kızım şu an 26 aylık. 28 aylık olduğunda ilk önce yarım gün, sonra tam gün olmak üzere kreşe göndermeyi sonrasında iş aramayı ve çalışmayı düşünüyorum. senelerdir çalışan bir insandım evde çok bunaldım sıkıldım kızımı kreşe gönderip tekrar iş hayatıma kaldığım yerden devam etmek istiyorum ama çevremdekiler kızımın yaşının çok küçük olduğunu söylüyorlar. kızım tam konuşamıyor kendini az biraz ifade ediyor ama cümle kuramıyor hani kreşte ters -rahatsız olduğu- v.s. durumları bana söyleyemeyecek bu beni düşündürüyor. sizce ne yapmalıyım erken mi .. bir de sanki kızımı başımdan atıyormuşum gibi de hissediyorum
illa gönderecekseniz bence başlangıcı Eylül'e denk getirin ve 5 yarım gün değil 3 yarım gün başlayın (bunların sebebi var ama uzun uzun yazamıyorum şimdi)
bu arada uzman görüşleri de zorunluluk yoksa 36 ayın beklenmesi yönünde
asıl sorun ise kızınızın kendini ifade edememesi, yani yuvada herşey olabilir, kendini ifade edebilene kadar bekleseniz keşke...
Hangi uzmanlardan bahs ediyorsun, merak ettim dogrusu. Avrupa ülkelerinde çoçuklar 2.5 yasinda mecburen ana okuluna yaziliyorlar. Bu zararli olsaydi, böyle bir uygulama olmazdi.
Kendi fikrim ise, sosyallesmesi zaten konusmasini, kendini ifade etmesini yardim edecektir. Cocuk bu, artik o'da yasitlari ile zaman geçirmek istiyor, onun yasina göre yasitlari ile aktivite yapmak istiyor. Velev ki ters bi olay olsa dahi, çoçuk bunu bir sekilde gösterir zaten, yani illahi tam cümle kurmasina gerek yok. Cogu anneler zaten hemen çoçuklarin ruh hallerini anliyorlar.
Hangi uzmanlardan bahs ediyorsun, merak ettim dogrusu. Avrupa ülkelerinde çoçuklar 2.5 yasinda mecburen ana okuluna yaziliyorlar. Bu zararli olsaydi, böyle bir uygulama olmazdi.
Kendi fikrim ise, sosyallesmesi zaten konusmasini, kendini ifade etmesini yardim edecektir. Cocuk bu, artik o'da yasitlari ile zaman geçirmek istiyor, onun yasina göre yasitlari ile aktivite yapmak istiyor. Velev ki ters bi olay olsa dahi, çoçuk bunu bir sekilde gösterir zaten, yani illahi tam cümle kurmasina gerek yok. Cogu anneler zaten hemen çoçuklarin ruh hallerini anliyorlar.
hangi uzmanlar? benim daha önce çocuklarım için görüştüğüm uzmanlar, kızımın yuvasındaki çok güvendiğim çocuk psikoloğu, okuduğum makalelerdeki uzmanlar vs
mesela şu anda google'da bu var
http://www.haber7.com/kadin/haber/444495-cocuklar-krese-kac-yasinda-baslamali
zaten bildiğim kadarıyla devlet kreşlerinde de 36 ay altı yasaklanıyor artık
yine bazı uzmanlara göre evet çocuğa yardım ediyor kreş
fakat kreş sahipleri, öğretmenleri, psikologları özellikle şunun altını çiziyor
bir çocuğun ilk kreşe başlama tarihi dönem ortası veya boş dönem olmamalıdır, çocuk yuvaya yaşıtlarıyla aynı anda (bu da büyük çoğunlukla eylül) başlamalıdır
çünkü dönem ortasında başlarsa arkadaşlıklar zaten kurulduğu için kendini dışlanmış hissedebilir
konu sahibinin düşündüğü gibi boş dönem yani temmuz ağustos olur ise çocuk öğretmenle birebir olmaya alışabilir ve sonradan çocuklar gelince bocalayabilir veya boş dönemde okulda arkadaş olmadığı için sıkılabilir
evet çocuklar kendilerini bir şekilde ifade edebiliyorlar
fakat
çocukların yuva ile ilk deneyimleri genelde şöyle olur
endişe - yuvaya gitmeyi kabul etme - gitmeyeceğim diye tutturup ağlama - tekrar alışma, düzenli gitme - ve bazı çocuklarda bir "gitmeyeceğim diye tutturup ağlama" dönemi daha
konu sahibi kararsız ayrıca çocuk kendini iyi ifade edemiyor, konu sahibi şu yazdıklarımla karşılaşınca ne yapacağını şaşıracak
bu yüzden ben kendini ifade etsin derken, şakır şakır konuşsun demek istemedim, ne için ağladığı biraz belli olsun yeter
hangi avrupa ülkeleri onlar ben de onu merak ettim. benim bildiğim o uygulama bir tek fransa'da var ki o da zorunlu değil. ingiltere'de yaşayan rehber arkadaşım çocuğunu 3 yaşından önce devlet yuvasına gönderemedi, özele verebildi o da yarım gün, tam gün kabul etmediler. abd ve avrupa ülkelerinde okul yaşı min. 5 şu anda
hangi avrupa ülkeleri onlar ben de onu merak ettim. benim bildiğim o uygulama bir tek fransa'da var ki o da zorunlu değil. ingiltere'de yaşayan rehber arkadaşım çocuğunu 3 yaşından önce devlet yuvasına gönderemedi, özele verebildi o da yarım gün, tam gün kabul etmediler. abd ve avrupa ülkelerinde okul yaşı min. 5 şu anda
Makalade "bakim sorun çiktiginda 2,5 yasta kabul edilir" diye yaziyor. Ki buda bana tuhaf geliyor, sanki çoçuk psikolojisi bakim sorunundan bihaber mi?
