Doğuma Hazırlık Çocuğumun adını Kurandan koymak zorunda değilim. Bıktım bu cahillerden.

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....
Kızlar söylediklerinize katılıyorum, maalesef internetten bakılarak koyulan bazı isimlerin anlamları çok fazla bilinmiyor.

Örneğin kız çocuğuna ADEN ismi koymuş bir tanıdığım. Tefsir dersimizde hocamız adn cennetiyle aden'i karıştırmayın demişti. Aden yahudilerin dünya bahçesiymiş. Şimdi bu ismi koyanların niyeti önemlidir elbet ama şüpheli şeylerden uzak durmamız gerekiyor.

İyice araştırmadan isim koymamak gerekiyor. Ecrin de, Aleyna da maalesef anlamı sanıldığı gibi çok anlamlı bir isim değil...

Son düzenleme:
çok eğleniyorum ben de bu isim meselesinde. esila, sidar ecrin, tuhaf geliyor bana bu isimler. ve nedense bu tuhaf isimler hep cennette bilmem bir şey, kuranda geçen bir kelime vs oluyor. benim adım arapça mesela. elif. yaygın bir isim ama anlamına bakarsan alfabenin ilk harfi neticede. kulağa fonetiği hoş gelse de türk alfabesindeki a dan bir farklı yok.

ben oğlumun adını ali koyacağım mesela, 2. adı da ihsan olacak büyük dedemin adı.
aa ne eski isim başka isim mi bulamadın diye tepki gösterenler oluyor.
ne koyayım sen ne önerirsin deyince de çınar koy, doruk koy diyorlar
ne kadar yaratıcı değil mi?
5 çocuktan 4 inin adı abartmıyorum bu sıralar çınar. geri kalan biri de doruk
çocuğuma ağaç, odun ismi koymaktansa manevi anlamı olan isim koymayı en azından tercih ederim.
isim modası bana ciddi saçma geliyor.

Elif ismi alfabenin ilk ismidir ve tasavvufta çok derin anlamı vardır. Allah'ın birliğini temsil eder ve anlatmaya benim bilgimin yetmediği derece derindir. Bence çok güzel bir isminiz var.

:) Benim bir arkadaşımın kızı oldu. Adı Şule. Ailesi Kur'anda geçiyor diye koymuş. Anlamını biliyor musunuz da koydunuz dedim, tık yok. Şule cehennem ateşinin alevidir deyince şoka girdiler. Halbuki çok da sık kullanılan bir isim değil mi:))) Bir de Keziban var mesela aynı şekilde. Çoğu insan sırf Kur'an'da geçiyor diye saçma sapan isimler koyuyorlar anlamlarını bile bilmeden. Kaldı ki çocuğun ileride hangi inancı seçeceği, hatta bir inancı seçip seçmeyececği bile belli değil. Yani anlattığınız hikayedeki 'firavun' çok da absürt değil bu durumda:)))) Benim tavsiyem, eğer çocuuklarınızın adının ille Kur'andan olmasını istiyorsanız iyice bir araştırın derim. Kaş yapayım derken göz çıkartmayın yani.

Çok yaşayın e mi Şule'yi biliyorum ateş demek olduğunu. Mahallemizde bi kadın vardı hoca hanım diye tanınırdı, annemlere sohbet falan verirdi onun kızının adı da Şule idi. Komedi ya. Ay bir de şimdi uydurup uydurup anlamını sorunca da yok cennetteki ağacın adı, yok cennetteki kapının adı, yok efendim cennetteki otun adı böceğin adı. Tövbe yarabbim ya sanırsın cennetten haber almış. Madem bu isimler vardı eskiler hiç mi bilmiyordu bu isimleri koymayı. Hep yalan yanlış bi isim atıyorlar ortaya, anlamına da cennete bilmem ne diyorlar. O kadar çok ki böyle saçma sapan isimler. İnsan nasıl çocuğuna böyle bi kötülük yapar anlamam.

Tüm yazdıklarınıza virgülüne noktasına kadar katılıyorum.
İllaki Kurandan koymak istiyorsan bir araştır değil mi?
Ben de kızımın adını Kurandan koydum. Önce Kuran-ı Kerimde geçtiğini bilmiyordum tesadüfen duyduğum bir isimdi.
Sonra interneten araştırdım cenneti ifade ediyor diye bilgilere ulaştım, pek hoşuma gitti.
Sonra meallerden araştırdık, diyanet danışma hattını aradık.
İsmin Kuran-ı Kerimde kolaylık anlamı taşıdığını ve Arapçada sol yan emek olduğunu öğrendik. (Cennetle alakası yok)
İçim rahattı herhangi bir şüphem yoktu ve kızımın adını YÜSRA İPEK koyduk.
Tesadüf müdür, keramet midir bilmem ama kızım çok kolay bir doğumla dünyaya geldi ve çok rahat bir bebeklik geçirdik.
Aynı zamanda namaz kılarken gece yatarken okuduğumda sürekli kızımın adı dilimde.
İnşirah suresinde geçiyor ve çok mutlu oluyorum, ve doğru bir isim seçtiğimi düşünüyorum.
Son zamanlarda dizilerde de duyar olduk. Kurtlar Vadisinde ve Çalıkuşunda ayet okurken zikredildi.
Velhasıl demek istediğim isimi illaki Kuranı- Kerimden seçmek isteyener mutlaka iyi araştırmalılar.
Zira internette yapılan araştırmalarda bütün isimlerin cennete yeri var.
Sizinde dediğiniz gibi kimi kapı, bahçe, çiçek, ırmak, ağaç, kuş, melek, yağmur damlası v.s. diye türetmişler.
İllaki cenneti ifade etsin istiyorsan doğrudan cennet koy değil mi?

