- 24 Eylül 2018
- 160
- 58
- 39
Genetik mutasyon değilde halis muhlis Türk genleri sanırım, sıradan uzun boylu değiller. Annem 8 kız kardeş boy ortalaması 1,55-1,60 iki teyzem uzundur amcalarına çekmiş derler. Baba tarafımdan bir babam uzundur, kardeşleri ve dedem kısadır. Mesela 2 tane halam var halalarım kısa, eniştelerim de kısa :) birinin 3 oğlu var, 2 oğlu da kısa boyludur 1,65-68 civarı, 3. oğlu tabiri caizse kapı gibi :) diğerinin de 2 oğlu var ve ilk oğlu yine dediğim gibi 1,68 falan ama 2. oğlu 1,90 falan vardır yani her ikisi de hiç bir takviyede almadı. Uzayan nasıl uzuyor da, diğerleri genetik mirasa takılıyor.
Ya da zaten boy ortalaması aileye göre baktığınız zaman standartlar da olan bireyler de büyüme eksikliği neden oluyor?
Büyüme hormonu eksikliği hormon uyarı testleri ile tespit edildiyse genetik bir mutasyon vardır. Yani BHE ne sebep olan bir gen olabilir. Bu gen de her çocuğa aktarılmayabilir. Ama doktor sadece takviye amacıyla verdiyse böyle bir mutasyon yoktur.
Nasıl ki iki kardeşin göz renkleri cok farklı olabiliyorsa boyları da farklı olabiliyor. Genetik hedef boy formülüne göre anne boyu artı baba boyu (erkekse artı 13, kızsa eksi 13) çıkan sonucu ikiye böldüğünüzde çıkan hedef boy diyelim ki 180 çıktı bu boyu çevresel etkenlerle 8-10 cm daha kısa yada daha uzun olabilir. Yani hedef boyu 180 olan bir çocuk iyi beslenme ve spor ile 188-190 da olabilir yada potansiyeline ulaşamayıp 170-172 de de kalabilir.
Çok teşekkür ederim hep küçüktü bebekliğinde bile kilo alını yavaşMerhaba, çocukken nasıl fark edilir bilmiyorum? Komşumun kızı da ufak tefek, aynı kiloda takıldık kaldık diyor ama kendisi de zaten minyon, bebekliği aynı benim gibiymiş diyor. Ama kendi erkek kardeşimin Lise 1 ' de iken fark ettik. Hiç liseli gibi değildi mesela, cildi bebek gibi hiç bir ergenlik ibaresi yoktu. Büyüme hormonu eksikliği dediler ve 2 seneye yakın iğne oldu.
Daha küçük çocuklarda farklı uygulanabilir tedavi tabii, 1 yıl kadar önce de teyzemin oğlu da aynı sebeplerle gitti. Liseye gidiyordu ama ilkokula giden çocuk gibiydi. Teyzem birden büyüyecek, serpilecek gözüyle bakıyordu, olabilir tabi ama biz yaşadığımızdan doktora götürmesi konusunda ısrarcı olduk. Erken davranmakta fayda var.
Ve hem büyüme hormonu eksikliği hemde guatr çıktı. 1 seneyi geçti sanırım iğne kullanıyor ve inanılmaz boyu uzadı, ses, değişti. Şuan ergenliği yaşıyor.
Teşekkürler cevap içinOğlunuzun boy persentiline bakın, göz kararı anlaşılmaz. Yüzde 10 yada altı gibiyse endokrin takibinde olun.
Alt sınırda derken ? Yüzde 3 mü ? Öyleyse zaman kaybetmeden gidin dr a... Yüzde 10 üstüyse dr lar hiç önemsemezler. Test yapılabilmesi için yüzde 3 ve altı olmalı yada son bir yılda 5 cm den az uzamalı...Teşekkürler cevap için
İşte genel baktığımda boy kilo hep alt sınırda çıkıyor yaşına göre
Benim oglumda alerji cikti onceden beri yogurt yumurta peynir yemiyordu megerse bunlara alerjisi varmis bilemedik simdi alerji mamasi kullaniyoruz diyetisyen gunluk 360 cc verdi ama ben hic o kadar veremiyorum ancak 120 cc falan. Arttirirsam boyu artar mi acaba?
N Norditropin sorunun cevabini bilemiyorum
vet premature 35 haftalik dogduArtar mutlaka. Beslenme çok önemli hele ki premature ise açığı kapatması için gerekli.
Arkadaşlar konu sahibi renkly artık foruma girmiyor mu ? Yada sonradan başka bir nick mi kullanmaya başlamıştı sanki ? Neydi yeni nicki ?
Sizin premature oldugundan önce açığı kapaması lazım ve bu 2 yasından fazla sürebilir. Moral bozmadan beslenmeye ağırlık verin iyi bir beslenme ile sonuç alamazsanız ancak o zaman başka aşternatifler düşünür endokrine gidersiniz.vet premature 35 haftalik dogdu
Yalniz 22.5 aylik oldu hala buyume sansi var mi? 2 yaşa kadar beslenme sonrasi genetik diyorlar o yuzden endise ediyorum bizimde 2 yasina 1.5 ay kaldi
Hastaligindan dolayi gittigim gastro doktoru endokrinin gormesi gerek dedi o yizden gitmek istedim ama son zamanlarda cok fazla doktora goturduk oda ben de hastahane yuzu gormek istemiyoruzSizin premature oldugundan önce açığı kapaması lazım ve bu 2 yasından fazla sürebilir. Moral bozmadan beslenmeye ağırlık verin iyi bir beslenme ile sonuç alamazsanız ancak o zaman başka aşternatifler düşünür endokrine gidersiniz.
