- 11 Ekim 2020
- 111
- 65
-
- Konu Sahibi Merkur Retrosu
Demek ki yaşadığınız yerde mesleğiniz uygun iş imkanı var. Benim arkadaşım tek öğretmenli lojmanı olmayan köyde çalışıyor ne yapsın?pazar gününü hariç tutarsak yaklasik bu aylik 39 saat yollarda boşa gecen zaman demek. servis yoksa yol parasida cabası. insanlar kaniksamiş bu durumu normal geliyo. ben 5 dk da is yerindeyim, o kadar uzak yere 10 bin verseler çalışmam
En azindan bir ay gidin calisin ortami gorun bir yıl calissaniz size iş anlamında çok çok buyuk tecrube olur derim ama derim sadece. Bana sorun yapabilir misiniz diye yapamam. Avukat degilim meslegim farkli bir alan ilk mezun oldugum da iş bulamadım sonunda bir yeri buldum ama kadın bana dediki gel birgun dene cunku birakip kaciyorlar sen de calismazsan bostan yere evrak falan ugrasmayalim. Ben de tamam dedim ne olabilir?
Gunde 10-11 saatti. Cumartesi de böyleydi. Sabah erkenden gittim ama o kadar yoğunduki bir dk boş zaman olmaz mı? Farkli yerlerde staj yaptim hicbiri boyle yogun degildi. Calisanlara bakiyorum enerjilerine her gun nasil boyle olabildiklerini şaşkınlıkla. Sonuç olarak bir daha gitmedim o yere eve geldigimde yemek bile yiyemistim yorgunluktan ki ogle arasi da dogru durust yiyememistim.
Cumartesi bari olmasa hadi neyse dişimi sıkıyım derdim. Ama haftada bir gunu beklemek cok zor geldi. Her aksam aksam eve gelip pazari beklemek pazar da sadece ölü gibi yatip dinlenmekle gecmesini bekleyecektim.
Eger orda calissaydim gercekten cok sey katardi bana meslegim olarak. Şu an çalistigim yerde 1 yilda ogrendigim seyi 2 ayda ogrenebilirdim meslegime cok sey katardi ama benden de cok sey gotururdu hayata dair yasamaya dair. Ben karakter olarak cok zora gelemeyen bi insanim. Eger siz dirayetli iseniz dedigim gibi en azindan bir ay deneyebilirsiniz
Demek ki yaşadığınız yerde mesleğiniz uygun iş imkanı var. Benim arkadaşım tek öğretmenli lojmanı olmayan köyde çalışıyor ne yapsın?
Ya da eşimle iş yerlerimiz arası 40 45 km idi bu seneye kadar ne yapacaktık işe yakın ayrı evler mi tutacaktık ya da birimiz işi mi bırakacaktık yol çekmeyelim diye?
Bunun kanıksamayla alakası yok. Herkesin işine 5 dk uzaklıkta evde yaşama durumu aşırı derecede ütopik.
Mesaisi fazla, maaşta dediğiniz kadar çok gelmedi bana ?
Önü açık diyorsanız düşünülebilir ama onun haricinde çok makul gelmedi.
Siz daha iyi bilirsiniz fakat haftalık çalışma saati 45 saatir. Sizin hesabınızla haftada 78 saat çalışmıs oluyorsunuz. Yani yasal çalışma saatlerinin üstüne çıkıyorsunuz. Bunun için iş yeri ile konuşabilirsiniz.Çünkü 45 saatin üstüne çıkarsanız mesai vermek durumundalar. Mesai ile ilgili birşey sordunuz mu?Beni geren kısım haftanın 6 günü 13 saat çalışma + 90 dk yol olmasıydı onu belirteyim.
Yoksa mesela akşam 20.00 olduğunda çıkabilsem o yol problem olmazdı.
Ama akşam 22.00 civarı işten çıkıp gece 23.00 da eve anca geliyorsam yol da gözümde büyür doğal olarak…
Siz daha iyi bilirsiniz fakat haftalık çalışma saati 45 saatir. Sizin hesabınızla haftada 78 saat çalışmıs oluyorsunuz. Yani yasal çalışma saatlerinin üstüne çıkıyorsunuz. Bunun için iş yeri ile konuşabilirsiniz.Çünkü 45 saatin üstüne çıkarsanız mesai vermek durumundalar. Mesai ile ilgili birşey sordunuz mu?
Anladım hakkınızda hayırlısı olsun. Yol suresini düşünmeyin İstanbulda normal.Yeni mezun için gercekten iyi maaş gibi geldi. Maalesef arkadaslarımdan biliyorum avukatlık kosturmacalı bir iş. Yolunuz acık hersey gönlünüzce olsun.Onun yerine maaş olarak daha tatmin edici bir miktar verdiklerini söylediler. Bence kastedilen para miktarı 7 bin tl gibi bir maaş ve yemek kartı var.
Evet haftalık çalışma saatlerine uyulması lazım ancak onun yerine maaşı fazla veriyorlar, bu saatleri beğenmiyorsan da o zaman çalışmazsın başkası gelir çalışır modundalar açıkçası büyük yerler…
İkinci mülakata gidiyorum haftaya, parayı net bir şekilde o zaman konuşacağız.
Benim aklıma takılan şey gece 10da istanbulda yollarda olmak ya
Bir tek korkan ben olamam
İş yeri servisi olsa bir derece
Nasıl bir güzergah duraklar nerede ıssız mi buda çok önemli
Servis sabahları gidiş için var ama akşam dönüşlerde herkesin çıkış saati farklı olduğu için yok ne yazık ki…
Gerçi sabahları olan servisi de çoğu zaman kullanamayacağım çünkü sabahtan adliyeye gidip oradan ofise geçeceğim
Geceleri 12 ye, 1 e kalanlar için taksi varmış. O saate kalsam direkt ofiste uyurum herhalde.
Bilmiyorum bu tecrübe kazandırır ama çok seyde götürür.. sağlık problemlerine neden olur ayrıca orada kimsenin mutlu neşeli 11 e kadar çalıştığını sanmıyorum nasıl bir yer anlamadım..