hayır.bence kisisellestirmesinde bir problem yok arkadasi geldiginde disarda beklesin .
herkesin misafiri geliuor boylw langul lungul konusmuyor diyecek .
bukadar ...
haksizda degil
e tamada calisanin tum arkafaslarina degil x isimli arkafasina yasak koyacak .oda uygunsuz davrandaigi icin .ama bir çalışana yasak koyup diğerlerine koymamak haksızlık. kurallar genele konur, uymayan kişilere bireysel tepki verilir.
herkesin arkadaşı girip çıkarken senin arkadaşın giremez demek bence olayı kişiselleştirmek.
bir işveren bir yönetici bu şekilde davranamaz.
genele bir duyuru yapıp oranın bir iş yeri olduğunu, iş dışındaki ziyaretlerin hepsinin zamanını çaldığını, sağlıklı çalışma ortamı için artık arkadaş ziyaretlerinin kaldırıldığını söylemeli.
onun yerine 10 15 dakika daha erken cikar baska gunler .boyle saglanabilir bunada calisan tepki gosyerevek .Gerçekten sürekli 5’i geçiriyorsanız haklı bence, fazla mesai ödüyorumla geçiştiremezsiniz. 10-15 dakikaları ödüyor musunuz hiç sanmam
hayır.
öyle söyler ya da yaparsa yanlış yapmış olur, çalışanı tamamen kaybetmeye kadar gider o iş.
belli ki genel anlamda memnun kadın personelinden. memnun olmasa çalıştırmazdı kimse zorla kendi bünyesinde tutmuyor neticede :) hani o öyle demiş ya zorla çalıştırmıyoruz diye. sırf bu saçma sebepten çalışanın kendisine cephe almasını, belki işten soğumasını, işi bırakmasını göze almaya gerek yok diye düşünüyorum.
ayrıca hiç profesyonelce değil, herkes gelebilir ama senin patavatsız arkadaşın gelmeyecek yaklaşımı aşırı amatörce.
benim eski işyerimde patronun eşi her şeyi ama her şeyi kişisel algılardı ve zerre profesyonel değildi.
ben bir sene zor dayandım, diğerleri de zaten 2-3 ayda bir değişirdi, gelen durmazdı. üstelik hem fazla mesai ödemez hem de mesai dolunca çıkıldığında bozulurdu yahuu. öylesini bi daha görür müyüm bilmiyorum. saat 18.30 olmuş işini bitiren gidiyor 18.40'ta en geç. vay efendim hemen gidiveriyorlarmış
hal böyle olunca ekip anlamında dikiş tutturamayan bir işyeri durumuna düşüyor o zaman. bu da kazanca yansıyor.
iş hayatı profesyoneldir, kişiselleştirmeye uygun değildir.
ben yönetici ya da lider değilim ama bazen bizim ekiptekiler de bazı şeyleri kişiselleştiriyorlar, arada bi kendince tavır yapan oluyor ama asla umursamıyorum, profesyonelce yaklaşıyorum. anlıyorum mesela alınganlık ettiklerini ama iş hayatında buna yer yok.
Benim başka günler erken çıkamayacağım, hatta işyerimdeki diğer pozisyonlardaki insanlar mesai bitince şak diye iş bıraktığı için işleri toparlamak zorunda olduğum, daha bir gün bile 5te çıkamadığım bir işim var. Bu yüzden amir olan insanların conom nolcok onböş dokökooo demesine inanılmaz uyuz oluyorum. Belirttim zaten gün içinde kendi işini yetiştiremiyorsa kendi problemi, 4.30da iş uydurulup geç bırakılıyorsa işverenin problemionun yerine 10 15 dakika daha erken cikar baska gunler .boyle saglanabilir bunada calisan tepki gosyerevek .
is sahibi calisanin arkadasiyla muhattap olmak zorunda degil .
10 15 dk nin genelde lafi yapilmaz .
gun gelir 10 dk gec gelirsin .
gun gelir 15 dk eeken cikarsin .
hic calisma hayatiniz olmadi mi ?!?!?
e tamada calisanin tum arkafaslarina degil x isimli arkafasina yasak koyacak .oda uygunsuz davrandaigi icin .
otekilerin arkadaslari garip davranip yuksek sesle konusmuyor otekilere niye yasak koysun ki onlarin sucu ne ?
calisani cagirip diyecek ki senin x arkafasinin tavirlari duzgun degil , yuksek sesle konusuyor .
is yerine uygun davranmiyor bir daha ofise girmesini istemiyorum diyecek .
bu kadar..
