12 yaşında kızım var aynı dert bende de varSelam arkadaşlar lütfen akıl verin bana
İkiz kızlarım var,7yaşındalar 3ay sonra 8olacaklar,2.sınıflar, kendim öğretmenim,sürekli benim dürtmemle ödev yapılıyor etkinlikse etkinlik yapılıyor,piyano çalınıyor..vs vs çok yoruldum
Bu sorumluluk alma yerine getirme olayı ne zaman yerleşiyor
Bebeklikten itibaren sorumluluk veren biriyim deyürümeye başladığı anda kendi yapabileceklerini yapsın diye sabırla bekledim.Odalarını toplama oyuncak toplama elbisesini katlama vs hep bekledim kendileri yapsın diye..
Hiç öyle aman ben yapayım demedim onlar öğrenene kadar yaptırdım..
Ama şimdi asla öyke değiller
Okuldan gelip saatlerce tv telefon oyalanırlar,bazen beklerim kendileri akıl etsin diye ama yok,süre koyarım hadi yeter diye..
Piyanoya gitmeyi çok istediler götürdüm ama çalışmaya gelince eski hevesleri yok,bırakalım tamam diyorum,hayır diyorlar…
Öğretmenleri onları bilseme yazmış,müzikten girecekler heveslendiler ben de biraz ne soruluyor diye gelin bakalım diyorum,göz deviriyorlar
sınıf arkadaşları komşum oluyor kadın gidip özellikle bilsem için öğretmene yalvarmış öğretmen yeteneği yok ki demiş..Benimkiler olanı değerlendirimiyor
Eşim sal diyor,hatırlatma diyor,tamam hadi ödevi piyanoyu kitap okumayı hatırlatmadım ama bilsem yılda bir kere gelmiş bir fırsat hatırlatmasam çöp olacak..
Siz neler yaptınız neler yapıyorsunuz nasıl başardınız? sorumluluk almaları için ne yapmalıyım ?
(Dediğim gibi küçükken böyle değillerdi özellikle bu yıl fark ettim söylemesem tek adım atmıyorlar)
Sorumluluk almazlarsa sanki asla “iyi düzgün insan” da olamayacaklar gibi geliyor10 ve 12 yaşında bir kızım ve bir oğlum var. Hala o dediğiniz sorumluluk bilinci yerleşmedi kızımda dürtmeyle soru çözüyor ama oğlum okuldan gelir
söylemeden üstünü değişir ödevlerini yapar o sırada yemek hazırlarım yemeklerini yerler 15 er dk kitap okuma zamanları var mecburi tuttuğum sonrası benim kontrolüm de istedikleri gibi geçer ister TV de ister PC de onların tercihine bırakıyorum. Bazen kendileri sıkılıp TV ve PC den hadi odamızı toplayalım diyorlar tozuna kadar iki kardeş bir olup odalarını toparlıyorlar. Bazen benim zorumla dağınıklığı zor topluyorlar. Ben bu sürecin kontrol edilebildiğini düşünmüyorum ne kadar çaba harcanırsa harcarsın çocuklar içlerinden geleni yapıyorlar.
Bir eğitimci olarak belli bir çizgiyi aşmadığı sürece çocukları oluruna bırakıp karakterlerinin şekillenmesine izin verme taraftarıyım. Ben de duruşlarına karakterlerine göre iletişim kurmayı deniyorum böylece ne kendimi hırpalıyorum ne de çocuklarımı. Size de tavsiyem bu olabilir.
