Bu konuda haklısınız.. Çünkü gelmeyeceğini biliyorsunuz ve enayi durumuna konuşmak istemiyorsunuz gayet doğal..Aileme karşı böyle değilim ama dışardan biri borç isterse -ki kim olursa olsun- canım çok sıkılıyor. Eşimin bir arkadaşı var mesela sürekli arar para ister ve biliyor eşimde o para geri gelmeyecek. O adam arayınca ya eşim verirse diye kalbim pıt pıt atıyor
Web uygulamasını kur
How to install the app on iOS
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
- Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz.
Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Cimrilik mi hastalık mı sizce?
- Konu Sahibi eylulcmre
- Başlangıç Tarihi
-
- Etiketler
- cimrilik cimrimiyim tutumlu olmak
Ayrıntılı Düzenleme
Kimler kimler yazdı?Prensip olarak borç vermiyorum, yeminliyim falan diyin ve kimseye borç vermeyin.Ben vermiyorum, cimri filan da değilim, travmam falan yok.Borç isteyen insan parasını doğru kullanmayı bilmediği için parasız kalıp borç istiyordur.Parayı kullanmayı bilmeyen insana neden paramı emanet edeyim ki? Kimseden bişey istemem, kimse de benden istemesin.Herkes ayağını yorganına göre uzatsın.Yaşadığım bir problemi sizinle paylaşarak fikrinizi almak istiyorum. Ben parayı seven, olmazsa olmaz diyen bir insan değilim ama son zamanlarda kendimle çeliştiğimi düşünmeye başladım.
Babam az çok kazanan ama bu parayı el iyisi olmak adına bizden başkalarına yediren bir insan oldu hep. Mesela bizim ihtiyacımız olduğu halde kuzenime burs verirdi. Ama biz devlet bursu ile okumaya çalışırdık hep. Okumakla kalmaz, üstüne her şeyimizi de öyle almaya çalıştırdık. Devletin verdiği bura neye yeter derseniz, mesela lisede 3 ayda bir yatan 150 lira burs aldıysam bunun 60 ını babamın zorla yolladığı uzaktaki bir Okulun servis parası için harcardım. Öyle derdi çünkü. Bursundan ver derdi. Kalanı ile de kıyafet falan Almaya çalışırdım. Kardeşlerim de öyle. Çünkü babam almazdı. Senede iki kere bir iki şey alır, ama her ay dolap döşemiş gibi konuşurdu.
Yıllar böyle geçti. Hep korktuk babam elimizdeki beş kuruşu da alacak diye. Çünkü alırdı. Mesela hevesle aylarca artıra artıra 50 lira biriktirsem onu bulursa ya da duyarsa Siz paradan anlamazsınız, bende dursun diye o parayı alır ve bir daha da vermezdi. Bir kere hatırlıyorum. Çok beğendiğim bir kazağı, Benim olan ama babamın el koyduğu para ile almak istedim. Babama söyledim. Bir saat yalvardım ve dedi ki ben o parayı sizin için harcadım. O kadar ağladım ki. Daha küçüğüm bide. Anneannem dedelerim babaannem harçlık verse ve duyarsa o paraya hemen el koyardı. Bide hep derdi ki ben size bakıyorum, bu paraları vermek zorundasınız.
Çalışma hayatına başladım. Hala salak yerine koyup sen paradan anlamazsın her ay maaşını ver bana bende kalsın demeye başlayınca ben iyice delirdim ve babamla kavga ettim. Ama çok büyük bir kavga oldu. Bir daha para diyemedi bana. Kardeşlerime dedi ama onlarda aynı şeyi yaptı. Bıktık çünkü.
Şimdi esas meseleye geleyim. Yaşadıklarımı bi ben bi ailem bilir. Anneme ve kardeşlerime her ihtiyaç duyduklarında para veririm ve asla acımam o paraya. Hatta annem lazım demeden veririm. Hep bir şeyler de alırım. Eşimin ailesi de çok iyidir onlara da ara ara veririz mesela. Sınırı aşmadıkları sürece. Hediyeler alırız. Arkadaşlarıma da hediye alırım. Bir şey laızmsa az miktardaysa alırım . Ardını aramam Ama bazen birileri benden ya da eşimden borç isterse uyuyamıyorum. O para sanki geri dönmeyecekmiş gibi geliyor. Geçen bir arkadaş 10000 borç istedi. 3 günde ödeyecegım dedi. Ben o üç gün boyunca çok zor saatler geçirdim. Parayı ödedi arkadaş ama yaşadığım sıkıntı yanıma kar kaldı. Herkes babam gibi yapacakmış gibi geliyor. Mesela biri bana avm ye gidince 200 liralık bir şeyi al gel dese ben o kişi parayı bana verene kadar rahat edemem. Çok korkuyorum birileri borç isteyecek diye. Bazen uyuyamıyorum.
