• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çalışan ve evli kadinlar aksam rutininiz nasil?

bende 7 de evde oluyorum eşim bigün evde bigün çalışıyor ve çalıştığı gün akşam 9 dan önce eve gelemiyor kendisi minübüs şöförü. o çalıştığı gün ya yemeği iki günlük yaparım yada ek olarak bigün önceden bişi hazırlarım mutlaka. eşim gelir yemek yeriz toplamam kalkmam sofradan 10 veya 10.30 oluyor. çay iç meyve ye falan 12 de yatarız.. temizliktte eşim ben haftasonu 2 gün evdeym eşimde bigün denk geliyor bana. onun olduğu gün ya gezeriz ya evde oluruz. çalıştığı günde temizliğimi yaparım..eşimin evde olduğu günde haftaiçi işten gelirim bazen eşim hazrlamış olur bazen ben hemen hazırlarım derken en geç 8.30 da yemek mutfak biter sonrada çay tv rutin şeyler. şuan çocuk yok böyleyiz çocuk olunca hem iş hem aş hem çocuk nasıl olcak bilmiyorum Rabbim bi yoluna kolay bu rutine alıştıyaam onada alışırım inşallha :)

Ben 8.30-5.30 çalışıyorum 2 çocuğum var biri 8 diğeri 3 yalında eve gider gitmez yemeğim yoksa hemen yemek koyuyorum ama hafta içi öyle çeşit çeşit yapmıyorum açıkçası 2- 3 çeşit anca bazende biraz fazla yapıyorum ki ertesi akşam yetişemezsem diye. Yemek pişerken dikey süpürgeyle süpürüyorum topluyorum bir yandan. Ütüyü ve çamaşırı genellikle haftasonuna bırakıyorum. Birde en önemlisi çocukları uyuttuktan sonra hemen evi ve mutfağı topluyorum kesinlikle ertesi güne dağınık bırakmıyorum. Yatmadan önce de banyo wc temizliyorum bazen 12 de bitiyor işim bazen 10 da tamamen evin durumuna bağlı ama dağınık olmadığı sürece temizlik vakit almıyor zaten dip köşe temizliği haftasonuna bırakıyorum. Eşim evdeyse iş bölümüde yapıyoruz tabiki çocuklarla ilgileniyor, uyutuyor evi süpürüyor bazen bulaşığı ona bırakıyorum yada odayı topluyor. Sonrasıda birbirimize kalıyor zaten.

eve geliş süremiz çok değişken ve 6 gün çalışıyorum. pazar günü eşime temizlik / yemek yapıcam dememi asla istemez. o yüzden bende bir çok şeyi pratik hale getirmeye çalıştım. yemek yapma işini kolaylaştırmak için bende buzluktan çok faydalananlarnım. biberlerimi bile doğrayıp buzluğa atıyorum. etlerimi incecik buz dolap poşetlerine yerleştiriyorum. dere otu maydanoz doğranmış yine buzlukta. domates doğrayıp buzlukta. barbunya bamya bezelye enginar dolmalık biber bunlar hep buzlukta hazır. bana 5 dk bile kazadırsa fayda. internetten yemek tarifi bakarken mutlaka pratik diye aratıyorum:) bulaşık makinesini boşaltmak eşimin görevi öyle anlaştık. bende elde neredeyse hiç birşey yıkamıyorum diyebilirim. makine gerçekten büyük kolaylık. haftada 1 temizlik için bir yardımcım vardı ama 3 aydır yok. tatil dönüşü biraz ağır geldi ama toparlanma sürecini hızla organize ediyorum. evimiz dağınık veya pis diye hiç dert etmedik eşimle. güzel bir film varsa gidiyoruz / izliyoruz. mutlu olmak temizlik yapmak değil onu bilenlerdeniz. ütü dağını aşmayı sevenlerdenim aslında. boş odamızda ütü masası hep açık kalır yaz dönemi ihtiyaç varsa ütü yapmayı tercih ettim ama 2 şey ütüleyeceksem hemen hızlı hızlı 5 tane yapıp aradan çıkarttım diyebiliriz. ama bugün itibariyle dizi karşısında ütü yapma sezonu açılmıştır. ufak tefek cinayetler başlıyor:)

Cocuk olunca daha zor olacak maalesef. 2 cok gec yalniz biraz erken yat da uykunu al hergun film mi izliyorsun 12 de yat bence

Hafta içi kızım uyumadan yemek ve onunla ilgilenme işlerini hallediyoruz eşimle. Yemeği kim müsaitse o yapar veya ısıtır, diğeri o ara kızla ilgilenir. Sonra ben mutfağı toplarım. Kız 9da uyur, 2-3 Gün iş yaparım diğer günler tv karşısında takılırım. Hafta sonuna yer silme, banyo yıkama gibi sıkıcı işleri bırakmam, dinlenirim.