Asil sorun hangi yasta krese gidilmesi degil, sorun kresin ta kendisi. Son cümlelerindede çok belli. Cogu anne, baba Türkiyede güvenemiyorlar kreslere anladigim kadar ile. Her kres devlet yönetimi altinda degil, ki olsa bile daima kontroller felan olmuyor. Ve ordaki bakicilarin hepside egitimli insanlar degil (yani kk'den edindigim bilgiler bunlar). Hali ile endise oluyor, "çoçugum alisir" mi endisesi üzerine, bide "çoçuguma iyi bakiyorlar" endise geliyor. Hani bu bakimda sana baze konularda hak veriyorum, ancak bu kreslerin kendisi 3 yasindan önce kötü oldugunu ispatlamaz. Bu sadece baze kreslerin kötü yönetildiginde, kötü oldugunu ispatlar. Yani çoçugunu iyi bir krese verirsen sorun yok aslinda.
Mesela yasadigim ülkeden örnek vereceksem, burdaki kresler çok siki denetim altindalar. Birçok kurallara uymak zorundalar, her sene rapor vermek zorundalar, ki her sene zaten kontrole geliyorlar. Bunun üstüne kresteki çalisanlar diplomalidir, yani 3 yil egitim almis insanlar. Bundan dolayi burda çoçuklar 6 aylikken bile krese yollaniyor çünkü anneler ise gitmek zorunda.
Ve evet yasadigim ülkede (ki burasi Avrupa) ana okulu tam mecburi degil, onu yalnis iletmisim, fakat herkes çoçugunu ana okuluna yazdiriyor 2,5 yasina geldiginde. Yani burda dünyanin en normal seyidir.
Ben Hollanda'da yasiyorum ve burda herkes cocugunu krese yolluyor dogrusu. Kararsiz_2013'un de belirttigi gibi bu durum avrupada dunyanin en normal seyi gibidir. Anne bana da genellikle calistigi icin cocuklar krese yollanir. Fakat avrupa da kresler sIkI denetim altinda evet. Gonul rahatligi ile cocuklar teslim edilebiliyor. Cocuklar burda krese basladiktan itibaren devam ediyorlar. 4 yasa kadar sadece oglene kadar, 4 yasindan sonra ilkokul 1 e baslar. Hollanda Ingiltere'nin egitim sistemini takip eder ama bizde oyle devlet yuvasi, ozel yuva gibi bir durum yok. Burda butun yuvalar ozel. 4 yasindan sonrasi ise zorunlu egitim.
Ama Turkiye'de zor tabi, krese guvenilir mi guvenilmez mi verilmesi zor bir karar gibi...
ama biz konuya göre yorum yapmıyor muyuz?
konu sahibi çalışmıyor
bir bebekten ayrılmak için uygun dönem ya 8-9 aya kadardır ya da 2.5-3 yaştan sonrasıdır
çünkü makalede de yazdığı gibi bu dönem bağlanma dönemidir, terkedilme duygusu yaşatır
yani konu sahibi, mecburiyet olmadığı için en azından Eylül'ü bekleyebilir
son olarak
bakılmaktan öte farklı sorunlar olabilir
mesela Türkiye'de bir çok yuvada, 2,5 yaş yani 30 ay grubu yok
30 aylar 36-40 aylarla aynı grupta oluyor ki çocuklar için 6-10 ay çok büyük fark!
bu da, mesela ingilizce dersinde, resim dersinde veya herhangi bir derste çocukta neden o yapabiliyor, ben yapamıyorum kaygısı oluşturabiliyor, çocuk hep aynı yaş grubuyla devam ettiği için aynı durumu sürekli yaşıyor
demem o ki bence düşünülmesi gereken detaylar var!
ama biz konuya göre yorum yapmıyor muyuz?
konu sahibi çalışmıyor
bir bebekten ayrılmak için uygun dönem ya 8-9 aya kadardır ya da 2.5-3 yaştan sonrasıdır
çünkü makalede de yazdığı gibi bu dönem bağlanma dönemidir, terkedilme duygusu yaşatır
yani konu sahibi, mecburiyet olmadığı için en azından Eylül'ü bekleyebilir
son olarak
bakılmaktan öte farklı sorunlar olabilir
mesela Türkiye'de bir çok yuvada, 2,5 yaş yani 30 ay grubu yok
30 aylar 36-40 aylarla aynı grupta oluyor ki çocuklar için 6-10 ay çok büyük fark!
bu da, mesela ingilizce dersinde, resim dersinde veya herhangi bir derste çocukta neden o yapabiliyor, ben yapamıyorum kaygısı oluşturabiliyor, çocuk hep aynı yaş grubuyla devam ettiği için aynı durumu sürekli yaşıyor
demem o ki bence düşünülmesi gereken detaylar var!
2.5 yasinda yaziliyoruz ama 3-4 yas arasi mecburen basliyoruz :))Hangi uzmanlardan bahs ediyorsun, merak ettim dogrusu. Avrupa ülkelerinde çoçuklar 2.5 yasinda mecburen ana okuluna yaziliyorlar. Bu zararli olsaydi, böyle bir uygulama olmazdi.