Bu konular kac yasinda anlatilmali?

Teşekkür ederim
Rica ederim, inanın bilgisizlik çok daha tehlikeli. Yaşına, olgunlaşma durumuna uygun şekilde bilgi verilmesini doğru buluyorum. Bilmediği şey insana risktir bence. Şu an internet ellerinin altında, merak ve bilgi eksikliği yüzünden istemeyeceğimiz şekilde şeylere bulaşabilirler. Ama merak duygusu sizin tarafınızdan doğru şekilde tatmin edilmiş bir çocuk kendini daha iyi koruyacaktır diye düşünüyorum.

Merhaba. Merak ettigi seylere cevap verebilirsiniz anlayabilecek yaşa gelmiş aslinda. He tabiki bazı konularda cokta detaya inmemeniz gerekir.
Yaşı itibariyle akılli telefon, tablet,bilgisayardan ucsuz bucaksiz sekilde karistırarak veya bir arkadas ortamında (her cocugun yetismesi, bulundugu ortam, kultür aynı olmadıgi için ozellikle)sacma muhabbetlerden ögrenmesindense sizin anlatmanızla ogrensin daha dogru olacaginı düsünuyorum.

Aslında çocuk için evli mi olmaktan kastı yani erkeğe nerede ihtiyaç duyuluyor.
Yani bebeği kadın karninda tasiyor o doğuruyor ya bunları kadın yapabiliyorken neden erkek olmalı gibi. Yani çocuk doğduktan sonraki bakım aşaması değilde bebek olusumda erkegin yeri neresi onu sorguluyor.
Tabi her çocuk farklidir.
O zaman kadinla erkegin hucresi birlesince bebek oluyor denebilir. ;)
Aslinda cocuklar cok derinlemesine merak etmiyorlar. Bizler tedirginligimizle yeni kapilar aciyoruz.
Onun için rahat bir sekilde ama kisa cevaplarla anlatilmali.

Merhaba. Merak ettigi seylere cevap verebilirsiniz anlayabilecek yaşa gelmiş aslinda. He tabiki bazı konularda cokta detaya inmemeniz gerekir.
Yaşı itibariyle akılli telefon, tablet,bilgisayardan ucsuz bucaksiz sekilde karistırarak veya bir arkadas ortamında (her cocugun yetismesi, bulundugu ortam, kultür aynı olmadıgi için ozellikle)sacma muhabbetlerden ögrenmesindense sizin anlatmanızla ogrensin daha dogru olacaginı düsünuyorum.
Bende öyle düşünüyorum.
Ama işte bazı zaman bazi sorular karsisinda çıkmaza giriyorum. Bi cevap veriyorum o cevaptan sonra baska soru cikiyor konu öyle derinlesiyorki bunları ilerde konusacagiz yada zamanla ogreneceksin demekten başka çare kalmıyor.
Dedektif gibi sürekli sorguluyor

Tabi her çocuk farklidir.
O zaman kadinla erkegin hucresi birlesince bebek oluyor denebilir. :KK66:
Aslinda cocuklar cok derinlemesine merak etmiyorlar. Bizler tedirginligimizle yeni kapilar aciyoruz.
Onun için rahat bir sekilde ama kisa cevaplarla anlatilmali.
Inanın gerçekten öyle değil. O hücrelerin nasıl birlestiginden o hücrelerin nerde bulunduğundan ne yersek o hicrelerden olur bebegi olmayanlar neyi eksik yapmista o hucreler olusmamis gibi gibi milyon tane soru.

Bende tedirgin olduğum için konu açma gereği duydum.
Yani o yaştaki çocuğa açık açık anlatılmaz biliyorum.
Bir çocuğa sen her ay regl olacaksın desem zaten kandan korkuyor belki bundan korkacak her ay kanama fikri ona ürkütücü gelecek.
Gecistirsen olmuyor. Üstü kapalı anlatsan birseye ikna olmayınca sorgulayip duruyor

Böyle konularda genel yaklaşımım en salt bilgiyi vermek, detaysız, dolaysız ve kısa cümlelerle.
Ve takıldığınız bi soruda "ilginç bi soru, bunu senle konuşalım uygun bi vaktimizde" deyip uygun pedagojik cevabı konuya özel araştırmak gerekiyor.
Çoğumuz çocukların sorduğu sorulara anında otomatik cevap verme ya da düzeyine inememe hatasına düşüyoruz.

