Çocuğumu 2 dil ile büyütmek

0-3 yas dili en iyi ogrenebilecegi yaştır. Siz yabancı dilde konusun sürekli. Türkceyi babasından ve cevreden illaki öğrenecek.
Ben olsam öyle yapardım.

benim kuzenim türkler yurtdışında yaşıyorlar 3 çocukları var. ebeveynlerin ikisi de türk evde türkçe dışarıda flemenkçe olarak büyüttüler okul öncesi yaşında 2 ana dil oldu. okul öncesinden itibaren ingilizce başlattılar şuan 3 ana dilliler bazen imrenmiyor değilim:bicak:

Eğer kendi aranızda her iki dili de konuşuyorsanız çocuğunuz da öğrenecektir.bunun için ayrı bir çabaya gerek yok bence.ben de iki dil biliyorum.ilk türkçe öğrendim herkesle türkçe konuşurdum.ikinci dilimi çevreden duya duya konuşmaya başladım

Bende verilen tavsiyeyi vereceğim ki pekişsin. Siz çocukla hiç Türkçe konuşmayın yabancı dilinizi konuşun Babası Türkçe konuşur zaten

siz evde çocuğunuzda yabancı dil konuşun dışarda türkçe konuşsun. Mahallemizde rus gelinler var çocukları çif dil biliyor çokda güzel türkçe konuşuyorlar derslerindede başarılılar. Çocuğunuz için müthiş fırsat bakın zenginler yabancı bakıcı alıyorlar ve bebeklıkten başlıyorlar 2 dille.

Arkadaşlar konuyla yakın olduğu için sormak istedim. Benim ingilizce alt yapım var ama öyle anadil gibi falan değil. Tutup akıcı bir konuşma yapamam yani. Ama çocuğumun ana diline ilaveten ileride zorlanmamasi için küçük yaşta ingilizce öğrenmeye başlamasını istiyorum. Sizce bu istediğime çocuğum kaç aylıkken başlamalıyım? Yani basit ingilizce videolar izletmek, şarkılar dinletmek, ve kendim de temel düzeyde ingilizce ogretmek için ne zaman ve nasıl bir yol izlemeliyim? Bu arada konu sahibinden özür dilerim konu paralel diye yazdım ama konuyu dağıtmis oluyorsam konu sahibi belirtirse cevap almasam da olur.

Bazen kafaları karışıyor ve çook tatlı konuşuyorlar :))
Arkadaşımın oğluna ne yemek istersin dediğimde icecream istiyorum diye cevap veriyor. İngilizce Türkçe karışık konuşmuş anne baba :))

Siz iki dil vermemelisiniz. Anne babadan biri bir dili, diğeri ikinci dili vermeli. Çocuk bu şekilde iki dilli olabilir. Ama iki dili veren tek taraf olursa malesef tam oturmaz ve karışıklık olur. Eğer ebeveyn olarak veremeyiz derseniz de anadili olan bir bakıcıyla çalışmanız gerekir.

Arkadaşlar konuyla yakın olduğu için sormak istedim. Benim ingilizce alt yapım var ama öyle anadil gibi falan değil. Tutup akıcı bir konuşma yapamam yani. Ama çocuğumun ana diline ilaveten ileride zorlanmamasi için küçük yaşta ingilizce öğrenmeye başlamasını istiyorum. Sizce bu istediğime çocuğum kaç aylıkken başlamalıyım? Yani basit ingilizce videolar izletmek, şarkılar dinletmek, ve kendim de temel düzeyde ingilizce ogretmek için ne zaman ve nasıl bir yol izlemeliyim? Bu arada konu sahibinden özür dilerim konu paralel diye yazdım ama konuyu dağıtmis oluyorsam konu sahibi belirtirse cevap almasam da olur.
Benimde ingilicem iyi ama anadil gibi olmadığı için bebegim türkçe konusmaya basladıktan sonra ingilizce ogretmeye karar verdim. Anadil gibi olsa ilk bastan konusurdum. Yarım ing yarım tr olmaktansa türkçeyi ogrendikten sonra başlarım dedim. 2 yas gibi baslarım sanıyorum suan 13 aylık.

Benimde ingilicem iyi ama anadil gibi olmadığı için bebegim türkçe konusmaya basladıktan sonra ingilizce ogretmeye karar verdim. Anadil gibi olsa ilk bastan konusurdum. Yarım ing yarım tr olmaktansa türkçeyi ogrendikten sonra başlarım dedim. 2 yas gibi baslarım sanıyorum suan 13 aylık.
Teşekkür ederim yanıtınız için. Ben de internetten araştırdım biraz ama çok farklı bilgiler çıktı karşıma. Mesela birisi pedagoga sorduk 3 yaştan sonra olmalı demiş. Başka bi yazıda iki dili de aynı anda verebilirsiniz diyor o yüzden çok kafam karıştı. Hem yanlış birsey yapmak istemiyorum hem de geç kalmak istemiyorum. Erken başlarsak Türkçeyi öğrenirken de bocalama ihtimali var gerçi sanırım dediğiniz gibi acele etmemek daha mantıklı olacak.

