Çocuk İstemek... Maddi kaygılar, kararsızlıklar...

oturduğum apartman merkezi sistem .apartmanda bir teyze var kızıyla yaşıyor kirada oturuyorlar gelirleri az kız asgari ücretle çalışıyor anne çok az emekli maaşı alıyor.merkezi olduğu için kısma kapatma şansları yok .bugün benden borç istedi bende de yoktu veremedim üzüldüm içime dert oldu.bir kaç güne 600 civarı doğalgaz gelir evler büyük çünkü o zaman ne yapacak hiç bilmiyorum.3 haftadır pazara gidemedim dedi kadın.4000 e yakın gelirle halleri bu işte.bir de 3 çocuk bakıp kredi ödeyip rahatça geçiniyoruz diyorlar pess.örnek 5 kat altımda yaşıyor yıllardır gözümle görüyorum çektiği sıkıntıyı neyi ispatlamaya çalışıyorlar halaaaa
Bizim de merkezi sistem geçen sene 800 TL aidat verdiğimiz aylar oldu, bunun 600’ü doğalgaz. Aslında iki kişiler ise daha küçük bir eve geçseler.

Bildiğin kiraz çekirdeği.
Yazdan ayıkla, yıka o derece😂
Bebeklerle öğrendim ben de, patikleri falan da var.
Fırında, mikrodalgada ısıtılıyor, kullanılıyor.
Kendin yapacaksan da cırtcırtlı bir kaç katlı pamuktan kırlent kılıfı gibi bir şey yapmak kafi.
Tencere ya da herhangi bir şeyde ısıtılıp konuluyor.
v
Bizim de merkezi sistem geçen sene 800 TL aidat verdiğimiz aylar oldu, bunun 600’ü doğalgaz. Aslında iki kişiler ise daha küçük bir eve geçseler.
geçemezler ev yurtdışındaki akrabalarının o yüzden uyguna oturuyorlar .aidat da 200 civarı aynı bizimde

‘Bunlar ‘ diye vurgulandığı için aynı üslupla devam edeceğim.
‘Bazılarına ‘ ben de üzülmüyorum artık, hak ettikleri şekilde yaşıyorlar çünkü.
Biz kendimiz ve çocuklarımız için daha iyisi adına çabalayabiliriz.
Ben yine de üzülüyorum.
Beşinci söyleyişim falan bu konuda ama o açıklamaların tek terimi ‘öğrenilmiş çaresizlik’tir.
Ben kk da okudum hayatında tatile gitmeyen insan.
İlla otel yazlıktan bahsetmiyorum, bir eş dost olur, şehirler arası izin alınıp ziyarete gidilir en basiti.
Ülkemiz yarımada ama deniz görmeden ölen milyonlar mevcut.
Şimdi yaşamadığı bir şeyin eksikliğini de hissedemiyor doğal olarak.
Tatmadığın bir lezzeti de canın çekemez, onun gibi.
Hatta böyle konuşanlara daha da üzülüyorum, bir kaldırsa kafasını, bir baksa neler neler var şu hayatta.
Bilse, isteyecek, bilse sorgulayacak ama bilmiyor.

faizden krediden kurtulsun evine sokmasın iyide böyle de eli zengin edip kendin bir arpa boyu uzamiyor oluyorsun.
herkesin evi olmak zorunda degil evet ama faiz odemicem kredi cekmicem diyede ömur boyu el zengin edilmez.
800 kira oduyormussunuz ben 6 senelik evliyim 1300 lira kredi oduyorum 4 sene sonra borcum bittiginde ev benim.
bugun satsam aldigim paranin uzerine 150 bin kardayim.
300 bini 6 senede degil biriktirmek yan yana bile gormem mumkun degildi.
imkani olan ev alabilen maasini yetirebilen insanin eli zengin etmesinin bir anlami yok.

Ben 1 yıl çalıştım ayda sadece gezmeye
yemeğe icmeye 1000 lira harcadim AVM ler pahalı oluyor malum...30 bin biriktirdim onu altın yaptığını düşünürsen mesela olur sana 1 yılda 80 bin 2. Yılda kim bilir kaç bin olur ..o 4 yıl boyunca sıkıntı çekeceğine borç ödemem yeme icmemi kesmem yer içer gezerim koseyede altın atarım .. ölümlü dünya ...you tube faizle ilgili ayetleri dinlerseniz ki ben dinledim ..o yola girmem .

