Bu konular kac yasinda anlatilmali?

Bende tedirgin olduğum için konu açma gereği duydum.
Yani o yaştaki çocuğa açık açık anlatılmaz biliyorum.
Bir çocuğa sen her ay regl olacaksın desem zaten kandan korkuyor belki bundan korkacak her ay kanama fikri ona ürkütücü gelecek.
Gecistirsen olmuyor. Üstü kapalı anlatsan birseye ikna olmayınca sorgulayip duruyor

benim 6 yaşında bir oğlum var. bebekliğinden beri çok kitap okuduğumuz için oldukça meraklı ve belgesel vs de izlediği için bazı şeyleri kafasında birleştirip soruyor.
biz de babanla ben birbirimizi çok sevdik ve bir çocuğumuz olsun istedik sen oldun diye anlattım.
seneye okula başladığında bir uzman yardımı ile kalan tüm süreci öğrenmesini sağlamak niyetindeyiz, zira okulda başka çocuklardan yalan yanlış bilgi almasını veya öğrendiğinde sarsılmasını istemiyorum.
siz de bi uzman desteği alabilirsiniz..

9 yaşında bunları soran kız bence bütün cevaplari biliyordur 😅😅 şahsen ben o yaşta adet duzeninden bebek nasıl olura, her konuya hakimdim. Okulda da hep gündemimiz bunlardi.
Çocuk değil ki 9 yaş, hatta günümüzde ergenlik yaşı 10a düştü. Okuldan, oradan buradan yalan yanlış şeyler duyacagina yaşına uygun, resimli bir kitap koyun kitaplığa, cinsellikle ilgili.
Gitsin gelsin gizli gizli okusun.
Benim ailemin yöntemi buydu, çok da mantikliydi. Gercekten yasitlarim o kadar salak saçma seylere inaniyordu ki, aklın hayalin durur :) en azından ne ogrendiysem sağlıklı bir şekilde öğrendim.
Misal, mastürbasyondan sonra cehenneme gideceğine inanip her seferinde aglayip tövbe eden insanlar var , ya da sivilcelerini masturbasyona yoran, ya da hamilelikle ilgili şehir efsanelerine sahip olan KKda bile 'lutfen dalga geçmeyin,havuzdan hamile kalabilir miyim' diye endişelenen insanlar var.
Ohooo daha neler neler duydum ben, yazsam yalan gibi anlaşılır :)
O yüzden benim önerim guzel bir kitabı alın, kitaplığa koyun. Gitsin okusun,öğrensin. Fazla yüzgöz olmaya da gerek yok.

Bence çocuğunuza en doğru bilgiyi verin. Yalan söyleyemeyin. 9 yaş küçük gibi görünsede bence bunları anlatmak için gayet büyük bir yaş. Ben 10 yaşımda ergenliğe girmiştim annem bana daha önce anlatmıştı. Gel bana söyle demişti. Abdest almayı inceliklerini falan anlatmıştı. Birazda cinsellikten bahsetmişti. Okulda da zaten aile planlamasını ayrıntılı olarak anlatıyorlar. Ama 11 yaşında falan cinsellik ayrıntılı anlatılmalı. Bir haberde okumuştum cinsellik yaşının 12 ye düştüğü yazıyordu. Erkek kız fark etmez dikkat etmek gerekir.