Bir de tabi çocuğun zihninde oluşturmak istediğimiz figüre odaklanıyoruz, oysaki çoğu zaman soru sormalarındaki köken duygu farklılıklar gösterebiliyo. Oyuzden soruların bizdeki karşılıklarından ziyade sadece onun ihtiyaç duyduğu noktaya, sorunun çıkış noktasına odaklanmak gerekiyo. Çocuğum muhabbet mi etmek istiyor şuanda, ya da ardında bir kaygı mı var ya da sadece merak mı.

Diğer bir mesele ise her sorunun cevabını bizden alacakları yanılgımız. Bazen sadece o cevapla karşılaşacakları sağlıklı ortam kâfî...Babamı kızım hiç görmedi, başlarda okadar çok sordu ki, ben de kısa cevaplarla anlattım ama bu olay benim için çok özel bi durum olduğundan her soruda ayrı duygu yoğunluğu yaşadım. Meğer tek merak ettiği nokta dedesinin olup olmadığıymış. Ben yok ölümü nasıl anlatırım, hayatı nasıl anlatırım, genç ölmüş olması bizden yana onu kaygılandırır mı derken...birgün kendi geldi dedi ki evcilik esnasında "anne benim annem babam yokmuş oyunda tamammı" dedi. Nası yani tatildelermiymiş kızım deyince, yok ya ölmüşler işte, bazı insanlar ölür, dedi. Ben okadar cevap kaygısı yaşarken izlediğimiz bi çizgifilmle olayı yerleştirmiş zihninde meğer.

9 yaş eminim bu konuda daha emek ister, ama yukarıdaki kriterler bu yaşa ve hatta her yaşa uygun. Yetişkinler arasında bile "Neden sordu, çıkış noktası ne, şuan buna cevap vermeli miyim, vermeyeceksem nasıl bir üslup seçmeliyim, ve son olarak bu sorunun cevabını başka hangi kaynaktan alabilir?" adımlarını kullanabiliriz.

Inanın gerçekten öyle değil. O hücrelerin nasıl birlestiginden o hücrelerin nerde bulunduğundan ne yersek o hicrelerden olur bebegi olmayanlar neyi eksik yapmista o hucreler olusmamis gibi gibi milyon tane soru.
O zaman biryerden bu bilgilere ulasiyor
Tablet olabilir birileri olabilir.

Kızım 9 yaşını doldurdu.
Bazı şeyleri merak ediyor sorguluyor.
Konu dini konu muhabbetine dönmesin sadece ornek verme acisindan soruuorum.
Regl döneminde namazı bırakınca neden namaz kilmadigimi soruuor. Oruc da da aynisini yasiyoruz.
Sonra gusul abdesti ne demek ve hangi durumlarda alınır diyor.
Bazı zaman banyo yapınca bende güsül abdesti alacakmiyim diyor.
Ve tabi vücuttaki tüyler.
Bebek nasıl yapılır? Yani şöyle soruyor neden bekar insanların çocuğu olmaz. Illa evli mi olmak gerek. Evli olunca ne fark ediyor. Sen nasıl hamile oldun? Bunu nasıl anladın gibi gibi.
Bunların hepsini ayrı ayrı merak ediyor.
Umarım sormak istedigimi anladınız.
Ben bazılarına uygun cevaplar vermeye çalışıyorum ama bazilarina nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum.
Bunlar kaç yaşında ve nasıl anlatılmalı.
Bana yardımcı olur musunuz?
Ay bilemedim benimki daha 5 yaşında ogunlerde gelecek inşallah

Çok detaylandırmadan tüm sorularını cevaplayın, 9 yaş ergenlik dönemini anlatacağınız, öğreteceğiniz bir yaş ki sorular gelmeye başlamış, anlatın. Biyoloji dersi verir gibi vücudunu tanıtın-sevdirin, ilaveten 18 yaşın reşit sayıldığını, bu zamana kadar çocukların bu konularda aile korumasında olduğunu, bu kuralların birkaçını da verin ki yanlış yönlendirilmesin-yanlış denemesin-kanmasın kendini korusun. Dini bilgi kısmını da "Bizim inancımız böyle olduğu için böyle yaşıyoruz" diye kendinizden, yaşayışınızdan örneklendirin, kendisi hala çocuk olduğu için ibadetten muaf olduğunu anlatın. Bunları ayrı ayrı anlatın.

Giderin merakını ki çocuk sağdan soldan çarpık öğrenmesin, kendi vücudunu bilsin tanısın, ayıplı saklı utanmalı hikayelere çevreden maruz kalmasın-bilsin. Ergenlik öncesinde çocuğunuz, siz de tereddüt etmeyin, bilgiyi verin.