Aynen öyle, çok amatörce, bence liderlik ve patronluğun çok farklı şeyler olduğunun bir kanıtı. Patron olmak kolay damdan düşersin de liderlik vasıf istiyor. Gidip hesap sormak yanlış, saygı ve korku arasındaki farkı asla bilmiyor insanımız. Saygı duysa zaten böyle davranan arkadasını iş yerine kabul etmez. Korktugu için çevirmis duymadım vs diye.diğerlerinin arkadaşlarının da bir gün abuk subuk davranmayacağımı garanti mi ?
yani iş yerinde olması gereken bir kuralı samimiyet adı altında saçma şekilde uygulamamış zaten konu sahibi.
ben genel anlamda kendisini çok çok amatör buldum.
zaten olay üzerine anında gidip sorgulaması fatal error.
kesinlikle bir yönetici yaklaşımı değil.
üzerine herkes gelebilir o gelmesin demek de bana göre çok ergenvari bir hareket.
işverenim demeyi bilen otorite sağlamak konusunda daha profesyonel tepkiler vermeli.
evet konu sahibi dengeyi tutturamamis ama yanina cagirip konusmasi amatirce degil . sende mi boyle dusuniyorsun demis ?diğerlerinin arkadaşlarının da bir gün abuk subuk davranmayacağımı garanti mi ?
yani iş yerinde olması gereken bir kuralı samimiyet adı altında saçma şekilde uygulamamış zaten konu sahibi.
ben genel anlamda kendisini çok çok amatör buldum.
zaten olay üzerine anında gidip sorgulaması fatal error.
kesinlikle bir yönetici yaklaşımı değil.
üzerine herkes gelebilir o gelmesin demek de bana göre çok ergenvari bir hareket.
işverenim demeyi bilen otorite sağlamak konusunda daha profesyonel tepkiler vermeli.
evet konu sahibi dengeyi tutturamamis ama yanina cagirip konusmasi amatirce degil . sende mi boyle dusuniyorsun demis ?
asil duyuota duymamazliga gelse bak duydu hic sesini bile cikaramadi derdi hem calisan hem arkadasi .
ben olsam o an o calisani cagirip olayi sıcakken kinusurdum .
calisanda akli basinda biriyle o arkadasina bidaha gelmemeaini soyler zaten .
cok fazla profosyonellik konusulmus .
merak ettim is ne isi ?
Aynen öyle, çok amatörce, bence liderlik ve patronluğun çok farklı şeyler olduğunun bir kanıtı. Patron olmak kolay damdan düşersin de liderlik vasıf istiyor. Gidip hesap sormak yanlış, saygı ve korku arasındaki farkı asla bilmiyor insanımız. Saygı duysa zaten böyle davranan arkadasını iş yerine kabul etmez. Korktugu için çevirmis duymadım vs diye.
konu sahibi yonetici degil zaten konuda patron .asla sormasın demiyorum ben sorma şeklini eleştiriyorum.
açıkçası bence münasip sorma şekli olayın üzerine çalışanın yanına gidip sorması değil. atıyorum 2 gün sonra bir mesai olduğunda bir şekilde konuyu açıp sakinken fikrini öğrenmeliydi.
çalışan zaten rahatsız olmuş ki hemen üzerine patronu yardır yardır yanına gidip bu iş ne ayak minvalinde sorunca iyice gerilmiş ve konuşmaktan çekinip konuyu geçiştirmiş.
çalışan zaten ek ücret için mesaiye kalmak istediğini de söylemiş zamanında.
patavatsız arkadaşının lafı üzerine 5 dakika sonra patron tarafından sorgulanınca kendini sıkışmış hissetmiştir. bu da çok doğal.
ha sadece patronluktan bahsediyorsak evet konu sahibi tam bir 90lı yıllar patronu gibi davranmış.
ama yönetici olmaktan bahsediyorsak tutumu bence çok demode.
yaaa şimdi madem çok yakınız, madem aile gibiyiz, madem çekinmek yok o zaman bana biraz hisse ver diyesim geliyor hep o cümleler karşısında benimbu tip küçük-orta ölçekli ofislerde samimi olmakla ast-üst sınırını korumak arasında ince bir çizgi var.
belli tavizler verilmiş. şimdi de münferit bir olay üzerinden bir kişiye yaptırım uygulamak düşünülüyor.
samimi iş ortamı insanların fiziksel koşullar olarak kendilerini rahat hissetmeleri, izin almak konusunda çekinmemeleri, izin alamazlarsa da bunu anlayabilmeleri, yönetimin gelişmeler hakkında çalışanlara şeffaf olmasıdır.
