Bu konular kac yasinda anlatilmali?

Dert bende derman sende

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Temmuz 2018
2.203
5.079
158
Kızım 9 yaşını doldurdu.
Bazı şeyleri merak ediyor sorguluyor.
Konu dini konu muhabbetine dönmesin sadece ornek verme acisindan soruuorum.
Regl döneminde namazı bırakınca neden namaz kilmadigimi soruuor. Oruc da da aynisini yasiyoruz.
Sonra gusul abdesti ne demek ve hangi durumlarda alınır diyor.
Bazı zaman banyo yapınca bende güsül abdesti alacakmiyim diyor.
Ve tabi vücuttaki tüyler.
Bebek nasıl yapılır? Yani şöyle soruyor neden bekar insanların çocuğu olmaz. Illa evli mi olmak gerek. Evli olunca ne fark ediyor. Sen nasıl hamile oldun? Bunu nasıl anladın gibi gibi.
Bunların hepsini ayrı ayrı merak ediyor.
Umarım sormak istedigimi anladınız.
Ben bazılarına uygun cevaplar vermeye çalışıyorum ama bazilarina nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum.
Bunlar kaç yaşında ve nasıl anlatılmalı.
Bana yardımcı olur musunuz?

Kızım 9 yaşını doldurdu.
Regl döneminde namazı bırakınca neden namaz kilmadigimi soruuor. Oruc da da aynisini yasiyoruz.
Bebek nasıl yapılır? Yani şöyle soruyor neden bekar insanların çocuğu olmaz. Illa evli mi olmak gerek. Evli olunca ne fark ediyor. Sen nasıl hamile oldun? Bunu nasıl anladın gibi gibi.
Ben bazılarına uygun cevaplar vermeye çalışıyorum ama bazilarina nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum.
Bence o çocuğun gelişim durumuna göre değişir illa şu yaş diye bi şey yok ama sizin durumunuzda illa detaylı gerçekleri anlatmanız gerekmez ki. Yani mesela gusül abdestinin ne olduğunu detaylıca anlattınız ki hangi durumlarda alınıyo diye sordu. Bence gerek yok bu kadarına. Ben olsam şey derdim herhalde, banyo yapmak demek ama eskiden daha çok kullanılıyodu şimdi artık insanlar banyo yapmak ifadesini daha çok kullanıyo der geçerim. Yani hangi durumda alinır diye sorduğuna göre gusül abdestini detaylıca açıkladınız diye anlıyorum. Vücuttaki tüyler falan bence çok kompleks sorular değil yani bunlar. İnsanlar büyüdükçe böyle kıllar çıkıyo der geçersiniz. Benim yeğenim sormuştu mesela bana hem de çok daha küçükken. Senin kolunda neden bunlar var diye. Ben de o şekilde cevap vermiştim. Çocuklarda olmuyo ama büyüklerde böyle oluyo demiştim o da tatmin olmuştu bu cevaptan. Bebek gibi bazı durumlari da okula falan paslardım ben olsam. Öğreniyorlar çünkü 4. Veya 5. Sınıfta uygun bi şekilde. Yani cocuğun neyi anlayıp neyi anlayamacağını en iyi siz gözlemlersiniz. Kimisi 11 yaşında ergenliğe giriyo kimisi taa lisede giriyo. Ona göre de bilginin dozunu arttırırsınız ama şuan çok küçük belli ki.

