Çalışanımın saçmalayan arkadaşı

Ben de onu dedim zaten, bundan sonra böyle bir kural koymalı konu sahibi.

İş hayatında malesef neden yalan söylesin olmuyor her zaman, diplomasi adına söylemek durumunda kalabiliyoruz.

Bilmezden gelmesi bence mantıklı olmamış orada, çünkü alenen duyulan bir şey. Daha akıllıca bir şekilde manevra yapabilirdi bence.

kural koyması konusunda hem fikiriz ancak ben iletişim şeklini de değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. evet bir arkadaşın gelip fazla mesai ile ilgili böyle bir muhabbet yapması hoş karşılanmaz ancak duyduğu bir cümle üzerine gidip sorguya çekmek de karşıdakini korkutan ve baskıcı bir tutumdur.
muhtemelen bu çalışan bir daha çok daha basit konularda dahi fikrini belirtmek istemeyecektir. bu da mutsuz bir çalışana ve günü gelince de o kişinin kaybına neden olur. ha konu sahibinin böyle bir kaygısı yoksa elbette bir şey diyemem.

ben olsam eğer sürekli gelen biriyse o misafiri o gittikten sonra çalışana burada kimseyi zorla tutmuyoruz mesaiye kaldığında da ücretini alıyorsun belki seni daha az ziyaret ederse sohbete dalmazsınız işin daha çabuk biter arkadaşında daha mutlu olur derdim anlayacağını anlardı :)

belliki çalışanınız üfff çok çalıştırıyorlar demiş arkadaşına
o da laf atmış ortaya
çalışanınızın size öyle birşey demedi demeside ayrıca sıkıntı resmen sizi aptal yerine koyuyor
ya kusura bakmayın iş yoğunluğunu bilmiyor tabii ,ben şikayetçi değilim demesi gerekirken uyduruyormuşsunuz gibi tepki vermiş

işine baksın boş boş laklak yapacağına

Çalışan arkadaştan bugüne kadar ben hiç mesai konusunda şikayet duymadım. Bende ona ona göre davrandım. Şimdi bu konuşma beni şok etti. Profesyonel olmak böyle anlarda gerekli işte. Soruyu da samimiyetle sordum, kendi düşüncesiyse ona göre konuşurduk. Ama benimle dalga geçer gibi öyle birşey demedi diyor. Burda beni sırf işverenim diye kötü ilan edenler kendileri olsa kim bilir nasıl davranırlardı bu tavra

çalışanın arkadaşı gelip kızım sana söylüyorum gelinim sen anla minvalinde ortaya laf atıp resmen arkadaşının patronuna posta koyup gidiyorsa o ortamda ciddiyetsizlik var ve patron çalışan ilişkisi olamamış demektir
eşimle yazılım üzerine şirketimiz var eşimin ünvden sınıf arkadaşıda ortağımız
bizler iş sahibiyiz yani
çalışanımız var gelip öyle oturup lak lak yapamaz
iş saatleri içinde işini yapması için çalışıyor
öğlen arası veya mesai bittiğinde kiminle görüşecekse görüşsün ama o esnada iş yerinide kabul gününe çeviremez orası bir iş yeri çünkü

bence bu konularda net olunmalı

bence sormakta haklısınız, baskı yaparak sormamışsınız ,duymanız için özellikle söylenen şeyi emin olmak için sormuşsunuz, bizden bir şikayetin mi var anlamında ...
özellikle kendisi söyleyemediğinden arkadaşına söylettirmiş açıkcası.
eğer çalışanın bir suçu yoksa, o yönlendirmediyse, sorduğunuzda ''ya onun kusuruna bakmayın öyle patavatsızdır o, ben memnunum işimden'' demesi gerekirdi ,bunu demek yerine resmen sizi daha da suçlu çıkarmaya çalışıyor

resmen çalışanı tarafından mobinge uğrayan bir patron görüyorum şuan

7 yıldır yöneticilik yapıyorum. işim çok fazla mesai hatta sabahlamaları dahi içeriyor.
zaman zaman çalışanların kendi aralarındaki serzenişleri, buna benzer muhabbetlerde duydum. ancak hiçbirinde hemen muhabbetin üzerine gidip de sorgulamadım.
o konuyu cebimde tuttum ve bir daha mesai yapılması gereken günlerden birinde "biliyorum çok sık mesai yapıyoruz, senin hiç şikayetçi olduğunu duymadım fakat bununla ilgili zorlandığın konular varsa her zaman görüşebiliriz" dedim.
her zaman da samimiyete inandığım cevaplar aldım ister olumlu ister olumsuz.
ama eminim o konuşmalar üzerine gidip "ben bunu duydum hadi düşünceni söyle" tarzında konuşsaydım bana olan güveni yıkardım. ki bu gerçek bir otorite de olmazdı.
arkadaşlar çalışan diplomatik olsaymış dediler ama asıl yöneticinin diplomasi becerisi önemlidir.

Ay ağzınız bal yesin:)

Ben patron olamamışım bugun çok net anladım.

