• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cami yanında oturmak

Asla tercih etmem. Önceki aldığımız evde oğlum sabahın köründe sıçrayarak uyanıp deli gibi ağlıyordu ezan sesinden. Yeni ev alırken en çok buna dikkat ettim. Gene ezan sesini duyuyoruz Allah eksik etmesin ama uzaktan ve uzaktan gelen ezan sesi insana büyük huzur veriyor. Oğlumuzunda uyku düzeni oturdu bu yeni aldığımız evde şükür ( cami ile ev arasında 4 km var )

Son düzenleme:
Bizim de bir önceki evimiz caminin dibindeydi, bitişikti neredeyse. Arada başka ev de yoktu. İlk başlarda özellikle sabahın sessizliğinde hoparlörden gelen sabah ezanı sesi beni ıyandırıyordu. Bir-iki hafta sonra alışmıştım, hiç duymuyordum. Muhtemelen bir süre sonra bebekleriniz de alışır. Bizde öyle olmuştu ama çocukları bilemem tabii. Cenaze ise ben hiç görmedim. Ölen olmuştur muhakkak hata sela da duyuyordum ama özellikle cama çıkıp izlemezseniz sorun olmaz. Zaten ayda yılda bir olur, iki ev varmış arada çocuklar da pencereden görmez.

Bende siz yazinca boyle bir kriter oldugunu duydum.Benim evimde cami çaprazında cocuklar durup dururken uyanirken acaba ezana kalkar mi diye dusunmedim.Gayette guzel oluyor ramazanda falan ozellikle .

Evin ses yalitimina bakin.yalitimi iyiyse bir sorun olmaz.. ama eve muhakkak ezan okundugu zaman gidin bir bakin..

Sese çok duyarlı biri olarak ben tercih etmezdim.
Şuanki evimin yakınlarında cami yok hiç gözüme bile ilişmediğine göre bayağı uzakta olması lazım.

Arkadaşımın eskiden oturduğu yerde ev caminin dibindeydi ve hoparlörün sesi çok yüksekti, konuşurken yarıda bırakmak zorunda kalıyorduk konuştuğumuzu anlamadığımızdan. O kadar yüksekti. Okunurken telefonla konuşmak filan hayaldi. Psikolojimizi bozmuştu resmen.

Arkadaşlar merhaba
Biz bayadır ev bakıyoruz bir türlü bulamadık derken bir ev beğendik içimize sindi caminin yanında ev ama çevremizdekiler caminin yanından ev alma diyor iki tane bebeğimiz var sabah ezanında uyanır diyorlar ben inançlı bir insanım ezan sesinden rahatsız olmam ama bebek için sorun olur mu cami arada iki ev var sonra bizim baktığımız ev geliyor birde hep cenaze mi göreceksin dediler kafam karıştı. Cami yakınında oturanlar cami sorun olur mu sizce ?
Canım inan bana inançlı olmakla alakası yok. Cami yanında ev çok zor. Eşimin köyüne gittiğimizde yaşıyoruz aynı sorunu. Sadece sabah ezanında değil tüm vakit ezanlarında hem çocuk sıçrıyor hem biz. Zor olur yani.

Arkadaşım evler çuvala girmedi ya? E para da senin, en ufak bir şey düşündürüyorsa başka evlere bak çünkü o ses yavrucak için travma yaratabilir. Mutlaka içine sinen başka ev bulursun, hatta o beğendiğiniz evin inşaat firmasının başka semtlerde inşa ettiği evler olup olmadığını öğrenin. Aşağı yukarı aynı oluyor çünkü firmadan çıkan evler.

Ayrıca ezan sesinden rahatsız oluyorum diye bu benim dinlere saygısı olmayan, dini ritüellere de aynı şekilde yaklaşan biri olduğum anlamına gelmez. Ayrıca evet arapça okunmasından rahatsızım. Kime ne? Çık sokağa, sor bu ülke vatandaşına kaçı biliyor güzelim “ezanın” anlamını? Kim merak edip de bakmış-araştırmış? Böyle geldik böyle gidiyoruz. Belki Türkçe okunsaydı daha çok insan fayda görürdü. Söylenecek çok şey var da neyse.
Ezanın aslı arapça ve arapça okunması gerekir
Madem bu kadar Türkçe aşığısınız neden profilinizdeki mesaj ingilizce,üye adınız neden ingilizce
Rahatsız olmanız da evet saygısı olmayan anlamına gelir
Ben bu ülkedeki hiçbir dini ritüel ve kutsal saydıkları şeyden rahatsız olmuyorsam bu da benim saygılı olduğum anlamına gelir
Artı olarak ben ve benim çevremde inançlı olan herkes ezanın türkçe açıklamasını biliyoruz,zaten isteyen inanan araştırıyor istemeyene de zorla kimse birşey yaptıramaz