eğer çok yakınız herkesin istediği girip çıkabilir dersen orası iş yeri olmaktan çıkar. ev arkadaşın bile istediğini alıp pat diye getirip götüremez evine sonuçta.
madem çizgi aşılmış ve rahatsızlık var o zaman kendi de dahil herkes için yeni bir kural getirmeli.
konu sahibi yonetici degil zaten konuda patron .
kicuk islerde asiri profosyonellik beklememek lazim .zaten calisanda profosyonel.olsa serbest bile olsa patavatsiz arkadasini cagirmaz uyarır.
koc sabancı bile patron oldugu ici profosyinel yoneti ceo falan tutuyor .
bu adamlar bile bunu yapamayavaklarini bildigi icin bunu yapiykrlar .
konu sahibi arkadasin ne bicim konusuyor deseydi evet iyice amatorce olurdu ama sende mi oyle dusunuyorsun demesi bence gayet ilimli .
zaten progosyinel olmadigi icin nasil davranmasi gerektigini bize sormus .
e bir holding falan degilse bence tepkisi normal .konu sahibini fazla elestirmek istemiyirum zaten kadin ne yapayim diye sormus .
genel olarak amator .
sunu yapabilir belki arkadaslar misafirlerinizkn gelmesine izin veriyorum ama arakadaslariniz is yerinin huzurunu bozacak sekilde yuksek sesli konusmamali ve buraya uygun davranmalı .buna ozen gosterirseniz sevinirim diye herkese genel bir konusma yaoacak .
anlayan anlar zaten
yaaa şimdi madem çok yakınız, madem aile gibiyiz, madem çekinmek yok o zaman bana biraz hisse ver diyesim geliyor hep o cümleler karşısında benim
o ince çizgiyi korumak çok zor bence.
ayrıca iş ne olursa olsun orası bir iş ortamı. ben, iş saatleri içerisinde atıyorum yan masadaki arkadaşımın misafirinin lak laklarını çekmek zorunda değilim çalışırken. iş dışı telefon konuşmaları da beni benden alır mesela. eski iş yerimdeki kız nişanlısıyla konuşurdu bazen. allahım yarabbim tam odaklanmaya çalışıyorum kız flörtöz flörtöz konuşuyor komedi
şu an ekipçe evden çalışıyoruz ama yeni başladığım sıralarda ofiste çalışıyorduk. bir keresinde ofisteki iki kişinin de arkadaşı olan biri geldi. allahım kalmış son 1 saat, işim başımdan aşkın tam zamanında da çıkmak istiyorum iş bitmeden çıkamam. sürekli saate ve işin durumuna bakıyorum falan. bu gelen de aşırı densiz bir erkekti. genel anlamda hiç hoşlanmadım aşırı cıvık bi tip, ağzını yaya yaya konuşuyor falan en sevmediğim tip yani. herkesle bi şekilde sohbet etti ben oralı olmadım, katılmadım etmedim. zaten heriften hoşlanmamışım bir de iş kaygım var. bu geldi bana salça olmaya başladı. laf atıyor kendince. ismimi de bilmiyor, kırmızı kazaklı falan diyor ahahaha ne yüzüne baktım ne üzerime alındım ne de cevap verdim. resmen duymazdan geldim herkes sessizleşti bi an. bu şahıs da bi an kaldı sonra diğerleriyle sohbetine devam etti. yani ofise misafir serbest dediğiniz an patavatsız biri de gelebilir çok kibar biri de gelebilir ucu yok, sonu yok. ben şimdi bi yandan işimin derdine düşmüşüm bi yandan ona cevap yetiştirip kibarlık mı yapacağım? o zaten kibarlık bilse insan gibi adımı sorar, üzerimdeki kazağın rengiyle falan seslenmeye kalkmaz. böyle ortamlar her şeye müsait ve ben hiç hoşlanmıyorum mesela. burada idare etmek de yöneticiye düşüyor. kimsenin gelmemesi en iyisi. iş ortamında iş yapılsın, eğlenmek isteyene dışarıda mekan çok.
O arkadasinin bir daha ofise gelmemesini soylemeniz yeterli olur bence.İyi akşamlar kızlar
Ofisimizde birkaç çalışanım var. Konunun doğru anlaşılması İçin şunu anlatayım önce. Yasal çalışma saatleri dışında çalışınca ek mesai alıyorlar.
