Çocuğumu 2 dil ile büyütmek

CitirTurtam

Az insan, çok huzur !
Kayıtlı Üye
14 Ocak 2013
1.467
1.362
333
Öncelikle merhaba arkadaşlar hepinize hayırlı bereketli bir ramazan ay’ı diliyorum. Rabbim tuttuğunuz oruçları kabul eylesin inşallah.

Bu konuyu açmak için henüz erken biliyorum ama kaç seferdir aklıma takıldı ve sizlere sorup sormamakta kararsız kaldım. Gerçi ha şimdi ha 2-3 ay sonra sormuşum fark eden birşey yok.

Aslında dert değil benimkisi ama beni baya düşündürüyor hâttâ birazda tedirgin ediyor diyebilirim. Başaramamaktan yana tedirginlik. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan fikir almak istiyorum.

Ben yurtdışında doğdum büyüdüm, evlenip Türkiye’ye geldim. Haliyle 2 anadilim var. Çocuğumu da aynı şekilde 2 dille büyütmek istiyorum. Belli bir yaşa geldikten sonra dil kursuyla kitaplarla kendi devam edebilir geliştirebilir. İlerde bir şekilde bir yerde faydasını görür, fazla dil bilgisi her zaman daha yararlı.
Hani küçükken öğrenmeye başlarsa daha iyi olur, aklında kalır deniyor ya, doğduğu andan itibaren mi onunla iki farklı dille konuşmalıyım? Hergün kurduğum cümleleri sürekli tekrarlarsam hafızasında kalır mı?
Bu sefer çocuğun kafası karışır, iletişim kurmakta sıkıntı yaşar diye endişeliyim. Tek başıma onunla evde konuşarak öğretebilir miyim? Çok zorlanır mıyım? Veya çocuğum zorluk çeker mi? Kısaca çocuğuma tek başıma evde konuşarak iki dil ile yetiştirebilir miyim?
Bu konuda tecrübesi olan anneler, arkadaşlar bana yardımcı olursa çok sevinirim.

Son düzenleme:
Birşey olmaz hatta iyi olur yeğenim babasiyla Türkçe annesiyle Slovakça konuşuyor :KK15:hatta slovakya da yaşıyor ilk Türkçe iğrendi hala hep trt çocuk izler ama slovakça da konuşuyor okula gidiyor hiç sorun yaşamadı

Yakından şahit oldum buna, anne baba Türk ama bakıcı yabancıydı ve çocuk 2-3 yaşlarında iki dili de ana dili gibi konuşuyordu ancak İngilizce daha ağırlıklı olmaya başlamıştı ve önce Türkçe konuşurken daha sonra İngilizce konuşurken kekelemeye başladığını farketti ebeveynleri.

Bir uzmandan fikir alıp bu şekilde ilerlemeniz çocuğun dil gelişimi açısından daha iyi olabilir.

Benim arkadaşım azeri'ydi

Kendi dili,türkce ve rusça konusabiliyodu

Eşi türkce biliyo sadece

Kızıyla her dilden konuştu galiba :) cünkü cocuk bi cümlenin içinde her dilden konusuyodu :)

Benim oglum 8 yasinda. Turkce, ingilizce ve Almanca konusuyor:nazar:
Cocuklarin zihinleri sunger gibi cekiyor her seyi.
Kucuk yaslarda cok iyi ogreniyorlar dil.
Zaten tam anlamiyla anadil olmasi icin sınır 13 yas :KK66: daha sonra ogrenilenler butun diller ayni oranda anadil olmuyor biri agir basiyor.

Ama tabiki ogrenmenin yasi yok. Ayrica dil bilmesi harika olur. Cok iyi dusunmussun canim. Dedigim gibi ebeveynlerden biri bir dili, diger diger dili vericek ama. Sen iki dili karisik verme. :)

Son düzenleme:
ebevenylerden biri farklı biri farklı anlatıp konuşabilir
2 dil öğrenen çocuk 2 yaşı geçerken konuşmaya başlıyor panik yapmayın

