çig kalan pilav

Bende anlatayım ki bekarken ölçüsüz cok güzel pilav yapardım evlenince eşim pilavlarımı begenmemeye basladı işte pişmemiş içinde pişmemişler kalmış tarzında bi gün bi arkadaş anlattı bana ondan sonra pilavlarım kesinlikle Harika olur :)

Şöyle ki ilk olarak pilavımı teflon tavam var onda yaparım asla Çelikte falan yapmam teflon candır.

Sonra ölçüm mesela 2 su bardağı pirinçse onu bi kaba alır üstüne 2 parmak geçecek kadar kaynar su döker üstüne de 3 yemek kaşığı tuz dökerim sonra döktüğüm kaynar su soguyuncaya kadar beklerim sonra pirinçleri bi süzgeçe alıp beyaz suyu gidene kadar yıkarım sonra tavama yağ koyup ilk şehriyelerimi kavururum sonra pirinçlerimi kavururum pirinçlerde böyle öbek öbek olup birbirine yapışacak kıvama geliyo yaklaşık 10 dk diyelim o kıvama gelince 1 e 1.25 ölçü yani 2 bardağa 2.5 su bardağı kaynar su döküp tuzunu dökerim pilav kaynamaya başlayınca en kısık ateşte suyunu çekene pişiririm en son bi havlu kapağına koyup demlenmeye bırakırım afiyet olsun kesinlikle cokkk güzel oluyo :)

Son düzenleme:
Arkadaslar pilav yapmayı bilmiyorum youtubeden bakmama ragmen olmuyor. Akşama misafirim var eşimin ailesi memleketten gelicek. Her şey hazır pilav yaptım nohutlu youtubeden ama içi çig tane tane olmasına ragmen pilava kaynamış su ekledim çig olmasın diye kaynattım şimdide tuhaf oldu tadını begenmedim. Tam olarak ayrıntılı yazabilecek biri var mı ? Yapamıyorum bir türlü eşim bulgur pilavı yemiyor evlendigimizden beri pilav yapmadım bugün niyetlendim lütfen yardımcı olsun biri
Pişirmeden önce iyice yıka.. çikan beyaz renkte nişastası ayrılmazsa lapa gibi oluyor yapış yapış böyle.. pirinci pişirmeden önce suda bekletirsen 1 bardak pirince 1 bardak su ölçüsü kullan beklemezsen 1 bardak pirince 1.5 bardak su kullan.. tereyağı mutlaka kullan lezzetini arttırır.. bulyon sakin kullanma sağlıksız ve iğrenç onun yerine tavuğu haşlayıp suyunu kullan.

Çiğ kaldıysa suyunu az koymuşsundur. 1 bardak için 1.5 bardak sıcak su kullan bu ölçüyü hiç değiştirme. 2 bardak kullanacaksan ilk önce pirinçleri ılık tuzlu suda 15 dakika beklet. Sonra tereyağı ve sıvıyağ karışık yağda teflon tencerede pirinçler iyice tıkır tıkır oluncaya kadar kavur. Sonra varsa tavuk suyu ve su karışımını 2 bardak pirinç için 3 bardak su olacak, pirinçlerin üzerine ekle. İyice kıs ocağın altını Pilav piştikten sonra da tuzunu ekle.
Pirinci suda bekletirse 1 e 1 ölçü beklemezse 1 e 1.5 su ben öyle yapiyorum

aha ben!

ya geçen ben de tam burada tarif ettikleri gibi yaptım olmadı. hayatımda ilk defa pilav yapıyordum :KK70:

pirinci nişastası gidene kadar yıkadım. 5 dk sıcak suda bekletip süzdüm.

3 kaşık sıvıyağda 2 kaşık kadar arpa şehriyeyi kavurdum bikaç dk koyulaşana kadar. sonra 1 bardak pirinç ekledim. biraz daha kavurdum, 5 dkyı biraz geçmiştir. sonra yarım tavuk bulyon erittim. 2 bardak suyu, tavuk bulyonu ve tuzu ekledim. karıştırdım ve kapattım. 10 dk hiç açmadım. sonra açtım dibi tutuyor gibiydi birazcık daha su ekledim. 10 dk daha pişirdim. sonra üzerine havlu kağıt koyup beklettim.

açtığımda dibi tutmuştu biraz ama pirinçler tam pişmemişti. lapa vs değildi. dibini ayırdık yedik yine ama.

neyi yanlış yaptım anlamadım:KK70:
Bulyon kullanma hem sağlıksız hem tadı güzel olmuyor tavuk haşlayıp suyunu kullan