Bence o çocuğun gelişim durumuna göre değişir illa şu yaş diye bi şey yok ama sizin durumunuzda illa detaylı gerçekleri anlatmanız gerekmez ki. Yani mesela gusül abdestinin ne olduğunu detaylıca anlattınız ki hangi durumlarda alınıyo diye sordu. Bence gerek yok bu kadarına. Ben olsam şey derdim herhalde, banyo yapmak demek ama eskiden daha çok kullanılıyodu şimdi artık insanlar banyo yapmak ifadesini daha çok kullanıyo der geçerim. Yani hangi durumda alinır diye sorduğuna göre gusül abdestini detaylıca açıkladınız diye anlıyorum. Vücuttaki tüyler falan bence çok kompleks sorular değil yani bunlar. İnsanlar büyüdükçe böyle kıllar çıkıyo der geçersiniz. Benim yeğenim sormuştu mesela bana hem de çok daha küçükken. Senin kolunda neden bunlar var diye. Ben de o şekilde cevap vermiştim. Çocuklarda olmuyo ama büyüklerde böyle oluyo demiştim o da tatmin olmuştu bu cevaptan. Bebek gibi bazı durumlari da okula falan paslardım ben olsam. Öğreniyorlar çünkü 4. Veya 5. Sınıfta uygun bi şekilde. Yani cocuğun neyi anlayıp neyi anlayamacağını en iyi siz gözlemlersiniz. Kimisi 11 yaşında ergenliğe giriyo kimisi taa lisede giriyo. Ona göre de bilginin dozunu arttırırsınız ama şuan çok küçük belli ki.
Ben kendisine normal abdesti öğretim o da sırasını karıştırdığı için gidip kitaptan yazmış. Onu ararken muhtemelen gusule denkgelmis. Orada hayız hali cunupluk vs yazdığı için onun ne demek olduğunu anlamamistir. O kelimeleri aklında tutup hayız ne demek diye soramayacagi için dolandirarak soruyor.
Ama genel olarak bu konularda sorgulamaya başladı.
Bir yandan küçük bir yandan küçük değil. Öyle basit cevaplarla gecistiremiuorum bazı zaman. Kafasina yatmayan birseyi sorgulamaya devam ediyor cunku.
Kıl tüy konusunu söyledim artık. Insanlar belli bir yasa geldiginde vücudunun bazı bolgelerinde tüyler çıkıyor bunlar.cok normal. Dedim . Bende de.olacak mi dedi bende evet dedim.

Burdan kapsül bir cevap mümkün değil bence.
Çocuk konularında cevap verirken çok tedirginim.
Bu konuda güvendiğiniz pedagoglara sorabilirsiniz, imkanınız yoksa sosyal medyadan sorarak.
Ya da yine güvenilir pedagog videolarını inceleyerek

Burdan kapsül bir cevap mümkün değil bence.
Çocuk konularında cevap verirken çok tedirginim.
Bu konuda güvendiğiniz pedagoglara sorabilirsiniz, imkanınız yoksa sosyal medyadan sorarak.
Ya da yine güvenilir pedagog videolarını inceleyerek
Bende tedirgin olduğum için konu açma gereği duydum.
Yani o yaştaki çocuğa açık açık anlatılmaz biliyorum.
Bir çocuğa sen her ay regl olacaksın desem zaten kandan korkuyor belki bundan korkacak her ay kanama fikri ona ürkütücü gelecek.
Gecistirsen olmuyor. Üstü kapalı anlatsan birseye ikna olmayınca sorgulayip duruyor

Kızım 9 yaşını doldurdu.
bu konularda uzman olan kişiler mutlaka vardır onların yorumlarına bakın derim ben. zamanından önce anlatırsanız bazı şeyleri belki tam anlayamaz bilemedim.

Kızım 9 yaşını doldurdu.
Bana bunların bazıları 7 yaşımda falan babam tarafından anlatıldı. Biz evlenince bendeki tohumlar :D ile annendeki yumurta birleşince sen oldun falan demişti. Cinselliği düşünmedim mesela hiç öyle çağrıştırmadı. Ama fiziksel bir şeyler olduğunu anlamıştım.

5. Sınıfta meme gelişimim başlamıştı, beni annem yıkadığı için tüylenme ve bu durumu anlatmıştı. Kendimle aşırı gurur duymuştum göğüslerimi hiç saklamaya çalışmadım çünkü sağlıklı olanın onların gelişmesi olduğunu anlamıştım :D
Regl olayını da detaylı şekilde okuldaki eğitime gelenlerden öğrendim 6. Sınıfta.

Gusül vs bunları da annem banyo yaptırırken göstermişti.

bence her şeyi anatomik ve bilimsel olarak anlatmak iyi bir yöntem. Yoksa daha vajinasının yerini bilmeyen, üreme organlarını tanımayan genç kadınlar oluyor.

cocugun verdigi tepkilerden cikarabilirsiniz diye dusunuyorum.
Ben cocuklarima her zaman bilimsel cevaplar vermisimdir,
ama anliyorsun cocuk icin alabilecegi bir bilgi mi yoksa cok mu fazla, o durumda hafiften anlatiyorsun veya dibine kadar anlatiyorsun.

dini konularda da cocuklar soyut seyleri anlamadiklari icin pek anlatilmak onerilmez, ama 9 yas icin gecerli degildir bu durum saniyorum ki.
O yuzden cocugunuzun seviyesine gore anlatabilirsiniz diye dusunuyorum.

