- 18 Aralık 2010
- 1.098
- 2.758
iyi de normal şartlarda kimsenin arkadaşı iş yerine muhabbete gelmez. yönetici kimse bu kuralı koyması gerekir.
ayrıca çalışan da böyle düşünüyorsa neden yalan söylesin. konuyu uzatmak istememiş, bilmezden gelmiş. bu çok daha mantıklı.
belli ki düşüncesini açık etmeyi kendisine tehdit olarak algılamış.
bu iş yeri nasıl bir yer bilmiyorum ancak kurumsalda bu tip bir amir şikayet edildiği dakikada inceleme altına alınır. kimsenin çalışanına bu şekilde baskı yapıp zorla fikrini sorgulama hakkı olamaz.
Ben de onu dedim zaten, bundan sonra böyle bir kural koymalı konu sahibi.
İş hayatında malesef neden yalan söylesin olmuyor her zaman, diplomasi adına söylemek durumunda kalabiliyoruz.
Bilmezden gelmesi bence mantıklı olmamış orada, çünkü alenen duyulan bir şey. Daha akıllıca bir şekilde manevra yapabilirdi bence.
ben olsam eğer sürekli gelen biriyse o misafiri o gittikten sonra çalışana burada kimseyi zorla tutmuyoruz mesaiye kaldığında da ücretini alıyorsun belki seni daha az ziyaret ederse sohbete dalmazsınız işin daha çabuk biter arkadaşında daha mutlu olur derdim anlayacağını anlardı :)İyi akşamlar kızlar
Ofisimizde birkaç çalışanım var. Konunun doğru anlaşılması İçin şunu anlatayım önce. Yasal çalışma saatleri dışında çalışınca ek mesai alıyorlar.
Şimdi arkadaşlardan birinin bir arkadaşı var. Patavatsız bir tip. Ofise girince ortamda kimse yokmuş gibi bağırarak, tuhaf konuşmalar yaparak çalışanımla konuşuyor, diğer kimseyi umursamadan dedikodu falan yapıyor vs. Her neyse bugun işten çıkmaya yakın geldi. Çalışan arkadaş biraz daha işim var sonra çıkacağım vs dedi ona. Biz hepimiz oradayken, senin bu mesai saatlerinin belli olmaması beni delirtiyor dedi.
Mesai saatleri belli, sabah 9 akşam 5. Yani konuştuğu gibi bir durum yok. Çalışan arkadaşla da öyle bir konuşmamız vs hiç olmadı.
Neyse bu patavatsız kız gittikten sonra arkadaşa xx arkadaşının dediğine takıldım. Kendi düşüncesi mi senin de böyle bir düşüncen mi var? Varsa bilmek isterim dedim. Bana, öyle birşey demedi ben duymadım dediaynen dediği şekilde söyledim bu kelimeleri kullandı hatta dedim, yok yanlış anladın bence dedi. Dedim dalga mı geçiyorsun benimle. Yok ben onu tanıyorum vs vs alakasız şeyler söylemeye başladı. Çıktım.
Ama kızgınım. O kıza değil çalışma arkadaşıma, bundan sonra nasıl davranmalıyım kafam karışık.
Çalışan arkadaştan bugüne kadar ben hiç mesai konusunda şikayet duymadım. Bende ona ona göre davrandım. Şimdi bu konuşma beni şok etti. Profesyonel olmak böyle anlarda gerekli işte. Soruyu da samimiyetle sordum, kendi düşüncesiyse ona göre konuşurduk. Ama benimle dalga geçer gibi öyle birşey demedi diyor. Burda beni sırf işverenim diye kötü ilan edenler kendileri olsa kim bilir nasıl davranırlardı bu tavraben olsam eğer sürekli gelen biriyse o misafiri o gittikten sonra çalışana burada kimseyi zorla tutmuyoruz mesaiye kaldığında da ücretini alıyorsun belki seni daha az ziyaret ederse sohbete dalmazsınız işin daha çabuk biter arkadaşında daha mutlu olur derdim anlayacağını anlardı :)
belliki çalışanınız üfff çok çalıştırıyorlar demiş arkadaşına
o da laf atmış ortaya
çalışanınızın size öyle birşey demedi demeside ayrıca sıkıntı resmen sizi aptal yerine koyuyor
ya kusura bakmayın iş yoğunluğunu bilmiyor tabii ,ben şikayetçi değilim demesi gerekken uyduruyormuşsunuz gibi tepki vermiş
işine baksın boş boş laklak yapacağına
bence sormakta haklısınız, baskı yaparak sormamışsınız ,duymanız için özellikle söylenen şeyi emin olmak için sormuşsunuz, bizden bir şikayetin mi var anlamında ...Çalışan arkadaştan bugüne kadar ben hiç mesai konusunda şikayet duymadım. Bende ona ona göre davrandım. Şimdi bu konuşma beni şok etti. Profesyonel olmak böyle anlarda gerekli işte. Soruyu da samimiyetle sordum, kendi düşüncesiyse ona göre konuşurduk. Ama benimle dalga geçer gibi öyle birşey demedi diyor. Burda beni sırf işverenim diye kötü ilan edenler kendileri olsa kim bilir nasıl davranırlardı bu tavra
Çalışan arkadaştan bugüne kadar ben hiç mesai konusunda şikayet duymadım. Bende ona ona göre davrandım. Şimdi bu konuşma beni şok etti. Profesyonel olmak böyle anlarda gerekli işte. Soruyu da samimiyetle sordum, kendi düşüncesiyse ona göre konuşurduk. Ama benimle dalga geçer gibi öyle birşey demedi diyor. Burda beni sırf işverenim diye kötü ilan edenler kendileri olsa kim bilir nasıl davranırlardı bu tavra
Ay ağzınız bal yesin:)bence sormakta haklısınız, baskı yaparak sormamışsınız ,duymanız için özellikle söylenen şeyi emin olmak için sormuşsunuz, bizden bir şikayetin mi var anlamında ...