Ben yine de üzülüyorum.
Beşinci söyleyişim falan bu konuda ama o açıklamaların tek terimi ‘öğrenilmiş çaresizlik’tir.
Ben kk da okudum hayatında tatile gitmeyen insan.
İlla otel yazlıktan bahsetmiyorum, bir eş dost olur, şehirler arası izin alınıp ziyarete gidilir en basiti.
Ülkemiz yarımada ama deniz görmeden ölen milyonlar mevcut.
Şimdi yaşamadığı bir şeyin eksikliğini de hissedemiyor doğal olarak.
Tatmadığın bir lezzeti de canın çekemez, onun gibi.
Hatta böyle konuşanlara daha da üzülüyorum, bir kaldırsa kafasını, bir baksa neler neler var şu hayatta.
Bilse, isteyecek, bilse sorgulayacak ama bilmiyor.
Dünyayı Türkiye yi geç bu siteyi örnek vereyim.Burda asgari ücretin 2 katını sadece evine gelen yardımcı ya da bakıcı kadına verebilen üye de var Amerika da kendi evinde lüks içinde okuyan öğrenci de var estetiklere onbinlerce lirayı rahatça verenler de var.havuzlu vilallarda oturanlar da var tanıştım yıllar içinde var eminim biliyorum.bir spor ayakkabııya 8 bini rahatça ödeyebiliyorlar.Ama onların hayatı da normal öyle doğmuşlar ya da çalışarak elde etmişler.ve kendilerinden onlarca kat zengin milyonlarca insanın varlığından da haberdarlar.yakın arkadaşlarım da var aralarında.ben şöyle demiyorum onlara:allahtan kork bir ayakkabıya nasıl 8000 verirsin ben çocuğuma istediğim eğitimi aldıramıyorken ya da bu kadar aç insan varken vs.zaten az çok yardım ediyorlar ama durum şu.fakirlik alım gücünün az olması bu insanların suçu değil .neden alamadıklarını sorgulasınlar alabilenleri sorgulayacaklarına derim ben naçizane

Eşinizin ailesinin yaptığı size özel hayır, kurban değil bence. Kestiğinin yarısını bir kişiye vermek kurban mı oluyor?
Cidden millet senede bi kere kesip yemek amacında burda duydum bu olayı da.
Sizin yaptığınıza ayrıca geçinmek denmiyor hayatta kalmak deniyor. Yarım yamalak beslenip, istediğin bir şeyi istediğin zamanda yapamıyorsan, tatiline düzgün gidemiyorsan bunun adı çok güzel yetmek geçinmek değildir. Hayatta kalacak kadar idare etmektir
Evet günü kurtarıyoruz bu ülkenin şartları böyle malesef bizim elimizdende bu geliyor. Hayallerimiz var yinede huzurumuz var evimizde ...evet biz istemiyoruz ne ev kurarken ne evlenirken herşeyi kendimiz yaptık borçsuz bir şekilde ..ama arada bir seyler vermek istiyorlar sagolsunlar ...yemekten içmekten kismiyoruz ..onun haricinde zaten coronodan ötürü tatile felan gitmedik düşünmedik ..köye gidiyrouz...tatillerde ..geziyoruz vakit geçiriyoruz ailecek ..zaten yeni evliyim .

Dünyayı Türkiye yi geç bu siteyi örnek vereyim.Burda asgari ücretin 2 katını sadece evine gelen yardımcı ya da bakıcı kadına verebilen üye de var Amerika da kendi evinde lüks içinde okuyan öğrenci de var estetiklere onbinlerce lirayı rahatça verenler de var.havuzlu vilallarda oturanlar da var tanıştım yıllar içinde var eminim biliyorum.bir spor ayakkabııya 8 bini rahatça ödeyebiliyorlar.Ama onların hayatı da normal öyle doğmuşlar ya da çalışarak elde etmişler.ve kendilerinden onlarca kat zengin milyonlarca insanın varlığından da haberdarlar.yakın arkadaşlarım da var aralarında.ben şöyle demiyorum onlara:allahtan kork bir ayakkabıya nasıl 8000 verirsin ben çocuğuma istediğim eğitimi aldıramıyorken ya da bu kadar aç insan varken vs.zaten az çok yardım ediyorlar ama durum şu.fakirlik alım gücünün az olması bu insanların suçu değil .neden alamadıklarını sorgulasınlar alabilenleri sorgulayacaklarına derim ben naçizane
Elbette öyle.
Kapitalist sistemde yaşıyoruz.
Bir ayakkabı 50 tl ye de olmalı 50 bine de.
Herkes gelirine düşeni almalı.
Bizim buradaki isyanımız yumurta yahu, bıldırcın yumurtası değil.
Bildiğimiz 3 numara en kötü koli olan yumurta.
Bu nereye gidersen git fiyatı aynı, iyisini alabilecek zaten alır ama kötüsü bile pahalı.
Alt sınır, yaşam için gerekli besinler ve harcamalara derdimiz.
Yoksa niye o evde oturuyorsun demek hak mı, zaten konumuz en altı.
Daha dibi yok ki bunun.

