• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.742
28.111
798
49
çocuklarda-beslenme-alışkanlığı.jpg



İlk önce bu konuda endişelenmemeniz gerekir. ”Çocuğum Yemek Yemiyor” Birçok annenin ortak endişelerinden biridir. Aynı zamanda doktorların da çok sık duyduğu bir cümledir. Bilmeniz gereken: çocuğunuz kendini aç hissettiğinde yer ve genellikle doyduğunda yemek istemez.

Anneler ise çocuklarını yetişkinlerle kıyasladığı için çocuklarının az yediğini düşünerek endişeye kapılır.

– Yapılan hata, çocukların az yediğinde doymadığını düşünmektir. Çocuğun gelişimi için çok yemesi gerekmez; dengeli beslenmesi yeterlidir. Öğünlerde her besin grubundan almasına dikkat edilmeli.

– Çocuğunuz yemek yemediğinde, sadece sevdiği için besleyici değeri olmayan ve doygunluk sağlayan yiyeceklerden uzak durmalıyız.

– Çocuğunuzu başka çocuklarla mukayese ederek fazla yemek yemeğe zorlanmamalısınız. Her bünyenin gereksinimi ve büyüme hızı farklıdır.

– Çocuğunuzu yemeğe teşvik etmek için yaratıcı olun ve farklı besin gruplarını farklı şekillerde deneyin. Eğer bir besini yemeyi reddediyorsa zorlamayın ve ilerleyen zamanlarda tekrar deneyin. Çocuk 1 yaşına gelene kadar tüm besinlerle tanıştırılmalıdır.

– Çocuklar 12 ayla 18 arasında kendi kendine yemek isteyebilir. Çocuğumuzun bu isteğini kırmamalı ve üstüne/etrafa dökmesini aşırı tepki vermeden hoş karşılamalıyız.

– Çocuğun kendini aç hissetmesine izin vermeliyiz. Yemeklerde ise yiyebileceğinden daha az verin, yemeği bittikten sonra daha fazla isteyip istemediğini sorun.

– Çocuk gelişimi için tek şeyin yiyecek olmadığını unutmamak gerekir. Çocuklar genellikle, gördüklerini taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle anne-babanın olumlu yemek yeme düzeni içinde olmaları gerekir. Anneler ellerinde tabakla dolaşmamalı, çocukların aile ile beraber masada yemek yemesi yada okullarda grup halinde yaşıtlarıyla yemek yemesi çocuklarda olumlu yeme davranışını ve alışkanlığının gelişmesine yardımcı olduğu unutulmamalı.

– Sadece öğünlerde yemek teklif edin aralarda atıştırdığı abur-cuburlar küçük midesinin dolmasına ve açlık hissetmemesine neden olacaktır. Ayrıca şekerli yiyecekler iştahı kapatır.

– Yiyecekleri ödül ve ceza olarak asla kullanmayın. Çocuğunuz bunu isteklerini yaptırmakta kullanabilir.

– İyi bir beslenme alışkanlığının kazanmasında, anlık kararlar değil, çocuğun geleceği de düşünülerek sevgi ve hoşgörüye dayalı, kararlı bir eğitim uygulanmalıdır.

Çocuk Porsiyon Ölçüsü

– Çocuklar için; yetişkin porsiyonlarını yemek zorlayıcı olabilir.

– Çocuklar için üretilmiş küçük porsiyon gereçleri (tabak, kaşık, bardak gibi) kullanabilirsiniz,

– Yetişkin porsiyonunun 1/3 ya da 1/4 olmalı,

– Ya da çocuğun yaşına göre her yıl için her yiyecek bir ölçü kaşığı arttırılmalı.

