- Konu Sahibi Malatyagelini
-
Arkadaşlar,
Sizin de başınıza gelmiştir belki, çocuğunuza koyacağınız ismi sorup hemen ardından "Kuran'da geçiyor mu, bence Kuran'da geçen bi isim koy, ben öyle yaptım bak oğlumun adı DUHA hem Kuranda geçiyor hem de fazla duyulmamış bi isim." Iyyyyyyy o kadar nefret ediyorum ki bu durumdan. Duha sure adı ve kuşluk vakti demek, çocuğa bu isim ne alaka? Yok Duha, yok Ecrin saçma sapan anlamsız fiilleri sırf Kuranda geçiyor diye neden çocuğuma isim olarak vereyim. Onun yerine peygamber ismi, sahabe ismi koyarım veya böyle de bi mecburiyet yok, anlamının güzel olması önemli. Of çok dertliyim bu konuda. Namaz kılmıyor kadın ama sanki beş vakit farz olan ibadet o değil de çocuğa isim koymak gibi davranıyor ya çıldırıyorum. Ne güzel bir dinimiz var halbuki, bi anlasa şu cahiller. Bununla ilgili bir de hikaye paylaşmalıyım:
Cübbeli Ahmet Hoca ile bir adam arasında geçen diyalog:
Adam gelmiş; ''Hocam , benim bir
çocuğum oldu , bir isim Tavsiye
edermisin dedi.''
- Allah Salihlerden etsin , adı
Muhammed olsun dedim.
+ Yok hocam başka ?
- Ahmed olsun .
+ Olmaz hocam şöyle orjinal bişey
olsun .
- Nasıl orjinal ?
+ Kuran'da geçsin ama kimsede
olmasın.
- O zaman "Firavun" olsun .Hem
Kuran'da geçer , hem kimsede yok
bu isim , hemde çok orjinal ..
:) Benim bir arkadaşımın kızı oldu. Adı Şule. Ailesi Kur'anda geçiyor diye koymuş. Anlamını biliyor musunuz da koydunuz dedim, tık yok. Şule cehennem ateşinin alevidir deyince şoka girdiler. Halbuki çok da sık kullanılan bir isim değil mi:))) Bir de Keziban var mesela aynı şekilde. Çoğu insan sırf Kur'an'da geçiyor diye saçma sapan isimler koyuyorlar anlamlarını bile bilmeden. Kaldı ki çocuğun ileride hangi inancı seçeceği, hatta bir inancı seçip seçmeyececği bile belli değil. Yani anlattığınız hikayedeki 'firavun' çok da absürt değil bu durumda:)))) Benim tavsiyem, eğer çocuuklarınızın adının ille Kur'andan olmasını istiyorsanız iyice bir araştırın derim. Kaş yapayım derken göz çıkartmayın yani.
Çok yaşayın e mi Şule'yi biliyorum ateş demek olduğunu. Mahallemizde bi kadın vardı hoca hanım diye tanınırdı, annemlere sohbet falan verirdi onun kızının adı da Şule idi. Komedi ya. Ay bir de şimdi uydurup uydurup anlamını sorunca da yok cennetteki ağacın adı, yok cennetteki kapının adı, yok efendim cennetteki otun adı böceğin adı. Tövbe yarabbim ya sanırsın cennetten haber almış. Madem bu isimler vardı eskiler hiç mi bilmiyordu bu isimleri koymayı. Hep yalan yanlış bi isim atıyorlar ortaya, anlamına da cennete bilmem ne diyorlar. O kadar çok ki böyle saçma sapan isimler. İnsan nasıl çocuğuna böyle bi kötülük yapar anlamam.
Aslında bu bir çeşit moda:) Bir dönem çocuklara siyasi görüşe göre isim konuluyordu, Devrim, Ekin, Alpertunga, Alparsaln vs. (kii benim ismim de o dönemdendir:))) Sonra bilmemnesu, bilmemnecan'lı isimler piyasaya çıktı. Sonra doğadan isimler koymak moda oldu toprak, çınar, yaprak, ateş vs. Sonra aman ilginç olsun, bilinmedik olsun diye sözlükler karıştırılmaya başlandı (Benim başka bir arkadaşımın oğlunun adı Perit:))). Son beş on yıldır da bu bahsettiğiniz Kur'andan seçilen adlar moda oldu:)
Ay sormayın, ben de geçenlerde gördüm, bizim şu Erzurum'da doğup Hazar Denizi'ne dökülen Aras nehri olmuş mu sana cennette akan bir ırmak? Gülsem mi aglasam mı bilemedim.
