a.s. Ellerine sağlık çok güzel bir konuya değinmişsin. Arkadaşların yazdıkları yorumlarıda okudum haklılar ilk başta karşı durup erkeğe minnet edilmiceğini üzerimizde egemen olamıyacaklarını anlatmamız öğretmemiz gerekiyor neticede demokratik bir ülkede yaşıyoruz ve kadın erkek eşitliği var.
amaaaaaaaaaaaa biz Türkiyede yaşıyoruz ve ne kadar demokratik bir ülkeyiz desekte biz türk örf ve adetlerinin önüne geçemiyor.buradaki kadınlar kulübüne takılan kadınlardan bahsetmiş bir arkadaşımız buraya takılan kadınların çoğunluğu kültürlü bayanlar ama Türkiyede yaşayan kadınların çoğunlu cahil,okumamış,ekonomik özgürlüğü olmayan ve bir çoğuda ailesinin çevresinin örf ve adetlerine kurban gitmiş kadın.Hadi buyrun bir örf ve adetler çerçevesinde evlendirilmiş maddi gücü olmayan bir bayana gel bu adamı çekme boşan diye akıl ver sizce sizin verdiğiniz akılı tutarmı? hayır tutmaz!Çünkü korkar.Yazındaki bayan şanslıymış kocasının parası varmış ve şuan ki kanunlara göre mal paylaşımı var .ve bu kadında bundan yararlanmış.malın bir çoğuna ortak olmuş almış ayrılırken. ya adamın bir çöpü olmasaydı bu kadın ne alacak ekonomik özgürlüğü yok,cahil,çocukları var.ayrılsa kocasından bişi alamicak. napacak bu kadın.ayrıldı taktirde çocuklarınamı bakacak çalışacakmı.öyle bir devirde yaşıyoruz ki çocuklarımızı başı boş bırakmaya gelmiyor.oyüzdende kadın diyor ki ben ayrılsam napacam hiç bişi yapamicam faydalımı olacam bu koşullarda faydalı olamicak ama kocası oldu taktirde kötüde olsa dayakta atsa açta bıraksa başımda bir erkek var bize sahip çıkar diyip sineye çekiyor.ya da örf ve adetler yüzünden korkudan oturuyor.şimdi biz bayanlar bu koşullarda nasıl erkeklere ders verecez, öncelikle kadını yetiştirmemiz gerekiyo ekonomik özgürlüğünü eline almasını sağlamamız gerekiyo bunada çok geç kaldık yapmak için ancak bundan sonraki nesil için elimizden geleni yapmalıyız kızlarımıza örnekler göstererek ayaklarının üstüne sağlam basmayı öğretmeliyiz.bunlara vah vah diyerek olmuyor.okuyupda bas tekmeyi demesi çok kolay iş o tekmeden sonra o kadının nasıl ayakta kalabilmesine yardımcı olabileceğimizi düşünüp konuşmak çıkar yollar bulmaktan geçiyor..!!
Canim zaten burada bu sekilde bir konu acildigi zaman, once bayanin ekonomik gucune bakiyoruz. ailesinin arkasinda olup olmadigina bakiyoruz, yorumumuzu ona gore yapiyoruz.
benim lafim elbette elinde meslegi olmayan, ya da kocasindan ailesinden geliri olabilecek halde korkusundan! bosanamayanlara...
gercekten o kadar sindirilmisisz ki, okumak falan kar etmiyor. yani bu sindirilmislik, 2. sinif olma, erkektir yapar, elinin kiri, kadinin namusu, dul kadin laflari o kadar kanimiza islemis ki ne kadar tesrini soylersek soyleyelim aslinda beynimizin icinden gecenler erkeklerinki ile ayni. yani erkek evin reisi. evin babasi. para kazanir. iyi babalik yapar. tamam. daha ne isteyelim. bizim hayatimiz mahvolmus, mutlu bir gun yuzu gormemmisiz. jilet gibi utuleytip gonderirken, o cocuklarimizin nafakasini elin karilari ile yemis, ustuine de gece dayak yemisiz. nasil olsa 9 canliyiz, 2. veya 3. hayatimizda belki dogru insanla karsilasir insanca muamele gorur mutlu oluruz.
ben buna kiziyorum. cocuklarini bahane etme. ayrilamiyorum, korkuyorum de. anlarim cunku gercekten toplum baskisi cok fazla bizim ulkemizde.
ama calisan aldatilan ve ustuen dayak yiyen kadidnin seviyorum deyip ayrilamamasi ya da cocuklari bahane etmesi cok aci.
benim hayatimda en takdir ettigim kadinlar, bosanmis kadinlar. cunku her babayigidin harci degil. bir de elinde duzgun meslegi yoksa, vay beee, helal olsun kadina, bunca olumsuzluga ragmen ayaklari uzerinde durmayi basarmis, masallah. bu kadinin sirti yere gelmez diyorum.