Bir de bir cok konuda cocuklara yonelik bilimsel videolar var, ben onlardan faydanalaniyorum.Tavsiye ederim.

Kızım 9 yaşını doldurdu.
Ben kızlarımın sorduğu her soruya sorduğu zaman cevap verdim.
Kadinlarin özel bir günü var. Allah onu cok sevdiği için o gun dinlensin diye namaz kilma diyor.
Gusül abdesti hic farketmediler.
Evet bebek olmasi icin kadin ve erkeğin evli olmasi gerekiyor. Cunku bir çocuğun hem anneye hem babaya ihtiyaci var demistim.

Bana bunların bazıları 7 yaşımda falan babam tarafından anlatıldı. Biz evlenince bendeki tohumlar :KK70: ile annendeki yumurta birleşince sen oldun falan demişti. Cinselliği düşünmedim mesela hiç öyle çağrıştırmadı. Ama fiziksel bir şeyler olduğunu anlamıştım.

5. Sınıfta meme gelişimim başlamıştı, beni annem yıkadığı için tüylenme ve bu durumu anlatmıştı. Kendimle aşırı gurur duymuştum göğüslerimi hiç saklamaya çalışmadım çünkü sağlıklı olanın onların gelişmesi olduğunu anlamıştım :KK70:
Regl olayını da detaylı şekilde okuldaki eğitime gelenlerden öğrendim 6. Sınıfta.

Gusül vs bunları da annem banyo yaptırırken göstermişti.

bence her şeyi anatomik ve bilimsel olarak anlatmak iyi bir yöntem. Yoksa daha vajinasının yerini bilmeyen, üreme organlarını tanımayan genç kadınlar oluyor.
Ya öyle bir zor durum ki. Yanlış anlamayın babaniz öyle dediğinde siz daha fazla sorgulamamissiniz. Ama şimdikiler öyle değil gerçekten. Bazı zaman öyle sorular soruyorlar yada öyle cevaplar veriyorlar ki insanın ağzı açık kalıyor bunu biz hiç konuşmadık nerden duydu diye.
E tabi tv internet bunların da katkısı çok.

Ya öyle bir zor durum ki. Yanlış anlamayın babaniz öyle dediğinde siz daha fazla sorgulamamissiniz. Ama şimdikiler öyle değil gerçekten. Bazı zaman öyle sorular soruyorlar yada öyle cevaplar veriyorlar ki insanın ağzı açık kalıyor bunu biz hiç konuşmadık nerden duydu diye.
E tabi tv internet bunların da katkısı çok.

cocuklar zaten arkadaslari arasinda da konusuyorlar,
o yuzden sordugu zaman dogru cevap vermeniz onemli, sizden ogrenmeli.

Ben kızlarımın sorduğu her soruya sorduğu zaman cevap verdim.
Kadinlarin özel bir günü var. Allah onu cok sevdiği için o gun dinlensin diye namaz kilma diyor.
Gusül abdesti hic farketmediler.
Evet bebek olmasi icin kadin ve erkeğin evli olmasi gerekiyor. Cunku bir çocuğun hem anneye hem babaya ihtiyaci var demistim.
Aslında çocuk için evli mi olmaktan kastı yani erkeğe nerede ihtiyaç duyuluyor.
Yani bebeği kadın karninda tasiyor o doğuruyor ya bunları kadın yapabiliyorken neden erkek olmalı gibi. Yani çocuk doğduktan sonraki bakım aşaması değilde bebek olusumda erkegin yeri neresi onu sorguluyor.

