ama konu sahibi ilk önce kayınvaldesine kendisine katılmadıgını soylemiş
oradan kaynı anasına avukatlık yapmaya cıkmış ve polemik olmuş
birine görüşüne katılmadıgını soyleyınce polemik çıkmasına gerek yok ki
kaynı kendileri şaka ile karışık analarına laf soylerken gelin de ordan kendi görüşünü söyleyince kaynı anasının yanına dönüvermiş hemen
Çok büyük bir dert değil şu an benim için belki ama ben hatalıysam buradan objektif görüşleri toplamak isterim;
haftasonu kv ziyaretine memlekete gittik, maaile toplandı.
kv nin evlat ayrımcılığı yaptığı üzerine kardeşler aralarında hep şakalaşırlar, hani her şakanın altında bir gerçek vardır derler ya, kv en sonunda itiraf etti ve şöyle bir cümle kullandı;
- büyük abiye dedi ki, onun çocuğunu kasten, --- ikinci bir ahmet doğsun o ahmetten daha değerli olur görürsün
eşime de aynını dedi, - ikinci bir mehmet doğsun, mehmetten daha kıymetli olur.
bu herkeste böyledir, siz de anlarsınız sizinki doğunca dedi.
tüm kardeşlerin tek çocuğu var şimdilik.
benim 2. yolda bildiğiniz üzere.
ben de dedim ki;
- sen kendi çocuklarının gönlünü alacaksın diye neden bizimkilerin psikolojisini bozuyorsun.
sonra iki abi de tepki gösterdi benim sözüme, işte çocuğun bununla psikolojisi bozulur muymuş, onlar şakalaşıyorlarmış, anneleri gelinler torunlar darılır diye bir şey diyemeyecek miymiş, asıl onlar bir şey demiyormuş da bize ne oluyormuş.
falan filan.
ben de dedim ki,
- sen kendini 3 yaşında çocukla bir mi tutuyorsun. ayrıca çocuklar etkileniyorlar, dinlemediğini düşündüğün bir konuyu ertesi gün sana sorabiliyorlar. ben bunu uydurmuyorum.
en son da - aman banane
diyerek kapattım konuyu.
eşim de kapat dedi zaten.
üzerine eşimle bir daha konuşmadık. ne düşündüğünü bilmiyorum.
he bu konudan sonra kv ilk göz ağrım deyip ilk torununa sevgisini gösterdi, çünkü o büyük olmasına rağmen ağlamaklı oldu bu tartışmadan sonra. kendi büyük oğlunu da ilk göz ağrım deyip övdü :)
şahsen kendi çocuğumun çok hassas bir yapıda olduğunu düşündüğüm için paronayaklık mı yapıyorum diye tarafsız bölgede sorayım dedim, bu konuya değişik yaklaşımları bekliyorum.
Bi de benim merak ettiğimcanım benim amacım, kv yi tatlı dille uyarmaktı ilk sözümde.
bir de oğlum muhabbeti kenarda dinliyordu, ne kadr anladı bilemem, yine de onun anlaması ihtimaline karşı tepkimi gösterdim.
kv nin ya da abilerin darılması gücenmesinden daha önemli oğlumun hissiyatı.
ama işte çok düşünüyorum bu konuda, kardeşi nasıl karşılayacak acaba diye, o yüzden de yanlış da davranmış olabilirim elbette.
anneleri gelinler torunlar darılır diye bir şey diyemeyecek miymiş, asıl onlar bir şey demiyormuş da bize ne oluyormuş.
işte diyorum ya kimileri yazmış polemiğe girmişsiniz diyecanım ben kendi gençliğimi hatırlıyorum, 15-16 yaşındayken anneme sen ablamı daha çok seviyorsun falan derdim.
demek ki hissetmişim bir şeyler.
ama hissetmek var, dillendirmek var.
annem asla bende öyle şey olmaz derdi.
o yaşta bile içimiz ferahlardı.
ben çok garipsedim.
ama kv ye söz söylerken sempatik söylemeye çalıştım yine de.
asıl tartıştığım kişi abiler oldu.