Ben pırınc pılavını guzel yaparım ama sehırıyesız yapanlara sasıyorum bı tadını alamıyorum oyle ya batıda gebelde sehrıyesız yapıyolar ılgınc🧐 bende 2 kısıyız dıye once 1 su brdagı pırıncı sıcak suda bekletıyorm socak suda bekletince zaten pısmesı içın cok su katmana gerek kalmıyor. Neyse onu beklettıkten sonra suyunu suz. Bı tencetede arpansehrıyenı yada tel sehrıyryı pembelesınceye kadr sıvıyag veya tereyagda kavur. Onlar acık kahve rengı olunca ıcıne pırıncı at 1 2 dk kavur surekkı karıstırarak. Sonra suyunu kat ama cok su katma hafıf userını gececek kadr kat.sakın bı parmak boyu kadr falan fegıl bak cok az geccek. Sonr aısyet nohut ıster bulyon kat bulyon cok guzrlvoluyor ama bulyon koyarsan cok tuz atma. Sonra karıstırmadan kaynamaya bırak kaynayınva altını kıs. Sonuna dogru bı ara kasıkla ortadan azıcık bak pismişmi diye. Sen cokmu karıstırıyosn acaba cok karıstırınca lapa olıyor

Kız yemek yapmak kadr basıt bıseu yokmus ya 1o aydır evlıyım valla cocuk oyıncagı gıbı mantıgını anlayınca her yemegı yapabılıyon. Sulu yemekler mesela ilk soganı kavuryon sonra salcası sonra pişme suresıne gore sebzelerı yada baklagıllerı sırasıyla eklıyorsun. Ennson suyunu baharatınu katıp pısmeye bırakıyorsuj. Suku yemeklerın suyunu nekadr kaynatır san okadr ozdesır. Uzunkaynatmayınca duru olur. Onub dısında pılavlar zatem once sehrıye sonra bulguru yada pırıncu eklıyorsun. Et yemekler7 zatem soslayıp garnıturle fırına atıyorsun valla bısey yokmus boyle mısafırım gelecek ah napacm vs dıye elın ayagına dolasırsa ıste ozaöan kotu oluyor yemekler sakın sakım sankı 40 yıllık evlı bır anneymıs gıbı rahat rahat yap yemeklerını. Ha begenmeyen olursa bızım oralarda boyle de geç🤭🤭🤭

Sana yeni evli tüyosu vereyim 😂😂 pilav çiğ kalınca üstüne azıcık su ekle tencereyi güzelce dairel hareketlerle o suyu her noktaya temas ettir. Üzerine yağlı kağıt koy kapağını kapat kısık ateşte pişir. Su buharlaştıkça yağlı kağıda gelecek damlacıklar halinde pilavın üst kısmına damlıcek. Sonra o kağıdı kaldır içerde ki su tamamen emilesiye/buharlaşasıya kadar ocakta üstü kapalı kalmaya devam etsin. Beceremediğimde böyle kurtarıyorum durumu

aha ben!

ya geçen ben de tam burada tarif ettikleri gibi yaptım olmadı. hayatımda ilk defa pilav yapıyordum :KK70:

pirinci nişastası gidene kadar yıkadım. 5 dk sıcak suda bekletip süzdüm.

3 kaşık sıvıyağda 2 kaşık kadar arpa şehriyeyi kavurdum bikaç dk koyulaşana kadar. sonra 1 bardak pirinç ekledim. biraz daha kavurdum, 5 dkyı biraz geçmiştir. sonra yarım tavuk bulyon erittim. 2 bardak suyu, tavuk bulyonu ve tuzu ekledim. karıştırdım ve kapattım. 10 dk hiç açmadım. sonra açtım dibi tutuyor gibiydi birazcık daha su ekledim. 10 dk daha pişirdim. sonra üzerine havlu kağıt koyup beklettim.

açtığımda dibi tutmuştu biraz ama pirinçler tam pişmemişti. lapa vs değildi. dibini ayırdık yedik yine ama.

neyi yanlış yaptım anlamadım:KK70:

Ben ölçüsüz yapıyorum, ölçü için bir şey diyemem ama

tencerenizin tabanı inceyse pilavın dibi tutar. Çok kısık ateşte iyi bir çelikte yapılmalı.