Bende tedirgin olduğum için konu açma gereği duydum.
Yani o yaştaki çocuğa açık açık anlatılmaz biliyorum.
Bir çocuğa sen her ay regl olacaksın desem zaten kandan korkuyor belki bundan korkacak her ay kanama fikri ona ürkütücü gelecek.
Gecistirsen olmuyor. Üstü kapalı anlatsan birseye ikna olmayınca sorgulayip duruyor
Genç kız olduğunda tüm sağlıklı kızlar gibi ben, teyzen gibi (işte yakındaki kadınları sayarak) vücudumuz her ay bir yumurta oluşturmaya başlar. Yumurtalarımız karnımızın buralarındadır. Bunlar senin ileride büyüyüp evlendiğinde bebek sahibi olmanı sağlar. Ama o zamana kadar bebeğin olmayacağı için kullanmadığımız yumurtalar vücudumuzdan çıkıp gider. Bu olduğunda sen de bir genç kız olmuş olacaksın. Yaşın biraz daha büyüdüğünde sana bunları daha detaylı anlatabilirim. Gibi konuşabilirsiniz.

Anneler çekindiği için kızlar böyle şeyleri arkadaşlarından yarım yamalak öğreniyor, ped nasıl kullanılır, adet olunca yıkanılır mı gibi şeyleri bilmiyorlar. Bence erken zamanda anlatmak lazım çünkü artık ergenlik yaşı 11 falan olabiliyor. Arkadaşlarımdan 11-12 yaşında adet olanlar vardı sınıfta. Ben 14 yaşında olduğumdan zaten o zamana kadar okumadığım şey kalmamıştı.

Ben kendisine normal abdesti öğretim o da sırasını karıştırdığı için gidip kitaptan yazmış. Onu ararken muhtemelen gusule denkgelmis. Orada hayız hali cunupluk vs yazdığı için onun ne demek olduğunu anlamamistir. O kelimeleri aklında tutup hayız ne demek diye soramayacagi için dolandirarak soruyor.
Ama genel olarak bu konularda sorgulamaya başladı.
Bir yandan küçük bir yandan küçük değil. Öyle basit cevaplarla gecistiremiuorum bazı zaman. Kafasina yatmayan birseyi sorgulamaya devam ediyor cunku.
Kıl tüy konusunu söyledim artık. Insanlar belli bir yasa geldiginde vücudunun bazı bolgelerinde tüyler çıkıyor bunlar.cok normal. Dedim . Bende de.olacak mi dedi bende evet dedim.
Yani anlatabilirsiniz bence cinsellik dışındaki konuları. Demek istediğim o sorgulasın tamam da siz ne kadarını verirseniz o kadarını bilir sonuçta. Kil tüy konusunda söylenmeyecek bi sey yok ki zaten bence çok normal ve anlaşılir bir konu. Çocuk zaten görüyo etrafında. Ha özel bölge falan var onu da bilsin yani çok küçük değil bence o konuda. Yani kafasına yatmayacak cevaplar verin demiyorum, anlayabileceğini hissettiğiniz yere kadarını anlatın. Uydurmak değil de eksik bilgi vermek gibi yani. Ha benim şahsi fikrim her çocuk anlayabilecek kapasiteye geldiği zaman zaten ergenlikte yaşamaya başlayacağı değişimleri ergenlikten önceden öğrenmeli. Uzman falan degilim yani sahsi fikrim. Çocuğunuzu en iyi siz gözlemleyip tanırsınız gelişimsel olarak mesela reglin ne olduğunu anlattığınızda anlayıp anlamayacağını. Bence başına gelmeden önce kendi bedeniyle ilgili bazı değişimleri bilmesi daha sağlıklı diye düşünüyorum. Cinsellikle ilgili konular biraz sıkıntıli tabi o konuda haklısınız ama zaten onu detaylı anlatamazsınız yani, geçiştirmek zorundasınız şuan. Yani bence şu yaşta anlatılır diye bi şey yok bu çocuktan çocuğa değişiyo.

Genç kız olduğunda tüm sağlıklı kızlar gibi ben, teyzen gibi (işte yakındaki kadınları sayarak) vücudumuz her ay bir yumurta oluşturmaya başlar. Yumurtalarımız karnımızın buralarındadır. Bunlar senin ileride büyüyüp evlendiğinde bebek sahibi olmanı sağlar. Ama o zamana kadar bebeğin olmayacağı için kullanmadığımız yumurtalar vücudumuzdan çıkıp gider. Bu olduğunda sen de bir genç kız olmuş olacaksın. Yaşın biraz daha büyüdüğünde sana bunları daha detaylı anlatabilirim. Gibi konuşabilirsiniz.

