Eski eşinizin halı tavrı tabi ki çok kötü. Elle tutulur hiçbir yanı yok. İyiki boşanmışsınız ve iyi ki bu kadar duyarlı ve güçlü bir annesinizve iyi ki çalışıyorsunuz. Eminim çok yıpratıyor ve günün sonunda güçlü durmaktan yorgun hissediyorsunuz ama siz de emin olun pek çoğumuz aynı şeyleri, her şeye rağmen güçlü durmak zorunluluğunu hissediyoruz, farklı farklı nedenlerden dolayı.
Eşiniz beş para etmez bir adammış. Her şey beklenir böylelerinden. Farklı bir şehre gitmeniz tabi ki çok iyi bir çözüm olur.
Onun haricinde ben çocuğunuzu tek başına babayla görüştürmemenizi tavsiye ederim. Birgün aklına bir girer, aklına eser, kaçırır, sırf sizi cezalandırmak için. Önceden konuşun, beraber lunaparka gidin, avm ye gidin, pikniğe gidin. Çocuğun aklında en azından içinde anne baba olan bir kaç anı kalsın ve babanın her söylediğini kontrol edebilin. Görüşsünler yine ama bu çocuğu yıpratacak şekilde olmasın. Tutamayacağını sözleri veremesin. Küçük yüreğinde derin yaralar açılmasın.
Çocuğunuzla bağınızı kuvvetli tutmaya çalışın, çok yorgun olsanız da. Ben de kendi ailemle ilgili sıkıntılarım yüzünden çocuğuma kötü davrandığımı fark ettim. Sert davranabiliyordum ya da zaman ayıramıyordum. Oğlum da hırçınlaşıyordu. Bunu fark edince, kendimi topladım. Onun için iyi bir şeyler yapmaya çalışırken onunla olan bağını zedelememeye dikkat ediyorum. Etrafımda bana destek kimse olmayıversin, ben ona yeterim inşallah diyorum.
Bir de eğer kendi aile bağlarınız kuvvetliyse, dede, ya da özellikle dayı filan, onlarla sık sık görüştürün. Kuzen varsa bol bol oynatın.
Oyun ortamı çocuk için deşarj olma şeklidir. Oynadıkça kendi içindekini tedavi eder, kafası dağılır. Ayrıca yakın çevresinde iyi ve güçlü bir erkek figürü olması çocuğa psikolojik olarak güven duygusu verir. Anne ne kadar şefkat hissini karşılıyorsa, baba da güven hissini karşılar ailede. O yüzden güçlü bir erkek figürü, özellikle erkek çocuğa iyi örnek teşkil eder.
Babayı kötülemeyin hiç ama idealize de etmeyin. Umutlanmasın. Zaten zamanı geldiğinde çocuk çözecektir kendisi. Sık sık sarılın, ten temasıyla, sıcaklığınızla çocuğunuza şifa olursunuz.
Benim eşim doğmadan önce babası ölmüş, annesi çok güçlü bir kadınmış. Çok güçlü durmuş ve eşİmi de el üstünde tutmuş. Doğuştan fakir ve yetim bir çocuk olarak özgüveninde sıkıntı olması beklenir ama dünyada gördüğüm en çok, hatta biraz haddinden fazla özgüvenli bir kişidir kendisi ve bunu annesine borçlu.