne 2+1 yetmez diyenler olmuş, bence bu da yakında değişecek, bütçelerimiz daraldıkça daha küçük evlerde daha az eşyayla yaşamayı seve seve öğreneceğiz, başımızın üstünde bir çatı dolabımızda az erzak varsa şanslı olacağız, winter is coming

Ben fındığı gresundan çuvalla getirttim çok ucuza geldi :) hemde birinci kalite yağlı fındik. Sincap gibi yeniyor evde batariz yoksa sürekli soyulmuş fındık alsak. Okuyunca fikir olarak yazayım dedim

Ben fındığı gresundan çuvalla getirttim çok ucuza geldi :) hemde birinci kalite yağlı fındik. Sincap gibi yeniyor evde batariz yoksa sürekli soyulmuş fındık alsak. Okuyunca fikir olarak yazayım dedim
Karadeniz tarafıyla hiçbir bağımız olmadığı için böyle bir yöntem aklıma bile gelmezdi , teşekkürler.
Evdeki sincaplara selam😄 afiyet olsun

Yaşınız, evliliğiniz, düzeniniz vs. çocuk için ideal gibi.
Eğer ev almayı düşünmüyorsanız doğru zaman gibi görünüyor.
Ama ülkenin hatta dünyanın hali malum bence asıl düşünmeniz gereken şu an bu.
Bende bebek düşünüyordum ama bu ay itibariyle erteleme kararı aldık, en azından önümüzü görene kadar.
Aksi halde şu an çok büyük haksızlık gibi geliyor, hastanelere bile gidemiyoruz ne olacağımız belli değil.
Ben de aynen bu şekilde düşünüyorum

Kesinlikle eşle uyumunuz, maddiyatınız, yaşınız çocuk için uygun. Bebeğin bakımını da bir şekilde ayarlarsınız. Çalışınca maaşınızın çoğunu bakıcıya bile verseniz en azından sigorta priminiz dolar. Dünya yeterince kötü, çocuklarımız için endişelerimiz zaten vardı. Ama bir de şimdi başımıza covid çıktı. Ben de 2.çocuk konusunda çokça düşünceliyim bu sebepten.

Bir şeyleri israf ediyor olmalısınız gibi ne geldi
Giyime mi çok para harcıyorsunuz
Kredi ödemeniz mi var
Ya da meyve sebze çok alıp çürütüp çöpe mi atıyorsunuz ?
Giderlerinizi kalem kalem yazdığınızda gözünüze çarpan ne oluyor
Hazır gıda almayız, paketli gıda yok. Onun yerine sağlıklı kuruyemiş alıyorum bir kuruyemişçiye girip üç yüzer gram bir şeyler alsam 100 den aşağı çıkamam. Sebze meyve alınır. Günlük mutlaka kırmızı et yada balık öğünü olur. Sebze meyve ve yumurtayı organik alıyorum. Zeytinyağ ve tereyağdan başka yağ kullanmam. Zeytinyağını da amcamdan alıyorum litre fiyatı uygun esasında ona rağmen çok pahalı saf zeytinyağı. Yoğurdu kendim yaparım belediyenin pastörize sütüyle, iki üç çeşit peynir iki çeşit zeytin bulunur evde. Ekmek kullanmayız, migrosun tam buğday unundan haftada bir yaparım. Haftada bir de oğluma kek kurabiye yaparım o kadar. Sadece bu kısım bile 2000-3000 tutuyor.
Sigara kullanmayız, alkolda haftasonları şarap, bira kokteyl tarzıdır. Her hafta almam. Hatta kendi şarabını yapıp içtiğim de oluyor.
Bunun dışında oğlanın bir montu iki botu var o kadar. Ben de kendime her sene giysi almam öyle trend giyinmem, sezon sonunda bir iki parça.
E kozmetiğe gidiyor tabii.
Aynı ülkedeyiz bu kadar şaşırmanıza şaşırdım. Allahın pedi 15 lira. Her ay 2 paket kullansak 30 tl. Şampuan fiş macunu, ayda bir değiştirilen diş fırçaları da masraf.

herşeyi bir kenara bırak. dr kontorülünden geçtiniz mi eşiniz ve siz. sanki kesin ilk denemede olcak gibi kaygılar yaşıyorsunuz gibi geldi bana.
bana çok maddi manavi çok büyük bir derdiniz yok gibi geldi. kontrollerinizi olduktan sonra tarih hesaplarına girin çünkü bazen evdeki hesap çarşıya uymaz. maddi kaygılarınız bu sefer başka yönlere dağılabilir.

Küçük iki çocuğu olan bir kadın olarak yazayım, çocuk başlı başına bir masraf.
Maneviyatı falan geçtim, maddi olarak inanılmaz bel büküyor.

Doğumu 10 bin demişsiniz, bu sadece doğana kadar olan bir kalem.
Eşyası, giyimi, bezi, arabası, oto koltuğu, her ay düzenli doktor kontrolü, özel aşıları, alması gereken vitamini, büyüdüğünde düzgün beslenmesi için gerekli yiyecekler ve daha niceleri.

Hele bir de süt sıkıntısı yaşanır ya da emmez ise mama, off diyorum.

Bence birikiminiz varken biraz daha arttırın ya ev olarak değerlendirin onu ya da başka bir şeye yatırın, sonra çocuk.
Çünkü sadece maddi olarak tüm gereksinimleriyle bir çocuğun maliyeti sizin aylık maaşınız kadar...

X