Hastaligindan dolayi gittigim gastro doktoru endokrinin gormesi gerek dedi o yizden gitmek istedim ama son zamanlarda cok fazla doktora goturduk oda ben de hastahane yuzu gormek istemiyoruz
evet gidecegim su tatil bayram telasi falan gecsinde. Cocugun psikolojisi cok kotu etkilendi hastahanenin bahcesini gorur gormez aglamaya basliyor aslinda gitmek istemememin asil sebebi bu. Birde ikizinden ayrildigi icin anliyor ve agliyor. Insallah 2 yasa kadar biraz ilerleme kaydedersek belki gerek bile kalmaz ama gitmeyi istiyorum acikcasiGastro doktoru söylediyse mutlaka gidin zaten persentili düşük cocuklar endokrin takibinde olmalı hemen iğne vs verilmiyor önce takip ediyorlar 6 ay 1 yıl ve çocukta ilerleme yoksa ancak o zaman test ve tedavi uyguluyor endokrinciler.
Dr dan bıkmanın kitabını yazdık biz. İstanbul ve sonra Ankarada Gezdiğimiz Normal çocuk dr u ve endokrin doktoru sayısını yazmak bile istemiyorum. Yapacak bir şey yok başa gelen çekilir.
keşke yine gelseniz buralarada son durumu öğrensek umarım iyisinizdirMerhaba,
10 yaşındaki oğlum 6 yıldır büyüme hormonu kullanıyor.16 aylık kızımda da büyüme hormonu eksikliği var.Aynı sorunu yaşayan anneler varsa paylaşımda bulunmak isterim.
4 ay dolunca görecegim dedi bizi doktor o yüzden ben bi yorum yapamadım. ama bizim içinde etkili olmayabilirmiş bh eksikliği yok kızımda sadece büyüme geriliğinden dolayı basladı bu yüzden aynı şey bizede olabilir. 4 ayda 3 cm görürsek şanşlıyız dediBiz hormon kullanımı başladıktan iki ay sonra kontrole gittik.Sadece yarım santim uzama olmuş.Tabiki büyük bir hayal kırıklığı. Doktorumuz iki ay daha kullanalim olmazsa kesicez dedi.Boyle bir durum başına gelen var mi arkadaşlar.Büyüme hormonu ignesinin işe yaramamasiyla ilgili internetten surekli araştırma yapıyorum ama biseyde bulamıyorum.Çok üzgünüm.
Bazı vakalarda etkili olmadıgını ve 6 ay sonunda tedavinin kesildiğini okumuştum.Dozunuz yüksek mi o da önemli düşük dozda verim alınmıyor zaten. Dr az uzadıgını görünce dozu arttırdı mı? İlk 2 ay için yarım cm gercekten aZ. Yaşı boyu kaç ve neden kullanıyorsunuz? Yani bh eksikliğimi var yoksa baska sıkıntı mı var. Yaşı büyükse ve büyüme plakları kapandıysa ondan da etki etmeyebilir. Tedaviyi kesmeden önce mutlaka başka dr a da götürün. Ankara’da Prof Dr Ayşe Pınar Cemeroğlu muhteşemdir.Biz hormon kullanımı başladıktan iki ay sonra kontrole gittik.Sadece yarım santim uzama olmuş.Tabiki büyük bir hayal kırıklığı. Doktorumuz iki ay daha kullanalim olmazsa kesicez dedi.Boyle bir durum başına gelen var mi arkadaşlar.Büyüme hormonu ignesinin işe yaramamasiyla ilgili internetten surekli araştırma yapıyorum ama biseyde bulamıyorum.Çok üzgünüm.
Kızım 9 yaş,4 aylık.Boy 122,5 cm kilo da 26,7.Buyume hormonu testimizde doktorumuzun söylediğini aktarıyorum size;Bir puan daha dusuk olsa devlet karşılardı ama sizin değeriniz 10 çıkmıs dedi.Ilaclari biz karşılıyoruz.Anladigim kadariyla buyume hormonu degerimiz cok dusuk degil ama düşük. Omnitrope kullanıyoruz.0.8 mg ilk iki ay kullandik simdi 0.9 kullaniyoruz.Acaba doz olarak mi az verdi de ise yaramiyor.Aklimda deli sorular.
Sizdeki buyume geriliği nedeni neymis?Sizin kızınız kaç yaşında ve boyu kaç santim?Bizde el filmindeki yasi 1,5 yas geri cikmisti.Sizde nasil?4 ay dolunca görecegim dedi bizi doktor o yüzden ben bi yorum yapamadım. ama bizim içinde etkili olmayabilirmiş bh eksikliği yok kızımda sadece büyüme geriliğinden dolayı basladı bu yüzden aynı şey bizede olabilir. 4 ayda 3 cm görürsek şanşlıyız dedi
Merhaba sizin kizinizin persentili kacti? Buyume geriligi nasil tespit edildi?4 ay dolunca görecegim dedi bizi doktor o yüzden ben bi yorum yapamadım. ama bizim içinde etkili olmayabilirmiş bh eksikliği yok kızımda sadece büyüme geriliğinden dolayı basladı bu yüzden aynı şey bizede olabilir. 4 ayda 3 cm görürsek şanşlıyız dedi