yemeğe icmeye 1000 lira harcadim AVM ler pahalı oluyor malum...30 bin biriktirdim onu altın yaptığını düşünürsen mesela olur sana 1 yılda 80 bin 2. Yılda kim bilir kaç bin olur ..o 4 yıl boyunca sıkıntı çekeceğine borç ödemem yeme icmemi kesmem yer içer gezerim koseyede altın atarım .. ölümlü dünya ...you tube faizle ilgili ayetleri dinlerseniz ki ben dinledim ..o yola girmem .
pekiiiiiiii

Faize ben de şahsi olarak karşıyım.
Kullanmadım, kullanmam fakat bende değişen bir şey yok😂
Durduk yere ne param artıyor ne de şöyle böyle katlanıyor.
Avm ye uğrasam daha kapıdan girişte kesiyorlar 1000 tl yi, o derece nereye gittiğini bilmiyorum.

Benim bereketsizliğime yorumunuz nedir?

Avm ye uğrasam daha kapıdan girişte kesiyorlar 1000 tl yi, o derece nereye gittiğini bilmiyorum.

biz de bulaşmayalım diye altın aldık battık dolar aldık düştü borsa da iş yok bu ara kiracılar da batık 3 aydır kira ödeyemiyorlar ama benim ev sahibi çatır çatır alıyor bizden.her halukarda zarardayız kredi kartlarını da mı kesip atsak belki suçlu onlardır :KK53:

3000 bin lira ile sosyal aktivitelerniz var mı? Kitap, dergi alabiliyor musunuz? Tiyatroya gidebiliyor musunuz? Bir hobiniz var mı yani?
Muhtemelen küçük bir yerde yaşıyorsunuz zaten 800 lira kira istanbulda ancak şehre en uzak noktalarda oturulmayacak evlerdir.
Evet küçük bir yerde yaşıyoruz ...kendi yagimizda kavruluyoruz.hayallerimiz var ..hedeflerimiz var tek tek uyguluyoruz eşimle beraber...mesela ben evime asla TV Sokmam dedim ama beraber hergun sinema keyfi yapıyoruz bu yüzden yeni çıkan TV lerden aldık kanalları sildi eşim..bir dizi ve film listemiz var eşimin yıllarca oluşturduğu evlenince sevdigiyle izleyeceğini düşündüğü ..o filmleri dizileri seyrediyoruz hergun birini bugün transformers 3 ü izledik mesela...sonra eşim okumamız için kitap listesi yaptı kendisi edebiyat mezunu çok kültürlü kendini gelistirmis birisi ..ve o kitapları her ay bir tane alıyoruz daha bu ay alamadık çünkü ben 4 tane başka kitap almak istedim birde sandalye alacağız o nedenler ...eşimin alacagi kitap 250-300 lira ama başka yayında aynı kitap geçmişte 50 liraymis eşim gerekli yerlere mail attı cevap bekliyoruz ellerinde varsa alalım diye çünkü 1000 sayfalık bir kitap diğer yayında 700 sayfalık ve daha pahalı bu durumu çözmeye çalışıyor..güzel bir kitaplık almak için para biriktiriyoruz bir sonraki hedefimiz bu...ama eliptik bisikleti mi yoksa kitaplığı mi önce alalım ona karar veremedik...bizim listemiz var sırayla alıyoruz evimize esyalari 1 yıldır evliyiz daha..çok hoşuma gidiyor benim. Mesela geçen ay listemizde masa lambası vardı..eşim 400 liraya aldı Ikea dan internet sitesinden ...daha bir çok hayalimiz var birlikte gerçekleştirmek istediğimiz ..kızımıza 5 yaşında ama onun bile küçük bir kitaplığı oldu ama bitti okudum ona kitaplarını...şimdi sıradaki seti sipariş edecek eşim inşallah böyle işte elimizdeki ile mutlu huzurlu oluyoruz ne yapabiliriz ki şartlar böyle yani.. Türkiye şartları çok iç açıcı değil malum..para biriktiremiyoruz tabiki..ilerde ben çalışmaya başlayınca biriktiririz..ama ben çalışmaya başlarsam yorgunluktan sadece uyurum hiç bir aktivitem olmaz ne kitap okuyabilirim ne film seyredebilirim neden çocuğuma kitap okuyup oynayabilirim bunları düşünüyorum