Cimri miyim sizce ben? Yoksa babamla yaşadığım şeylerle mı alakalı? Nasıl kurtulacağım bu korkudan
- 27 Mayıs 2020
- 3.400
- 5.961
- 88
Arkadaş arkadaştan 10000 tl isteyemez.ben olsam vermezdim.çünkü arkadaşa verilecek tutar benim gözümde 50-100-200 tl falan dir..daha fazla istiyorsa ailesinden alacak yada kredi çekecek..içiniz rahat etmiyorsa benimde borcum var,kredim var ,yardım edemeyeceğim dersiniz olur biter...tabi biraz da alışkanlıklar var..sizinki alışkanlıkta olabilir
babanizla yasadiginiz sey travmatik sekilde etkiliyor uzuyor bence sizi. ama siz cimriyseniz ben neyim acaba? cunku buyuk konusmayayim ama degil 10.000 verip uyuyamamak, ben direkt vermezdim. borc vermekten nefret ederim asla da kimseye vermem ve ben de almam.Yaşadığım bir problemi sizinle paylaşarak fikrinizi almak istiyorum. Ben parayı seven, olmazsa olmaz diyen bir insan değilim ama son zamanlarda kendimle çeliştiğimi düşünmeye başladım.
Babam az çok kazanan ama bu parayı el iyisi olmak adına bizden başkalarına yediren bir insan oldu hep. Mesela bizim ihtiyacımız olduğu halde kuzenime burs verirdi. Ama biz devlet bursu ile okumaya çalışırdık hep. Okumakla kalmaz, üstüne her şeyimizi de öyle almaya çalıştırdık. Devletin verdiği bura neye yeter derseniz, mesela lisede 3 ayda bir yatan 150 lira burs aldıysam bunun 60 ını babamın zorla yolladığı uzaktaki bir Okulun servis parası için harcardım. Öyle derdi çünkü. Bursundan ver derdi. Kalanı ile de kıyafet falan Almaya çalışırdım. Kardeşlerim de öyle. Çünkü babam almazdı. Senede iki kere bir iki şey alır, ama her ay dolap döşemiş gibi konuşurdu.
Yıllar böyle geçti. Hep korktuk babam elimizdeki beş kuruşu da alacak diye. Çünkü alırdı. Mesela hevesle aylarca artıra artıra 50 lira biriktirsem onu bulursa ya da duyarsa Siz paradan anlamazsınız, bende dursun diye o parayı alır ve bir daha da vermezdi. Bir kere hatırlıyorum. Çok beğendiğim bir kazağı, Benim olan ama babamın el koyduğu para ile almak istedim. Babama söyledim. Bir saat yalvardım ve dedi ki ben o parayı sizin için harcadım. O kadar ağladım ki. Daha küçüğüm bide. Anneannem dedelerim babaannem harçlık verse ve duyarsa o paraya hemen el koyardı. Bide hep derdi ki ben size bakıyorum, bu paraları vermek zorundasınız.
Çalışma hayatına başladım. Hala salak yerine koyup sen paradan anlamazsın her ay maaşını ver bana bende kalsın demeye başlayınca ben iyice delirdim ve babamla kavga ettim. Ama çok büyük bir kavga oldu. Bir daha para diyemedi bana. Kardeşlerime dedi ama onlarda aynı şeyi yaptı. Bıktık çünkü.