İlki şöyle sevilir,ikincisi daha çok sevilir,o ilk göz ağrısıdır daha çok sevilir.....insanların kendilerini böyle şartlandırmalarına gerek yok.Sevgi biraz tutum ve davranışlarla alakalıdır.Yoksa ayrımcılık değil.Çocuk saygısızlık edecek,soğuk davranacak,her lafa cevabı olacak..neymiş ilk göz ağrısıymış ya da sonradan olanıymış çok sevilirmiş.Bunlar laf.Çok büyük bir dert değil şu an benim için belki ama ben hatalıysam buradan objektif görüşleri toplamak isterim;
haftasonu kv ziyaretine memlekete gittik, maaile toplandı.
kv nin evlat ayrımcılığı yaptığı üzerine kardeşler aralarında hep şakalaşırlar, hani her şakanın altında bir gerçek vardır derler ya, kv en sonunda itiraf etti ve şöyle bir cümle kullandı;
- büyük abiye dedi ki, onun çocuğunu kasten, --- ikinci bir ahmet doğsun o ahmetten daha değerli olur görürsün
eşime de aynını dedi, - ikinci bir mehmet doğsun, mehmetten daha kıymetli olur.
bu herkeste böyledir, siz de anlarsınız sizinki doğunca dedi.
tüm kardeşlerin tek çocuğu var şimdilik.
benim 2. yolda bildiğiniz üzere.
ben de dedim ki;
- sen kendi çocuklarının gönlünü alacaksın diye neden bizimkilerin psikolojisini bozuyorsun.
sonra iki abi de tepki gösterdi benim sözüme, işte çocuğun bununla psikolojisi bozulur muymuş, onlar şakalaşıyorlarmış, anneleri gelinler torunlar darılır diye bir şey diyemeyecek miymiş, asıl onlar bir şey demiyormuş da bize ne oluyormuş.
falan filan.
ben de dedim ki,
- sen kendini 3 yaşında çocukla bir mi tutuyorsun. ayrıca çocuklar etkileniyorlar, dinlemediğini düşündüğün bir konuyu ertesi gün sana sorabiliyorlar. ben bunu uydurmuyorum.
en son da - aman banane
diyerek kapattım konuyu.
eşim de kapat dedi zaten.
üzerine eşimle bir daha konuşmadık. ne düşündüğünü bilmiyorum.
he bu konudan sonra kv ilk göz ağrım deyip ilk torununa sevgisini gösterdi, çünkü o büyük olmasına rağmen ağlamaklı oldu bu tartışmadan sonra. kendi büyük oğlunu da ilk göz ağrım deyip övdü :)
şahsen kendi çocuğumun çok hassas bir yapıda olduğunu düşündüğüm için paronayaklık mı yapıyorum diye tarafsız bölgede sorayım dedim, bu konuya değişik yaklaşımları bekliyorum.
"Sizin gönüller de sıralı motor gibiymiş maşallah, öğrendiğimiz iyi oldu" gibisinden sokuşturur güler geçerdim şahsen, çocuğun yanında hiç gerek yokmuş.
Ancak tepkini yine de fazla abartılı bulmadım, sadece çok yerinde değil.
Ben bu laftan problem çıkarırım esas, bu olay olur işte, sen tepkini dile getirmişsin. "Ay çocum düşünemedik iki gülelim derken" deyip büyüklüğüne yakışır şekilde davranmak yerine, haklı çıkmak adına konuyu saptırmaktır bunun adı.
Evet, mümkünse kimseyi darıltmasınlar, kimsenin gönlünü kırmadan espri yapabilsinler-sohbet edebilsinler o kabiliyet(!) varsa.
