• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çiftçilik ve hayvancılık ile geçim

Peki ya siz olsanız ne yapardınız ?

• Ankete Katılan
    624
çok çok zor, benim dayımla babam emekliliklerini değerlendirmek için yapmayı düşündüler araştırdılar ama anlamayan içinde büyümeyen birinin yapacağı iş değil.vazgeçtiler.

Muğla herkesin isteği şehir de yalnız arsa ,tarla fiyatları uçmuş durumda oralarda. Bir de çiftlik yaptır, içine büyük baş hayvan koy , onların yemlerini de kendiniz üretecekseniz falan epey bir sermaye gerekiyor sanki :işsiz:
Sermayemiz var aslında birazcık. Muğlada güzel bi zeytinlik bulmuştuk 900 ağaç, erişkin. Mesela bu başlangıç için iyi mi?

güvercinlere ayrı yer yapacaklar çocuklar zaten : ) bu bölüm sadece tavukların... ama neden ayrı yerde beslendiklerini bilmiyordum. hatta bu binanın çatısını güvercinlik yapayım diye düşündüm sonra temizlemesi zor olur diye vazgeçtim. Bilmeden doğru yapmışım
Kanatli hayvan yetistiriciligi ve beslenmesi isimle fakulte hocalarinin kitaplari var,tavsiye ederim. Civcivleri pazardan degil de kuluckahaneden alabilirseniz cok iyi olur,hem asili hem tavuktur. Pazardakiler iskarta ve horoz olur. Hobi olarak cok zevklidir. Ticari uretimin stresi yok.

Sermayemiz var aslında birazcık. Muğlada güzel bi zeytinlik bulmuştuk 900 ağaç, erişkin. Mesela bu başlangıç için iyi mi?

Bu arada zeytinyağı(zeytinlik) dediniz mi Muğla buranın yağının yanından dahi geçemez.

Gemlik Körfezinin zeytini, Edremit Körfezinin de zeytin yağı iyidir gerisi boş

Kanatli hayvan yetistiriciligi ve beslenmesi isimle fakulte hocalarinin kitaplari var,tavsiye ederim. Civcivleri pazardan degil de kuluckahaneden alabilirseniz cok iyi olur,hem asili hem tavuktur. Pazardakiler iskarta ve horoz olur. Hobi olarak cok zevklidir. Ticari uretimin stresi yok.
Bilginin gözünü seveyim ne yaparsak okumak öğrenmek lazım körü körüne iş yapmak olmaz

Hayvancılık| için muğla da ula,milas,yatağan gibi ilçeleri tercih edebilirsiniz , zeytinlik değil de tarım için tarla alın ,kenarlarına 3-5 ağaç dikersiniz sonra kendiniz . 20 -30 dönüm tarla nereden baksaniz en az 400 bin .

Biz şöyle 20-30 dönümlük bi yer ekme biçme ve hayvancılıkta istiyoruz işte altından kalkabilir miyim korkusu var birazcık
20.30 donum cok biryer degil
Senin sorunun gecim sıkıntısndan cok kendine guvenmemen bence ya gozunu karartip yapabileceginden emin ol, yada bu fikirden vazgec.
Bunlar buyuk sorumluluk gerektiren isler

Bu arada zeytinyağı(zeytinlik) dediniz mi Muğla buranın yağının yanından dahi geçemez.

Fiyatlar nasıl oralarda, oralara da kaçabilirim aslında

Tavukları burada binanın elektrik işlerini yapan bir sevdiğim arkadaş var o yumurta getirtip çıkartacak.

Fiyatlar nasıl oralarda, oralara da kaçabilirim aslında

burada sahilde köylüde hiç yer kalmadı. Olanda satmıyor fiyatlar dönümü 400-600 arasında gidiyor. Ama denize değmeyen yerlerde dönümü 25 ten başlar 200 e kadar gider.

