Malesefki öyle olanlar var. benim patronum ağrılı idi bir gün masada yemek yiyorduk ve kültür farklılıklarından konu açıldı ve aynen şunları dedi.'' benim eşim benimle ve babamla aynı masaya oturup yemek yiyemez herkez haddini bilecek '' şok geçirmiştim.
Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin
canım benim benim sevgilim de kürt.... ve kürtten kürde fark var...ve maalesef seninki kaçılması gereken cinsten...
ben öğretmenim ve sevgilimle zaten çalışırken tanıştık.. bunca zaman ne o ne de ailesi bana çalışmazsın demediler... hatta abisi,annesi falan ikiniz de çalışan insanlarsınız..eviniz de düğününüz de çok güzel olacak insallah falan derler..yani ne gelin beraber yaşayalım,ne de evlenince sen çalışma...demezler...
kültür,gelenek,görenek meselesine gelince...tıpkı bizlerdeki gibi bazıları geleneklerine körü körüne bağlı,bazıları daha rahat... mesela o bahsettiğin ayrı yeme olayı hepsinde var...1)kadınlarla erkekler aynı masada yemez..
2)eve erkek geldi mi kadın mutfaktan çıkmaz..servisi bile erkek yapar..
3) gelin, kaynana ve kayınpederinin yanında konuşmaz yani gelinin sesini duymaları ayıp
4) gelin, kaynana ve kayınpederin yanında,(ayrıca kendi babası ve kardeşleri hariç-diğer tüm erkeklerin yanında)yemek yiyemez,tuvalete gidemez,eşine adıyla seslenemez, bişey içemez.hatta bazıları çocuğuna bile dokunamaz...( bir kürt öğretmen arkadaşım 1.5 yaşındaki çocuğu sobanın üzerindeki ibriği kendine çekince kaynar suyla haşlandı,hastanelik oldu... hocam siz ailenizle yaşıosunuz,evde eşiniz,anneniz,babanız var..kimse görmemiş mi çoçuğu o an dedim.... hocam,eşim görmüş ama bizim geleneklerde hanım kaynanasının yanında çocuğu elleyemez bişey yapamamış dedi şok olmuştum
bunların hepsini sevgilimin çevresi vasıtasıyla gördüm...evet bunlar gelenekleri..ama dediğim gibi kimisi gelenekçi değil...mesela benimkinin ailesinde bunların hiçbiri yok ve çok saçma buluyorlar... hatta birgün ben onlardayken eve erkek misafir geldi...iki eltim mutfağa kaçtı...ben de onlarla gittim,ayıp olmasın diye.... neyse 15 dakika sonra sevgilimin abisi gelip kızdı...bi gelin hoşgeldin falan diyin diye....kadınlar yani eltilerim kendileri şikayet ediyorlar...biz babamızın evinde dayımızın oğluna bile görünmezdik..bunlar çok rahat elin adamının karşısına çağırıyorlar...garipsiyoruz dediler... asıl ben sizi garipsiyorum dedimben eve misafir gelince gözükmesem babam canıma okur :)
sonra mesela erkekler büyüklerinin yanında karılarıyla gerekmedikçe konuşmazlar..... ama benimki bırak konuşmayı,aşkım,balım,hayatım"ı dilinden eksik etmez... kalkar bana hizmet eder... elleriyle besler... ailesindeki tüm erkeler öyledir ama....eşlerini el üstünde tutarlar...rahattırlar...yine bir arkadaşım var kürt biriyle evli...çoğu batılıdan daha rahat bir hayatı,giyimi kuşamı var..ve eşinin memleketinde yaşıyorlar... ve eşi çok kibar,kültürlü bir adam..hatta biz ona sen mi doğulusun o mu doğulu belli değil der,takılırız:)
yani çok uzattım canım ama seninki baştan açık açık söylemiş..inan bunlar şakası olan şeyler değil... oranın gelenekleri belli... ve sevgilin şimdi böyle diorsa bu, onların gelenkçi olduğunu gösterir...senin tepkini merak etmiş..ama ben sana kıyamam lafları alan hikaye... evlenince kabul ettiririm diye düşünüyor muhtemelen...kendin de diyorsun..çok bağlanmadan uzaklaş.... çok pişman olursun sonra
Gençler artık bu adetleri yaşatmıyorlar pek, zaten bazılarının da yaşatılması imkansız gibi günümüz şartlarında.
Kuzenlerden, eve gelen erkek misafirden kaç göç pek çok yerde var.(bekarlar için evliyse sıkıntı olmuyo)
Erkek kuzenlerim geldiğinde babam varsa yanlarına çıkmayız, evliysen sıkıntı yok ama bekarken çıkamazsın. hoş karşılanmaz.
Kuzenle kardeş gibi görülmez, ilerde eş adayı olarak potansiyeldir.