Bi de benim merak ettiğim
Eşin kaç kardeş ve kendi büyük mü küçük mü
Küçükse işine gelmiştir
O zaman işine gelmiştir, hiç açma konuyu eşine tekrar ( :ha ha en küçük evet.
ama benim oyum ortanca kardeşe, bence en çok onu seviyor kv
O zaman işine gelmiştir, hiç açma konuyu eşine tekrar ( :
Demek ki kendiyle çelişiyo kayınvalide
Küçük sevilse en çok kocamı severdiaçıkçası itirafı beni şoka soktu.
Bence haklısınız doğru söylemişsiniz. Çocuklar çoğu zaman herşeyden haberdar oluyor.
evet aslında tam olarak çekincem bu.
mesela biz babası ile konuşuyoruz, oğlum da odada kendi oyuncakları ile oynuyor.
ertesi gün babası ile konuştuğumuz konuyu gelip bize anlatıyor.
çok enteresan, biz dinlediğini bile fark etmemiş oluyoruz.
Kayınvalide sonradan doğanın daha çok sevileceğini söylemiş anladığım kadarıyla. Yani bir ahmetten sonra ikinci ahmet doğsun daha kıymetli olur demekle bunu kastetti sanırım.
Birincisi iki çocuk annesi olarak söylemek isterim ki böyle bir şey yok. Evlat evlattır ve kaç tane olursa olsun her biri sonsuz sevilir. Büyüğü ilk göz ağrısı küçüğü aman daha küçük vs diyerek her türlü sevme bahanesi uydurabilirsiniz ayrı. Ama sonsuz sevildikleri bir gerçek. Biz alece ayrım yapmamak için çaba sarf ediyoruz ama bu yanlış anlaşılmasın sevgimizin farklılığından ayrım yapmaktan bahsetmiyorum. İkisi de çok seviliyor ama küçük olan daha bebek statüsünde ister istemez her ortamda ona ilgi daha fazla biz anne baba olarak dışarıdan gelen bu ilgileri dengelemeye çalışıyoruz büyükle kendimiz belkide daha çok ilgileniyoruzdur.
Kayınvalidenizin tavrına gelince kötü söylenmiş bir söz olarak algılamadım ben bunu. Çünkü birazda doğru her zaman ilgi küçüğün üstünde oluyor siz anne baba olarak sevginizde bir ayrım olmasa da ilgi küçüğe kayıyor sizden kaymasa etraftakilerin ilgisinden kayıyor. Bu konuşmalarda çocuğunuz yanınızdaysa evet etkilenmiş olabilir. Dediğiniz doğru dinlemediğini zannettiğiniz anlarda bile çocuklar dinliyor ve etkileniyor. Böyle durumlarda daha temkinli cevap vermek en doğrusu. Sonuç olarak kv nize anne bizimkilerin niye psikolojisini bozuyorsun diye çıkışmanızın hiç bir manası yok. Bu söylediğiniz söz o sırada etkilendiğini düşündüğünüz çocuğunuzun psikolojisini dahada çok bozmaktan başka bir işe yaramayacağı gibi şikayet ettiğiniz konuyu karşı tarafa anlatmanızı da engeller. Haklıyken haksız duruma düşmenizden başka hiç bir işe yaramaz. Bunun yerine haklısın annecim bazı ailelerde durum böyle ama biz (gözünüzle ilk çocuğunuzu işaret ederek paşamı (yada kullandığınız başka bir sevgi sözcüğünü buraya ekleyerek) ne kadar çok seviyoruz biliyorsunuz kardeşinide okadar çok seveceğiz ve ufaklığın gelmesiyle tam bir aile olacağız sevgimizde giderek büyüyecek büyüğünde yeri ayrı küçüğünde yeri ayrı onlar bizim en kıymetlimiz vs gibi bişeyler söyleseniz çocuğunuzun size güveni artar kayınvalide de çocukların yanında böyle şeyler konuşmanın yanlış olduğunu anlardı sanki.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?