Sorumluluk almazlarsa sanki asla “iyi düzgün insan” da olamayacaklar gibi geliyor
Saatlerce değil tabii ki..Misal geliyorlar 2.30da 3.30a kadar tv veya tablet hakları var o esnada meyve kurabiye vs yiyorlar sonrasında kapatıyorum ama ben kapatmasam evet saatlerce izlerler bi iki defa denedim (babaları sal emin ol kalkarlar dediği için) ama yok dediğimiz gibi tv varken sorumluluğun s si akıllarına gelmiyor7 yasindaki cocuklarin nasil saatlerce tv telefon haklari var ki?
benim yegenim de 7 yasinda, 2. sinif.
epitopu 45 dakika falan ekran süresi.
izlemediği dakikalar bir sonraki güne devrediyor. odevlerini yemekten once yaparsa +15 dakika kazanıyor, uyku saatinde sorun cikarmazsa +15 dakika
hepsi bu. ortada tv gibi dikkat dagitan bir sey varken tabii ki cocuklar onunla oyalanmak isterler
Belki yanlış gelecek ama bazen minnoş anne olmamak lazım kastım dayak küfür azarlamak yoksaymak hakaret etmek değil ama ;" yeter beeee herkes kendine gelsin" tonunda bir yukselis gerekiyor yeri gelince ,sizde de yeri gelmiş.Selam arkadaşlar lütfen akıl verin bana
İkiz kızlarım var,7yaşındalar 3ay sonra 8olacaklar,2.sınıflar, kendim öğretmenim,sürekli benim dürtmemle ödev yapılıyor etkinlikse etkinlik yapılıyor,piyano çalınıyor..vs vs çok yoruldum
Bu sorumluluk alma yerine getirme olayı ne zaman yerleşiyor
Bebeklikten itibaren sorumluluk veren biriyim deyürümeye başladığı anda kendi yapabileceklerini yapsın diye sabırla bekledim.Odalarını toplama oyuncak toplama elbisesini katlama vs hep bekledim kendileri yapsın diye..
Hiç öyle aman ben yapayım demedim onlar öğrenene kadar yaptırdım..
Ama şimdi asla öyke değiller
Okuldan gelip saatlerce tv telefon oyalanırlar,bazen beklerim kendileri akıl etsin diye ama yok,süre koyarım hadi yeter diye..
Piyanoya gitmeyi çok istediler götürdüm ama çalışmaya gelince eski hevesleri yok,bırakalım tamam diyorum,hayır diyorlar…
Öğretmenleri onları bilseme yazmış,müzikten girecekler heveslendiler ben de biraz ne soruluyor diye gelin bakalım diyorum,göz deviriyorlar
sınıf arkadaşları komşum oluyor kadın gidip özellikle bilsem için öğretmene yalvarmış öğretmen yeteneği yok ki demiş..Benimkiler olanı değerlendirimiyor
Eşim sal diyor,hatırlatma diyor,tamam hadi ödevi piyanoyu kitap okumayı hatırlatmadım ama bilsem yılda bir kere gelmiş bir fırsat hatırlatmasam çöp olacak..
Siz neler yaptınız neler yapıyorsunuz nasıl başardınız? sorumluluk almaları için ne yapmalıyım ?
(Dediğim gibi küçükken böyle değillerdi özellikle bu yıl fark ettim söylemesem tek adım atmıyorlar)
Ya inanın biz de öyleyizöyle düşünmeyin çocuklarda gelişim siz de bilirsiniz ki sadece sorumlulukla olmuyor. Bol bol konuşun.
Ben çocuklarıma karar verme konusunda sorumluluk vermeyi tercih ediyorum genelde. Mesela bir konu var aslında tek başıma halledebileceğim çok çok basit bir şey fikirlerini alıyorum ve onları uyguluyorum sonucunu oturup hep birlikte konuşuyoruz eksileri artıları herşeyiyle bu onları hem verdikleri kararın sorumluluğunu alma hem de bir daha bana akıl vereceksen sonuçlarını düşünür hale getiriyor ve en önemlisi kendilerini değerli hissedip sizin duygularınızı önemsiyorlarbu da sizin o beklediğiniz sorumluluğu arkasından getiriyor
Onu da denedim yokBelki yanlış gelecek ama bazen minnoş anne olmamak lazım kastım dayak küfür azarlamak yoksaymak hakaret etmek değil ama ;" yeter beeee herkes kendine gelsin" tonunda bir yukselis gerekiyor yeri gelince ,sizde de yeri gelmiş.