Gece kısıyorum gündüz üşüyorum evin içinde dolandığım için ben yine iyiyim arkadaşım hiç yakmıyor battaniyenin altında duruyor gece gündüz bina zaten çok eski dökülüyor aslında burda oturmak istemiyorum ama annem kabul etmiyor taşınmayı yani tamir edilcek gibi değil ev
Geronimoo bina eski meski deme dostum şu dandik pencere süngerlerinden dene, her hırdavatçıda vardır, çok pahalı bişey de değil , dandik görünür ama kışın inanılmaz işe yarıyor , 2 kış kullanmışlığım var Doğu Anadolu soğuğunda, inan pişman olmazsın

biz de bulaşmayalım diye altın aldık battık dolar aldık düştü borsa da iş yok bu ara kiracılar da batık 3 aydır kira ödeyemiyorlar ama benim ev sahibi çatır çatır alıyor bizden.her halukarda zarardayız kredi kartlarını da mı kesip atsak belki suçlu onlardır :KK53:
Ben kullanmıyorum da koca kişisi illa düşük faizle onu bunu alıyor😂😂

Aman be ceycey, günü kurtararak yaşıyoruz, eldeki gitmesin bari derdimiz.
Arttırmak şöyle dursun, kaybetmemek için bunca kafa patlatma.
Bazılarımız da kazansın diye ama sonuç değişmiyor:)

AVM ye gitme sana diyorum ya evlenmeden önce 6000 e yakın gelirim vardı 5000-6000 arası...ama avmlerde çok geziyordum para bitiyordu ...bu yaşadığım yerde 2 tane AVM var güzel değil ..köye gidiyrouz biz miss gibi çayımızı alıyoruz geziyoruz ..yazın karpuz alıp gidiyorduk kaşıkla daliyorduk yani ...bak masraf yok ve mutluluk daha çok

AVM ye gitme sana diyorum ya evlenmeden önce 6000 e yakın gelirim vardı 5000-6000 arası...ama avmlerde çok geziyordum para bitiyordu ...bu yaşadığım yerde 2 tane AVM var güzel değil ..köye gidiyrouz biz miss gibi çayımızı alıyoruz geziyoruz ..yazın karpuz alıp gidiyorduk kaşıkla daliyorduk yani ...bak masraf yok ve mutluluk daha çok
Bacım zaten avm gezme tozma değil burada derdimiz, gıda yahu gıda.
Kimi düşkündür, kimi az yer bazısı çok o ayrı ama temel alınan şeyler vardır.
Onların birim fiyatı belli, yani nasıl oluyor onu anlamıyoruz biz.
Yoksa gidip bir otelin roofunda bir bardak kahveye 60 70 tl de ödeyebilirsin ya da kahveni evinde yapıp yanına alıp, doğaya gezmeye gidersin.

Bunlar zevk, tercih ve içinde bulunduğumuz sosyal hayat şekilleri.
Mevzu hiçbiri değil, gıda, barınma ve ısınma.

Bu sene evim gayet iyi sıcaklık olarak, çok az açıyorum, 2 yatak odası o da geceleri o kadar.
E gelmiş 370 tl ısınma, geçen sene cosur cosur yakardım, tshirtle gezerdik 500 falan gelirdi.
Şimdi yakmıyorum ki, sadece geceleri yanan iki peteğe 370 gelmiş.
Normal mi şimdi bu?