Bizim toplumun yemek yeme is yapma rituelleri sıkıntılı. Bi kere zaten 7den sonra yemek yememek gerekio. Dolayısıyla tek cesit basit saglik bisey yiceksin. Cocuk da olsa makarnasizliktan pilavsizliktan ölmez gitmez. 8 buçuğa kalmadan yemek +bulasik bitecek. Bu sekilde sartlanip aliscaksiniz. Camasir asma olmayacak hic kurutma makinesi aliverin. Ütüyü temizligi de asla haftaici yapmayacaksiniz. Uykunuzdan da odun vermeyeceksiniz. Diger turlu kafayi yer insan.

Calisma saatleriniz cok fazlaymis.ben o saatte gelsem bi koseye yigilir uyurum.onceki geceden yemekleri yapin eve gelince yemek toplama 8 olsun.camasir bulasik varsa yerlestirin o sirada sonraki gunun yemegini yapin.esinizde supurge yapsin.yemek pisene kadar lavabolari falan temizleyin.tabi bunu 3 gunde bir yapin evde kimse yoksa ev kirlenmez.haftasonlari da max 2 saatinizi ayirin esinizle beraber derinden temizleyin sonrada gezmeye cikin.bence yapilabilir seyler cocuk yok bu onemli bi avantaj

Hah bi de boyle tipler var. Ya ogretmen ya ev hanimisin diil mi? Adami kanser etmeye yazio su lafi. 7de evde olmakta ne var bu ulkede insanlar anca 7de evde oluo. Calistigim dönem hicbisey yapamiodum oh calismiorum rahat ettimciler de gelir simdi.

Hah bi de boyle tipler var. Ya ogretmen ya ev hanimisin diil mi? Adami kanser etmeye yazio su lafi. 7de evde olmakta ne var bu ulkede insanlar anca 7de evde oluo. Calistigim dönem hicbisey yapamiodum oh calismiorum rahat ettimciler de gelir simdi.
Hele büyük şehirde 7de evde olmak lütuf
Ben 7.30 dan önce eve giremiyorum keza sabahta 7de evden çıkıyorum
Ama 6.30 da evden cıkıp 8 gibi evde olan arkadaslarımı görüp halime sükrediyorum

Yemegi olabildigince haftasonundan yapıyorum
İki kişiyiz ama yaptıgım her yemegi de mutlaka fazla yaparım sıcakken kavanoza koyar kapatır soguyunca buzdolabına atarım ilerki haftalarda yemek hemen hazır olur
Eşimin geliş saatine göre o da sıkca mutfaga girer
Bulasık makinesi her daim bostur hemen tık tık yedigimiz dizilir
Sonrasında spor salonuna gideriz
Her aksam en az üc bölüm dizi yada sinema mutlaka yaparız
Gece yatmadan yarım aaat kitap okuruz
Tabi bana yardımcı da geliyor haftada bir temizliğe ütüye elimi sürmem

Yemeği konserve gibi vakumlamış mı oluyorsunuz bu şekilde ?
Lezzeti nasıl oluyor? Tadı kaçmıyor mu?

Pardon da niye bu kadar sinirleniyorsunuz benimle duzgun konusun bu tipler nasi bi cumle.ben kimseyi asagilamiyorum zor olur ben yapamam diyorum.yapana kotu bisey mi demisim siz niye bu kadar abarttiniz.kimsenin moralini bozma amacli yazmadim lutfen uslubunuzi duzeltip oyle yorum yapin.bu arada evet ogretmenim burda bizi kucumseyen bi cumle kurmussunuz.ogretmenlik meslegi cok mu rahat sizce evet saatler uygun ama yorgunlugu cok fazla.eve gelince peltimiz cikiyor.

