• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mutfak Püf Noktaları Buzluk deneyimleri paylaşım alanı

Ayrıca bir ara kuru soğanım coktu, bozulmaması adina bir kısmını soyup yemeklik doğrayarak buzdolabı poşetlerine pay edip bir yemeklik şeklinde buzluğa attım. Öyle pratik ki sırf pratikliginden ötürü devam etmek istiyorum buna.
Yemek yaparken çıkar buzluktan soğanı, at tencereye hooop sipsak🙃
Soğani çiğden mi koydunuz şu an 2 kiloya yakin bozulmak uzere olan soganim var. Ben de değerlendirmek istedim bu sekilde. Sadece dograyip kucuk kucuk paketlemeli miyim

Benim için en hayat kurtarıcı şeyi söylememişim.

Kıymayı fazla alıp soğanla kavurup, bu anne sütü saklama poşetleri oluyor kilitli, onlara tek yemeklik koyuyorum.
Yine aynı şekilde birazına da domates, maydonoz baharat ekleyip, karnıyarık yemek içi olarak atıyorum.

Kışın bu şekilde yemek yapmak çok kolay oluyor.
Buzluktan al fasulyeyi, kıymayı ve domates sosunu, at düdüklüye 20 dk da sıfır emek ile yemek çıkıyor.

Yufka kırılıyor denmis ama ben yillardir bir buzdolabi posetine 2 tane yufka koyuyorum. Yufkacilar gibi kare katlıyorum. Buzdolabi poşetine ilk yufkayi koyup posetin kalan kisminin havasini alip poseti katlayip diger yufkayi da koyuyorum. Yufkalar arasinda poşet oluyor yani. Çıkarınca 1 saatte çözülüyor. Tazecik, yumusacik. Ama patatesli börekler cikarinca ici sulu gibi oluyor börekte onu sevmedim. Kurabiye simit, bazlama vs Allah ne verdiyse.
Tek katlama yöntemi ile evet, kırılmayabilir.
Gözlemelere bir şey olmuyor ama yufkalar kırılıyordu, sizin yönteminizle deneyeceğim.

Patatesli börekte ise eğer çözdürmeden buzlu halde fırına atar, ısısında çözülürse hamur kalmaz.
Tabii iç harcına da bağlı ama ben ya salçalı yaparım harcını ya da zeytin ve labneli.
Ondan olabilir.

Yufka çıkınca parçalanıyor.
Buzu çözülünce hamurlaşıyor çünkü.
Ama gözleme vs hazırlayıp ya da boş tüketilecekse lavaş gibi yine dikdörtgen katlanıp konulabilir.
Ben koydum yufka parçalanmadı hiçbirinde. Kare katlayıp koyuyorum bir yufkayı, arasına alüminyum folyo serip diğerini... el açması yufka bu arada hazır yufka denemedim

Bende yazayım yaptıklarımı
Sebzeleri domatesli kavurarak koyarım kabak ve patlicani sıcak soğuk su ile soklayip dondururum
Ekmek pişmiş olarak kek kurabiye poğaça hatta hamur pogacanin şeklini verip soklayip kutulara koyarım aniden çıkarıp fırına verebiliyorum
Soğan kıyma domatesli salçalı kavurup kağıt bardaklarla soklayip saklarım anında çıkarıp atarım tencereye mesela bamya patates bezelye yemekleri yapabilirim sarmisak ve ayçiçek yağı ile blendirlayip bulamaç yapıp kavanoza dondururum lazım olunca bıçak ucuyla bi tik hemen hazır yufkayı gözleme ve buzluk böreği sarıp şoklarım balıkları çok severim açıkçası alırım temizlenmiş yıkarım mısır unlayıp kağıt tabakta yuvarlak dizip dondururum çıkarıp tavaya dizmek kolay oluyor az sıvıyağ dok pişir
Dolma içlerini kavurarak hazırlayıp doldururum birazını pişirip ikinci tencere dondurucuya maydonoz dereotu biberleri doğrayıp koyarım otlar yapışık oluyor ama yemek ve hamur işlerinde belli olmuyor velhasılı ne bulursam dolapta

