Neden bana çocuğunuzun yaptıkları normal geldi?
2 yaşında yaptıkları zaten 2 yaş sendromu diye tarif edilen şey.
Daha önce başka bir konuda da yazmıştım, yineleyeceğim.
6 yaşında bir çocuk eline silah alsa, sizi vursa hapse atılır mı? Hayır. Neden? Çünkü cezai ehliyet yok. Yani, neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilemez, hangi hareketin ne ile sonuçlanacağını öngöremez. O yüzden anne-baba olarak biz varız zaten.
Çocuğun önüne cam bardak koyup sonra onu elinden düşürüp kırdı diye kızamayız. Ya önüne plastik/kağıt bardak koymalıyız ya da gel yavrum beraber içelim deyip biz de bardağı tutmasını desteklemeliyiz. Çocuğumuz kalkıp bize "anneciğim, ben daha küçüğüm, benim ince motor kaslarım henüz gelişmedi, bu bardağı düşürme ihtimalim var" demez, diyemez. Bunu bizim akıl etmemiz lazım. Çocuğa cam bardak verip sonra kırdı diye kızmak annelik-babalık değildir.
Sizin konunuzu okuyunca, pizza meselesinde acaba çocuğun uyku saatinde mi yola çıktılar diye aklıma geldi. Çünkü çocuğumuzun uyku saatini gözetmek bizim sorumluluğumuz. Ayrıca ben de uyurken uyandırıldığımda hiç hoşlanmam ve sinirlenirim. Gözüm ne pizza görür ve başka şey.
Başka ne önerebilirim bilmiyorum. Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun ve onun çocuk olduğunu unutmayın.
Bazen çocuklar anne-babalarının sevgisini test ediyorlar. Ben yaramazlık yapsam da beni severler mi, ben huzursuzluk çıkarsam davranışları değişir mi diye deniyorlar bizi. Bu durumlarda da "ben seni her koşulda severim, seviyorum, seveceğim"i çocuklarımıza hissettirmemiz gerekiyor. Sınıfta da kalsa severim, dökse saçsa da severim, ağlasa da severim. Çocuk bunu bilmek istiyor.
Annelik kolay değil ama Allah kolaylık versin hepimize.