Şimdi esas meseleye geleyim. Yaşadıklarımı bi ben bi ailem bilir. Anneme ve kardeşlerime her ihtiyaç duyduklarında para veririm ve asla acımam o paraya. Hatta annem lazım demeden veririm. Hep bir şeyler de alırım. Eşimin ailesi de çok iyidir onlara da ara ara veririz mesela. Sınırı aşmadıkları sürece. Hediyeler alırız. Arkadaşlarıma da hediye alırım. Bir şey laızmsa az miktardaysa alırım . Ardını aramam Ama bazen birileri benden ya da eşimden borç isterse uyuyamıyorum. O para sanki geri dönmeyecekmiş gibi geliyor. Geçen bir arkadaş 10000 borç istedi. 3 günde ödeyecegım dedi. Ben o üç gün boyunca çok zor saatler geçirdim. Parayı ödedi arkadaş ama yaşadığım sıkıntı yanıma kar kaldı. Herkes babam gibi yapacakmış gibi geliyor. Mesela biri bana avm ye gidince 200 liralık bir şeyi al gel dese ben o kişi parayı bana verene kadar rahat edemem. Çok korkuyorum birileri borç isteyecek diye. Bazen uyuyamıyorum.
Cimri miyim sizce ben? Yoksa babamla yaşadığım şeylerle mı alakalı? Nasıl kurtulacağım bu korkudan
- 24 Mayıs 2008
- 3.721
- 5.932
- 683
Cimrilik değil bence yaşadığınız durumla alakalı korkunuz oluşmuş. Babanız geri vermiyormuş başkaları da vermeyecek diye inandiriyor beyniniz sizi.
Ben veririm uyurum da rahatsizlik hissetmem hatta ihtiyacı olduğunu bilirsem kendim teklif ederim çok yakin arkadaşlarıma. Yakin zamanda bir arkadaşım araba alacaktı kendim teklif ettim, bir başka arkadaşım yazın tatile çıkmak istiyordu eşiyle ama borçları henüz bitmediği için çıkamıyorlar. Çok istediğini bildiğim için kendim teklif ettim. Yüksek lisansa basladik bir başka arkadaşımla "Eğer fakülte harcı yıllık isterse ben kayıt olamam" dedi maddi olarak ailesinin sorumluluğunu üstlenmiş bir arkadaş. Ona da teklif ettim verdim de. Beni mutlu ediyor yapabilmek. Su an ev almaya paramız yetmiyor , araba düşsün diye bekliyoruz bari birinin işini görsün derim.
Eşim benden de fazla böyledir sözlüyken bir akrabasına 50 bin borç vermişti . Ben bu rakamlara çıkamadım hicbu arada toplam birikmişi de 100bindi. Şimdi borcu aylık bir miktar parayla ödüyor akrabası toplu bile alamadık. "Altında dursa ne çok kazanmıştın"diyor hatta o akrabası. Ilk duyunca tedirgin olmuştum ama akrabasının da böyle demesi kıymet bilen biri ne guzel yerine gitmiş dedirtti bana zamanla.
Bence veriyormussunuz zaten güverdiklerinize vermeye çalışın ufak ufak ve böyle yavaş yavaş aşarsınız.
Ben veririm uyurum da rahatsizlik hissetmem hatta ihtiyacı olduğunu bilirsem kendim teklif ederim çok yakin arkadaşlarıma. Yakin zamanda bir arkadaşım araba alacaktı kendim teklif ettim, bir başka arkadaşım yazın tatile çıkmak istiyordu eşiyle ama borçları henüz bitmediği için çıkamıyorlar. Çok istediğini bildiğim için kendim teklif ettim. Yüksek lisansa basladik bir başka arkadaşımla "Eğer fakülte harcı yıllık isterse ben kayıt olamam" dedi maddi olarak ailesinin sorumluluğunu üstlenmiş bir arkadaş. Ona da teklif ettim verdim de. Beni mutlu ediyor yapabilmek. Su an ev almaya paramız yetmiyor , araba düşsün diye bekliyoruz bari birinin işini görsün derim.
Eşim benden de fazla böyledir sözlüyken bir akrabasına 50 bin borç vermişti . Ben bu rakamlara çıkamadım hicbu arada toplam birikmişi de 100bindi. Şimdi borcu aylık bir miktar parayla ödüyor akrabası toplu bile alamadık. "Altında dursa ne çok kazanmıştın"diyor hatta o akrabası. Ilk duyunca tedirgin olmuştum ama akrabasının da böyle demesi kıymet bilen biri ne guzel yerine gitmiş dedirtti bana zamanla.
Bence veriyormussunuz zaten güverdiklerinize vermeye çalışın ufak ufak ve böyle yavaş yavaş aşarsınız.