9 yaşında bunları soran kız bence bütün cevaplari biliyordur 😅😅 şahsen ben o yaşta adet duzeninden bebek nasıl olura, her konuya hakimdim. Okulda da hep gündemimiz bunlardi.
Çocuk değil ki 9 yaş, hatta günümüzde ergenlik yaşı 10a düştü. Okuldan, oradan buradan yalan yanlış şeyler duyacagina yaşına uygun, resimli bir kitap koyun kitaplığa, cinsellikle ilgili.
Gitsin gelsin gizli gizli okusun.
Benim ailemin yöntemi buydu, çok da mantikliydi. Gercekten yasitlarim o kadar salak saçma seylere inaniyordu ki, aklın hayalin durur :) en azından ne ogrendiysem sağlıklı bir şekilde öğrendim.
Misal, mastürbasyondan sonra cehenneme gideceğine inanip her seferinde aglayip tövbe eden insanlar var , ya da sivilcelerini masturbasyona yoran, ya da hamilelikle ilgili şehir efsanelerine sahip olan KKda bile 'lutfen dalga geçmeyin,havuzdan hamile kalabilir miyim' diye endişelenen insanlar var.
Ohooo daha neler neler duydum ben, yazsam yalan gibi anlaşılır :)
O yüzden benim önerim guzel bir kitabı alın, kitaplığa koyun. Gitsin okusun,öğrensin. Fazla yüzgöz olmaya da gerek yok.

Annenler utandiklarindan dolayi o çözümü bulmuslar ancak bence dogru bir çözüm degil. Cocuk gizli sakli okumamli. O kitap beraber okunsun. Cocuk sorulari oldugunda anne babasina gidebilcegini bilmeli. Ve o anne babanin dogru cevap verecegini bilmeli. O yasta utanilcak biseymis gibi gösterirsen, gizli sakli ögrenmesini saglarsan, ilerisi içinde iyi bisey olmaz.

Ki tabi ben bunlari diyorumda, o konusmayi kendi kizim ile nasil yapacam hiçbir fikrim yok tabi. Neyse ki bir kaç yilim daha var :) Biraz cringe olacak ama yapacak bisey yok. Mecburen anlatilcak, hepimiz bu süreçten geçecegiz. Cocuklarda 20'i yaslarina geldikerinde gülerler bu sohbetlere :)

Peki evli olmayan ve hamile olan kadinlari görürse, duyarsa? Niye çocuklara yalan söylemek? Bilimsellikten uzak cevap vermek? Bu konularda dogruyu anlatmazsan, ilerdede ilk asik olduklarinda, herhangi bir sorun yasadiklarindada sana gelmezler. Cünkü bu konular tabu olur.

Bence en ince detayina girmedende gayet bilimsel cevaplar verilebilir. Bunun üzerine kitaplar var. Bir 9 yasindaki kiz istisna olsa dahi regl olabilir. Ne oldugunu bilmeden yasamasi travma olur. Yani kesinlikle anlatilmali. Cinselligin detayina girmedende anlatilabilir. Yoksa cocuklar diger cocuklardan saçma sapan seyler ögreniyorlar. Bu tür konularin tabu oldugunu ögreniyorlar.

En iyi yol kitap ve cocuk psikologudur. Rayka Kumrunun kitaplarda çok güzel görünüyorlar.
🙃 evli demeyin. Bir kadina bir erkeğe ihtiyaç var deyin. Siz size nasil uygunsa oyle soyleyin.
Sizin bilimsellik anlayışınıza uygun anlatın.

Sonucta 16 yasinda kizimla 7 yaşında kizima vereceğim detay tabi ki ayni olmayacak.
Bu benim fikrim.
Açıkçası diger yorumlari hic okumadim bile.

Peki evli olmayan ve hamile olan kadinlari görürse, duyarsa? Niye çocuklara yalan söylemek? Bilimsellikten uzak cevap vermek? Bu konularda dogruyu anlatmazsan, ilerdede ilk asik olduklarinda, herhangi bir sorun yasadiklarindada sana gelmezler. Cünkü bu konular tabu olur.

Bence en ince detayina girmedende gayet bilimsel cevaplar verilebilir. Bunun üzerine kitaplar var. Bir 9 yasindaki kiz istisna olsa dahi regl olabilir. Ne oldugunu bilmeden yasamasi travma olur. Yani kesinlikle anlatilmali. Cinselligin detayina girmedende anlatilabilir. Yoksa cocuklar diger cocuklardan saçma sapan seyler ögreniyorlar. Bu tür konularin tabu oldugunu ögreniyorlar.