Şimdi arkadaşlardan birinin bir arkadaşı var. Patavatsız bir tip. Ofise girince ortamda kimse yokmuş gibi bağırarak, tuhaf konuşmalar yaparak çalışanımla konuşuyor, diğer kimseyi umursamadan dedikodu falan yapıyor vs. Her neyse bugun işten çıkmaya yakın geldi. Çalışan arkadaş biraz daha işim var sonra çıkacağım vs dedi ona. Biz hepimiz oradayken, senin bu mesai saatlerinin belli olmaması beni delirtiyor dedi.
Mesai saatleri belli, sabah 9 akşam 5. Yani konuştuğu gibi bir durum yok. Çalışan arkadaşla da öyle bir konuşmamız vs hiç olmadı.
Neyse bu patavatsız kız gittikten sonra arkadaşa xx arkadaşının dediğine takıldım. Kendi düşüncesi mi senin de böyle bir düşüncen mi var? Varsa bilmek isterim dedim. Bana, öyle birşey demedi ben duymadım dediaynen dediği şekilde söyledim bu kelimeleri kullandı hatta dedim, yok yanlış anladın bence dedi. Dedim dalga mı geçiyorsun benimle. Yok ben onu tanıyorum vs vs alakasız şeyler söylemeye başladı. Çıktım.
Ama kızgınım. O kıza değil çalışma arkadaşıma, bundan sonra nasıl davranmalıyım kafam karışık.
Şurada siz ve sizin gibi cevap verenlerin yazılarını okudukça şaşırıyorum. Hepimiz aynı konuyu okuduk değil mi? Yanlış yerde naralar atıyor gibisiniz...
Kadın gayet düzgün bir üslupla sormuş, yok mobbing, yok şu, yok bu diyenler bile var, arkadaş mobbing ne biliyor musunuz acaba? Bu gayet makul bir konuşma.
Kadın iş yerine gelip densizce konuşma yapan bir kızın söylediklerine takılmış ki zaten takılması için kız da kendince laf yapmış. Bana kalırsa çalışan kız bu densiz arkadaşı ile görüşmemek için ara sıra mesaim var yalanına başvuruyor. Konuşma sırasında konuyu kapatması da iş verinini bir şekilde zan altinda bıraktığı için çekinmesinden kaynaklı olmalı.
Yani kadın işveren diye bu ne nefret?? Şu kk da iki güruh çok tehlikeli birisi her aile sorununda boşan diyenler ikincisi kendisinden iyi olanları kiskanarak sanal ortamda alt etmeye çalışanlar.
Merhaba
İşveren-işgören ilişkisi nasıl olmalı ve bu konudaki sorun(lar) nelerdir hiç buna girmeyeceğim zira defalarca yazılmasına rağmen bu konuda bakış açınız profesyonel değil, duygusal.
Ama son paragrafınıza yorum yazmak istedim çünkü ben dahil burada eleştirel yorum yapan kk kadınlarını hedef almışsınız. Cevap hakkı doğdu bizlere.
İlk olarak, birkaç kişi her konuda espriyle yaklaşır veya eleştirinin dozajını arttırır. Bu birkaç kişi de her konuda farklı birkaç kişi olur zaten. Bu konuyu ayrı tutarak genel olarak şunu söyleyeyim,burada en sert eleştiri alan kişiler genelde "kendini ezdiren, kendi hatasını ısrarla görmeyen veya eşinin vs. hatalarını buradaki kadınlara karşı ısrarla savunan" kişiler oluyor. Ancak "zor bir evlilikten çıkıp kendi ayakları üzerinde durabilen, kötü bir ailede yetişmesine rağmen kendini güzelce yetiştirip okuyan/meslek sahibi olan, konu ne olursa olsun açtığı konuya gelen eleştirileri anlamaya çalışıp objektif yaklaşan" herkes burada destekleniyor. Ben aksini gözlemlemedim.
Burada konu sahibi genç bir kadın işveren diye kıskanıldığını sanmışsınız ancak burada doktor, hemşire, mühendis, akademisyen, yönetici, avukat vs. birsürü güzel meslek sahibi kadın var ve hiçbirinin meslek adına bir kompleksi yok. Bilginize...
çok güzel açıklamışsınız. ne yazık ki kötü bir tutumu eleştirmek çoğu kişi tarafından "kıskanmak" olarak nitelendiriliyor.
eğer eş eleştirilmişse evliliği, işi eleştirilmişse mesleği hemen kıskanılan konular oluyor.
bu konuda gördüğüm kadarıyla herkes son derece medeni ve deneyimlerine dayalı şekilde yanıtladı konu sahibini. konu sahibi bu durumu kişiselleştirmemiş olsa yada hedefi patronluk etmekten ziyade iyi bir lider olmak olsa gelen eleştirilerin yapıcı olduğunu anlayabilirdi.