Son düzenleme:
Kızım 9 yaşını doldurdu.
Regl döneminde namazı bırakınca neden namaz kilmadigimi soruuor. Oruc da da aynisini yasiyoruz.
Bebek nasıl yapılır? Yani şöyle soruyor neden bekar insanların çocuğu olmaz. Illa evli mi olmak gerek. Evli olunca ne fark ediyor. Sen nasıl hamile oldun? Bunu nasıl anladın gibi gibi.
Ben bazılarına uygun cevaplar vermeye çalışıyorum ama bazilarina nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum.
Bunlar için çok güzel bi kitap vardı ama adını hatırlamıyorum bu kitabı araştırırsanız bence bulabilirsiniz. Regl olmayı kendi çocuğunuzun anlayabileceği şekilde anlayabilirsiniz namaz ve oruç tutmama durumlarını da Allah bizi çok sever o günlerde bize zor gelebileceğini düşünmüş ve bizi yormak istememiş gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Gusulun detaylarını anlatmaniza çok da gerek yok sadece amacından bahseeniz yeterli olur bence. Yani tüm vücudu su değmemiş yer kalmayacak şekilde temizlemek. Çocuklar için çocuk nasıl yapılır çocuklar nasıl dünyaya gelir konulu kitaplar var . Yine bunlardan faydalaanjz yararlı olur. Ne kadar güzel çocuğunuzla aranızda böyle bir iletişimin olması. Size tavsiyem hazır kızınız bunları size sormusken ertelemeyin yoksa bu boşlukları kesinlikle başkalarından aldığı cevaplarla kendi gozlemleeiyle doldurmaya çalışacak

Cok
Böyle konularda genel yaklaşımım en salt bilgiyi vermek, detaysız, dolaysız ve kısa cümlelerle.
Ve takıldığınız bi soruda "ilginç bi soru, bunu senle konuşalım uygun bi vaktimizde" deyip uygun pedagojik cevabı konuya özel araştırmak gerekiyor.
Çoğumuz çocukların sorduğu sorulara anında otomatik cevap verme ya da düzeyine inememe hatasına düşüyoruz.

Bir de tabi çocuğun zihninde oluşturmak istediğimiz figüre odaklanıyoruz, oysaki çoğu zaman soru sormalarındaki köken duygu farklılıklar gösterebiliyo. Oyuzden soruların bizdeki karşılıklarından ziyade sadece onun ihtiyaç duyduğu noktaya, sorunun çıkış noktasına odaklanmak gerekiyo. Çocuğum muhabbet mi etmek istiyor şuanda, ya da ardında bir kaygı mı var ya da sadece merak mı.

Diğer bir mesele ise her sorunun cevabını bizden alacakları yanılgımız. Bazen sadece o cevapla karşılaşacakları sağlıklı ortam kâfî...Babamı kızım hiç görmedi, başlarda okadar çok sordu ki, ben de kısa cevaplarla anlattım ama bu olay benim için çok özel bi durum olduğundan her soruda ayrı duygu yoğunluğu yaşadım. Meğer tek merak ettiği nokta dedesinin olup olmadığıymış. Ben yok ölümü nasıl anlatırım, hayatı nasıl anlatırım, genç ölmüş olması bizden yana onu kaygılandırır mı derken...birgün kendi geldi dedi ki evcilik esnasında "anne benim annem babam yokmuş oyunda tamammı" dedi. Nası yani tatildelermiymiş kızım deyince, yok ya ölmüşler işte, bazı insanlar ölür, dedi. Ben okadar cevap kaygısı yaşarken izlediğimiz bi çizgifilmle olayı yerleştirmiş zihninde meğer.

9 yaş eminim bu konuda daha emek ister, ama yukarıdaki kriterler bu yaşa ve hatta her yaşa uygun. Yetişkinler arasında bile "Neden sordu, çıkış noktası ne, şuan buna cevap vermeli miyim, vermeyeceksem nasıl bir üslup seçmeliyim, ve son olarak bu sorunun cevabını başka hangi kaynaktan alabilir?" adımlarını kullanabiliriz.
Cok Guzel yazmissiniz tesekkur ederim. Elinize emeginize saglik