Inanin hislerime tercuman olmussunuz. Her ne kadar kimse bana isim konusunda baski yapmadiysa veya fikir vermediyse de, dogacak cocuguma, esimle beraber, koymaya karar verdigimiz ismi garip bulanlar oldugunu biliyorum. Isim konusu ne kadar cok insanin fikir vermek isteyecegi bir konuymus, haberimiz yokmus. Yakin arkadaslarimdan biri dogacak cocuguna "Ali" ismi koyacak. Ne kadar klasik, ne kadar sade bir isim. Bu isme bile "Neden?", "Niye Ali koyuyorsunuz?", "Aaa, Ali mi?" diyerek sasirip, burun kiviranlar var. Insanlar gercekten cok garip, kimi ne sebeple ilgilendirir benim/sizin cocugumun/cocugunuzun isimi ne koydugum?
Bir de hep dusunmusumdur, Kur'an icerisinde gecen bir isim koymak isteyenlerin hepsi, namazinda, niyazinda insanlar midir? Her konuda ornek bir Musluman olmak bitti, bir cocuklarin isimleri mi kaldi?
Neyse ki Musluman degilim, boyle onerilerle bana gelen olmuyor
çok eğleniyorum ben de bu isim meselesinde. esila, sidar ecrin, tuhaf geliyor bana bu isimler. ve nedense bu tuhaf isimler hep cennette bilmem bir şey, kuranda geçen bir kelime vs oluyor. benim adım arapça mesela. elif. yaygın bir isim ama anlamına bakarsan alfabenin ilk harfi neticede. kulağa fonetiği hoş gelse de türk alfabesindeki a dan bir farklı yok.
ben oğlumun adını ali koyacağım mesela, 2. adı da ihsan olacak büyük dedemin adı.
aa ne eski isim başka isim mi bulamadın diye tepki gösterenler oluyor.
ne koyayım sen ne önerirsin deyince de çınar koy, doruk koy diyorlar
ne kadar yaratıcı değil mi?
5 çocuktan 4 inin adı abartmıyorum bu sıralar çınar. geri kalan biri de doruk
çocuğuma ağaç, odun ismi koymaktansa manevi anlamı olan isim koymayı en azından tercih ederim.
isim modası bana ciddi saçma geliyor.
Koy bacım gayet güzel Ali İhsan çok hoş bir isim. Kime ne ya? Aynen dediğin gibi iki komşum var birinin torunu Çınar, öbürünün Doruk. Bunu okuyunca aklıma onlar geldi ne kadar komikler ya. Özentilikten başka bişey değil.
Coook guzel bi konu olmusher bulduklari isim cenette bisey oluyo sahiden ne garip
Bende Yavuz Selim koycam oglumun ismini. Duyan burun kiviriyo arkadaslardan,himm eski bi isimmis cok klasik falan gibi. Klasik olmasin diye isim icat edip cennetin surasi burasi diye avunacagima icime sinen ismi koymak cok daha iyi
Haha çok hoş bi yaklaşım aynen öyle arkadaşım. Yavuz Selim ne kadar güzel bir isim ayrıca. Osmanlı sultanlarından. Ben bu insanları cidden anlamıyorum. Acaba bizde mi bi sorun var.:26:
benim ismimi kuranda geçtikleri için koymuşlar iyi halt etmişler evet ismimi severim ama cehennem ateşi demek üstelik sırat koprusunden gecemeyenlerin düşeceği ateş cok fena ya diğer tarafta isimlerimizin manalarıyla çağıralacakmışız eyvah eyvah ne diyecekler bana cehennem ateşimi tövbe Yarabbim ya bana cocuğunun ismi kuranda gecsin diyenlere bunları söyluyorum oyle kalıyolar cevap veremiyolar
Güzel bir konu olmuş sevgili malatyagelini...
İsim analizi yapanlar var tv programlarında.Saçma gibi görünsede bu konuda ciddi araştırma yapıyorlar ki ekranlarda yorumluyorlar isimleri.Örneğin Muhammed ismini tek başına önermiyorlar.Ağır ve sorumluluk gerektiren bir isimmiş,herkes taşıyamazmış.Kuranda geçiyor diye konulan isimlerden Aleyna var mesela.Konulmaması gereken isimlerden biriymiş...
Ben oldum olası Berfin ismini çok seviyorum.Duyduğum anda içimden bişey kopuyo sanki :) Benimle özeşleşti,millet Berfin ne zaman gelecek diye soruyor :)) Ama o Kürt ismi,başınıza bela olur diyenlerde var...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?