arkadaşlar ben bir şey sormak istiyorum. ameliyata hazırlık sürecinden bahsedebilir misiniz biraz. en çok şunu merak ediyorum. ameliyathaneye girdikten sonra mı bayıltıyorlar yoksa odadayken bayıltıp ameliyathaneye öyle mi alıyorlar. ben göre göre giremem sanırım ameliyathaneye. ameliyat olmaktan korkmuyorum ama göz göre göre giremem . ödüm kopar. niye önceden bayıltmıyorlar ki
Ameliyathane hemşireliği yapmış biri olarak hasta için bu süreç nasıl geçiyor adım adım anlatayım. Tabi kurumdan kuruma değişiklik olabilir...
1. Ameliyathaneye inmeden önce odanızda sizden bir hasta gömleği ve ameliyathane bonesi takmanız isteniyor. Hasta gömleğinin altında çamaşırınızın da kalmamasını söylüyorlar genellikle ama kimi kurumlar ve sağlık çalışanları külotunuzun kalabileceğini söyleyebilir. Ardından vücudunuzdaki tüm metal eşyaları, varsa çıkarılabilir protezleri çıkartıp beklemeye başlıyorsunuz.
2. Ameliyathaneye inme vakti geldiğinde sizi bir sedyeye alıyorlar. Dosyanız ve servis hemşirenizle birlikte ameliyathaneye indiriliyorsunuz. Kurum politikasının izin verdiği ölçüde yakınlarınız da size ameliyathane kapısına kadar eşlik edebiliyor.
3. Ameliyat olacağınız salon boş ise sizi hemen salona alabilirler. Ama yine kurum politikasına göre Pre-Medikasyon Odası denilen ayrı bir bölmeye alınıp ameliyat hazırlıklarınıza bakılabilir ve sakinleştirici ilaç uygulanabilir. Bunlar tamamen ameliyat olduğunuzu kurumun izlediği prosedürlerle alakalı. Kimi kurum veya hekim burun estetiği ameliyatı için sakinleştirici yapmaya gerek duymazken, kimi kurumlar veya hekimler sakinleştiren ilaçları tercih edebilirler. Ayrıca ilaç uygulanıyorsa eğer bu siz odanızda sedyeye bindiğinizde de olabilir, ameliyathane içerisinde Pre-Medikasyon odası dediğimiz alanda da olabilir.
4. Ameliyat hazırlıklarınız tamamlandıktan sonra ameliyat olacağınız ameliyat salonuna alınırsınız. Masaya uzanırsınız, sizin rahat edebilmeniz için size uygun pozisyon verilir. Serviste damaryolunuz açılmadıysa bu esnada anestezi ekibi üyelerinden biri damar yolunuzu açar. Tabi bu zamana kadar anestezi doktorunun sizi görüp muayene etmesi gerekir. Ama kimi durumlarda bu muayene siz ameliyat salonuna gelinceye kadar sarkabilir. Anestezi doktoru sizin anestezi almaya uygun bir hasta olduğunuzu onaylamadan uyutulmazsınız, bu nedenle hem fizik muayeneniz yapılır hem de anesteziyi riske sokacak bir hastalık öykünüz olup olmadığı sorgulanır...
5. Eğer anestezi onayınız da varsa damar yolunuz açıldıktan sonra ağzınıza dayanan bir oksijen maskesinden derin derin nefes almanız istenecektir. Ardından bir hafifleme ve uyku hali hissedeceksiniz...
6. Gözlerinizi açtığınızda ameliyatınız bitmiş olacak... O an sanki hiç yaşanmamış gibi, kara delik ameliyat olduğunuz saatleri yutmuş gibi gelecek size... Belki bir miktar mide bulantınız, baş dönmeniz olacak, belki kusmanız gerekecek... Kendinizi iyi hissettiğinizde tekrar odanıza alınacaksınız... Geçmiş olsun a.s