- 24 Eylül 2018
- 160
- 58
- 39
Merhaba oğlunuzda ilk nasıl anladınız ve doktora götürdünüz. Benim oğlum 3,5 yaşında persentil de en sonlarda hatta geçen sene çocuk doktoru yüksek kalorili içecek verdi dalar içiremedik. Acaba bizde de eksiklik var mı iştahsız zor yiyen çocuk yaşıtlarından küçük 2 yaşında dersiniz görünce.
Oğlum 40 haftalık 4.1 kg doğmasına rağmen boyu 48 cmdi. Babası ve baba tarafı komple uzun ben de 163 üm ve ben bile doğdugumda 52 cm mişim yani daha doğumda şüpelendim sonra kilosu cok ii doğmasına ve ilk aylar cok ii kilo almasına rağmen 6 aylıkken kilo ve boy neredeyse durma noktasına geldi normal cocuk dr ları az yediriyorsun dediler habire karısım püre dayadık sonra ben iyi beslememe rağmen uzamadığından emin oldum ilk kez 14-15 aylıktı endokrinciye gittim büyüme testlerini yapın dedim bu yasta yapmıyoruz sağlıklı sonuc vermez vs dedi sadece sitokrom c baktı yani igf 1 o da düşük cıktı onu da beslenme yetersizliğine bağladı. Sonra başka endokrinciler de gezdık benzer seyler söylediler ve bu sefer igf 1 de düşük cıkmamıstı zaten. Bu sırada istanbulda 2-3 ankarada 2 endokrinci gezdıkten sonra 2,5 yasındayken bi endokrinci size kimse test yapmaz çocuk sonradan uzar dedi aynı ay şimdiki dr umuzu buldum takip edelim dedi 3 yaşındayken persentil 2-3 e düştü ve şimdiki dr umuz isterseniz test yapalım ama isterseniz 6 ay sonra da yapabiliriz dedi yok dedim hemen yapalım. Ve iki testimiz de 10 üzerinden en fazla 1.5 ve 2.7 cıktı. Test sürecleri bitince 3 yas 3 aylıkken başladık. Ki başlayana kadar ki o 3 ay içinde persentiliniz 0.9 a düştü.
bu noktada tavsiyem persentil hesabını hassas yapmak ve doğru dr u secmek cok cok önemli. Aynı dr lar ile zaman kaybetmeyın. “Endokrin dünyası” testleri 3-4 yasından önce yapmak istemıyor illa persentil 3 ün altına düşsün diye bekliyor. Çünkü çocuklar 3-4 yasından sonra atak yapabiliyormuş o atağı bekliyor dr lar. Şuanki hocamız efsane o ayrı konu.
Ne uzun anlattım yani kısacası çocukta bi kısalık varsa persentiline bakın yüzde 10 ve altı ise takipte olmalı ama ENDOKRİN takibinde olmalı.