Son düzenleme:
Evet küçük bir yerde yaşıyoruz ...kendi yagimizda kavruluyoruz.hayallerimiz var ..hedeflerimiz var tek tek uyguluyoruz eşimle beraber...mesela ben evime asla TV Sokmam dedim ama beraber hergun sinema keyfi yapıyoruz bu yüzden yeni çıkan TV lerden aldık kanalları sildi eşim..bir dizi ve film listemiz var eşimin yıllarca oluşturduğu evlenince sevdigiyle izleyeceğini düşündüğü ..o filmleri dizileri seyrediyoruz hergun birini bugün transformers 3 ü izledik mesela...sonra eşim okumamız için kitap listesi yaptı kendisi edebiyat mezunu çok kültürlü kendini gelistirmis birisi ..ve o kitapları her ay bir tane alıyoruz daha bu ay alamadık çünkü ben 4 tane başka kitap almak istedim birde sandalye alacağız o nedenler ...eşimin alacagi kitap 250-300 lira ama başka yayında aynı kitap geçmişte 50 liraymis eşim gerekli yerlere mail attı cevap bekliyoruz ellerinde varsa alalım diye çünkü 1000 sayfalık bir kitap diğer yayında 700 sayfalık ve daha pahalı bu durumu çözmeye çalışıyor..güzel bir kitaplık almak için para biriktiriyoruz bir sonraki hedefimiz bu...ama eliptik bisikleti mi yoksa kitaplığı mi önce alalım ona karar veremedik...bizim listemiz var sırayla alıyoruz evimize esyalari 1 yıldır evliyiz daha..çok hoşuma gidiyor benim. Mesela geçen ay listemizde masa lambası vardı..eşim 400 liraya aldı Ikea dan internet sitesinden ...daha bir çok hayalimiz var birlikte gerçekleştirmek istediğimiz ..kızımıza 5 yaşında ama onun bile küçük bir kitaplığı oldu ama bitti okudum ona kitaplarını...şimdi sıradaki seti sipariş edecek eşim inşallah böyle işte elimizdeki ile mutlu huzurlu oluyoruz ne yapabiliriz ki şartlar böyle yani.. Türkiye şartları çok iç açıcı değil malum..para biriktiremiyoruz tabiki..ilerde ben çalışmaya başlayınca biriktiririz..ama ben çalışmaya başlarsam yorgunluktan sadece uyurum hiç bir aktivitem olmaz ne kitap okuyabilirim ne film seyredebilirim neden çocuğuma kitap okuyup oynayabilirim bunları düşünüyorum
3000 tl gelirle 400 liraya masa lambası mı aldınız ona da pekiiii .

Geronimoo bina eski meski deme dostum şu dandik pencere süngerlerinden dene, her hırdavatçıda vardır, çok pahalı bişey de değil , dandik görünür ama kışın inanılmaz işe yarıyor , 2 kış kullanmışlığım var Doğu Anadolu soğuğunda, inan pişman olmazsın
O kadar iyi demek alıyım o zaman İstanbul dayım aşırı soğuk değil zaten daha sıcak olur ev teşekkürler

Ben kullanmıyorum da koca kişisi illa düşük faizle onu bunu alıyor😂😂

Aman be ceycey, günü kurtararak yaşıyoruz, eldeki gitmesin bari derdimiz.
Arttırmak şöyle dursun, kaybetmemek için bunca kafa patlatma.
Bazılarımız da kazansın diye ama sonuç değişmiyor:)
yıllardır bir çöp alamadık mal mülk bazında. eldekilerde kazancımız değil büyüklerden kalma nurlarda yatsınlar onlar olmasa resmen survive yapacaktık :KK17:

Yıllarca lojmanda yaşadık biz, babamın ilk yaptığı şey o yuvarlak süngerler olurdu.
Geçen sene eşim evdeki pvc lerde minik esintiler farketti, komple silikon çekti.
Adeta silikonla boyadı yeniden, öyle diyeyim.
Geçen sene buz gibi asla oturulamayan salonum, şuan petek açmadan incecik üstle yaşanır halde keza orada oturuyoruz.

O kadar farkediyor bu camdaki ısı geçişini engellemek.

bir şeyi daha merak ettim 6000 maaşlı işi bırakıp evlenip 3000 l ye razı neden oldunuz?neden çalışmıyorsunuz?

X