Ben de buz kübü kabına salçayı koyup donduruyorum sonra çıkarıp poşetliyorum. Dereotu, maydanoz, yeşil soğan da demette çok olduğu için alıp doğrayıp buzluğa atıyorum lazım olunca çıkarıyorum. Kek, kurabiye yapınca tek kişi olduğum için çok geliyor onları da atıyorum arada bir çıkarıp çözülmesini bekliyorum veya ısıtıyorum. Ekmek de çok güzel donuyor. Tavukları da alıp eve getirince teker teker sarıp atıyorum. Havuçları da doğrayıp poşetleyip atıyorum çorbalarda kullanmak için çok uygun oluyor. İşe gittiğim zamanlarda haftasonu soğan bile doğrayıp atıyordum. Yemek yapmayı çok kolaylaştırıyor.

Mayalı hamuru merak ediyordum oluyor denmiş ilk sayfada. Hemen deneyeceğim. Kahvaltıya yumurta kırma saçmalığından sonra bu konunun bildirimi çok iyi geldi😂

Ben koydum yufka parçalanmadı hiçbirinde. Kare katlayıp koyuyorum bir yufkayı, arasına alüminyum folyo serip diğerini... el açması yufka bu arada hazır yufka denemedim
Kesinlikle deneyeceğim.
Katlayıp tek değil direkt yufkacıdan aldığımız şekilde koymuştum ama hep parçalandı.
Sanırım bir atmadığım o var, onu da kırpık böreği yapıyordum tavada fazla geleni ya da yalancı çıtır mantı.

Mayalı hamuru merak ediyordum oluyor denmiş ilk sayfada. Hemen deneyeceğim. Kahvaltıya yumurta kırma saçmalığından sonra bu konunun bildirimi çok iyi geldi😂
Ooo mayalı hamur süper oluyor.
Hatta bence buzluktan çıkan hamur daha iyi oluyor.
Fazla pizza hamuru, poğaça yaptığımda mayalanma işlemi tam bitmeden alıp atıyorum.
Örneğin mayalanmanın 40. dk sında.
Çıkarınca çözüldükten sonra tekrar biraz yoğurma ve kapalı şekilde 15 20 dk dinlendirme, muhteşem hamur sizinle😂

Çiğ tüketeceğim şeylerde kullanmıyorum dereotu ve maydonozu.
Yani yılışık durumuna denk gelmedim ama ünlü bir şef şöyle demişti ‘buzluk kalıplarının içine maydonoz koyun ve biraz su doldurup, öyle dondurun, tazeliğini asla kaybetmeyecektir’ diye, denemedim.

Ben direkt sizin dediğiniz gibi yemek, börek yani ısılı işlemler için kullandım hep çıkan yeşilliği.

Domatesi de küp küp doğrayıp çiğden kullanıyorum, o da yemeklik.
Domates sosum ayrı oluyor, bu küp olanı çorba ve et yemeklerinde kullanıyorum.

Bizim bir sebzeli şehriye çorbamız vardır da biber domates maydonozlu, herkes salçalı yapar biz bu malzemelerle😂
Çok pratik oluyor bu şekilde.

Ayrıca meyveleri çok duyuyorum hele üzümü anlata anlata bitiremiyorlar.
Ayrıda meyveleri çok duyuyorum hele üzümü anlata anlata bitiremiyorlar.
Bu sene limonata için yazdan limon alıp birkaç parçaya bölüp attım.
Gerçekten bir şey olmuyor, senelerdir limonu sıkıp suyunu buz poşetine koyardık, gerek yokmuş.
Üzüm var ya bulunmaz nimet oluyo buzlukta siyah kokulu üzüm koydum buzluğa poşet poşet kırmızı erikte koydum zaten taneli olduğu için ister bi avuç ister komple poşeti kaynat miss gibi suyu oluyo siyah kokulu üzüm bilir misiniz bilmiyorum ama kendi çok tatlı olduğu için şekere de gerek kalmıyo tavsiye ederim hazır meyve sularından çok daha iyi 👌🏻