Son düzenleme:
mutlaka buzlukta doğranmış yemeklik malzemelerim bulunur bugunun yemeği yaparken yarınkinide ayarlarım yemeği yerken yarının yemeği pişer sofradan kalkıp evi elden geçiriyorum o sırada eşim bulaşıkları hallediyor hem ev işi toparlanmış hem yemeğim hallolmuş oluyor pişince altını kapatıyorum soğuyunca yarın yemek uzere dolaba atıyorum.sonra eşimle dizi film ne olursa izleriz.

kizlar aksam 7de evde oluyorum. yemek yaparsam eger cok daha gec suruyo ama hazir yemek varsa ya da esim benden once gelip yemek yapmissa yemek ye masayi topla mutfagi toparla diyene kadar saat 9 oluyo. sonra hangi isimi yetistircegimi sasiriyorum. Eşimle beraber yapmamıza rağmen yetişemiyoruz yani temizlik mi yapiyim film mi izleyelim kendime mi vakit ayirayim bilmiyorum. 2ye kadar uyumuyorum sonra sabah surunerek kalkiyorum:) ev islerine yardimci tutacak durumumuz yok henuz beraber yapmaya calisiyoruz ama temizlik yapsak da baska biseye vakit kalmiyo bu sefer, saldik gitti temizligi valla:d siz neler yapiyosunuz aksamlari?

Biz de saat 5 te evde oluyoruz okul eve yakın olduğu için o da.
Hafta sonu bence iki üç çeşit yemek yapın. Biz öyle yapınca çarşambaya kadar götürüyor :)
Yanına da salata, yoğurt vs. tamamdır.
Diğer iki gün de daha hızlı, pratik yemekler yapılabilir. Yazın menemen filan çok yaptık biz hem çabuk oluyor hem de besleyici.:)
Temizlik işini de hafta sonu yapın. İkiniz birlikte girişin. 2,5 saatte 3+1 evi komple temizliyoruz biz dip bucak. Kalan zaman bizim oluyor çabuk bittiği için.
Hafta içi toz alma vs hiçbir şey yapamıyoruz ama.
Hafta içi yemekten sonra varsa okuldan eve getirdiğimiz iş onu yapıyoruz yoksa kitap okuyoruz, film izliyoruz veya birlikte başka bir şeyler yapıyoruz. Bu şekilde. Not: Çocuksuz iki kişilik minnoş aile düzeni bu yazdığım :)

sadece pratik değilsiniz, zamanla aynı anda birkaç iş yapmaya alışırsınız merak etmeyin.
iki kişisiniz, sürekli ev tekstili (havlu, perde, nevresim, kilim, banyo halısı vb ) yıkamıyorsunuzdur.
haftaiçi çamaşırları yıkayıp kurutup ütüleyin.
banyoyu her gün 5-10 dk ayırsanız hallederiniz.
klozete çamaşır suyu, diğer taraflara bu püskürtmeli "banyo" yazan ürünleri kullanabilirsiniz. pratik olur.
hatta şimdi deterjanlı kağıt havlu çıkmış denemedim ama pratik olabilir.
süpürmek ve vileda yapmak çok sürmez. her gün yapmanıza gerek var mı bilemedim.
mikrofiber bezlerle de toz alacaksınız bitti gitti.
yemeği mutfakta yiyorsanız çok kırıntı olmaz.
biriktirmeyin işleri, mutfak bulaşık yığılmadan yemek yaparken toparlayın mesela.

