Borsa oynayanlar burayaa

:)
Piyasada bizim gibi ürkek ve kırılgan,kazandıracak sektör bu aralar yok gibi çünkü iç ve dış piyasalarda dalgalanma var,yön yukarı mı olacak aşağı mı olacak belli değil,aslında olması gereken bence borsa düşmeli,beklentim 30 bin küsürlere kadar düşmesi yönünde,çünkü hisseler çok şişti,yukarı yapmak için doğru dürüst bahane bulamıyorlar.
Piyasa öyle bir hal aldı ki,olması gerekenler yerine balon haberlerle piyasa belli bir seviyede tutulma çabasında,asıl soru bu gidişat nereye kadar?
Bu sorunun cevabını bilipte borsa düşerken mal toplayan iyi bir karla çıkar borsadan.

Birde küçük bir bilgi Avrupa borsaları ve bizim borsamız düşer mi çıkar mı,piyasa ne yönde işleme müsait diye fikir edinmek isteyenler,piyasaların profesyonlerince izlenen VIX (Volatility Index) endeksini takip edebilir,VIX endeksi,korku risk endeksi olarak bilinir,S&P 500 endeksinin üzerine olan opsiyonların volatilitesinden hesaplanır. Piyasanın 30 günlük beklenen volatilitesini gösterir,yani stres ölçer,VIX yukarı yaptığında borsalar düşer,VIX düşerse borsalar yükselir.Nedir diye araştırmak isteyenler VIX endex,vix endeksi,Volatility Index yazarak araştırıp bakabilir,grafiklerini bulmanızda mümkün,vix endeksiyle ilgili yorumları daa.s
Bazen vix ve piyasa ters düşebilir,spekülatif hareketler yüzünden vix in öngördüğü gibi gelişmeyebilir,bu yüzden alım satımlarda direk vix'i baz almak yerine vix ne diyor diye bakıp olabilirlilikleri ölçüp tartmak yerinde olur kanaatindeyim a.s

Teşekkürler değerli yorumlarınız için.Şimdi o zaman yavaş yavaş nakite geçmenin zamanı geldi sanırım.Dolar ve altınla ilgili yorumlarınızıda merak etmiyor değilim:)

artık piyasalardaki gelişmelerden belirgin bir düşüş yaşamamız olası bbo:

Son düzenleme:
arkadaşlar altın ile ilgili olarak bugün yayınlanan , büyük bir kurumun raporundan alıntıyı aşağıda kopyaladım.
bende özel bir şirkette yatırım danışmanıyım, altın konusunda su an fiyatlar şişmiş olmasına rağmen elde tutma taraftarıyım, ons fiyatı 2010 yazında 1500 - 1600 ler konusuluyor piyasada ve 2008 sonundan beri altın alımı öneriyoruz açıkçası..tabi aşağıdaki son cümlede yazdığı gibi zaman zaman olucak kar satışlarından da alım yönünde faydalanılabilir.

Altindaki yukselis suruyor. Altin fiyatlari, ons basina 1.190 $ ile tarihinin en yuksek seviyelerinden islem goruyor. Altin, daha once 2009 Subat’inda ve 2008 Mart’inda 1.000 $’in ustunu test etmis ancak burada tutunamamisti. Eylul ayinda 1.000 $’i tekrar zorlayan altin fiyati, bu seviyeyi kirdiktan sonra yukselisini devam ettirdi ve yaklasik 1.200 $ ile mevcut fiyat seviyelerine ulasti.
Altinda yeni rekor seviyeler goruldugunden, fiyatin nereye kadar yukselebilecegine iliskin tahminler yapiliyor. Altin 1980 yilinda 850 $ ile rekor seviyelere yukselmisti. 850 $’i enflasyona gore (ABD Tufe artisi) bugune getirdigimizde bu rakam, 2.366 $’a denk geliyor. Yani 1980 yilindaki 850 $’in satin alma gucu bugun 2.366$. Yani altin hala 1980 zirvesinin reel olarak yaklasik yari seviyesinde. Dolayisiyla yeni zirveler gormek mumkun
Ancak, 1980 yilindaki yukselis, kisa sureli bir sicrama seklinde olmus ve fiyatlar daha sonra yeniden 350 $ seviyelerine donmustu. Bu sicrayista yuksek petrol fiyatlarinin getirdigi enflasyon, Sovyetler Birligi’nin Afganistan’a mudahalesi ve İran Devrimi gibi nedenler etkili olmustu. Halihazirda yasanan yukselisin ise daha uzun vadeye yayilan ve daha saglam temelleri olan bir yukselis trendi oldugu degerlendirilebilir.
Bu yukselis trendinin nedenleri arasinda asagidaki faktorler bulunuyor:

1. Dolarin deger kaybi
2. Bol ve ucuz likidite (dusuk politika faizleri)
3. Merkez Bankalarinin tahvil alimlari sonucunda devlet tahvili gibi alternatif yatirim araclarinin getirilerinin dusuk olmasi
4. Gelismekte olan ulkelerin merkez bankalarinin rezervlerini cesitlendirmek amaciyla altin satin almalari
5. Altinin finansal istikrara iliskin endiselere ve orta ve uzun vadede enflasyon endiselerine karsi guvenli liman olarak gorulmesi

1. Altindaki bu yukseliste son bir haftaya kadar dolarin deger kaybi etkili oluyordu. Dolarla fiyatlanan altin, EUR/USD 1,50’ye kadar yukselirken dolarin deger kaybetmesiyle birlikte deger kazaniyordu. Ancak son birkac haftada paritenin 1.50’nin uzerine gecerken zorlanmasina ragmen altindaki yukselisin buna ragmen surdugune sahit oluyoruz. Parite bu zorlanmanin ardindan 1,50’yi kirdi ve 1,51’e dogru hareketlendi; altindaki yukselis de hizlandi.

2. Altinin yukselisinde dolarin deger kaybinin disindaki sebeplerin en onemlisi piyasalardaki artan likiditenin bir kisminin altina yonelmesi. ABD’de saglanan likiditenin tutari 3 trilyon $’a ulasti.
Basta FED olmak uzere Merkez Bankalarinin politika faizlerini 0’a yakin seviyelere dusurmesi, yatirimcilarin ucuz fonlama imkani bularak emtia piyasalarina yatirim yapmalarina olanak sagliyor. Fed’in kalici bir toparlanma gormeden (ornegin issizlikteki duzelme gibi) dusuk faiz politikasinda bir degisime gitmesi beklenmiyor. Boylece piyasa oyunculari icin ucuz borclanma imkani devam edecektir. Dolayisiyla altinda yukari hareketin devam etmesi beklenebilir.

Dusuk faiz ortami, yatirimcilarin dolari bir carry-trade para birimi olarak kullanip dolar cinsinden borclanip daha yuksek getirili enstrumanlara yatirim yapmalarini desteklemekte. Dolayisiyla dolar uzerindeki satis baskisinin devam etmesi beklenebilir. Ayrica ABD’nin artan butce aciklari ve yuksek borclanma ihtiyaci dolari zayiflatiyor. Sonuc olarak dolarin zayif seyrini surdurmesi bekleniyor, bu da altinin yukari hareketinin devam etmesi anlamina geliyor.

3. Fed, piyasalardan tahvil ve bono satin aliyor, 10 Eylul’den bu yana alinan devlet tahvili 297 milyar $’a, ulasti. Bu durum, tahvil faizlerinin oldukca dusuk seviyelere (ABD 2 yillik %0,7, 10 yillik %3,4) gerilemesini sagladi. Tahvil-bonodaki dusuk getiri, yatirimciyi emtia ve hisse gibi alternatif yatirim araclarina yonlendiriyor. Ancak 300 milyar $’lik bu tahvil alim programinin sona ermesiyle bu surec sona gelmis olabilir. Dolayisiyla altini yukariya tasiyan bu faktor, onumuzdeki donemde ortadan kalkabilir.