Benimkiler daha küçük, hayatlarında ayran dışında evde içecek gördü çocuklar, kahvaltı akşam yemeği hep limonata oldu😂

Çok enteresan ama karpuzu ızgara gibi pişirince et proteinine denk oluyormuş.
Bu okuduğum saçma bir bilgiydi, klasik galeriler olur ya, biliyor musunuz diye😂
Aklıma tek gelen bu amaçla karpuzun saklanabilmesi ya da karpuz suyu için.

Üzümü bu sene geç bulduk, hemen de bitti zaten.
Yoksa üzümü deneyecektim.

Değişik olarak peyniri falan da atmışlığım var ama çıkanı yine böreğe kullandım.
Başka da ne atılır aklıma gelmiyor.
Evde artan her şeyi koyuyorum zaten, yakında ev halkına sıra gelecek, nüfus birden patladı evde😂
Biz köy peynirlerimizi heo atarız senede bir toplu alıyoruz buzluklarda yerini alıyor :27: rizeliyim kolot peynirimiz var yuvarlak koca koca kesip kesip koyarız yoksa evde kokusundan durulmaz :70:

Mesajlara istinaden ekleme yapayım ben balık da çok güzel konuyor. Eşim balık halinden bikaç sandık çinekop alır. Buzdolabı poşetleriyle koyuyoruz. Buzluk çok soğuk olduğu için hemen donuyor. Çıkardığımızda da gayet tadı güzel mangal fırın hepsi lezzetli oluyor. Çekmecelilerden benimki marka söylenmiyordur o markayı tavsiye etmem ilk 2 çekmece kar içinde kalıyor geldiler motoru değiştirdiler yine aynı yine yetkili servis aranacak demektir.

Taze mısırı soyup atıyoruz. Turşu yapmak için beyaz lahana, kara lahana, taze fasulye bunları küçük küçük doğrayıp haşlıyorsun, dondurucuya atıyorsun. Yemek istediğinde çıkar içine birkaç sarımsak at sıvı yağ ve soğanla kavurabilirsin, az tuzla. Sarma yapıp atabilirsin. Yaprak , kara lahana kepiri biliyorsan fırınlanmış mısırdan yapılır. Onunla iç dolgu yapılıp poşetlenir, dondurucuya atılır. Taze fasulyeyi hoplatıp sonra sıvı yağ ile karıştırıp dondurucuya atabilirsin. Yaprağı yıkayıp atabilirsin. Bunlarda bizim yaptıklarımız.

Artan keki atarim buzluga, sonra baska gun pudingle toplar yaparım.
Ben pismis pogacayi da koyuyorum ama bazıları hassas oluyor buzluk kokusuna.

Kabağı çiğken dış kabuğunu kazıyıp, dilimleyip oyle koydum buzluga denemek için. Sogan ve domatesi kavurdum, sonra kabagi buzlu ekledim, azıcık pirinç. Zeytinyagli kabak yemeği oldu cok güzel.

Patlıcanı alacali soyup, dikine incecik dilimleyip firinda arkali önlü kızartıyorum. Islim kebabi için cok pratik.

Yufkayi her turlu icle sarip cigden koyuyorum buzluga. Cikarinca çözülmesini beklemeden direk firina atıyorum.

Domatesim arttiysa ve tuketilmeyecekse, butun halde koyuyorum. Cikarinca yikayip 5 dk bekletip buzluyken doğruyorum hemen yemeğin içine.

Pilav arttiysa ve yenmiyorsa, atiyorum buzluğa. Cikarinca yayla çorbası.

Cilek fazlaysa ve yenmiyorsa çürümesin yazik. Yıkayıp direk atiyorum buzluğa. Bazen az seker, az su, az nisasta ile pişirip tatlilara sos yapiyorum. Bazen de borcama kek yapip, cilekleri cigken aralara serpiyorum sonra firina atıyorum. Cikarinca da pudra şekeri serp, misss.

