• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bosanma ve mehir

Farzet ki hiç boşanmadılar veya adam öldü, mehir ne olacak bu durumda?
Tekrar bak istersen. Mehir hediyedir. Almak icin boşanmaya gerek yoktur ama maalesef insanlarımızda böyle bir algı var.
Mehir in dinde hükmü bosanma veyahut ölüm durumlarinda kadinin perisan olmayacak kadar, kendi basina hayatini idame ettirebilecek kadar maddi imkani olmasidir. Bu altin olabilir, para olabilir, mülk olabilir. Aslolan sudur; erkek kadina hemen vermeli ki ölüm durumu olursa kadinin elinin altinda olsun bu imkan. Bosanirsa da bosanirken erkek kadina vermek zorunda. Ama gunumuzde boyle islemiyor tabi. Bu devirde perisan olmamak icin bir ev veya 100 bin lira para veya ederince mulk altin lazim ki kimse kimseye kolayca al mehirin kenarda dursun diye veremez. Hediye degildir mehir. Imam nikahinin uc sartindan biridir.

eğer elinizde düğünde takılanlara dair bir görüntü varsa onları mahkeme yoluyla talep edebilirsiniz, onun dışında mehir falan yok artık, kimse vermiyor.
Ben nikahım kıyırken mehirim takılarımdır, başka istemem dedim, görümcelerim asla olmaz biz ne istediysek kocalarımızdan sana da o haktır dedi, yüklü bi miktar söylettiler zorla..

Mehir in dinde hükmü bosanma veyahut ölüm durumlarinda kadinin perisan olmayacak kadar, kendi basina hayatini idame ettirebilecek kadar maddi imkani olmasidir. Bu altin olabilir, para olabilir, mülk olabilir. Aslolan sudur; erkek kadina hemen vermeli ki ölüm durumu olursa kadinin elinin altinda olsun bu imkan. Bosanirsa da bosanirken erkek kadina vermek zorunda. Ama gunumuzde boyle islemiyor tabi. Bu devirde perisan olmamak icin bir ev veya 100 bin lira para veya ederince mulk altin lazim ki kimse kimseye kolayca al mehirin kenarda dursun diye veremez. Hediye degildir mehir. Imam nikahinin uc sartindan biridir.
Benimki de 100 bin civarına tekabül ediyor

Tamamdır arkadaslar tesekkür ederim tekrar, dini boyutuna girip banlanmayalım. Ben sadece alabilenler nasıl dile getirdi diye öğrenmek istemistim, sağolun.

Tamamdır arkadaslar tesekkür ederim tekrar, dini boyutuna girip banlanmayalım. Ben sadece alabilenler nasıl dile getirdi diye öğrenmek istemistim, sağolun.
En dindari bile bosandigi kadina hakkini vermiyor veremiyor bu devirde. Cok adam gibi adam lazim saygi cercevesinde ayrilacak ve kadina hakkini verecek. Karsinizdaki adama bagli. Ama hep mahkemelerde dile getirildigini ve hakimin mehir hakki ve kizlik hakki (tam olarak bu olmayabilir boyle bir terim duydum bekaret hakki mi kizlik hakki mi ne) diye dikkate aliyormus hakim konusuluyormus. Bir de avukatlar daha iyi bilir sorarsaniz.

Dindar olanlar uygulamak zorunda. Imam nikahinin sartlarindan biri cunku. Yerine getirilmezse de erkek icin buyuk sorumluluk oteki dunyada. Inanmayanlar da kendi bilir. Saygi duyarim her goruse.
Kimsenin dindarlığını sorgulamadım açıkçası.
Ama kaç yaşıma geldim daha tek bir Allahın kulundan boşanıp da mehir alan duymadım.

Ben nikahtan sonra mehrimi aldım. Gerek yok aceleye desem de Dini anlamda yükümlülüğü var bunlar senin hakkın dedi. İnşallah güzel günlerde eşimle harcamak nasip olur mehrimi🙏🏻

Back
X