- 24 Eylül 2018
- 160
- 58
- 39
Merhaba oğlunuzda ilk nasıl anladınız ve doktora götürdünüz. Benim oğlum 3,5 yaşında persentil de en sonlarda hatta geçen sene çocuk doktoru yüksek kalorili içecek verdi dalar içiremedik. Acaba bizde de eksiklik var mı iştahsız zor yiyen çocuk yaşıtlarından küçük 2 yaşında dersiniz görünce.
Bizim hergün vuruluyor. Dr umuz en başından beri öyle verdi tedavi şeklini. Bilimsel makalelerde de zaten haftada 6 gün yerine her gün olmasının daha çok verim sağladığı yazıyor.
Bir de en anlamadığım şey; Persentilde en sonlarda ne demek ? 1 mi 3 mü? İkisi arasında fark var. 3 ve altı olsa zaten test yapılır. Demekki en sonlarda değil? 10 altıysa Çocuk dr unu bırakın Endokrinciye gidin ve endokrin takibine girin.Merhaba oğlunuzda ilk nasıl anladınız ve doktora götürdünüz. Benim oğlum 3,5 yaşında persentil de en sonlarda hatta geçen sene çocuk doktoru yüksek kalorili içecek verdi dalar içiremedik. Acaba bizde de eksiklik var mı iştahsız zor yiyen çocuk yaşıtlarından küçük 2 yaşında dersiniz görünce.
İlaçsız haline göre her türlü daha iyi olur bence ama 8-9 yaş arası bir insanın en az uzadığı yıl yani zaten bu yıl potansiyeli az o yuzden verim cok alınmayabılır fakat sonrasında daha cok verim alınır. Ergenlik sonuna kdr devam edilecek sonucta. Bir de kız dediniz sanırım regl süreci de ilaç ile ötelenerek daha cok uzaması sağlanır. Normalde 8-9 yaş arası bi çocuk yılda 5-6 cm uzuyor siz ne kdr daha fazla uzarsanız o kdr kar kalacak işte. Diğer arkadasın cocugu da o yaşta 11 cm uzamıs mesela normal çocuga göre 5 cm fazladan uzamıs 5 cm lik açık kapanmış. Bh eksikliği olanlarda bi tık daha fazladan etki ediyor. Sizde etki etmicek anlamına gelmiyor. Endişelenmeyin bence.Cok cok tesekkir ederim.cok guzel aciklamssiniz.bz 8 yasidayz baslayali 40 gun oldu.eksiklk 10un altinda olmasi gerekiyormus.bzmde tam sınır 9 cıktı.acaba dedm faydasi olmazmi.
Erkek cocugu bizimki.insallah dediginiz gni olurda biraz olsun acik kapanir.40 gun oldu yarm cm farketti sanki ölctugum kadarylaİlaçsız haline göre her türlü daha iyi olur bence ama 8-9 yaş arası bir insanın en az uzadığı yıl yani zaten bu yıl potansiyeli az o yuzden verim cok alınmayabılır fakat sonrasında daha cok verim alınır. Ergenlik sonuna kdr devam edilecek sonucta. Bir de kız dediniz sanırım regl süreci de ilaç ile ötelenerek daha cok uzaması sağlanır. Normalde 8-9 yaş arası bi çocuk yılda 5-6 cm uzuyor siz ne kdr daha fazla uzarsanız o kdr kar kalacak işte. Diğer arkadasın cocugu da o yaşta 11 cm uzamıs mesela normal çocuga göre 5 cm fazladan uzamıs 5 cm lik açık kapanmış. Bh eksikliği olanlarda bi tık daha fazladan etki ediyor. Sizde etki etmicek anlamına gelmiyor. Endişelenmeyin bence.
Bize egitim weren hemsire ole demisti.bugun arayip doktorla gorusme saglayip 7gun olarak dewam etmeye caliscam insallhBizim hergün vuruluyor. Dr umuz en başından beri öyle verdi tedavi şeklini. Bilimsel makalelerde de zaten haftada 6 gün yerine her gün olmasının daha çok verim sağladığı yazıyor.