Süper fikir bizde de tam tersi,
Ben Bankacılık okudum Üniversite de iyiydi İngilizce ama Dil nankör
Kullanılmayınca unutuluyor,
Oğlum Bana Dili tekrar kazandırmak için de İngilizce konuşuyor evde benimle zorunlu :KK11:
Sıpa beni maymunu etti ağzımın tadıyla ağzımı doldura doldura Türkçe kızamıyorum bile bişey yaptığında...
Hatta mutfakta kendi kendime söyleniyorum fiks lafım (Eşeğin doğurduğu)
Oda dan bağırıyor sıpa İngilizce please...:kusmuk:
Ben 37 yaşındayım bende işe yarıyorsa Bebişiniz de hayli hayli yarar diye düşünüyorum:KK71:

Ablam Hollanda'da 4 çocuğu var. 3'ü hevesli olmadıkları için sanırım İngilizce,Felemenkçe ve Türkçe ile yetindiler.
Ama 14 yaşındaki yeğenim,Türkçe,Arapça,Yunanca,Felemenkçe,İngilizce,Kürtçe konuşabiliyor.
Biz Kürdüz eniştem Arap.

Masallah. Bu kadar dille yetismek de güzel

Bir dili öğretmeden diğerine başlamayın diyebileceğim tek şey bu
Şahit oldum çocuklarına iki dil öğretmeyene çalışan biri var çocukları iki dili de konuşamıyor kafaları karışıyormuş. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için dikkatli olun :)

Pek cok arkadasimin esi yabanci ve cocuklar her bir ebeveyn ile onlarin ana dilinde konusuyor
Bu durumda sizin turkce konusmamaniz lazim o zaman cocugun akli karisir
Bizim de bakicimiz rus , cocuk daha 17 aylik tuhaf bir dille konusmaya calisiyor ama bizimle turkce konusurken turkce sesler cikarirken bakicoyla konusurken onun diline yakin sesler cikariyor
Cocuk gelisimi gercekten cok enteresan :)

benim kuzenim Türk, eşi Alman.. çocukları hem Türkçe, hem İngilizce hem de Almanca konuşuyor.. ama onlarda baba Türkçe, anne Almanca, dadı Ingilizce konuşuyordu, en güzeli de konuşurken diğer dile çat diye geçebilmesiydi :)

Öncelikle merhaba arkadaşlar hepinize hayırlı bereketli bir ramazan ay’ı diliyorum. Rabbim tuttuğunuz oruçları kabul eylesin inşallah.

Bu konuyu açmak için henüz erken biliyorum ama kaç seferdir aklıma takıldı ve sizlere sorup sormamakta kararsız kaldım. Gerçi ha şimdi ha 2-3 ay sonra sormuşum fark eden birşey yok.

Aslında dert değil benimkisi ama beni baya düşündürüyor hâttâ birazda tedirgin ediyor diyebilirim. Başaramamaktan yana tedirginlik. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan fikir almak istiyorum.

Ben yurtdışında doğdum büyüdüm, evlenip Türkiye’ye geldim. Haliyle 2 anadilim var. Çocuğumu da aynı şekilde 2 dille büyütmek istiyorum. Belli bir yaşa geldikten sonra dil kursuyla kitaplarla kendi devam edebilir geliştirebilir. İlerde bir şekilde bir yerde faydasını görür, fazla dil bilgisi her zaman daha yararlı.
Hani küçükken öğrenmeye başlarsa daha iyi olur, aklında kalır deniyor ya, doğduğu andan itibaren mi onunla iki farklı dille konuşmalıyım? Hergün kurduğum cümleleri sürekli tekrarlarsam hafızasında kalır mı?
Bu sefer çocuğun kafası karışır, iletişim kurmakta sıkıntı yaşar diye endişeliyim. Tek başıma onunla evde konuşarak öğretebilir miyim? Çok zorlanır mıyım? Veya çocuğum zorluk çeker mi? Kısaca çocuğuma tek başıma evde konuşarak iki dil ile yetiştirebilir miyim?
Bu konuda tecrübesi olan anneler, arkadaşlar bana yardımcı olursa çok sevinirim.

Biraz geç konuşur ama iki dili birden anlayıp konuşmaya başlar başladığında.
;)
Günlük iletişimini bebekle yalnızken o dilde, babası evdeyken türkÇe konuşabilirsin

Eşiniz Türkçe konuşsa ve sizde tamamen yabancı dil konuşsanız bu şekilde öğrenir . Ama siz kesinlikle Türkçe konuşmayın.

Back
X