Inanin hislerime tercuman olmussunuz. Her ne kadar kimse bana isim konusunda baski yapmadiysa veya fikir vermediyse de, dogacak cocuguma, esimle beraber, koymaya karar verdigimiz ismi garip bulanlar oldugunu biliyorum. Isim konusu ne kadar cok insanin fikir vermek isteyecegi bir konuymus, haberimiz yokmus. Yakin arkadaslarimdan biri dogacak cocuguna "Ali" ismi koyacak. Ne kadar klasik, ne kadar sade bir isim. Bu isme bile "Neden?", "Niye Ali koyuyorsunuz?", "Aaa, Ali mi?" diyerek sasirip, burun kiviranlar var. Insanlar gercekten cok garip, kimi ne sebeple ilgilendirir benim/sizin cocugumun/cocugunuzun isimi ne koydugum?

Bir de hep dusunmusumdur, Kur'an icerisinde gecen bir isim koymak isteyenlerin hepsi, namazinda, niyazinda insanlar midir? Her konuda ornek bir Musluman olmak bitti, bir cocuklarin isimleri mi kaldi?

Neyse ki Musluman degilim, boyle onerilerle bana gelen olmuyor :-)

Nur içinde yatsın yakın zamanda vefat eden nur yüzlü namazlı niyazlı amcamızın yeğeniydi yanlış hatırlamıyorsam, bebekleri olacak harıl harıl Kuran-ı Kerimden isim arıyorlarmış amca ise son noktayı koymuş, sanki beş vakit başınız secdeden kalkmıyor, elinizden Kuran düşmüyor gibi Kurandan sim arıyorsunuz diye.

Nur içinde yatsın yakın zamanda vefat eden nur yüzlü namazlı niyazlı amcamızın yeğeniydi yanlış hatırlamıyorsam, bebekleri olacak harıl harıl Kuran-ı Kerimden isim arıyorlarmış amca ise son noktayı koymuş, sanki beş vakit başınız secdeden kalkmıyor, elinizden Kuran düşmüyor gibi Kurandan sim arıyorsunuz diye.

Amca gerçekten de noktayı koymuş. Zaten başı secdeden kalkmayan, elinden Kuran düşürmeyen insan böyle davranmaz. Bunlar cahiliye dönemindeki müslümanlar gibi. Peygamber Efendimiz beşikten mezara kadar ilim öğrenmemizi nasihat etmiş; ama bizim müslümanlar bırak ilim öğrenmeyi, bir yanlışını düzeltecek olsak hemen saldırıya geçiyor. Sanki herşeyi çok biliyorlar. Tüm İslami ilimleri hıfzetmiş sanki. OKUMAK OKUMAK OKUMAK, her yerde ve her koşulda OKUMAK. Başka çare yok. Babam hep der; cehaletten kötü bişey yok şu hayatta.

Kesinlikle katılıyorum, su katılmamış cahil bu tip insanlar...
Benim ismim de Eski Türk isimlerinden, rahmetli babam milliyetçi bir adamdı bana da bu ismi uygun görmüş...
Tamam Eski Türk kadın isimlerinden ama siyasi anlam taşıyor.
Bir de madalyonun öbür yüzü de var, çocuklarına siyaseti, dini alet ediyorlar ben bu durumdan hiç haz etmiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
sanki çocuğu el alem karnında taşımış, doğurmuş da, duraktakinden, pazardakine soruyolar adı ne? anaam Kuranda geçmiyor mu, Kuranda geçen bir isim koysaydın:) olldu teyze sen Kuranda geçen kaç şeyi yapıyorsun? Zaten insanları kutuplaştırmak istiyorsanız ya dilinden, ya dininden geçeceksin saldırıya... Yüzyıl ilerlese de bazı beyinler sabit:)

sanki çocuğu el alem karnında taşımış, doğurmuş da, duraktakinden, pazardakine soruyolar adı ne? anaam Kuranda geçmiyor mu, Kuranda geçen bir isim koysaydın:) olldu teyze sen Kuranda geçen kaç şeyi yapıyorsun? Zaten insanları kutuplaştırmak istiyorsanız ya dilinden, ya dininden geçeceksin saldırıya... Yüzyıl ilerlese de bazı beyinler sabit:)

Ne güzel yazmışsınız bunu söyleyenler Kuranda belirtilen kuralların hangisine uyuyor.
Kuran-ı Kerimde açık seçik FAİZ HARAMDIR diye yazıyor şu an hangi ayet olduğunu hatırlamıyorum ama okuduğuma çok eminim.
Sorsanız 10 kişiden 9'u mutlaka kredi çekmiş faiz ödemiştir. Madem isim konusunda bu kadar hassassın önce Kuran'ın emirlerine riayet et.

Back
X