az önce bir konuda yemek düzeniyle ilgili yorum yaptım

"iki haftalık düşünürüm. bir hafta yaptığımı diğer hafta yapmam ki sıkılmayalım.
haftasonu bir şekilde geçer, aperatif şeyler bazen dışarıda bazen ailelerimizde.
o yüzden 5 günlük plan yaparım. biz çok pilav tüketmeyiz ama size örnek olması için yazıyorum.
(günlerin sıralaması değişebilir tabi pazarınıza göre.
1. gün:nohut pilav ayran veya cacık diğer menü kuru fasulye pilav olabilir.
2. gün:sebze yemeği: eşimin ve çocuklarımın sevdiği yemeklere göre fasulye/ıspanak/semizotu/kabak bunlardan birisi yanına pilav veya makarna salata yapılabilir. buzlukta bezelye varsa orman kebabı vs yapılabilir.
3.gün: balık salata veya fırında sebzeli tavuk veya çorba tavuk pilav.
4. gün patlıcan musakka, karnıyarık veya islim kebabı gibi bir yemek yanına pilav cacık vs
5. gün: ev yapımı pizza, börek veya pide gibi bir şey ya da soslu bir makarna olabilir.
arada mercimek veya ezogelin, yoğurtlu çorba, domates çorbası yaparsınız 2 gün tüketilebilir.
sevdiğiniz yöresel bir şeyler varsa arada onları yapabilirsiniz.
mesela biz bazen yeşil mercimekli bulgur pilavı yapıp turşu salata günü geçiriyoruz.
bazen kek börek kısır yapıp yanına çay yapıyorum. keki bir gün önce gece yaparım buzlukta sarılı börek olur.
işten gelince kısırı yapar çayı demlerim böreği çıkarır fırına veririm mesela."
şeklinde.

Yemeği konserve gibi vakumlamış mı oluyorsunuz bu şekilde ?
Lezzeti nasıl oluyor? Tadı kaçmıyor mu?
Etli zeytinyaglı kıymalı hatta patatesli yemeklerde bile denedim hiç bir tadında değişiklik olmuyor
Yemegimi yapıyorum zaten hep fazla yapıyorum biz iki kişiyiz ama bi kilodan ne yapıyorsam yapıyorum ocağı kağattıgım gibi kaynar halde kavanoza koyup sıkıca kapatıp ters ceviriyorum biakç saat sonra soguyunca da buzdolabına atıp dönem dönem cıkarıp yiyoruz
Kapagı acılıp kısmi tüketilirse o zaman kalanın tadı bozulmaya baslıyor

işten eve gelirim, üzerimi değiştirip yemeğe girerim, yemeklik malzemeleri birgün önceden hazırlarım mesela taze fasulye ya da dolma yapacaksam önceden ayıklarım, neyse yemek pişerken tezgahı toplarım çıkan bulaşıkları yıkarım, onlar bitince balkonu falan yıkarım ya da tuvaleti ciflerim ,sonra eşim gelir yemek yeriz beraber sofrayı toplarız, makineye çamaşır atarım genelde iki günde bir çamaşır yıkadığım için birikmez, sonra birer kahve yaparım içeriz, oynaşırız falan filen derken çamaşırları sererim, bişeyler izleriz. ertesi akşam da sehpaların tozunu falan alırım mesela, haftasonuna kadar aklımdakileri ufak ufak günlere yayarak yaparım hem çok yorulmamış oluyorum hem de ev sürekli temiz ve derli toplu oluyor

hanımlar eşlerinizi de mutfaga sokun mutlaka benim eşim benden cok yorgun gelse de asla yan gelip yatmaz yemek yapıcaksak atıyorum soganı o dograr salcayı o kavurur sofrayı o kurar o toplar o bulasık yıkar vs

kizlar aksam 7de evde oluyorum. yemek yaparsam eger cok daha gec suruyo ama hazir yemek varsa ya da esim benden once gelip yemek yapmissa yemek ye masayi topla mutfagi toparla diyene kadar saat 9 oluyo. sonra hangi isimi yetistircegimi sasiriyorum. Eşimle beraber yapmamıza rağmen yetişemiyoruz yani temizlik mi yapiyim film mi izleyelim kendime mi vakit ayirayim bilmiyorum. 2ye kadar uyumuyorum sonra sabah surunerek kalkiyorum:) ev islerine yardimci tutacak durumumuz yok henuz beraber yapmaya calisiyoruz ama temizlik yapsak da baska biseye vakit kalmiyo bu sefer, saldik gitti temizligi valla:d siz neler yapiyosunuz aksamlari?
sabah bir saat erken kalkıp aksamın yemegını yap
aksamda gelince bir süpürge vileda yeter ıkı haftada bir yaparsın detaylı temızlık ıkı ksı olunca çok batmaz

Kendinize iş planı oluşturun. Çamaşırı belli gün yıkayın mesela.
Ben çalışmıyorum ama yemek dışında pek işim olmuyor evim 3 günde anca tozlanıyor. Haftada 2 gün çamaşır yıkayıp kurutup ütülüyorum böylece birikmiyor.

Back
X