En iyi yol kitap ve cocuk psikologudur. Rayka Kumrunun kitaplarda çok güzel görünüyorlar.
Aslında sorun evli olmak bekar olmak değil. Erkegin bu işte ki rolü. Yani erkeğin ne ise yaradığını ogrense bekar birinin de bir erkekle bunu yapabilecegini anlayacak birşeylerin farkında sadece bazı taşlar yerine oturmuyor.

Orta okulda cinsel birliktelik nedir bilmiyordum. Kafamda oturtamamıştım. Bir gün arkadaşın biri gelip erkeğin şeyinde iğne gibi bişey varmış, çok acıtıyormuş demişti ve ben buna inanmıştım. Aileyle konuşulmaz ve internetimiz de yoktu o dönem. Araştırmamıştım tabii...
Sonra orta sonda kuzenimle bir film izlerken bir kadının adamın üzerinde hopladığını görünce şok olmuştum. Ben kafamda böyle canlandırmamıştım çünkü. Penis vajinaya giriyor, diken gibi bir şey çıkıyor sonra spermini bırakıp geri çıkıyor gibi br şey hayal etmiştim. Sonra evdeki küçük ansiklopedilerden cinsellik olanı alıp okumuştum da bir şeyler öğrenmiştim.

Şimdi bilgiye ulaşmak zaten kolay neyse ki böyle kör cahil değil çocuklar. Olayları abartmadan bilimsel olarak sade bir şekilde anlatmada fayda var ama ben bir pedagog yardımı alırdım kesinlikle.

Benim oğlum 2 yaşında, benim pipim var, babamın pipisi var, annenin pipisi yok diyor. Bizim de 2seneye kalmadan gelecek gibi bu sorular

Bence regliyi ve kıl meselesini anlatabilirsiniz. Annem bana 10 yaşında anlatmıştı ben çok kıllıydım okuldaki kızlara bakınca sürekli bunu kafama takıp ağlıyordum o zaman anlatmiştı. Regliyi de iyi ki anlatmış çünkü 11 yaşında kurstayken regli oldum heralde bilmesem korkudan ölürdüm ama daha onceden bildiğim için çocuk aklımla kendimce önlemler aldım . Bence çocuk da olsa onun anlayacağı dilden mutlaka anlatın

Konunuzu okurken aklima akademisyen anne geldi, o da geçenlerde bu tur ozel konulari cocugun durumuna gore anlatmalı seklinde kisa bir video paylasmisti. Anne olanlar daha dogru söyler bence.

Annenler utandiklarindan dolayi o çözümü bulmuslar ancak bence dogru bir çözüm degil. Cocuk gizli sakli okumamli. O kitap beraber okunsun. Cocuk sorulari oldugunda anne babasina gidebilcegini bilmeli. Ve o anne babanin dogru cevap verecegini bilmeli. O yasta utanilcak biseymis gibi gösterirsen, gizli sakli ögrenmesini saglarsan, ilerisi içinde iyi bisey olmaz.

Ki tabi ben bunlari diyorumda, o konusmayi kendi kizim ile nasil yapacam hiçbir fikrim yok tabi. Neyse ki bir kaç yilim daha var :) Biraz cringe olacak ama yapacak bisey yok. Mecburen anlatilcak, hepimiz bu süreçten geçecegiz. Cocuklarda 20'i yaslarina geldikerinde gülerler bu sohbetlere :)
Ben annesiyle çok yakın olan biri değilim, diş ameliyatı olmaya giderim,söylemem, evde dikişlerimden anlar ameliyata girdiğim. Ya da checkupa girerim, "ya bir şey çıkarsa" diye gittiğimi soylemem, yıllardır her yıl birkaç ay doğum kontrol hapı kullanirim-9 yılın sonunda ilk defa geçen odada görüp kistim olduğunu öğrendi😅😅 sevgililerimi paylaşmam, hayatımı anlatmam, işten istifayı verir öyle haber veririm, vizem çıkar öyle tatile cikacagimi söylerim...
Yani tutup annem kızım bu sperm bu penis falan konuşsun istemezdim. Ben kendime yeterim, mis gibi okudum, öğrendim işte :)

9 yaş regl gusül çocuk konularını konuşmak için gayet normal bi yaş hatta geç kalmışsınız bence. Muhtemelen arkadaşlarından kulaktan dolma mantıksız şeyler öğrendi bunun için size soruyor. Güzelce çok ayrıntıya girmeden de olsa anlatmalısınız sordukça, anne olan üyeler daha güzel cevaplar verirler nasıl olduğuna dair.