çocuk nasıl olur ana okulu sorusu değil mi

yani oğlum tamam anladım anne ile babanın hücreleri birleşiyor da babanın hücreleri anneye hopluyor mu diye sormuştu

ama bence kızınız muhtemelen çevreden duyduklarını teyit ettirmek için soruyor

gayet biliyorlar öpüşme sevişme vs vs

geçen oğlum (10) çoraplarsan kukla yapmıştı aile yapıp tanıtıyordu

ikili çoraba bunlar annem ve babam onları rahatsız etmeyelim demişti, tek bir çoraba bu da bekar dayım deyip devam etmişti vs

regl vs de bence görüyor ama anlam veremiyordur yani evde yahut markette ped vs alınırken görmüyor mu

bana kimse anlatmadı gördüm öğrendim, sonra da okulda kızlarla konuşuldu, gelip anlattılar vs

Son düzenleme:
Kızım 9 yaşını doldurdu.
bu işin bence yaşı yok çocuğun algı kapasitesine göre 4 5 yaştan itibaren detaya girmeden anlayacağı dilden anlatabilirsiniz. Şu an kızım 4,5 yaşında banyo sonrası gusul abdestini alıyor benim yönlendirmem ile dini kısmına girmiyorum temiz oluyorsun bu şekilde her yerin yıkanmış oluyor diyorum ire aferin deyince hoşuna gidiyor. regl nedir biliyor, regl ne zaman olacak olunca ne kullanacak nasıl kullanacak biliyor zaten benden de görüyor. hamile nasıl kalınır kısmını da biliyor 2 trlü doğum olduğunu falan biliyor anlattım ve anlatmakta sakınca görmüyorum tabiki dediğim gibi detay vermiyorum yüzeysel cevaplarla bilgilendirme yapıyorum. ayıp ya da utanılacak şeyler değil.

Kızım 9 yaşını doldurdu.
Size sorduğunda cevapları sizden almalı yoksa dışarıdan öğrenir. Travma bile yaşayabilir. Kuzenimin kızı yeğenime anne baba arasındaki münasebeti, çocuğun nasıl olduğunu açık açık anlatmış. Çocuk anlattıklarını kafasında otturamayınca en son ablama anlatmış. O da bundan sonra sorularını sadece bana sor diyerek uygunca anlatmış. Yeğenim 10 yaşındaydı .
Soruyor ve merak ediyorsa anlatmalısınız

Ben kızlarımın sorduğu her soruya sorduğu zaman cevap verdim.
Kadinlarin özel bir günü var. Allah onu cok sevdiği için o gun dinlensin diye namaz kilma diyor.
Gusül abdesti hic farketmediler.
Evet bebek olmasi icin kadin ve erkeğin evli olmasi gerekiyor. Cunku bir çocuğun hem anneye hem babaya ihtiyaci var demistim.

Peki evli olmayan ve hamile olan kadinlari görürse, duyarsa? Niye çocuklara yalan söylemek? Bilimsellikten uzak cevap vermek? Bu konularda dogruyu anlatmazsan, ilerdede ilk asik olduklarinda, herhangi bir sorun yasadiklarindada sana gelmezler. Cünkü bu konular tabu olur.

Bence en ince detayina girmedende gayet bilimsel cevaplar verilebilir. Bunun üzerine kitaplar var. Bir 9 yasindaki kiz istisna olsa dahi regl olabilir. Ne oldugunu bilmeden yasamasi travma olur. Yani kesinlikle anlatilmali. Cinselligin detayina girmedende anlatilabilir. Yoksa cocuklar diger cocuklardan saçma sapan seyler ögreniyorlar. Bu tür konularin tabu oldugunu ögreniyorlar.

En iyi yol kitap ve cocuk psikologudur. Rayka Kumrunun kitaplarda çok güzel görünüyorlar.

çocuk nasıl olur ana okulu sorusu değil mi

yani oğlum tamam anladım anne ile babanın hücreleri birleşiyor da babanın hücreleri anneye hopluyor mu diye sormuştu

ama bence kızınız muhtemelen çevreden duyduklarını teyit ettirmek için soruyor

gayet biliyorlar öpüşme sevişme vs vs

geçen oğlum (10) çoraplarsan kukla yapmıştı aile yapıp tanıtıyordu

ikili çoraba bunlar annem ve babam onları rahatsız etmeyelim demişti, tek bir çoraba bu da bekar dayım deyip devam etmişti vs

regl vs de bence görüyor ama anlam veremiyordur yani evde yahut markette ped vs alınırken görmüyor mu

bana kimse anlatmadı gördüm öğrendim, sonra da okulda kızlarla konuşuldu, gelip anlattılar vs
Hopluyor mu'ya cevap verdiniz mi o zaman?

Back