Dolmalik biberi ve kapya biberi çiğ de koyuyorum, dolmalik doldurup da koyuyorum.

Artan peynir kırıntılarını biriktiriyorum buzlukta. Ya böreğe, ya omlete.

Baligin her turlusunu koyarım zaten.

Beyaz fasulye ilk kez koydum bu sene. 20 dk pişti bayildim cok pratik.

Kuru fasulye ve nohut da ister islatilmis ister haşlanmış koyuyorum.

Tavuk bagetim her zaman olur, cikarip hemen patatesle fırına veririm.

Hazir mantı, hazir cordon blue, hazir döner de bulundururum. Acil durumlar için.

Sosisi, sucugu, pastırmayı dogranmis koyarim. Yumurtalarin icine, böreklerin içine

Havucu rendeleyip az zeytinyagi ile pişiririm. Atarim buzluga. Cikarinca sarmisakli yogurtla havuc tarator.

Elim boşsa fazladan yuvarlanmış fellah köftesi

Son düzenleme:
nohut ve kuru fasulyeyi onden duduklude biraz haslayip atiyorum.
fasulyeyi sizin gibi yapiyorum.
mayali mayasiz hamuru direk buzlugada atiyorum pogaca borek yaptigimda pismis olarakda atiyorum.
biberleri hafif kavurup atiyorum
bezelye ve barbunya cigden
kek pisirdigimde yarisini buzluga atiyorum
patlicanlari kozlenmis yada kavrulmus olarak kirmizi biberleri cigden yada kozlenmis atiyorum
mantiyi yaptiktan sonra bir birine yapismayacak sekilde tepsiye serip biraz unlayio 1 saat bekletip sonra buzdolabi posetlerine porsiyonlayip atiyorum
et sularini buz posetlerine doldurup donduruyorum

Evet evet.
Patates hariç karışık kızartma yapıyorum.
Bende actifry var, az yağda havuç, biber, kapya, kabak vs kızartıyorum küp halinde.
Bir tek patlıcan orada iyi olmuyor, onu tavada az yağda kavurup, hepsini tek seferlik ortaya meze kadar olacak şekilde paketliyorum.

Buzluktan çıkarıp o çözülene kadar küp patates kızartıp, yine buzluktan bir domates sos çıkarıp içine sarımsak rendesi, 1 küp şeker ve pulbiberle üzerine sos haline getiriyorum.
Hiç anlamazsınız buzluktan yine mükemmel oluyor. Misafir için de çok pratik.
Ağzımın suyu akan beğenisi niye yok :70:

Bende buzluk değilde normal yemekleri konserve yapıp buzdolabına koyuyorum aylarca acılık yiyilebilir bizde o kadar kalamıyor tabi orası ayrı :70:

Misal mercimek corbası yapıyorum 1 kilodan piştiginde kaynar sekilde kavanozlara koyup ters çeviriyorum bildiğin domates kons. Gibi oluyor hava almıyor soğuyunca da dolaba :KK76:kuru fasülye yeşil mercimek nohut aklınıza gelebilcek her yemek olur :eğlence:

Kızlar merhaba. Günlük hayatta hem çalışırken hem çocuk bakarken buzluk kullanmak inanılmaz zaman kazandırıyor. Ben de şöyle düşündüm; buzluğa neler koyuyoruz ,çıkarınca nasıl hazırlıyoruz, tadı nasıl oluyor, bu olayın püf noktaları neler paylaşalım birbirimizle. Hem birbirimize fikir veririz hem de yeni şeyler öğreniriz.