4. Doviz kurlarindaki istikrarsizlik (ornegin dolardaki hizli deger kaybi) yuksek doviz rezervi tutan merkez bankalarinin rezervlerini cesitlendirmek amaciyla altin da dahil olmak uzere alternatif araclara yoneltiyor. Cin 2003-2009/Nisan arasinda altin rezervlerini 454 ton artirdigini acikladi. Rusya 2006-2009/Temmuz arasinda rezervlerini 182 ton artirirken, son olarak Ekim ayinda da rezervlerini 14 ton artirdigini acikladi. Ayrica devlete ait maden rezerv sirketi Gokhran da Rusya Merkez Bankasina 30 ton altin satmayi planladigini acikladi.

Hindistan Merkez Bankasi IMF’den yaklasik 7 milyar $ karsiliginda yaklasik 200 ton altin satin aldi (7 milyon ons; bir ton=35.273 ons). IMF, toplamda 403 ton satmayi planliyor. Barclays, Societe Generale ve Bank of America Merrill Lynch analistleri, merkez bankalarinin altin alimlarinin devam edecegi ongorusunde bulunuyorlar.

5. Ayrica dunya capinda verilen destekler ve artan likiditenin etkisiyle orta ve uzun vadede enflasyonun artabilecegine iliskin endiseler ve finansal istikrara iliskin endiseler de altina talep yaratan faktorler olarak gosterilebilir.

Bu faktorler nedeniyle onumuzdeki donemde altin fiyatlarinda kisa vadede bazi kar satislari gorulebilecek olmakla birlikte, altindaki mevcut momentumun devam edebilecegini/altina olan talebin surebilecegini degerlendiriyoruz.

Ülke notumuz artırıldı,bizim piyasa tavan yaptı:nazar:
Avrupa'da çok aşırı prim yokken bizim borsada banka kağıtları başta olmak üzere nerdeyse birçok hissenin yeşil yeşil salınması ??? Yok yok birileri bir düğmeye bastı sanki:1closedeyes:
Valla böyle bir zamanda not artırımı olmasıCADIARZU
yabancılar hisse mi boşaltacak nedirCADIARZU
Ani gelişen bu duruma gelde şüpheyle yaklaşma:nazar:

Son düzenleme:
Ülke notumuz artırıldı,bizim piyasa tavan yaptı:nazar:
Avrupa'da çok aşırı prim yokken bizim borsada banka kağıtları başta olmak üzere nerdeyse birçok hissenin yeşil yeşil salınması ??? Yok yok birileri bir düğmeye bastı sanki:1closedeyes:
Valla böyle bir zamanda not artırımı olmasıCADIARZU
yabancılar hisse mi boşaltacak nedirCADIARZU
Ani gelişen bu duruma gelde şüpheyle yaklaşma:nazar:

zaten not arttırımından önceden haber alındığı iddia ediliyor.ben de öyle düşünüyorum.bir gün öncesinde yabancı bir fon girdi dediler.1688 puan yükseldi.ertesi gün de not arttırımı geldi 1500 puan yükseldi.cuma günü de veriler sürpriz yaptı yine yükseldi.bundan sonra ne olacak işte?

bi de ben şeyi anlamıyorum.beni aydınlatır mısınız?her satışı karşılayan bir alış var sonuçta ya da tam tersi değil mi?o zaman bu satışlar ya da alışlar nasıl etkiliyor?yani bu endeks rakamı nasıl belirleniyor?ekranda bir hissenin fiyatı arz-talepse biri satıyorsa biri de alıyor?o zaman nasıl yükseliyor ya da düşüyor?

dilek:keşke hep böyle yükselse, hiç düşmese.:1rolleyes:

zaten not arttırımından önceden haber alındığı iddia ediliyor.ben de öyle düşünüyorum.bir gün öncesinde yabancı bir fon girdi dediler.1688 puan yükseldi.ertesi gün de not arttırımı geldi 1500 puan yükseldi.cuma günü de veriler sürpriz yaptı yine yükseldi.bundan sonra ne olacak işte?