Oğlum 40 haftalık 4.1 kg doğmasına rağmen boyu 48 cmdi. Babası ve baba tarafı komple uzun ben de 163 üm ve ben bile doğdugumda 52 cm mişim yani daha doğumda şüpelendim sonra kilosu cok ii doğmasına ve ilk aylar cok ii kilo almasına rağmen 6 aylıkken kilo ve boy neredeyse durma noktasına geldi normal cocuk dr ları az yediriyorsun dediler habire karısım püre dayadık sonra ben iyi beslememe rağmen uzamadığından emin oldum ilk kez 14-15 aylıktı endokrinciye gittim büyüme testlerini yapın dedim bu yasta yapmıyoruz sağlıklı sonuc vermez vs dedi sadece sitokrom c baktı yani igf 1 o da düşük cıktı onu da beslenme yetersizliğine bağladı. Sonra başka endokrinciler de gezdık benzer seyler söylediler ve bu sefer igf 1 de düşük cıkmamıstı zaten. Bu sırada istanbulda 2-3 ankarada 2 endokrinci gezdıkten sonra 2,5 yasındayken bi endokrinci size kimse test yapmaz çocuk sonradan uzar dedi aynı ay şimdiki dr umuzu buldum takip edelim dedi 3 yaşındayken persentil 2-3 e düştü ve şimdiki dr umuz isterseniz test yapalım ama isterseniz 6 ay sonra da yapabiliriz dedi yok dedim hemen yapalım. Ve iki testimiz de 10 üzerinden en fazla 1.5 ve 2.7 cıktı. Test sürecleri bitince 3 yas 3 aylıkken başladık. Ki başlayana kadar ki o 3 ay içinde persentiliniz 0.9 a düştü.
bu noktada tavsiyem persentil hesabını hassas yapmak ve doğru dr u secmek cok cok önemli. Aynı dr lar ile zaman kaybetmeyın. “Endokrin dünyası” testleri 3-4 yasından önce yapmak istemıyor illa persentil 3 ün altına düşsün diye bekliyor. Çünkü çocuklar 3-4 yasından sonra atak yapabiliyormuş o atağı bekliyor dr lar. Şuanki hocamız efsane o ayrı konu.
Ne uzun anlattım yani kısacası çocukta bi kısalık varsa persentiline bakın yüzde 10 ve altı ise takipte olmalı ama ENDOKRİN takibinde olmalı.
3 den 10 çıktıysa beslenme ile ilgili bir sorun olabilir yine de takipte olun endokrindeCanım benim verdiğin bildiler için teşekkür ederim oğlumun küçük olduğunu herkes biliyor ama eşimi bi kan vermeye dahi ikna edemiyorum neymiş çocuğun canı yanıyormuş iyi de bi sıkıntısı varsa erkenden öğrenmek daha önemli. Geçen sene persentilde 3 tü yani 2 yaşında bu sene 3 yaşında 10 daydı 2 yaşın sonlarında bi iki kilo aldı ama şöyle söyleyeyim 6 Aydan 2,5 yaşına kadar hiç kilo almadı desem doğru olur. Gene de göstermekte fayda var değil mi
Bizimde 14 gün vuruluyor ve 1 gün ara sonra tekrar 14 gün. En geç 21.00-21.30 da vurun ve hemen uyumasını sağlayın demiyi doktor.Cok tesekkur ederm.bzmde 10da wurulmasi gerektigini soylemisti.haftada birgun wurulmuyir.sizinde öylemj acaba
Cok erkenmiş saat .yasi kac acaba.Bizimde 14 gün vuruluyor ve 1 gün ara sonra tekrar 14 gün. En geç 21.00-21.30 da vurun ve hemen uyumasını sağlayın demiyi doktor.
merhabalar öncelikle şifa olsun çocuğum premature 23+4 540 gram doğdu büyümesi çok çok yavaş hormon testi sonucu olcBana sormamışsınız ama genel bilgi vermek istedim.
Uzama miktarı çocugun tedaviye başlama yaşına ( ne kadar kücükse o kadar çok uzuyor) büyüme hormonu kullanma sebebine, ilacın dozuna, ilacın yanı sıra beslenmenin yeterli olmasına göre değişiyor.