Pek cok arkadasimin esi yabanci ve cocuklar her bir ebeveyn ile onlarin ana dilinde konusuyor
Bu durumda sizin turkce konusmamaniz lazim o zaman cocugun akli karisir
Bizim de bakicimiz rus , cocuk daha 17 aylik tuhaf bir dille konusmaya calisiyor ama bizimle turkce konusurken turkce sesler cikarirken bakicoyla konusurken onun diline yakin sesler cikariyor
Cocuk gelisimi gercekten cok enteresan :)

Bakiciniz kizinizla Rusca mi konusuyor? Oyleyse kiziniz cok rahat Rusca konusacak. Benim bakici ablam ben 2 aylikken gelmis ve bizimle tam 12 sene yasadi, beni ve kardesimi buyuttu annem Rusca konusmasini istemis babam karsi cikmis once kafasini karistiracaksin diye ama sonra Rusca'ya da Turkce'ye de esit tepki verdigimizi gorunce bakici ablamin sadece Rusca konusmasina karar verilmis. Evde Turkce konusuluyordu tabii. Sonuc olarak kardesim de ben de anadil seviyesinde Rusca konusuyoruz. Bir de hic zorlandigimi hatirlamiyorum ya da ekstra bir caba sarf etmedim Rusca icin Turkce konusmak gibiydi benim icin kendimi bildim bileli var olan bir sey gibi :)

Bende bunu istiyorum. Babasi almanca ve ingilizceyi ana dil yetkilinde biliyor simdi birimiz tamamen yabanci dil mi konusmaliyiz

Kendiniz sadece yabancı dil de konuşmanız eşinizin de sadece Türkçe olarak konuşursa kolaylıkla öğrenebiliyorlarmış .Pedogog tavsiyesidir.İki dili kendiniz karıştırmayın yani

Cevaplarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bende o şekilde düşündüm, yani ben yabancı dil ile konuşurum, babası zaten Türkçe komuşacak onunla başka dil bilmediği için:KK53: birde Türkçe’yi öyle de böyle de bir şekilde öğrenecek çevreden, aileden, sağdan soldan.

Birde kavrama kapasitesi çocuktan çocuğa fark ediyor galiba. Kimisi şıp diye anlıyor kimisi kafa karışıklığı yaşıyor zorlanıyor. Yaşayıp göreceğim. Ben elimden geleni tabiki de yapacağım, çocuğuma en iyi şekilde öğrenmek için.

Kızım 6 yaşına girecek. Erken konuştu anlaşılır şekilde cümleler kurabiliyordu Türkçe tabi. 3 yaşından beri anaokulunda ingilizce eğitimi alıyor şu an gayet iyi konuşup anlıyor ingilizce.
Okulda 3 tane ingilizce öğretmeni var birinin ana dili ingilizce zaten ve ders saatleri dahil Türkçe konuşmuyor öğretmenleri,sabah okula bırakırken karşılaşıyorum öğretmenleri ile selamlaşma bile ingilizce oluyor haliyle öğrendi.
Yani demem o ki. Siz şu anda vermeseniz bile dil eğitimi,iyi bir okul ve eğitimle kolayca öğreniyorlar.
Evde destekleyecek tarzda cd'leri var okuldan verilen,öğretmeni hangi konuda olduklarını belirtiyor,onları açıyoruz ordan pekiştirmeye devam ediyor.
Bence yeterli de oluyor.
Temel sağlam olunca gerisi gelecektir diye düşünüyorum. Geç kalınma durumu olmuyor. Eşimde iyi derecede konuşur ingilizce ki ortaokul itibariyle tam anlamıyla ingilizce eğitimi almış (devlet okulundan özel okula geçiş yapmış ortaokulda) doğru egitimle geç kalınmıs olmuyor.

Bakiciniz kizinizla Rusca mi konusuyor? Oyleyse kiziniz cok rahat Rusca konusacak. Benim bakici ablam ben 2 aylikken gelmis ve bizimle tam 12 sene yasadi, beni ve kardesimi buyuttu annem Rusca konusmasini istemis babam karsi cikmis once kafasini karistiracaksin diye ama sonra Rusca'ya da Turkce'ye de esit tepki verdigimizi gorunce bakici ablamin sadece Rusca konusmasina karar verilmis. Evde Turkce konusuluyordu tabii. Sonuc olarak kardesim de ben de anadil seviyesinde Rusca konusuyoruz. Bir de hic zorlandigimi hatirlamiyorum ya da ekstra bir caba sarf etmedim Rusca icin Turkce konusmak gibiydi benim icin kendimi bildim bileli var olan bir sey gibi :)
Yaaa ne kadar güzel, ben 26 yasimda kendimi yirttim Rusça ogrenecem diye, Катю́ша şarkısını ezberlemekten, metro isimlerini okumaktan öteye gidemedim :))

Ne guzel , bizde bunu yapmaya calisiyoruz
Biz is gorusmesi yaparken bakiciya rusca konusmani istiyoruz demistik kadin bi sasirmisti , hicbir aile istemiyor bunu siz neden istiyorsunuz demisti
Insallah mila da sizin gibi olur

Bir YouTube kanalı vardı çocuk videoları içerikli. Orada annesi İngilizce babası Türkçe konuşuyorlardı bebeğe doğduğundan beri. Çocuk şuan 3 4 yaşlarındadır diye tahmin ediyorum, iki dili de anlıyor ve 3 yaşındaki çocuk ne kadar konuşabilirse o dilleri de öyle konuşabiliyordu. Siz bildiğiniz dili konuşun baba da Türkçe konuşsun. Sıfırdan öğrendiği için yadırgamaz ve iki dili de kapar diye düşünüyorum ki örneği de mevcut dediğim gibi. :KK39:

Ay ne güzel bu hep hayallerimde olan bişeydi.Çocuğunuz bilingual olacak.Bu tür çocuklar 2,5-3 yaşına kadar konuşmayıp sonra iki dili aynı anda konuşuyolar.Sizin iki dil değil sadece tek bir dil konuşmanız gerek.Siz mesela sadece ingilizce konusacaksınız babası da Türkçe.Kesinlikle Türkçe konusmayacaksınız.

Back
X