9 yaşında z kuşağı çocuğuna da anne baba lazım bebek için demeyin ama. Daha bilimsel ve aydınlatıcı olun. Zaten her şey her yerde biliyordur o az çok. Korkutucu şeyler duyduysa bunların yalan oldugunun cevabını verin ileride zorlanmasın.

İnternetten bakmasından sa size sorması cok iyi birsey aslında.. hersey acıkca olmasa da üstü kapalı anlatabilirsiniz devamını büyüyünce öğrenirsin denilebilir.. cok fazla arastırıyor su an keşif zamanında.. simdi ki aldıgı bilgiler hayatına yön verecektir.. bilgisiz bırakmayın..

Bende ilerde çocuğum olduğu zaman hep bu durumları düşünüyorum zor zamanlar gerçekten.Ben küçükken çocuğu öpüşünce oluyor sanıyordum diğer türlüsü asla aklıma gelmiyordu😂😂.Ama itiraf edeyim ortaokula geçtiğimizde ben arkadaşlarımdan öğrenim çocuğun nasıl olduğunu.O dönemlerde merak çok olduğu için biz çok konuşurduk aramızda bilen bildiğini anlatırdı ama tabi ufak çaplı bir şok geçiriyorsunuz çünkü insan annesiyle babasını o şekilde hayal etmek istemiyor😅.Regl meselesine gelince bizim okulumza bir heyet gelmişti ve bize anlatıp hepimize ped dağıtmışlardı.Yani bir şekilde öğreniliyor gerçek.

Kızım 9 yaşını doldurdu.
Bazı şeyleri merak ediyor sorguluyor.
Konu dini konu muhabbetine dönmesin sadece ornek verme acisindan soruuorum.
Regl döneminde namazı bırakınca neden namaz kilmadigimi soruuor. Oruc da da aynisini yasiyoruz.
Sonra gusul abdesti ne demek ve hangi durumlarda alınır diyor.
Bazı zaman banyo yapınca bende güsül abdesti alacakmiyim diyor.
Ve tabi vücuttaki tüyler.
Bebek nasıl yapılır? Yani şöyle soruyor neden bekar insanların çocuğu olmaz. Illa evli mi olmak gerek. Evli olunca ne fark ediyor. Sen nasıl hamile oldun? Bunu nasıl anladın gibi gibi.
Bunların hepsini ayrı ayrı merak ediyor.
Umarım sormak istedigimi anladınız.
Ben bazılarına uygun cevaplar vermeye çalışıyorum ama bazilarina nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum.
Bunlar kaç yaşında ve nasıl anlatılmalı.
Bana yardımcı olur musunuz?
Çocuğunuza dini boyut üzerinden bu konuları anlatmayın. Önceliğiniz din değil çococunuzun kendi bededenini tanıması olmalıdır. Size tavsiyem Bu sorulara kaçamak cevaplar vermemeniz uzman kişilerin youtube kanalları var çocuğunuzun yaşına göre anlatıyorlar açın önüne koyun telefonu dinlesin. Sadece bir video değil birkaç video bulun art arda izlesin. O sırada siz odada bulunmayın. Videolar bittiğinde yanına gidin ve öncesinde videoyu sizde izleyin özet bir şekilde kendiniz anlatın ve merak ettiği sorular sorsun. Yani kaçamak ve sağlıklı cevaplar vermeyecekseniz teknolojinin nimetlerinden faydalananın.