İteklemeyle olmayacak demek ki ,içinden gelmiyorsa olmuyor. Allah sabır versin.Onu da denedim yok
gorev listesi yapsan?Saatlerce değil tabii ki..Misal geliyorlar 2.30da 3.30a kadar tv veya tablet hakları var o esnada meyve kurabiye vs yiyorlar sonrasında kapatıyorum ama ben kapatmasam evet saatlerce izlerler bi iki defa denedim (babaları sal emin ol kalkarlar dediği için) ama yok dediğimiz gibi tv varken sorumluluğun s si akıllarına gelmiyor
Bu çok mantıklı deneyeceğim inşallah işe yarargorev listesi yapsan?
mesela onlarin herdaim yapmalari gereken gorevleri ne?
bunlari kagit parcasi olarak degil de pvc kaplama olarak falan bastir. bir de birer bozuk para cuzdani al süslü püslü- coin yerine gececek bir materyal bul
sabah kalkinca yatak toplamak +2
sabah okul kiyafetini kendin giymek +3
kahvalti edip disleri fircalamak +2
eve gelir gelmez ust değişmek +2
günlük odev yapmak +7
saat 9da uykuya gitmek +5
vs vs
yaptiklari her sey icin coin kazansinlar, uyarmana ragmen yapmazlarsa da coin kaybetsinler. yanlarina git coinlerini iste cuzdanlarindan sana versinler.
her cumartesi sabahı önceden belirlenen ödüllerden coinine uygun olanini secsinler. misal 15 coin: +2saat tv hakki / 17 coin sisme oyun evinde 1 saat / ya da ne talep ettilerse.
kalanini da biriktirsinler. daha büyük ödüllerden icin kullansınlar
yani bir cesit eglence gibi - yarisma gibi görmelerini sagla bunu. o zaman keyifle hirsla yaparlar.
ben yeni mezunken cocuklarla ilgili bir yerde çalışıyordum. benzer bir sistem vardi. misal cocuklar housekeeping olurlardi - boyle pvc listedeki gorevleri yapip odayi yatagi toplayip halıları uygunca katlayip tertemiz yapinca para kazanırlardi. annesi yalvarsa yatagini toplamayacak cocuklar dakikalarca sira beklerlerdi oda toplamak icin:)
Ya yazdıklarınızı beni mest etti. O hadi gidelim odamızın toplayalım kısmına cok özendim. Kızım da 10 yasinda odasını toplama ve banyo dışında sorumluluklarını çok iyi biliyorlar bir şey rica ettiğimde ikiletmeden yapıyor. Ben bu süreci tamamen kendisine bırakarak aştım. Ödev yapmak senin sorumluluğun, yerine getirmediğinde öğretmeninin sana vereceği tepkiyi düşün ona göre hareket et diyordum. Şimdi gözlerinden uyku da aksa o ödevleri bitiriyor ya da sabah çok erken kalkıyor. 8 yas dediniz sanırım 3. Siniftalar. 4. Sınıfa geçtiklerinde gözlemlediğim kadarıyla büyüdüklerinde daha net keşfedip sorumluluklarına daha da çok sahip çıkıyorlar. Bilsem konusunda da tabii ki girmeleri önemli ama çevremden gördüğüm kadarıyla müzik alanında çok çalışmadan giren öğrenciler kazanırken arkadaşım kızına 4 yıl kesintisiz piyano kursu aldırmasina rağmen sınavı kazanamadı. Ogretmeni kızım içinde düşünebiliriz demişti ama benim kızım ozellikle ilk senelerde stres düzeyi daha yüksekti ben ogretmene kızımı siz de10 ve 12 yaşında bir kızım ve bir oğlum var. Hala o dediğiniz sorumluluk bilinci yerleşmedi kızımda dürtmeyle soru çözüyor ama oğlum okuldan gelir
söylemeden üstünü değişir ödevlerini yapar o sırada yemek hazırlarım yemeklerini yerler 15 er dk kitap okuma zamanları var mecburi tuttuğum sonrası benim kontrolüm de istedikleri gibi geçer ister TV de ister PC de onların tercihine bırakıyorum. Bazen kendileri sıkılıp TV ve PC den hadi odamızı toplayalım diyorlar tozuna kadar iki kardeş bir olup odalarını toparlıyorlar. Bazen benim zorumla dağınıklığı zor topluyorlar. Ben bu sürecin kontrol edilebildiğini düşünmüyorum ne kadar çaba harcanırsa harcarsın çocuklar içlerinden geleni yapıyorlar.