Anneler çekindiği için kızlar böyle şeyleri arkadaşlarından yarım yamalak öğreniyor, ped nasıl kullanılır, adet olunca yıkanılır mı gibi şeyleri bilmiyorlar. Bence erken zamanda anlatmak lazım çünkü artık ergenlik yaşı 11 falan olabiliyor. Arkadaşlarımdan 11-12 yaşında adet olanlar vardı sınıfta. Ben 14 yaşında olduğumdan zaten o zamana kadar okumadığım şey kalmamıştı.
Işte bende baskalarindan yarım yamalak öğrenmesini diye ben anlatayim diye düşünüyorum. Ayrıca kafasına takılan birşey olursa gelsin yine bana sorsun.

Mesela kardeşi doğmadan önce kadın ve erkeğin anatomik yapilarinin farklı olduğunu bilmiyordu. Hiç erkek bebekte yoktu etrafta. Vardı ama bezi filan degisirken görmemişti. Onda bi afallamisti. Onların ki ve bizimki benzemiyor diye. Tekrar tekrar soruyordu anne bu ne ismi ne diye. Hatta biz ona bi lakap taktik şimdi o lakabı söyleyerek dalga geçiyor bazı zaman. :)

Kızım 9 yaşını doldurdu.
Regl durumunda namaz kilmaz oruc tutmayiz çünkü regl durumu kadını yoran bir durumdur.bu nedenle Allah bize böyle zamanlarda namaz ve oruc sorumluluğunu kaldırmıştır diyebilirsiniz.musaadeliyiz kızım diyebilirsiniz ;) gusül abdestini de banyo ederken her yerimizin temiz olması icin alırız.heryerimizi iyice yikar ama agzimizi ve burnumuzu da unutmayııııızzz diyebilirsiniz.oyun gibi anlatin gülümseyin tedirgin olmayın 😊😉 regl bitince de şöyleee guzelce yıkanıp gusül abdesti alir rahatlarız mis gibi oluruz diyebilirsiniz.
Bebek nasıl yapılır sorusuna da bu biraz senin anlayamacagin bir konu ileride anlatacagim sana bunu merak etme diyebilirsiniz.bence bebek olayini soyledigi zaman ileride konusalim deyip dikkatini dagitir.bir de cocuklar herseyi sorgular tedirgin olmayın.ögrenmeye çalışıyorlar 😉

Valla benim 6 yaşındaki yegenime bile yaşına uygun olarak çocuğun nasıl yapıldığı anlatildi.
Psikologlar bütün bunları uygun dille sizin anlatmanizi tavsiye edecektir zaten.
Gusül uygun bana ortaokulda cami kocasi anlatmisti ayni yas grubumda kızlı erkekli bir grupla hic tuhaf gelmemişti diye hatırlıyorum.

Işte bende baskalarindan yarım yamalak öğrenmesini diye ben anlatayim diye düşünüyorum. Ayrıca kafasına takılan birşey olursa gelsin yine bana sorsun.

Mesela kardeşi doğmadan önce kadın ve erkeğin anatomik yapilarinin farklı olduğunu bilmiyordu. Hiç erkek bebekte yoktu etrafta. Vardı ama bezi filan degisirken görmemişti. Onda bi afallamisti. Onların ki ve bizimki benzemiyor diye. Tekrar tekrar soruyordu anne bu ne ismi ne diye. Hatta biz ona bi lakap taktik şimdi o lakabı söyleyerek dalga geçiyor bazı zaman. :)
Bunlar çok doğal süreçler.
Bu konularda çocuklar için hazırlanmış kitaplar var. İsterseniz inceleyip içeriğini beğendiğiniz bir tanesini kızınıza hediye edebilirsiniz.

https://listelist.com/cinsellikle-ilgili-cocuk-kitaplari/amp/

Valla benim 6 yaşındaki yegenime bile yaşına uygun olarak çocuğun nasıl yapıldığı anlatildi.
Psikologlar bütün bunları uygun dille sizin anlatmanizi tavsiye edecektir zaten.
Gusül uygun bana ortaokulda cami kocasi anlatmisti ayni yas grubumda kızlı erkekli bir grupla hic tuhaf gelmemişti diye hatırlıyorum.
Merak ettiğim için soruyorum 6 yaşındaki çocuğa ne dediler?

Back