Merhaba, bu mesajı atlamışım sanırım cevap vermedim. Şimdi dikkat ettim. Biz 2020 Mart ayında başladık tedaviye. Ben 2017 yılından bu yana birkaç doktora götürdüm ama genel testleri yapıp takip edelim dediler. Kimse büyüme hormonu (bh) çalışıyor mu diye bakmadı. Kızım hep yavaş yavas uzuyordu ama yine de 25-50 percentil arasındaydı. Fakat son 4 yıl önce iyice düştü uzama hızı. 2 yılda 5-6 cm uzadı. En son özel bir hastanenin çocuk endokrin bölümüne götürdüm geçen yıl Temmuz da. O da yine normal testleri ve el grafiğini çekti. Normal görünüyor ama tekrar kontrole gelin dedi 3 ay sonra. Kemik yaşı, yaşı ile uyumluydu. Çok yoğun bir doktor biz ondna randevu alana kadar tarih şubat 2020 oldu. Uzatmayayım bu arada çocuğun büyüme percentili artık %5 altına indi. Normal kan testlerinden son bh için 2 test yapıldı L-dopa ve diğer test adını unuttum. İkisine de tepki vermedi bh. Hipofiz bezini inceleyebilmek için beyin mr yaptılar. Çok şükür orada bir sorun çıkmadı. Ve artık kesinleşti hipofiz beiz bir sebep olmamasına rağmen bh üretmiyor ve dışarıdan desteğe ihtiyaç var. Doktorumuz bh için rapor çıkardı. Mart 7 de başladık tedaviye kızım 137.6 cm di ve 11yas 6 aylık. Her üç ayda bir kontrole gidiyorum. Norditropin kalem iğne kullanıyoruz. 4 gün 1.35 ve 3 gün 1.5ml kullanıyoruz. 14 gün yapıyoruz iğneyi ve 1 gün ara. Değişerek sağ bacak, sol bacak, sağ kol, sol kol, sağ göbek, sol göbek şeklinde vuruyoruz iğneyi.en son bu pazartesi 21 Aralık'a gittik kontrole ve kızım 147 cm oldu. Yaklaşık 10 ayda yaklaşık 10 cm uzadı. Kendisi de çok mutlu şu anda çünkü ortamda çok baskı ile karşılaşıyor boy konusunda. Araları hepsi çok çok uzundu ve maalesef sürekli konusu oluyordu sanırım. Başladığımızda boy percentili %2.14 tü ve şimdi %7.4'e yükseldi. Sol el bileği grafisi yapıldı kemik yaşı 11 yaş 4 aylık çıktı. Bunun iyi birşey olduğunu söylüyor doktor tedavi için daha uzun zaman olabilecek kemik yaşı kendi yaşından düşük olduğu için. Henuz regl olmadı ve bu da bir avantaj.
Ama yinede kafamda deli sorular acaba herhangi bir yan etkisi olur mu ileri de diye. Doktor yok diyor. Biraz insülin direnci yükseldi kızımda. Doktor hareket ve yediklerine dikkat etsin dedi. Bu pandemide hareketi iyice azaldı maalesef.
Kızım 4.5 yıl yüzme, 5 yıl cimnastik, 1 yıl bale, 1 yıl tenis, yaklaşık 1 yıl orienteering ve 6 yıldır da basket oynadı. En son basketbolda kaldı ve haftanın 4 günü antrenman yapıyorlardı. Şimdi maalesef pandemi sebebiyle herşey bitti. Yani bu tedavi çok talihsiz bir zamana denk geldi. En hareketsiz döneme. Umarım herşey bir an önce düzelir ve normale döner.