özellikle kendisi söyleyemediğinden arkadaşına söylettirmiş açıkcası.
eğer çalışanın bir suçu yoksa, o yönlendirmediyse, sorduğunuzda ''ya onun kusuruna bakmayın öyle patavatsızdır o, ben memnunum işimden'' demesi gerekirdi ,bunu demek yerine resmen sizi daha da suçlu çıkarmaya çalışıyor
resmen çalışanı tarafından mobinge uğrayan bir patron görüyorum şuan
Bakın bende her konuşmaya atlamıyorum. Arkadaşı o kadar bağırarak ve patavatsızca dedi ki konuşmasam olmazdı. Ve inanın baskıcı bir şekilde sormadım. Ama benimle dalga geçti resmen. Yani bu tavır mı dogru olan benim ki yanlış da.7 yıldır yöneticilik yapıyorum. işim çok fazla mesai hatta sabahlamaları dahi içeriyor.
zaman zaman çalışanların kendi aralarındaki serzenişleri, buna benzer muhabbetlerde duydum. ancak hiçbirinde hemen muhabbetin üzerine gidip de sorgulamadım.
o konuyu cebimde tuttum ve bir daha mesai yapılması gereken günlerden birinde "biliyorum çok sık mesai yapıyoruz, senin hiç şikayetçi olduğunu duymadım fakat bununla ilgili zorlandığın konular varsa her zaman görüşebiliriz" dedim.
her zaman da samimiyete inandığım cevaplar aldım ister olumlu ister olumsuz.
ama eminim o konuşmalar üzerine gidip "ben bunu duydum hadi düşünceni söyle" tarzında konuşsaydım bana olan güveni yıkardım. ki bu gerçek bir otorite de olmazdı.
arkadaşlar çalışan diplomatik olsaymış dediler ama asıl yöneticinin diplomasi becerisi önemlidir.
sanırım siz kurumsal bir firmadasınız, öyle bir ortamda bende duymamazlıktan gelirdim, üstüme alınmazdım çünkü kurumsal firmaya bağlı...7 yıldır yöneticilik yapıyorum. işim çok fazla mesai hatta sabahlamaları dahi içeriyor.
zaman zaman çalışanların kendi aralarındaki serzenişleri, buna benzer muhabbetlerde duydum. ancak hiçbirinde hemen muhabbetin üzerine gidip de sorgulamadım.
o konuyu cebimde tuttum ve bir daha mesai yapılması gereken günlerden birinde "biliyorum çok sık mesai yapıyoruz, senin hiç şikayetçi olduğunu duymadım fakat bununla ilgili zorlandığın konular varsa her zaman görüşebiliriz" dedim.
her zaman da samimiyete inandığım cevaplar aldım ister olumlu ister olumsuz.
ama eminim o konuşmalar üzerine gidip "ben bunu duydum hadi düşünceni söyle" tarzında konuşsaydım bana olan güveni yıkardım. ki bu gerçek bir otorite de olmazdı.
arkadaşlar çalışan diplomatik olsaymış dediler ama asıl yöneticinin diplomasi becerisi önemlidir.
bir iş yerinde nasıl bağıra bağıra konuşabiliyorlar ... Bu kadar rahatlık asla verilmemeli ,çalışan kişi o arkadaşına şşş sessiz ol böyle konuşma bile dememiş açıkca belli neyin ne olduğuBakın bende her konuşmaya atlamıyorum. Arkadaşı o kadar bağırarak ve patavatsızca dedi ki konuşmasam olmazdı. Ve inanın baskıcı bir şekilde sormadım. Ama benimle dalga geçti resmen. Yani bu tavır mı dogru olan benim ki yanlış da.