Orta okulda cinsel birliktelik nedir bilmiyordum. Kafamda oturtamamıştım. Bir gün arkadaşın biri gelip erkeğin şeyinde iğne gibi bişey varmış, çok acıtıyormuş demişti ve ben buna inanmıştım. Aileyle konuşulmaz ve internetimiz de yoktu o dönem. Araştırmamıştım tabii...
Sonra orta sonda kuzenimle bir film izlerken bir kadının adamın üzerinde hopladığını görünce şok olmuştum. Ben kafamda böyle canlandırmamıştım çünkü. Penis vajinaya giriyor, diken gibi bir şey çıkıyor sonra spermini bırakıp geri çıkıyor gibi br şey hayal etmiştim. Sonra evdeki küçük ansiklopedilerden cinsellik olanı alıp okumuştum da bir şeyler öğrenmiştim.

Şimdi bilgiye ulaşmak zaten kolay neyse ki böyle kör cahil değil çocuklar. Olayları abartmadan bilimsel olarak sade bir şekilde anlatmada fayda var ama ben bir pedagog yardımı alırdım kesinlikle.

Benim oğlum 2 yaşında, benim pipim var, babamın pipisi var, annenin pipisi yok diyor. Bizim de 2seneye kalmadan gelecek gibi bu sorular
Sizinki yine iyiymiş benimki erkek kardeşi olana kadar aynı organlara sahip oldugumuzu saniyirmus garibim kardeşinin altini açınca bi sasirmisti

Bana küçükken geç kalmıştı annem anlatmakta. Ya da ben erken hastalandım bilemiyorum. İlkokul 5 tim. Regl olunca annem de işteydi. Tuvalette ölüyorum ben galiba diye çığlık atmıştım🤣🤣. Babam gelmişti. Sonrasında çok utanmıştım babamdan. Normal olduğunu anlatması sakinleştirmesi falan baya bir zaman almıştı🙈. Yani azar azar anlatmakta fayda var.

Annem bana sütyen almamıştı ne saçma büyüyüp kendim almıştım ilgili de gözükür aslında ama bu konularda çok eksikti anlatmasını destek olmasını beklerdim. Kaş bıyık fln da mesela kendi kendime öğrendim. Kişisel bakımda kızıma yaşı gelince destek olcam bu kadar utanmaya gerek yok

Inanın gerçekten öyle değil. O hücrelerin nasıl birlestiginden o hücrelerin nerde bulunduğundan ne yersek o hicrelerden olur bebegi olmayanlar neyi eksik yapmista o hucreler olusmamis gibi gibi milyon tane soru.
İlgisini çekmiş arkadaşlarından fln duydu sanırım

Kızım 9 yaşını doldurdu.
Bazı şeyleri merak ediyor sorguluyor.
Konu dini konu muhabbetine dönmesin sadece ornek verme acisindan soruuorum.
Regl döneminde namazı bırakınca neden namaz kilmadigimi soruuor. Oruc da da aynisini yasiyoruz.
Sonra gusul abdesti ne demek ve hangi durumlarda alınır diyor.
Bazı zaman banyo yapınca bende güsül abdesti alacakmiyim diyor.
Ve tabi vücuttaki tüyler.
Bebek nasıl yapılır? Yani şöyle soruyor neden bekar insanların çocuğu olmaz. Illa evli mi olmak gerek. Evli olunca ne fark ediyor. Sen nasıl hamile oldun? Bunu nasıl anladın gibi gibi.
Bunların hepsini ayrı ayrı merak ediyor.
Umarım sormak istedigimi anladınız.
Ben bazılarına uygun cevaplar vermeye çalışıyorum ama bazilarina nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum.
Bunlar kaç yaşında ve nasıl anlatılmalı.
Bana yardımcı olur musunuz?
Bu konularda yanlış bir algıya kapılmaması için düzgün bir şekilde yalanlar da söylemeden anlatılabilir bunun en doğru yolu nasıl olur bir uzmana danışabilirsiniz bunun için ama zamanı gelmiş bence

Back