Madem bu kadar Türkçe aşığısınız neden profilinizdeki mesaj ingilizce,üye adınız neden ingilizce
Ben bu ülkedeki hiçbir dini ritüel ve kutsal saydıkları şeyden rahatsız olmuyorsam bu da benim saygılı olduğum anlamına gelir
Artı olarak ben ve benim çevremde inançlı olan herkes ezanın türkçe açıklamasını biliyoruz,zaten isteyen inanan araştırıyor istemeyene de zorla kimse birşey yaptıramaz
Amacim polemik yaratmak degil gercekten bilmedigim icin soruyorum , neden arapca okunmasi gerekiyor?
Bildigim kadariyla ezan dua degil , cemaate namaz vaktini hatirlatip camiye ve namaza davet etmek icin okunuyor yaniliyor muyum? Bunun arapca olma zorunlugu neden? Senelrdir hep merak ederim , sizin yorumunuza rastlayinca bildiginizi dusunerek soruyorum

Lunaparka çok yakın evim sabahlari pek degil ama akşam full çığlık sesleri. :işsiz:
Keşke cami olaydı bari imana gelip sabah namazı kilardim (okumayı bilen bi hoca esliginde , mikrofona höt höt vurmayan)

Tek guzel yanı cemaati kalabalik ve duzgun bir camiyse sokak her saatte hareketli ve güvenli oluyor.
Ama bu hareketlilik beraberinde bolca gürültü ve kaos da getiriyor. Cocuksuzken şikayetim yoktu ama cocuklu olarak cami yakininda yaşamam.

İnançla hiç alakası yok ama çok zor alışkın olmayana
Kızım 5 yaşında sabah ezanında uyanıp yanımıza gelip yatıyor

Hmm demek ezanın aslı arapça diye arapça okunması gerekir. Ne kadar güzel bir neden... Zaten bu gidişle arapça olacak ülkenin dili hepiniz rahatlarsınız :))

Ayrıca Desmond Hume, sevdiğim bir dizideki karakter. Bakınız sevdiğim bir dizi, bir hobi, bir ilgi alanı. Din değil yani güzel kardeşim. Dinle alakalı bir şey değil. Sarımsakla soğanı ayırın artık.

Ezan sesine alışıyor bir sure sonra insan ama cenaze kısmı biraz dusundurucu.
Su an evimizle cami minaresi arasinda 10 metre yok sesten uyanan cocuk gormedim hic bize gelenlerde dahi ama eviniz caminin icini goruyorsa cenazeler uzucu olabilir. Cami bahcesi on tarafta oldugu icin biz goremiyoruz mundna mütevellit bizim acimizdan sikinti yok. Gorebilecek yerdeyse tercih etmezdim sanirim

Amacim polemik yaratmak degil gercekten bilmedigim icin soruyorum , neden arapca okunmasi gerekiyor?
Bildigim kadariyla ezan dua degil , cemaate namaz vaktini hatirlatip camiye ve namaza davet etmek icin okunuyor yaniliyor muyum? Bunun arapca olma zorunlugu neden? Senelrdir hep merak ederim , sizin yorumunuza rastlayinca bildiginizi dusunerek soruyorum

ezanın arapça okunmasının sebebi şudur ki:
1-islam evrensel bir din olduğu için, dünyanın her köşesinde ezan aynı şekilde duyulmalıdır.
2-ezanın ahengi arapçadır, türkçe okunduğu zaman ahengi bozulur.
3-ümmet tarafından bu böyle uygun görülmüştür.
Ayrıca dünyanın neresine giderseniz gidin aynı okunduğu için ezan vaktini anlarsınız. O ülke dilinden okunsa tabiki anlayamazdınız.
İnşallah konu kapanmaz.

Evime cami yakın değil ama köye gittiğimizde sabah ezanı o kadar yankı yapıyor ki ben bile uykudan anında uyanıyorum
Köyün hocası sağolsun seside boru gibi iri sesli :kahve:

Bu mevzunun inancla ilgisi yok. Biz camiye cok yakiniz, ezan basladiginda telefonla bile konusulmuyor cam acikken. Ama bunun haricinde sabah ezanina falan uyanmiyorum acikcasi, alisiliyor.

Cami bize cok yakin, cok asiri yorgun degilsem her ezanda mutlaka uyaniyoruz ki bebek dunden uyanir. Bizimki bir de makamina uygun okumuyor resmen bagiriyor insan korkuyor.

ezanın arapça okunmasının sebebi şudur ki:
1-islam evrensel bir din olduğu için, dünyanın her köşesinde ezan aynı şekilde duyulmalıdır.
2-ezanın ahengi arapçadır, türkçe okunduğu zaman ahengi bozulur.
3-ümmet tarafından bu böyle uygun görülmüştür.
Ayrıca dünyanın neresine giderseniz gidin aynı okunduğu için ezan vaktini anlarsınız. O ülke dilinden okunsa tabiki anlayamazdınız.
İnşallah konu kapanmaz.
Anladim , tesekkur ederim aciklama icin

Yetişkin bir insanla bir bebeğin duyuşu farklıdır.
Rahatsız olmayan biz yetişkinler manevi anlam yükleyerek dinliyoruz, ama alışık olmayan bir bebek o hoparlörden bir anda patlayan ses ile nasıl çığlık çığlığa bağırıyor. Ben yaşadım biliyorum..

Yavrum kucağımda çırpındı uykudan uyanıp. Meme bile almadı ilk başta.
Küçük bebek varsa ben asla tercih etmezdim..

Back
X