Bakın bende her konuşmaya atlamıyorum. Arkadaşı o kadar bağırarak ve patavatsızca dedi ki konuşmasam olmazdı. Ve inanın baskıcı bir şekilde sormadım. Ama benimle dalga geçti resmen. Yani bu tavır mı dogru olan benim ki yanlış da.

sanırım siz kurumsal bir firmadasınız, öyle bir ortamda bende duymamazlıktan gelirdim, üstüme alınmazdım çünkü kurumsal firmaya bağlı...

burada konu sahibi daha küçük daha samimi ortam denilen ofis ortamı gibi sanırım, biraz konu sahibininde insiyatifinde gibi, direkt muhattap o, daha küçük ortam anladığım kadarıyla...

o ortamlarda kurumsal firmalardaki gibi ilişkiler olmuyor ondan dolayı sormasını garipsemedim, daha az çalışan sayısı olan yerlerde ilişkiler daha yakın oluyor açıkcası.
baksanıza çalışanın gelen arkadaşı patrona posta falan koyuyor konu sahibinin baskıcı tip olmadığı buradan belli sorarken de baskıcı tavırla sormadığı aşikar ve bunu gelen misafir kurumsal firmada yapabilir mi :)

bana hiç profesyonel gelmedi sizin tavrınız. sorduğunuz soru. en basidinden, ben o ofisteki sıradan bir çalışan olarak, mesai sonlarına doğru iş arkadaşımın arkadaşının ofise gelip ben orada harıl harıl iş yetiştirmeye çalışırken bağır çağır konuşarak dikkatimi dağıtmasını asla istemem. 4 senedir iş hayatındayım bu durumdan hep rahatsız oldum. kural, disiplin bunlar iyidir. sıkmayalım boğmayalım diye düşünerek esnetilen kurallar belli ki bunlar ama ben gereksiz buluyorum. bence buna artık son verilmeli. mesai saatleri içerisinde ofise kimsenin misafiri gelmemeli. fazla açıklama yapmadan net biçimde bu bilgiyi çalışanlara verip geçebilirsiniz diye düşünüyorum.

ikinci bir husus sizin çalışanı, arkadaşının ettiği laf yüzünden sıkıştırmanız. gerçekten çok amatörce ve uygunsuz bir hareket bu. yorumlarınıza bakınca da karmaşık hissettim gibi bişeyler yazmışsınız. sizce iş hayatında duygusallığa, hislere ne kadar yer var? bu çalışanın iş yapışından memnun musunuz? kendisinden verim alıyor musunuz? eğer bunlara cevabınız evet ise gerisine asla karışamazsınız. merak edip sorma hakkınız da yok. arkadaşı belli ki patavatsız, nerede ne konuşacağını bilmiyor. çalışan ise siz sıkıştırınca mesele uzamasın, kendisi zor durumda kalmasın diye duymadım deyip geçmeyi tercih etmiş bunu anlamak zor değil. didiklemeniz çok çok yanlış. bu kişi bundan sonra sizden daha fazla çekinecek. mesaiye de kalıp çalışıyor olması işinden %100 memnun olduğu anlamına gelmiyor. benim de işimle alakalı zaman zaman şikayetlerim oluyor ama patronum çekip sorsa ben de kıvırırım, yok derim, iyiyim derim uzasın istemem. çünkü çalışmak zorundayım. artıları ve eksileri tarttığım zaman artıları baskın geliyor. ay sonunda kira, fatura derdimin olması arladaşımın salakça laflarından daha önemli. ha bu soru karşısında yok x hanım olur mu öyle şey, şaka yaptı, densizlik etti diyerek yaranmaya çalışmam ama evet ya mesai saatleri benim için sorun oluyor da demem. böyle bişey için patrona diklenmenin anlamı yok. böyle bişey için dürüst olmaya da değmez.

bence siz bu konuyu tamamen unutun, çalışana bilenmeyin. duyguları işin içine karıştırmayın. zorla çalıştırmıyoruz gibi laflar konuya uygun değil. sonuçta dayanamayacak durumda olan basıyor istifayı gidiyor. demek ki idare ediyor, katlanıyor hepimiz gibi.

bir iş yerinde nasıl bağıra bağıra konuşabiliyorlar ... Bu kadar rahatlık asla verilmemeli ,çalışan kişi o arkadaşına şşş sessiz ol böyle konuşma bile dememiş açıkca belli neyin ne olduğu

dalga geçmemiş ki. bence büyüttüğünüz kadar kötü bir tutumu olmamış. arkadaşının tavrından rahatsız olmuş ve konuyu dallandırıp budaklandırmak istememiş bana göre ki bence bu da onu hakkı.
diyelim ki fazla mesaiden rahatsız, bunu size söyleme zorunluluğu da yok ayrıca. gelip işini düzgün yaptığı sürece, suistimalleri olmayan biri olduğu sürece istediğini anlatma/anlatmama hakkı her zaman var.
ben bu nedenle yaklaşımınızı gereğinden fazla ısrarcı buldum.
ha konu üzerinden biraz zaman geçip, atıyorum mesai yapılan bir günde muhabbet eder gibi sorsaydınız bence daha farklı olurdur.