Bir eğitimci olarak belli bir çizgiyi aşmadığı sürece çocukları oluruna bırakıp karakterlerinin şekillenmesine izin verme taraftarıyım. Ben de duruşlarına karakterlerine göre iletişim kurmayı deniyorum böylece ne kendimi hırpalıyorum ne de çocuklarımı. Size de tavsiyem bu olabilir.
Oğlumla aynı şeyi yaşadıkYa inanın biz de öyleyiz
Geçenlerde artık düzenli diş fırçalamadıklarını fark ettim aldım karşıma konuştum,fırçalamazlarsa dişlerine ne olacağını vs konuştuk tamam dediler anlaştık (ki daha ilk dişlerinden beri fırçalayan çocuklar bunlar)
Yine gözlemledim bi süre baktım yine düzensiz fırçalanıyor,bu defa renkli çıktı aldım (çürük dişli çocuk) astım onu banyo aynasına sabah uyandılar gördüler uzun uzun konuştuk onlar da “aaa artık kesinlikle fırçalayacm” dediler..
Ama dün akşam baktım yine fırçalanmıyor
Fikir çok çok güzel lakin bunların takibini yapmak işi yapmaktan daha zor geliyor bazen banagorev listesi yapsan?
mesela onlarin herdaim yapmalari gereken gorevleri ne?
bunlari kagit parcasi olarak degil de pvc kaplama olarak falan bastir. bir de birer bozuk para cuzdani al süslü püslü- coin yerine gececek bir materyal bul
sabah kalkinca yatak toplamak +2
sabah okul kiyafetini kendin giymek +3
kahvalti edip disleri fircalamak +2
eve gelir gelmez ust değişmek +2
günlük odev yapmak +7
saat 9da uykuya gitmek +5
vs vs
yaptiklari her sey icin coin kazansinlar, uyarmana ragmen yapmazlarsa da coin kaybetsinler. yanlarina git coinlerini iste cuzdanlarindan sana versinler.
her cumartesi sabahı önceden belirlenen ödüllerden coinine uygun olanini secsinler. misal 15 coin: +2saat tv hakki / 17 coin sisme oyun evinde 1 saat / ya da ne talep ettilerse.
kalanini da biriktirsinler. daha büyük ödüllerden icin kullansınlar
yani bir cesit eglence gibi - yarisma gibi görmelerini sagla bunu. o zaman keyifle hirsla yaparlar.
ben yeni mezunken cocuklarla ilgili bir yerde çalışıyordum. benzer bir sistem vardi. misal cocuklar housekeeping olurlardi - boyle pvc listedeki gorevleri yapip odayi yatagi toplayip havlulari uygunca katlayip tertemiz yapinca para kazanırlardi. annesi yalvarsa yatagini toplamayacak cocuklar dakikalarca sira beklerlerdi oda toplamak icin:)
Hayir hayir sakin oyle dusunmeyin.donemlerimiz asla ayni degil, onlar cok baska bir kusagin cocuklari.kendinizle asla kiyaslamayinSorumluluk almazlarsa sanki asla “iyi düzgün insan” da olamayacaklar gibi geliyor