Pilavı mutlaka tuzlu suda bekletin Olcunuz 1 bardak pirince 1.5 su eklemeniz gerek ..plrinci tere yagi ile iyice kavurun tuz ekleyin pirinç iyice kavrulunca suyu ekleyin ... kısık ateşte ocağın en küçük gözüne koyarak özellikle pişirin suyunu çektikten sonra içine çay kaşığı koyun dik duruyorsa olmuştur 🤔 üzerine peçete koyun Kapağı kapatin yaklaşık 10,dakika demini alsın öyle açın... yoksa çiğ gibi olur dediklerimi yaparsanız mutlaka pilav guzel olur. Pirinci paker almayın Dışarıda satilanlardan alın buda etken.. Afiyet olsun

Vay beee ölçüler havada uçuşmuş. Hiç beceremem ölçülü.

Tek ölçtüğüm pirinçlerdir. O da kişi başı bir Türk kahvesi fincanı. İki kahve fincanı pirinçle yapıyorum bize.

Orta boy portakaldan biraz büyük bir daire çiziyorum sıvı yağla tencerenin dibinde. Bazen iki tur bazen bir. Keyfime göre. Sonra bir avuç arpa, yıldız şehriye, tel şehriye canım ne isterse onu atıyorum. Dolu bir avuç değil tabi. O kavrulasıya pirinci yıkarım. (Bekletmişsem süzerim suyunu) pirinçleri atıp içine tereyağı atarım tahta kaşığın ucuyla. Pirinçler sedefli gibi olup kavrulunca kaynamış suyu dökerim. Pirinçlerin üstünü geçer biraz. Tuzunu atıp bir tur karıştırırm ki tuz dağılsın. Bizim evin gurmesi eşimdir. Suyu çektiyse tadına bakar. Pişmemiş derse biraz daha sıcak su ekleyebilirim. Ama lapa olmuşsa ağzı açık hafif karıştırarak pişirirm ki su buharlaşsın 😂 daha kimse yememezlik yapmadı 😄

Ama bazen tereyağını suyunu koyduktan sonra atarım. Kavrulmadan direkt eriyip suyla pirince karışır. Öyle de seviyorum. O an canım hangisini isterse artık.

Ölçülü yaparken hiç tutmazdı. Bence güzel 🙃🙃

Pirinci neden yikiyorsunuz yahu? Ben yikamadan yapiyorum 🤔

Lezzeti geçtim, içindeki arsenik oranını minimuma indirmek için de sıcak suda bekletip iyice yıkamak gerekiyor.

Organik pirinç kullansanız bile içinde arsenik oluyor. Çünkü pirinç topraktaki arseniği çekiyor. Hatta bu sebeple bazı Avrupa ülkelerinde bebeklere belli bir aylık olana kadar pirinç, pirinç unu vs verilmiyor.

Ahh babaanemin pilavları ne kadar güzel olurdu kednsisi kavurarak degil haslar ve en son kizdirdigi tereyagini uzerine döker birazda karabiber eklerdi misss gibi pilav yerdik.Biz kavurmayiz mesela ,pirinci ilik ve tuzlu suda nisastasi gidene kadar bekletiriz 2 saat 2 saat kadar.Tencereye pirinci koyar uzerini 1 cm gececek kadar kaynar suyu koyariz ve altini cok acariz.Su fokirdayincada en kisik ocaga aliriz.Pirinc suyunu ceker ve bu aradada tavada bolca yereyagini kizdirip altini kaoattigimiz pilava dokeriz biraza karabiber tabiii.Karistiririz ve bir sure bekletiriz sofra bezine sarip 20 dakka sonra tekrar karistirirz ve yemege kadar bekler sofra bezinde.Buda benden olsun belki deneyen olur.

Pirinci neden yikiyorsunuz yahu? Ben yikamadan yapiyorum 🤔
Babam yıllardır pirinç yetiştirir bi 35 senesi var hijyenik olarak kesinlikle yıkamalısınız pirincin olgunluk döneminde kesinlikle ilaç yapılmaz ama o kadar çok işlemden geçiyor ki tarlada toplanmasından kurutulma esnasından fabrikada çıkarılmasına varana kadar bi sürü hayvanla muhatap oluyor tarlada kurbağaların yılanların içinden toplanıyor kurutulup çuvallarda arpa olarak büyük depolarda bekletilme esnasında fareler girebiliyor burda bi ton 2 ton pirinçten bahsetmiyorum tonlarca arpadan(pirinçin kabuğundan sıyrılmamış haline arpa diyoruz) bahsediyorum evet kabuğu oluyor ama yinede yıkamalısınız
Bu arada en lezzetli pirinç osmancıktır ama tabi üstünde her osmancık yazan pirinç osmancık olamayabilir görüntüsü en güzel pirinçde baldodur ama o bulyon ister lezzet için

Back
X