almanların çalışma prensibini hep sevmişimdir, aslan gibi çalışırlar ,laklak boş beleş süre geçirmezler işleride bitti mi giderler en temizi

aşırı disiplinli çalışan bendim sanırım telefonla kişisel bile konuşmazdım telimi sessize alırdım mesai bitene kadar
2-3 kişilik işi hep ben yapardım , ziyaretçi asla kabul etmezdim
patronuma karşı bir arkadaşım böyle konuşsa yerin dibine girerdim sanırım çok mahçup olurdum
insanda iş ahlakı olmalı
patrona saygı iş yerine saygı olmalı

Orası nasıl bir yer öyle ya? Mesai saatlerinde neden çalışanların arkadaşları gelip sohbet muhabbet ediyor anlamadım zaten bunu kısıtlandırmanız gerekiyor. İkincisi insanların ikili sohbetlerinin öncesini bilemezsiniz. Belki arkadaşını geçiştirmek için ben geç çıkabiliyorum, saatlerim belli değil falan dedi arkadaşı da ona istinaden öyle söyledi. İşveren olarak bunu sorduğunuzda karşı tarafın çekinmesi çok normal değil mi sizce? Sevgili tribi atar gibi üstelemeniz yersiz olmuş.

valla öyle insanlar öyle yerlerde öyle patavatsızlıklar yapıyor ki :)
tabi ki kurumsal yere arkadaşımız gelmiyor ama gelip giden beraber çalıştığımız dış firmalardan insanlarla aynı zamanda arkadaşlık ilişkileri gelişebiliyor. ve onların içinden de böyle patavatsızlar çıkabiliyor :)

bana göre en başta buradaki esneklik hatalı. onca zaman gelene gidene izin verilmiş, haliyle zaman içinde de esneklik artmış. küçük-büyük fark etmez her iş yeri ciddiyet ister bence. burada zaten o disiplin sağlanmamış.

sormasında bence de sıkıntı yok. ben soruş şeklini eleştirdim. çoğu zaman bir lafın niceliği niteliğinden daha önemlidir.
bir de o çalışan rahatsızsa bile bunu anlatmak istemeyebilir. bu da çok normal değil mi ?
günün sonunda işi, ekmeği buna bağlı. rahatsızım dese işinden olabileceğini düşünebilir. değilim dese daha çok mesai verilmesinden çekinebilir.
bu aşamada karşımızdakinin tutumuna saygı duymamız gerekiyor.

Burası ne ofisi? “En azından o arkadaş gelemeyecek” diye çalışma prensibi mi olur? Kural herkese kuraldır. Değişik...

doğru söylüyorsunuz

çalışan tabiiki şikayetçiyim demek zorunda değil şikayetçide olabilir iş yerini sevmeyebilir bence asıl sorun öyle birşey yok ya diyerek patronuna uydurduğunu ima etmesi çok saygısızca ,patronunu hesaba almıyor resmen bir ciddiyeti yok
patronda dedi işte duydum, dedi öyle dedi vb. ısrarla sormamalı tabii ben olsam hani varsa şikayetin rahatsızlığın başkasından duymamıza gerek yok birlikte çalışıyoruz sonuçta o yüzden sordum derdim ofis ortamlarında çok çalıştım gerçekten sıcak ortam oluyor ,çalıştığım bir muhasebe ofisinde öğlen yemekleri biz yapardık patron benden ekmek falan isterdi yani ben öyle ortamlarda gördüğüm için konu sahibininde ofis ortamı olduğunu düşündüm

benimde patavatsız bir arkadaşım gelmişti ilk iş tecrübem mali müşavirin yanında çalışıyorum mesai bitti beni almaya geldi aşağıda güvenlikte bekliyordu patronlar hep birlikte ofisi kapattık indik karşılaşınca tanıştırdım patronum arkadaşın mı diye sorunca mecbur
arkadaşım ne dese beğenirsiniz aayy bunu mu işe aldınız beni alsaydınız ben daha iyi çalışırdım aslan gibi dedi ben öyle şok içinde kaldım
sabahına patronum çağırdı beni yanına bence o kişiyle arkadaşlık etme diye...
bakacak olursak patronun buna hakkı yok ama ofis ortamı samimiyetine dayanarak söyledi ben arkadaşımın ayıbı için utandım kusura bakmayın dedim , niye kusura bakayım benlik durum yok ama o iyi arkadaş değil bilgin olsun dedi

olabiliyor yani enteresan şeyler

Burası ne ofisi? “En azından o arkadaş gelemeyecek” diye çalışma prensibi mi olur? Kural herkese kuraldır. Değişik...
Yazıdan da anlaşıldığı üzere kurumsal bir ofis değiliz. bende bana benim işyerimde posta koyan arkadaşı orada tekrar görmek istemeyeceğim. Bundan doğal ne olabilir. Herkese konusunu düşüneceğim alışkanlıklar var bir anda değişebilir mi emin değilim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…