Ara Öğün Sayısı

Ara öğünler çocuk gelişiminin büyük bir parçasıdır. Çocuklar sıklıkla yemek yemelidir. Çünkü onların küçük mideleri ihtiyaçları olan enerjiyi sadece öğünlerde alması için yeterli değildir. 3 ana öğün ve 2-3 kez sağlıklı ara öğün günlük besin ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Ebeveynler iyi bir ara öğün için sağlıklı besinler seçmeli ve uygun zamanda servis etmelidir. Aralarda bir şeyler yemek isteyen çocuklar doğru yönlendirilmediklerinde tercihleri sağlıksız beslenmeye ve günümüz hastalığı obeziteye neden olabilir.

Ara Öğünde Ne Önermeli

– Taze ya da kurutulmuş meyveler,

– Çiğ sebzeler(havuç, salata, domates vb),

– Az yağlı süt ürünleri(yoğurt, puding vb),

– %100 meyve suları,

– Patlamış mısır(+3 yaş),

– Ev yapımı kurabiyeler,

– Kuruyemişler(fındık, ceviz vb,+3 yaş),

Ara Öğün Zamanı ve Ne Kadar Yemeli

– Ana Öğünden 2 saat önce verilmeli.

– Çocuklar kendilerini her zaman doymuş hissetmemeli. Sürekli tok olmaları iyi bir gelişme sinyali değildir.

– Çocuklar ara öğünlerde karnını doyurmamalı.

– Çocuklar kendilerini aç hissettiğinde sağlıklı besinler önerilmelidir. (Bunun için siz önceden hazırlıklı olmalısınız)

Şimdi bu yazıyı bir kez daha okuyun ve yaptığınız yanlışları tespit etmeye çalışın. Sonrasında ise bu yanlışlardan uzaklaşarak yeni bir program oluşturun kendinize. ”Çocuğum Yemek Yemiyor” konusundaki tecrübelerinizi aşağıda yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz. Bir anneler dayanışması güzel olur bu konuda.

Not: Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun kuruyemiş ve benzeri küçük gıda alımlarında boğulmaya karşı çok dikkatli olmalısınız.


 
Merhabalar benim 3 yaşın oğlum var doğduğundan beri yeme sorunu var çok iştahsız anne sütü içmedi mamam doğru düzgün yemedi ek gıdaya geçildiğinde onuda yemedi ben kendi zorumla yediriyorum . Sütüde hiç sevmedi . Ne yaptıysam iştahı açılmadı.hastanelere götürdüm bişey çıkmadı iştah şurupları denedim fayda etmedi şuanda 3 yaşında eline bişey alıp yediğini görmedim hala çorba yiyor onuda zorla yiyor katı gıda yemiyor aklımı oynatacağım lütfen yardim edin bana akşama kadar bişey yemese yine acıkmıyor.çok zor artik dayanamıyorum iştahsızligina
.
 
Merhabalar benim 3 yaşın oğlum var doğduğundan beri yeme sorunu var çok iştahsız anne sütü içmedi mamam doğru düzgün yemedi ek gıdaya geçildiğinde onuda yemedi ben kendi zorumla yediriyorum . Sütüde hiç sevmedi . Ne yaptıysam iştahı açılmadı.hastanelere götürdüm bişey çıkmadı iştah şurupları denedim fayda etmedi şuanda 3 yaşında eline bişey alıp yediğini görmedim hala çorba yiyor onuda zorla yiyor katı gıda yemiyor aklımı oynatacağım lütfen yardim edin bana akşama kadar bişey yemese yine acıkmıyor.çok zor artik dayanamıyorum iştahsızligina
.
Merhaba, bende de birebir aynı sorun var, çocugum 3 yaşında ve sadece çorba türü şeylerle besleniyor. Her yolu denedim, aşamıyorum bu sorunu ve artık bu sorunu yaşayan tecrübeli annelere danışayım diye forumlara dadandım. Şimdi oğlunuz ne durumda, aştı mı katı gıda sorununu? Nasıl bir yöntem izlediniz? Benimle paylaşırsanız çok sevinirim 🙏
 
Back