bi de ben şeyi anlamıyorum.beni aydınlatır mısınız?her satışı karşılayan bir alış var sonuçta ya da tam tersi değil mi?o zaman bu satışlar ya da alışlar nasıl etkiliyor?yani bu endeks rakamı nasıl belirleniyor?ekranda bir hissenin fiyatı arz-talepse biri satıyorsa biri de alıyor?o zaman nasıl yükseliyor ya da düşüyor?

dilek:keşke hep böyle yükselse, hiç düşmese.:1rolleyes:

Şimdi şöyle birşey bir hissede alışlar satışlara göre çoksa hisse yükselir,yani diyelimki 1000 lot satış karşılığında 1500 lot,2000 lot alış varsa hisse alım yönündedir ve yükselir,hatta alım yönündeki lot çok daha fazlaysa bu sefer ne olur o hisse nerdeyse her seans %3-5 primlenir.

Ama tam tersi satışlar alışlardan fazlaysa hisse düşer,kafa kafayaysa 1000 lot alış-1000 lot satış gibi,hisse yatay seyire girer.

Geneli soruyorsan yani hisseler endekse nasıl bir etki ediyor diye o da hisselerin bu dediğim metotla çıkması veya düşmesiyle doğru orantılı ama endeksi imkb-100 hisseleri pek etkilemez,imkb-30 hisseleri daha etkili,zaten 30 hisseleri endeksi birebir etkilediği için imkb30 diye adlandırılmış,bunun yanısıra dış piyasa,işte geçen hafta gördüğümüz gibi ülke notu artırımı veya düşürülmesi,durağana geçilmesi,ekonomik ve siyasi haberler (iç ve dış haber fark etmez) endeks yönünü belirleyen etkenlerdir.
Endeksin belirlenmesinde birkaç faktör vardır ama sözlük anlamı nedir derseniz:
Endeks, hisse senedi fiyatlarının belirli bir yöntemle hesaplanan ortalamasıdır,bu hesaplama aritmetik ortalama,geometrik ortalama,şirketlerin toplam piyasa değerleri gibi kriterlere göre yapılıyordu,sonradan değişti mi bilememCADIARZU

Dileğine gelince bu yükseliş genele yayılan bir yükseliş olsa temennine sonuna kadar katılırım ama genele yayılmadı,yayılamaz çünkü çok şiştik,artık kar realizasyonu gelmeli,aslına bakacak olursan içerde ve dışarda birçok ekonomistin görüşü de bu yönde aşağı salınım bekliyor ve bu ani çıkışları hayretle izliyorlar,pek çok kişinin cevabını aradığı soruysa geciken bu realizasyon ne zaman gerçekleşecek?

Sadece bizim piyasamız için demiyorum,yurtdışında da durum aynı ama onlar en azından arada düşüş yaşıyorlar ama biz düşüşlerde frenliyor,çıkışlarda Avrupa'dan daha fazla çıkışlar yapıyoruz,Avrupa %2-3 çıkıyorsa biz yurtdışının 2,3 misli çıkıyoruz,bu da aslında endişe verici bence:nazar:

Son düzenleme:
bayanlar ne kadar bilgilisiniz öyle şaştım kaldım doğrusu:)ben bu ekonomi konularında hiçbişi bilmiorum,yeni evlendim para biriktirmek karlı bi yatırım yapmak istiorum 3 koyup 5 almak gibi.borsaya ufak paralarla girilebilir mi girilirse nası girilir?ben en karlı yatırım hangisi en karlı para biriktirme yöntemi hangisi nası öğrenebilirim,aylık 300 kenara atıorum bikaç aydır
bilgilinderir misiniz

bayanlar ne kadar bilgilisiniz öyle şaştım kaldım doğrusu:)ben bu ekonomi konularında hiçbişi bilmiorum,yeni evlendim para biriktirmek karlı bi yatırım yapmak istiorum 3 koyup 5 almak gibi.borsaya ufak paralarla girilebilir mi girilirse nası girilir?ben en karlı yatırım hangisi en karlı para biriktirme yöntemi hangisi nası öğrenebilirim,aylık 300 kenara atıorum bikaç aydır
bilgilinderir misiniz