Mesela benim oğlum 3 yaşındayken başladık ilk sene 16-17 cm uzadı (çoğu ilk 6 ayda) ikinci sene ise 7-8 cm uzadı. Genelde en çok uzama ilk sene içinde oluyor sonra normal çocuklar ne kdr uzuyorsa o kdr uzuyorlar. Tedavi sebebi büyüme hormonu eksikliği ise ve yapılan testlerde çocugun büyüme hormonu çok düşük çıktıysa tedaviden çok verim alınıyor. Burada doz da çok önemli oğlumun dozu hep yüksekti ancak igf 1-3 değeri hep normal çıkıyor çünkü kendi vücudu çok az ürettiği için ilaçtan aldığı yüksek doz anca yetıyor ona.
Merhaba öncelikle bebeğinize şifa olsun kızım 23+4 540 gram doğdu şuan 3 yaşında kilo ve boy sorunu var çok çok yavaş büyüyor kilo alamiyor hormon test sonucunda olculemyevek kadar az diye yazılmış sonuca tedaviye başlanmadan önce size uyarıcı verdilermi tetikleyiciBana sormamışsınız ama genel bilgi vermek istedim.
Uzama miktarı çocugun tedaviye başlama yaşına ( ne kadar kücükse o kadar çok uzuyor) büyüme hormonu kullanma sebebine, ilacın dozuna, ilacın yanı sıra beslenmenin yeterli olmasına göre değişiyor.
Mesela benim oğlum 3 yaşındayken başladık ilk sene 16-17 cm uzadı (çoğu ilk 6 ayda) ikinci sene ise 7-8 cm uzadı. Genelde en çok uzama ilk sene içinde oluyor sonra normal çocuklar ne kdr uzuyorsa o kdr uzuyorlar. Tedavi sebebi büyüme hormonu eksikliği ise ve yapılan testlerde çocugun büyüme hormonu çok düşük çıktıysa tedaviden çok verim alınıyor. Burada doz da çok önemli oğlumun dozu hep yüksekti ancak igf 1-3 değeri hep normal çıkıyor çünkü kendi vücudu çok az ürettiği için ilaçtan aldığı yüksek doz anca yetıyor ona.
Tabi 2 ayrı test yapıldı biri klonidin ile diğeri L dopa ile uyarı testleri yapıldı. En az 10 çıkması gerekirken bizde biri 1,5 biri 2,7 cıktı en fazla. Bizim doğustan hipofi bezinin şeklinden ötürü vucudu üretemiyor. Ama prematurelere de veriliyor bu hormon. Testler yapıldıysa baslarsınız hormona siz de değil mi? Zaman kaybetmeyin kücük yasta cok etkili oluyor.Mwr
merhabalar öncelikle şifa olsun çocuğum premature 23+4 540 gram doğdu büyümesi çok çok yavaş hormon testi sonucu olc
Merhaba öncelikle bebeğinize şifa olsun kızım 23+4 540 gram doğdu şuan 3 yaşında kilo ve boy sorunu var çok çok yavaş büyüyor kilo alamiyor hormon test sonucunda olculemyevek kadar az diye yazılmış sonuca tedaviye başlanmadan önce size uyarıcı verdilermi tetikleyici
Ankara Liv hospital. Çocuk endokrin. Çok memnunuz.Mumkunse eger hangi hastaneye gidyorsunuz suan soyleyeblrmsnz
Ozel hastaneAnkara Liv hospital. Çocuk endokrin. Çok memnunuz.
Ozel hastanegercekden ilgi baska oluyor
Evet bende bu hafta içi doktoruyla görüşmeye gidicez o testler çok fazla kusturuyor Ayşe onu kaldıramaz direk baslicaz demişti iğneye sizce bu yaklaşım doğrumu sizin çocuğunuzda kusma yaptım uyarıTabi 2 ayrı test yapıldı biri klonidin ile diğeri L dopa ile uyarı testleri yapıldı. En az 10 çıkması gerekirken bizde biri 1,5 biri 2,7 cıktı en fazla. Bizim doğustan hipofi bezinin şeklinden ötürü vucudu üretemiyor. Ama prematurelere de veriliyor bu hormon. Testler yapıldıysa baslarsınız hormona siz de değil mi? Zaman kaybetmeyin kücük yasta cok etkili oluyor.
Evet bende bu hafta içi doktoruyla görüşmeye gidicez o testler çok fazla kusturuyor Ayşe onu kaldıramaz direk baslicaz demişti iğneye sizce bu yaklaşım doğrumu sizin çocuğunuzda kusma yaptım uyarı