Ben başlayayım, şunu şöyle yaparsan daha iyi olur tarzı tavsiye veren olursa sevinirim bu arada. Barbunya ve bezelyeyi çiğden koyuyorum. Taze fasulyeyi yarı pişmiş, domatesli koyuyorum. Yapıldığı zaman biraz fazla yapıp lahmacun ve pideyi pişmiş, mantıyı sadece fırınlanmış koyuyorum. Kasaptan yeni alınmış kıyma ve tavuk kıymayla köfte yapıp çiğ olarak ekliyorum onu da. Ayrıca salçayı kaşık porsiyonuyla dondurup, buzlukta saklayıp kullanıyorum. Hazır salça çok çabuk bozuluyor. Sucuk,salam, kavurma sürekli buzlukta.

Hamur işi konusunda hiç fikrim yok yalnız. Poğaça konur mu, çiğ mi pişmiş mi? Börek nasıl konur? Bazlama saklanır mı falan hiç fikrim yok. Bu konularda her türlü yardıma açığım.

Buzluğun pratikliği kesin ancak sağlıklı dondurmak lazım yiyecekleri; pişmiş yemekleri ya da içine yağ girmiş hiç bir gıdayı dondurmamaya çalışın özellikle ayçiçek yağını dondurmak sağlıklı değil.

Her türlü meyveti çiğden atıyorum cıkarınca komposto pasta yada sos ıcın kullanıyorum
Domatesleri kup yapıp cıgden atıyorum cok buyuk yardımcı
Soğanları da aynı sekılde yemeklık porsıyonlarla cıgden atıyorum buzunu cozdurmeden yagda kavurup yemek yspıyorum
Artan peynırlerı ozellıkle kasarı rendeleyıp atarım patatesli keke corbaya pızzaya falan beyaz peynırı pogaca ve boreklere buyuk kolaylık oluyor
Artan hamurıslerını de aynı sekılde atıp onceden ısıttıgım fırında ısıtıyorum
Corbayı sulu yemeklerı tupperlayıp atıyorum
Kıymayı da kavurup yada cıgden nasıl ısıme gelırse atıyorum corbalara falan cok pratık oluyor yada kıymalı yemeklere😍
Tavuk ve et sularını da buzluk torbalarında dondurup ıstedıgım kadar kırıp kullanıyorum
Salcayı da bır arkadas yazmıs uzerıne gecene kadar yag koy asla bozulma olmuyor ama hazır salca hıc kullanmadım hep kendım yaparım
Dıger kıslık atacagım sebzelerı şoklayıp atıyorum mıs gıbı oluyor

Domatesi bütün atıyorum. Fazla gelen hazır yufkayı da koyuyorum, çıkarınca ya gözleme ya da tepsi böreği yapıyorum. Maydanoz, dereotu tazesi gibi olmasa da salatalarda kullanıyorum. Karalahanayı haşlayıp üst üste dizip poşetle koyuyorum, çıkarıp sarma yapıyorum. Et suyu pişirip koyuyorum. Değişik başka bir şey gelmedi aklıma. Kızartma hariç her şeyi koyuyorum bende. Yemekleri ben pişirdiğim zaman kavanoza koyuyorum, sıcağıyla kendisi vakumlanıyor. Buzdolabında saklıyorum. Bu akşam pişireli belki 1 aydan fazla olan taze fasulye yedim.

bazlama, taze ekmek konur. Eridiği zamanda koyduğun gibi taptaze olur.

Gelelim benim uzmanlık alanıma ;

- Balık kişisel fikrim asla konulmamalı, eğer konulması zorunlu ise mutlaka temizlenip konulmalıdır.

Neden temzilenmeli?

Evdeki derin dorun dondurucular ani donma işlemi yapmadığı için balıkların midelerinde olan yiyecekler don işlemi olana kadar bozulma yapabilir. Bu da zayıf ihtimalde olsa sizi sonra zehirleyebilir. Kesin bilgi değil ama tecrübemle sabittir.

EK olarak kim ne derse desin balığın lezzeti donduğu aman korunamadığı kanısındayım. Belki yalı balıklar olabilir onunda lezzet az kaybetme sebebi de balığın yağlı olmasıdır.
Sadece palamut guzel oluyor kazen buzluga dıger balıklar hıc olmuyor

Back