Bakın bende her konuşmaya atlamıyorum. Arkadaşı o kadar bağırarak ve patavatsızca dedi ki konuşmasam olmazdı. Ve inanın baskıcı bir şekilde sormadım. Ama benimle dalga geçti resmen. Yani bu tavır mı dogru olan benim ki yanlış da.
sanırım siz kurumsal bir firmadasınız, öyle bir ortamda bende duymamazlıktan gelirdim, üstüme alınmazdım çünkü kurumsal firmaya bağlı...
burada konu sahibi daha küçük daha samimi ortam denilen ofis ortamı gibi sanırım, biraz konu sahibininde insiyatifinde gibi, direkt muhattap o, daha küçük ortam anladığım kadarıyla...
o ortamlarda kurumsal firmalardaki gibi ilişkiler olmuyor ondan dolayı sormasını garipsemedim, daha az çalışan sayısı olan yerlerde ilişkiler daha yakın oluyor açıkcası.
baksanıza çalışanın gelen arkadaşı patrona posta falan koyuyorkonu sahibinin baskıcı tip olmadığı buradan belli sorarken de baskıcı tavırla sormadığı aşikar ve bunu gelen misafir kurumsal firmada yapabilir mi :)
Burası ne ofisi? “En azından o arkadaş gelemeyecek” diye çalışma prensibi mi olur? Kural herkese kuraldır. Değişik...Aynen öyle oldu. Yorumları bunu bilerek okuyorum. Önyargı kokuyor bazıları
Arkadaşı onu o kadar düşünmüyor ki ofiste bağıra bağıra özel hayatı hakkında konuşuyor mesela, daha neler neler. Son da bu oldu. Bundan sonra en azından o arkadaş mesai saatleri içinde gelemeyecek
doğru söylüyorsunuzvalla öyle insanlar öyle yerlerde öyle patavatsızlıklar yapıyor ki :)
tabi ki kurumsal yere arkadaşımız gelmiyor ama gelip giden beraber çalıştığımız dış firmalardan insanlarla aynı zamanda arkadaşlık ilişkileri gelişebiliyor. ve onların içinden de böyle patavatsızlar çıkabiliyor :)
bana göre en başta buradaki esneklik hatalı. onca zaman gelene gidene izin verilmiş, haliyle zaman içinde de esneklik artmış. küçük-büyük fark etmez her iş yeri ciddiyet ister bence. burada zaten o disiplin sağlanmamış.
sormasında bence de sıkıntı yok. ben soruş şeklini eleştirdim. çoğu zaman bir lafın niceliği niteliğinden daha önemlidir.
bir de o çalışan rahatsızsa bile bunu anlatmak istemeyebilir. bu da çok normal değil mi ?
günün sonunda işi, ekmeği buna bağlı. rahatsızım dese işinden olabileceğini düşünebilir. değilim dese daha çok mesai verilmesinden çekinebilir.
bu aşamada karşımızdakinin tutumuna saygı duymamız gerekiyor.
sanırım siz kurumsal bir firmadasınız öyle bir ortamda bende duymamazlıktan gelirdim üstüme alınmazdım çünkü kurumsal firmaya bağlı
burada konu sahibi daha küçük daha samimi ortam denilen ofis ortamı gibi sanırım, biraz konu sahibininde insiyatifinde gibi direkt muhattap o daha küçük ortam anladığım kadarıyla
o ortamlarda kurumsal firmalardaki gibi ilişkiler olmuyor ondan dolayı sormasını garipsemedim daha az çalışan sayısı olan yerlerde ilişkiler daha yakın oluyor açıkcası. baksanıza çalışanın gelen arkadaşı patrona posta falan koyuyorbunu kurumsal firmada kim yapabilir
Yazıdan da anlaşıldığı üzere kurumsal bir ofis değiliz. bende bana benim işyerimde posta koyan arkadaşı orada tekrar görmek istemeyeceğim. Bundan doğal ne olabilir. Herkese konusunu düşüneceğim alışkanlıklar var bir anda değişebilir mi emin değilimBurası ne ofisi? “En azından o arkadaş gelemeyecek” diye çalışma prensibi mi olur? Kural herkese kuraldır. Değişik...