Yaşadığım bir problemi sizinle paylaşarak fikrinizi almak istiyorum. Ben parayı seven, olmazsa olmaz diyen bir insan değilim ama son zamanlarda kendimle çeliştiğimi düşünmeye başladım.
cimrilik oyle olmuyor, siz cimri degilsiniz.
ayrica bence sizde fazla para verme aliskanligi olmus, esimin arkadasi borc isteyecek ve biliyor ki o para geri gelmeyecek diyorsunuz, boyle bir seyi tolere etmeyin siz de esiniz de. bence babaniz sizden paranizi hep aldigi icin isteyen insana vermek zorunda hissediyorsunuz. vermeyin.
Sen normalsin eşin tuhaf tatlım...Bu zamanda hayır diyen hayatta kalır. Öz kardeşim bile vermese bozulmam yani, eyvallah der geçerim. Vermek zorunda değil kiBen diyorum ama eşim diyemez. Ama isterse beni karıştırma diyeceğim. Benim uykum kaçacağına onun kaçsın
İyi gün değil kötü gün dostu demek istediniz sanırım Bir de niyeyse çevrenize verdiğinizden daha çok borç aldığınız izlenimi oluştu bende. Hiç alacaklı olmamis kadar rahat konuşuyorsunuz çünküne alakasi var bol gonullu olmakla? iyi gun dostu olmayi tercih ediyorum. bu bir tercihtir. ayni sekilde ben yardim istedigimde etrafimdan yardim isteyecek yuzum olsun isterim cunku.
- 10 Ekim 2014
- 31.832
- 142.539
- 798
O para sanki geri dönmeyecekmiş gibi geliyo
Zaten borç verirken bunu göze almak gerekiyor. Cimri degilim ama ben de borcu ve vermeyi sevmem. Arkadaşı birak kaynima bile borç vermemistik biz cunku sacma sapan harcamalar yapiyorlar sonra borç istiyorlar.
Gözden cikaramadigi miktarlari borç vermesin kimse.
- 23 Temmuz 2014
- 6.330
- 17.902
- 448
Hastalıktan ziyade travma olmuş sizde. Haklısınız tabi babanız böyle davranmamış olsa bile normal çünkü insanlar genel olarak aldıklarını vermiyor zaten. Annem şuan ev taşıma sürecinde para sıkıntısına girdiği için düşünde verdiği altınları hepsini değil de yakınlarından bir kısmını istedi zaten zor durumda olduğunu da belirtti ve tanımadığımız iki kişi ( çok iyi tanımadığımız ) uzaktan eş dostlar hemen verdi en yakınlarımız vermedi vermiyorlar biri de diyor ki niye vereyim ki borç değil ki bu diyor. Sanki o altınlar gelin damada hayrına takılıyor Düşün yani onun bile üstüne yatıyorlar ben üstelemem alınacak para da fakat onu asla geri vermeyeceğini belirtip borç değil de hayrına vermişim gibi davrananlarla tartıştım ilk defa sinir oldum. İnsanlar çok yüzsüz artık senin kötü anınla besleniyorlar. O yüzden normal buluyorum bu tavrını. Benim üvey babam da cimriler kralıdır lakin alacağımı alırım 100 tl tutuyorsa 200 derim asdfghj. Bizden para isteyemez zaten o kısmına şaşırdım sizin olanı sizden nasıl alıyor şaka gibi. Daha para biriktir diye size destek olacağına yemeye çalışmış. Senin ki değil ama babanın ki hastalık :) Ve 10000 tl borç veren insan zaten geri alacağını bilse de uyuyamaz naptın sen öyleYaşadığım bir problemi sizinle paylaşarak fikrinizi almak istiyorum. Ben parayı seven, olmazsa olmaz diyen bir insan değilim ama son zamanlarda kendimle çeliştiğimi düşünmeye başladım.
- 30 Eylül 2014
- 4.277
- 12.428
- 208
Kac senelik konu bu yaa evet kotu gun demek istemisimİyi gün değil kötü gün dostu demek istediniz sanırım Bir de niyeyse çevrenize verdiğinizden daha çok borç aldığınız izlenimi oluştu bende. Hiç alacaklı olmamis kadar rahat konuşuyorsunuz çünkü
Borc alma ihtiyacim simdiye dek olmadi, olursada Allaha sukur her turlu destek olacak insanlar var cevremde