Kuzen evliliği çoktur, uzaktan ya da yakından kuzen tercih edilir öncelikle dışarıya gidilmez.
Bana da üç kuzenimden teklif geldi, ben böyle bir evliiği tercih etmedim.
Konu sahibinin sevgilisi baştan belli etmiş durumu artık kabul ederse eder ama çok zor yani, doğulu kızlar bile istemez o adetleri
Bugun ikinci mi ucuncu mu malatyali konusu. Hayirdir insallah. Malatyalilarin oyle adetleri yok. Ama adam kurtmus bilmiyorum ki kurtlerin boyle adetleri var mi. Bende Malatyalıyim bizim boyle adetlefimiz yok. Malatya doguda ama dogunun adetleri hic yok gibi birsey. Ama dedigim gibi kurtler farkli olabilir. Bizim bu anlattiginiz gibi elazigli tanidiklarimiz var. Hatta Elazigin tamami neredeyse boyle. Ama Malatya degil. Sevgilin de hic bizde boyle falan demesin. Malatyanin boyle adetleri yok. Ya bi de yanlis anlasilmasin ama kurtler ayak uydurulmasi zor insanlar. Ne biliyim urkutuyorlar beni.
bi de sey dedi beyefendi onu soylemeyi unutmusumm
boyle boyle istee coook iyi dusun tasin kararini ver sonradan aman oyleydi boyleydi yok
biz de bosanma diye bi kavram da yok omur boyu ayri yataklarda yatsak da bosanma gibi bi durum soz konusu olamaz
ben seni biliyorum iki gun sonra mizmizlanir ben yapamiyorum dersin
oyle bi sey yok onu bil bosanma yasakli kelimee dedii
Bugun ikinci mi ucuncu mu malatyali konusu. Hayirdir insallah. Malatyalilarin oyle adetleri yok. Ama adam kurtmus bilmiyorum ki kurtlerin boyle adetleri var mi. Bende Malatyalıyim bizim boyle adetlefimiz yok. Malatya doguda ama dogunun adetleri hic yok gibi birsey. Ama dedigim gibi kurtler farkli olabilir. Bizim bu anlattiginiz gibi elazigli tanidiklarimiz var. Hatta Elazigin tamami neredeyse boyle. Ama Malatya degil. Sevgilin de hic bizde boyle falan demesin. Malatyanin boyle adetleri yok. Ya bi de yanlis anlasilmasin ama kurtler ayak uydurulmasi zor insanlar. Ne biliyim urkutuyorlar beni.
Kizlar paylasmak istiyorum ben mi abartiyorum gorun diye
Bugun sevgilimle bulustuk kendisi malatyali ve kürt yanlis yerlere cekilmesin lutfen durum anlasilsin diye yaziyorum
bugun biraz ailelerimizden gelecekten falan bahsettik bana soylediklerini yaziyorum Allah askina cok ilginc degil mi ben sok oldum
bunlar para icinde yuzuyolar bana dedi ki senin calismana hic gerek yok isimiz ciddiye binerse biz evlenirsek kesinlikle ama kesinlikle calismicaksin anca batariz bes kurussuz kaliriz onun disinda olmaz dedii
ben seneye ogretmen olucam bunca maddi manevi emegi bosa veriyorum sankii adama bakin
sonra dedi ki mutlaka ayri evimiz olur ama sadece otel gibi kullaniriz yatmadan yatmaya kullaniriz onun disinda ben isteyken sen annemle kalirsin yemek olayi falan her sey ortak dedi su an abimler boyle yasiyo biz de boyle yasicaz dedi
ve mesela abimin karisiyla annem ayri yemek yerler biz erkekler ayri ayni masaya hayatta oturmayiz falan dedi
evlenince ne kadar yakin olsan da oyle ikide bir annene gidemezsin ben her gun seni oralardan mi toplicam dedii
ben sok oldumm kultur farkliligi bekliyodum ama bu kadar beklemiyodum bunlar asla taviz vermicegim seyler bi kizi ne kadar seversem seveyim bunlara hayir derse vazgecerim dedi
ben de ben hayir diyorum nolucak simdi dedim sinirlendimm
ama ben senden vazgecemem ya bunlari zamani gelince konusuruz diye kivirdii
kizlar ben napmaliyim bunlar benim ve ailemin hayatta kabul etmicegi seyler o da geri adim atmiyoo is ciddiye binmeden kac dersiniz eminim ama gercekten cok seviyorum yaa vazgecemem gibi geliyoo
dogulu arkadaslar varsa ozellikle onlardan yorum istiyorum yasam tarzi gercekten boyle mi yaa yoksa abartarak beni denemeye mi calisiyo
ve ne onerirsinizz
sevgiyle kalin kizlarr
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?