öncelikle hoşgeldin, borsada 3 yatır 5 al gibi bir mantık yoktur yani garantisi yoktur 3 koyup 5 belki alabilirsin ama 3 koyup 2 kaybedebilirsinde endeks sürekli değişkenlik gösterdiği sürece senin kar yada zararında sürekli değişir.

anladım mune teşekkürler.ben de düşüş bekliyorum.diken üstündeyim.bu yükselişlerde bir şeyler kazandık ama rahat değiliz yani.düşse de kurtulsak :))) bazı forumlarda da şöyle diyenler var.faiz oranı düşük, bu paralar mecbur yine dönüp dolaşıp borsaya gelecek deniyor.kaldım bir şey alamıyorum ya

Benim kayinbabam siki bir takipcisidir Borsanin..! Duydugum kadariylada baya bir kazanci olmus ve halada oluyor!

DTP kapatıldı.pzt etkiler mi kızlar borsayı?ne derseniz?

Öncelikle parti kapatma bir çözüm değil çözümü başka şekilde diyalog ile halletmek gerekirkir diye düşünüyorum...

bunun borsa üzerindeki etkisine gelince etkilenebileceğini düşünüyorum.... pazartesi önemli bir gün

merhaba arkadaşlar,

Menkuld eğerler firmasında yatırım uzmanı olarak çalışmaktayım dilerseniz yatırım yapmak isteyenler varsa yardımcı olabilirim...

Arkadaslar borsanın bu tırtıklama doneminde kazanc elde eden yokmu , sesiiz cikmiyor hiç ?

Arkadaslar borsanın bu tırtıklama doneminde kazanc elde eden yokmu , sesiiz cikmiyor hiç ?

Hoşgeldin,epeydir yazmıyordun...
Benim için iyi bir dönem oldu, Allah bereket versin,şimdi yine hissedeyim,bekliyorum bakalıma.s

Hoşgeldin,epeydir yazmıyordun...
Benim için iyi bir dönem oldu, Allah bereket versin,şimdi yine hissedeyim,bekliyorum bakalıma.s

Hoşbulduk evet malesef yazamiyordum, sevindim senin adına umarım 2010 da herkes için güzel bol kazançlı bir yıl olur tüm söylenenlerin aksine

bende şuan hissedeyim beklentili bir hisse var şubat sonuna kadar bende beklemedeyim

Hoşbulduk evet malesef yazamiyordum, sevindim senin adına umarım 2010 da herkes için güzel bol kazançlı bir yıl olur tüm söylenenlerin aksine

bende şuan hissedeyim beklentili bir hisse var şubat sonuna kadar bende beklemedeyim

Valla inşallah dediğin gibi olur,pek bir karamsar senaryolar dolaşıyor piyasada:nazar:
Açıkcası ben büyük yatırımcıyı pek düşünmüyorum,özellikle hisselerde yön belirleyicileri ama dişinden tırnağından arttırmış,bir umut borsaya yatırım yapanlar girdikleri hisse terse düştüğünde çok yıpranıyorlar:1no2: En çok onlar zor durumda kalıyorlar:nazar:
Umarım 2010'da 90'lardaki talihsizlikler yaşanmaz:KK43:
Hmm sağlam bir hissedesin demek,hayırlı olsun,bol kazançlar:nazar::nazar::nazar:

Valla inşallah dediğin gibi olur,pek bir karamsar senaryolar dolaşıyor piyasada:nazar:
Açıkcası ben büyük yatırımcıyı pek düşünmüyorum,özellikle hisselerde yön belirleyicileri ama dişinden tırnağından arttırmış,bir umut borsaya yatırım yapanlar girdikleri hisse terse düştüğünde çok yıpranıyorlar:1no2: En çok onlar zor durumda kalıyorlar:nazar:
Umarım 2010'da 90'lardaki talihsizlikler yaşanmaz:KK43:
Hmm sağlam bir hissedesin demek,hayırlı olsun,bol kazançlar:nazar::nazar::nazar:

günaydın, Çok haklısın olan herzaman küçük yatırımcıya oluyor elbette, ama dediğim gibi ben olumsuz bakmıyorum pek, evet sağlam hisse:)

X