Kızlar selamlar,

İstanbul kargaşasından kaçıp bi arsa alıp çiftçilik ve hayvancılığa soyunalım diyoruz ama altından kalkabilir miyiz, geçim nasıl olur bi türlü işin içinden çıkamıyoruz. Öyle düşünüyorum böyle düşünüyorum yok karar veremiyorum. Bi tarafta sevdiğim, mutlu olcağıma inandığım bi yaşam. Bi yanda maddiyat olarak 0 sıkıntı çektiğim ama çokta sevmediğim bi yaşam.

İçinizde var mıdır maliyet ne kadar tutar, kazanç nasıl olur, altından nasıl kalkılır, devlet nasıl desteklerde bulunuyo bilen?
İlla köy yaşamına dönmek yerine büyükşehir statüsünde anadoluda bir ile yerleşebilirsiniz. Eskişehir gibi. Köylerde yakın merkeze. Şehirde iş bulup kargaşasız bir hayat geçirebilirsiniz. Boş vakitlerinizde de bahçe yapabilirsiniz.

Muğla da nereden zeytin ve zeytin yaği aldiniz merak ettim . Biz üretimini de yapiyoruz da ilk defa böyle bir yorum duydum merak ettim

bu arada bizde 60 ağaç var sene aşırı 300 lt. dizem yağımız oluyor.

dikkatinizi çekerim dizem..... öyle asit filan değil

Şu an köydeyim ve az önce elektrik geldi.
Sabahtan öğlen 4e kadar su yoktu, geçen 3 gün internet yoktu, öncesinde sıcak su yoktu.
Daha şükür hepsini aynı anda çalışırken görmedik. Biri varsa kesin diğeri yok birbirine haset elti gibi...

Yollarda kurtların kaçırdığı parçaladığı hayvanlar, yoğun tezek kokusu ve tezekler, aç ve bakımsız büyükbaşlar...

Köyde 2 bakkal, bir jandarma ,bir de sağlık ocağı var. Ölüyorum yahu desen ilçeye 1 saat yok var ki o da hastayı öldürmekten beter ederek hoplayıp zıplayıp asfalt dökülmemiş taş yollardan getirerek...

“Anne buralardaki çocuklar çok mutsuz olmalı, baksana bir parkları bile yok” diyen 3 yaşındaki kızım...ve parkı bile olmayan köy ve hatta ilçe...

Ha Ben doğunun bir köyündeyim, sizinki muhtemelen datçada güzel bir yazlık ve bahçesinde 5 tavuk, arka bahçede domates , biber ekip bahçeden denize, denizden yazlığa şeklinde bir hayaldir ve umarım gerçekleştirip çok mutlu olursunuz.

Kendi poziyonumu zira hiç tavsiye etmiyorum, çocuklarıma her gün “okuyun daha çok okuyun ki bu köyün dışındaki hayatla tanışın, yeni illere hatta ülkelere gidin, kendinize güzel bir dünya kurun” diyorum.

Çok yazacak şeyim var ama büyük ihtimal gene elektrik gidecek, şarjımı koruyayım.
Sevgiler,
Bana car car ötenler bu maji okusun köy hayatini bilmeden konuşanlar çok 1 hafta yasayin kacicak delik ararsiniz

Para kazanacak kadar hayvancilik yapmak icin biraz buyuk bi isletme.kurmaniz lazim esim veteriner hekim bizde girdik hayvancilik isine kari da var akilli davranirsan. Hayvancilik konusunda devlet destegi ciftlik yeri icin istedigi sartlarda yapilirsa hibe veriyor buda cok ince is bi ahirla bitmiyor hayvanlar icinse belli sartlarda desteklemeler var. Buyuk boyutta ciftlik kurarsaniz bakici sart ama 30.40 hayvana iki kisi rahatlikla bakabilir. Birde nacizane tavsiyem besi hayvanciligi yapacaksaniz bicakla keser gibi hemen isi birakmayin bi kac tur hayvanlari kesime gondredikten sonra tamamen hayvanciliga baslayin soyle ki ilk zamanlar cok para gerektiriyor

Back